|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2008
|
Pitanja u vezi konfe (on the safe side)
OK, moj prvi post pa pozdrav svima ovdje... dakle, slazem konfiguraciju (bez periferije) uz ogranicen budzet (3k kn je neki kvazi-limit). Glavni uvjet je quad procesor, te 4gb rama, primarna zadaca konfe bi bila virtualizacija (vmware etc.). Prototip konfe (slozeno u adm-u) izgleda ovako: MBO: Gigabyte P35-DS3L CPU: Intel Core2Quad Q6600 RAM: 2x2GB Kingmax PC6400 HDD: Seagate 250GB SATA II 16MB ST3250410AS VGA: Gainward 8400GS 256MB 64bit DDR2 PSU: FORTRON 400W PNF serija Case: Chieftec SG-01B ------------ 3.292,03Kn Na papiru je izgledalo ok dok nisam naletio na review ploce ovdje. Ukratko, ploca je riknula na zadnjem testu (QX6700 OC) i razlog je bio 4-pinski 12V PSU konektor na ploci. Ocito joj je OC quad procesora malo prevelik zalogaj. Nije da imam neke velike planove sto se OCanja tice, no to bi se moglo promjenit. Trazeci alternativu u tom cijenovnom rangu sa 8-pinskom verzijom konektora jedina ploca koja bi tu usla je Abit IP35-E. Pitanje je dali ce promjena ploce pomoci kod OC-a i opce stabilnosti rada procesora ili bi stvari funkcionirale i na gigabajtici. Vidim dosta konfiguracija koje kombiniraju Q6600 i P35-DS3L koje cak i klokane funkcioniraju, no koliko dugo i u kakvim uvjetima (case, cooling etc.)? Drugo pitanje je u vezi napajanja. Tu su stvari dosta zbunjujuce oko tih konektora. Ako bi netko mogao razjasnit sto znaci 24+4, sto 20+8, a sto "24pin + 2x12V" bio bi mnogo zahvalan (gledao sam vec druge postove u vezi toga na ovom forumu no i dalje nije bas jasno). Jos jedna stvar u vezi graficke. Nemam namjeru gejmat zasad neznam sto, a ako cu i imat namjeravam kupovat karticu za igranje kada dodje vrijeme za to. Ova 8400GS je tu tek tolko da popuni slot i posluzi za eventualno gledanje HD-a. Ako imate kakvu pametniju ideju od togo slobodno predlozite (integrirana graficka mozda?). Naravno, svjestan sam da promjena ploce i napajanja deblje prelazi limit od 3k, al to se da prezivjet, dok krepavanje ploce vec teze ![]() Hvala na pomoci ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
za grafičku bi mogo vidit hd3450...mislim da se cijene kreću oko 200 kuna, sad kolko je jača neznam.. ako češ uzet P35-DS3L, fortron 400 ima sve priključke koje trebaš Hlađenje...mogo bi uzet 4 ovakva http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...=0&Sifra=30689 tihi su, bar kod mene i ako hoćeš popunit utore za 80mm vent i 120 mm vent, preporučam Chieftec ventove...
Intel G1610; ASUS B75M-LX Plus; 4096 MB; Intel HD; Hitachi 7K1000.C 500 GB; LG GH24NS95; Silverstone Strider Essential 400 W; Logitech K200; Logitech B110; Logitech X-240 2.1; Philips 200V4LAB 20" DVI; Windows 7 64-bit Professional |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Postoje glavni MOBO konektori... 20 pin je ATX (dakle prva verzija) konekor - ovakav... 24 pin je ATX2 (novija verrzija) konektor i sastoji se od 20 pinskog + 4 dodatna pina - ovakav... Nekad dolaze ovako razdvojivi da se mogu maknuti ta 4 pina (na njima su IIRC +12V, +5V i +3.3V) a nekad su u 1 bloku spojeni (ovisi o modelu PSUa) uglavnom je nebitno kako su rješeni (ako ploča ima 20pin ovo strši malo sa strane konektora na ploči i nije problem osim ako ne zapne za nešto) samo priključiš kaj ploča ima na sebi i to je to... I dodatni MOBO konektori... 4 pin +12V (ATX 1.02 IIRC) - ovakav... 6 pin EPS - ovakav... 8 pin EPS - ovakav... Oni za raliku od ona 4 dodatna pina na 24 pinskom donose +12V linije i 0 (GND) dakle u biti EPS ti je spojeni onaj 4 pinski +12V koji je prvi + 2 odnosno 4 doatna pina... Što im znači 2x12V neznam ali pretpostavljam da im to dođe 8 pin EPS (on je 12+12V tj dva 12V konektora spojeno) - valjda, ali radije neću tvrditi... Inače postoje i 8 i 6 pinski PCI-e konektori (koji su isto +12V i 0) i izgledaju ovako... Oni se pikaju u grafe a ne u ploču ali vjerujem da tvojoj grafi to niti netreba... Edit: Zaboravih napisati za ostalo... ![]() Ovako što se grafe tiče AFAIK ATI još uvjek ima bolje rješen HD video dio, tako da bi ja tražio najjeftiniju ATI grafu sa HD podrškom, koja je to stvarno neznam jer ne pratim baš cjene, posebno ne u tom segmentu ali pretpostavljam da neki 2600pro ili 3450 ili kaj već imaju u tom rangu cjena sa HDom... Oko ploča, kao što i sam veliš vidio si da dosta konfa s tim ide, vjerojatno su oni imali ili neki locker ili slično u spoju kadd se onako rastopio, sumnjem da je to "samo od sebe" bilo ali ako oćeš jači OC quada ja bi osobno svakako uzeo neku ploču koja ima EPS od "viška struje" sigurno neće lošije radit...
-- Have a nice day... Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 20.07.2008. u 12:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2008
|
hvala na odgovorima, definitivno su pomogli oko razjasnjavanja nekih stvari nadalje, sto se tice izgaranja 4-pin EPS konektora na ploci u testu koji sam gore linkao, izgleda da je razlog puno veca snaga koju vuce QX6700 (130W TDP) te nebi trebalo bit problema s Q6600 (95W TDP) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|