Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 13.07.2008., 13:39   #1
kaiwan
Guest

pravilan postupak za otvaranje kucista

Pozdrav!

Zanima me koji je pravilan postupak za otvaranje kucista i recimo mjenjanje neke komponente ?
Čuo sam da treba pazit na uzemljenje ili tako nešto da se ne spale komponente....

Staro 13.07.2008., 13:43   #2
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Odšarafiš šrafcigerom ili prstima ( ak imaš one thumbscrews ) šrafe na bočnim stranicama. Odeš fino do radijatora i primiš se za njega da se riješiš statičkog elektriciteta i onda udri po kompu kolko te volja. A komponente spremaj u antistatičke vrećice ako je moguće

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.07.2008., 13:48   #3
windfucker
Guest

Odspoji PSU(kabel od struje),stisni i drži stisnutu sklopku za paljenje kompa par sekundi(da se isprazne el.komponente od naboja),dotakni nekakvu uzermljlenu instalaciju golim rukom,da se ti isprazniš od statičkog el. također(radijatore od centralnog,i sl.-nemoj da bi slučajno gurao prste u utičnicu ili nešto takvoga!!!),i kreni sa otvaranjem kompa/kućišta.Ovaj postupak sa pražnjenjem statičkoga el. ponobvi svako par minuta dok barataš sa komponentama,ili barem prije nego kreneš sa vađenjem i/ili montažom(ako si to naumio) svake posebno.
Sretno

Staro 13.07.2008., 13:53   #4
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ja se nikad nisam praznio od statike, u preko 15g još niti jednu komponentu nisam spalio, neznam kaj bi to trebao imati na sebi da budem tolko nabijen, da ne spominjemo da je sam case uzemljen preko utičnice i kad ga takneš da ga otpojiš iz struje već si se ispraznio time...

Ipak ko je paranoidan ja bi mu preporučio pipe, radijatori su farbani pa mogu biti izolirani, pipe uglavnom uvjek imaju metalne djelove...
Staro 13.07.2008., 13:55   #5
Cro=RocK=U=
Premium
Moj komp

Cro=RocK=U='s Avatar

Datum registracije: Jan 2008
lool koje vi teorije imate do sad sam složio više od pedesetak kompova i još nisam naletio na taj vaš problem,nama je jedino bitno da nakon gableca ne diraš s masnom rukom-onom s kojom si jeo čevape

čega se plašite ja sam vidio kako ramovi padaju s 2metra visine na pod i normalno rade,zadnje je kaj mi se dogodilo je da sam prilikom vađenja hladnjaka izvadio procesor jer se pasta osušila i zaljepila,nakon toga sam ga skidao s skalpelom i malo jače zapeo proc je preletio 2metra po sobi i savinulo se pola pinova,2h sam njih ravnao i sve radi sad normalno.....
Cro=RocK=U= je offline  
Staro 13.07.2008., 14:02   #6
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
jedino kaj ja napravim je to da iskljucim onu sklopku na napajanju

statika, nikad nisam na to pazil
antistaticke vrece...pfff...moje komponente su bile na svemu...(ok, ne bas na svemu )
masni prsti...hm, nije mast ili ulje izolator?
domis je online  
Staro 13.07.2008., 14:06   #7
hammer_of_thor
its slightly turbocharged
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
LooooooooooooooL ja komp otvorim dok radi da vidim učinak i-Coola na cooler diram HDD i grafu (testiram grijanje prstom jelte )
Statika , ljudi su preeeeeeeepanični
Staro 13.07.2008., 14:18   #8
windfucker
Guest

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
...neznam kaj bi to trebao imati na sebi da budem tolko nabijen
Ja nakon seksa ne prilazim kompu na par dana...

(šta mogu,svila me pali )

Citiraj:
da ne spominjemo da je sam case uzemljen preko utičnice i kad ga takneš da ga otpojiš iz struje već si se ispraznio time...
Ne nužno...

Citiraj:
Ja se nikad nisam praznio od statike, u preko 15g još niti jednu komponentu nisam spalio,
Ja imam frenda koji vozi od 7r osnovne(jedinac šta´š),"divlja" po cesti otkada zna za volan,pa nikada nije napravio prometnu...
Got it?

Samo polako,kaiwan,malo predostrožnosti i deri...pa,nisu to sklekovi

Citiraj:
Autor Cro=RocK=U= Pregled postova
lool koje vi teorije imate do sad sam složio više od pedesetak kompova i još nisam naletio na taj vaš problem,nama je jedino bitno da nakon gableca ne diraš s masnom rukom-onom s kojom si jeo čevape

čega se plašite ja sam vidio kako ramovi padaju s 2metra visine na pod i normalno rade,zadnje je kaj mi se dogodilo je da sam prilikom vađenja hladnjaka izvadio procesor jer se pasta osušila i zaljepila,nakon toga sam ga skidao s skalpelom i malo jače zapeo proc je preletio 2metra po sobi i savinulo se pola pinova,2h sam njih ravnao i sve radi sad normalno.....
Neb´ti meni na puškomet kompu prišao

Zadnje izmijenjeno od: windfucker. 13.07.2008. u 14:46.

Staro 13.07.2008., 14:59   #9
Gx25
RiSeN FrOm tHe BaNNeD
Moj komp

Meni je prije mjesec dana crko hard(pun vaznih stvari) zbog naboja pa se vi zahebajite
Gx25 je offline  
Staro 13.07.2008., 15:28   #10
kaiwan
Guest

ok, sada malo jsanije ... thanks na odgovorima

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.07.2008., 16:15   #11
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Ne nužno...
Istina ali je zato prilično vjerojatno, uostalom spomenuo sam pipu za paranoidne ne?

Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Ja imam frenda koji vozi od 7r osnovne(jedinac šta´š),"divlja" po cesti otkada zna za volan,pa nikada nije napravio prometnu...
Got it?
Sorry ali usporedba ti je lagano smješna, inače ajde onda reci kolko si ti to kompnenti spalio statikom ili vidio nekoga da mu se to desilo? Dakle ne ono "reko Jura da je bila `atika" nego da je to sigurno bio uzrok kvara?
Staro 13.07.2008., 16:58   #12
windfucker
Guest

Citiraj:
Istina ali je zato prilično vjerojatno, uostalom spomenuo sam pipu za paranoidne ne?
Nije vjerovatno,jer veliki broj case-ova iz donjeg segmenta ima plastične "krovove",a iz iskustva znam da ako mi nešto stoji na podu(case),i želim izvući naponski kabel,pritisnem ga jednom rukom odozgo(plastika!),da ga stabiliziram,a drugom vučem kabel van...Jedan od razloga.
Dobro?

Citiraj:
Sorry ali usporedba ti je lagano smješna, inače ajde onda reci kolko si ti to kompnenti spalio statikom ili vidio nekoga da mu se to desilo? Dakle ne ono "reko Jura da je bila `atika" nego da je to sigurno bio uzrok kvara?
Nije smiješna usporedba,poanta se broji,zahebi "umjetnički dojam",doc...
(makar je slučaj istinit,čovjek mi je vjenčani kum )

Nije smiješno onome kome se dogodi

Nikada mi se nije dogodilo,jer gle!-nije mi teško izvesti moj "mali ritual",i uistinu me ne zanima što bio se (moglo) dogoditi u suprotnome.

Neda mi se prepucavati,web je pun preporuka i savjeta,samo naprijed,samo sam pokušao objasniti čovjeku "šta je značilo to što je načuo o elektricitetu".
Uostalom,sada može pročitati oba stajališta,glavu ima,pa neka sam odluči kako će dalje...
EOD

Staro 13.07.2008., 17:38   #13
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Znači nisi vidio niti jednu svojim očima niti ikoga kome se to desilo? Tako sam i pretpostavljao...
Staro 13.07.2008., 22:44   #14
Cro=RocK=U=
Premium
Moj komp

Cro=RocK=U='s Avatar

ulje je izolator zato ak zmažeš konektor od graf ili rama nebude radilo

zadnju gluspost kaj sam napravil je uštekal sam pržilicu na živo komp je odmah krepal al sam izvadil bateriju i onda je proradil-znači naučil sam niš se nesmije štekati na živo makar do sad jesam hehe
Cro=RocK=U= je offline  
Staro 13.07.2008., 23:22   #15
MP950
64VT klon
Moj komp

MP950's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Ma kakvo pražnjenje statičko kaj filozofirate, ja vadim i stavljam komponente dok je komp upaljen, doduše nije da su preživile ali eto hahahahah
MP950 je offline  
Staro 13.07.2008., 23:35   #16
lordVerdranius
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor Cro=RocK=U= Pregled postova
ulje je izolator zato ak zmažeš konektor od graf ili rama nebude radilo

zadnju gluspost kaj sam napravil je uštekal sam pržilicu na živo komp je odmah krepal al sam izvadil bateriju i onda je proradil-znači naučil sam niš se nesmije štekati na živo makar do sad jesam hehe
E kaj ti delaš u HGspotu ili kaj? Mislim kad tak postupaš sa računalima?

A kaj se statike tiče, do sada nikakvih sranja sa njome nisam imao, a ni moji poznanici koji slažu PC-e, no jedinu stvar koju pazim je kada stavljam PC u kutiju sa stiroporom i vrećom koja zna biti nabijena da me ne drmne statički...
lordVerdranius je offline  
Staro 13.07.2008., 23:38   #17
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Ja se nikad nisam praznio od statike, u preko 15g još niti jednu komponentu nisam spalio, neznam kaj bi to trebao imati na sebi da budem tolko nabijen, da ne spominjemo da je sam case uzemljen preko utičnice i kad ga takneš da ga otpojiš iz struje već si se ispraznio time...
Citiraj:
Autor d'beast Pregled postova
jedino kaj ja napravim je to da iskljucim onu sklopku na napajanju
statika, nikad nisam na to pazil
Evo dvojice sličnih meni.

Nikad nisam pazio na statički elektricitet, i nikada nisam zbog toga spržio nešto

Ja sam ištekam PSU iz gradske mreže i počmem radit. Jedamput sam rastavlja PSU i čak sam na kratko dotakao linijski vod 220V, i malo me zdrmalo (nije ništa strašno, jer sam brzo pustao ).
Baja 001 je offline  
Staro 13.07.2008., 23:57   #18
Cro=RocK=U=
Premium
Moj komp

Cro=RocK=U='s Avatar

hehe ne radim u hgspotu-još,možda počnem al imamo relativno isti odnos,znam lika priča mi kaj nosi 20hdd i malo su mu 2pali i kaj sad kak njih nebude prodal možda ipak delaju hihi,previše sam njih imal u rukama da bi bil dobar prema njima-postoji pravilo sve kaj se strga more se i kupiti...

ja u školi imao predavanje o elektricitetu i kak profići u servisima nose narukvice kad prčkaju po kompu koje su uzemljene

dođem ja prvi dan na praksu idem ja vadit ramiće i pitam ja za tu narukvicu-bio mlad i nadobudan mislio da je teorija i praksa jednaka.....gleda mene gazda i jel mali ti mene zahebavaš ili???

i nismo se nadovezali na prvi dio teme otvaranje kompa---pa čemu ga zatvarati i posebno sad po ovakvim vručinama.....
Cro=RocK=U= je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno