Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.02.2008., 23:43   #1
VelikaGorica
Registered User

Datum registracije: Feb 2008
Vraćanje VISTE kod ACER ASPIRE 5920G

Imam notebook ACER ASPIRE 5920G s tvornički instaliranom VISTOM i svim ostalim popratnim programima koji idu uz mašinu (kupljena u HG SPOTU). Za navedenu konfiguraciju sam napravio backup C-particije na dva DVD-a.
Zahvaljujući članu foruma (Nemir) skinuo sam drivere za XP. Želio bih instalirati XP (VISTA je jako spora i nekako sam se naviknuo na XP koji me u potpunosti zadovoljava). Pitanje: ako notebook ne bude dobro radio na XP, dali postoji mogućnost da vratim tvorničke postavke preko izrađenog bacup-a? Ako netko zna odgovor i kako se to radi, hvala.
VelikaGorica je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2008., 00:04   #2
matman
Premium

Datum registracije: Nov 2007
Kolko ja znam (ne previše) moći ćeš sa dvd-om (pretpostavljam da su dva) vratit Vistu.

Ali nećeš više moći pristupiti skrivenoj EISA particiji. (mada po meni to nije ni previše bitno, a i cca 9gb prostora si oslobodiš).

Pozdrav

P.S. A serviseri ti mogu bez problema jednog dana vratit image cijelog harda ko da je lap nov. (to se naplačuje, ali meni još nikad nisu (barem u manor informatici, koja je jedan od uvoznika i servisa))
matman je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.02.2008., 07:40   #3
VelikaGorica
Registered User

Citiraj:
Autor kontroler Pregled postova
Kolko ja znam (ne previše) moći ćeš sa dvd-om (pretpostavljam da su dva) vratit Vistu.

Ali nećeš više moći pristupiti skrivenoj EISA particiji. (mada po meni to nije ni previše bitno, a i cca 9gb prostora si oslobodiš).

Pozdrav

P.S. A serviseri ti mogu bez problema jednog dana vratit image cijelog harda ko da je lap nov. (to se naplačuje, ali meni još nikad nisu (barem u manor informatici, koja je jedan od uvoznika i servisa))
Hvala na odgovoru
Staro 23.02.2008., 09:26   #4
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
da, ta politika forsiranja viste i namjerno ne izdavanje sluzbenih drivera za XP je losa. Od politike BIOSa na laptopima pa do jos brda stvari. Ah sta ces kad microsoft daje velike pare firmama da ih forsaju, jos samo fali da uz svaki kupljeni CPU morac kupit Vistu......
Uber Gosu je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2008., 17:10   #5
matman
Premium

Datum registracije: Nov 2007
Slažem se. Ja sam jedno kratko vrijeme imao aspire 5102.

A znatiželjan kakav jesam odma sam stavio ubuntu preko viste, nisam micao skrivenu particiju, reko budem samo ubuntu s vistom prebrisal kadbootam s te particije (alt+nešto kod bootanja). Nisam imao medije pa nisam radio backup.

Ali friška figa, niš od toga. Reko ajde stavim xp gore, možda moora imat ntfs particiju na c: pa da ju prepozna. Ali ne, objašnjenje koje sam dobio da mora biti NTFS v.5. Šteta pa nisam imao Vistu na dvd-u pa da probam dal bi tako išlo, ali ne vjerujem pošto se MBR poremeti. (imao sam partition magic ali bez podrške za vistu). Ako imaš neki takav program, staviš da je EISA aktivna particija i sve možeš sam vratit.

Ali, da ponovim, moja preporuka ti je napržit backup i formatirat cijeli hard (odnosno barem tu skrivenu particiju i c. ako misliš xp stavljat). da si oslobodiš tih desetak gb.

Kad ćeš vračat vistu, neće ti se instalirat acer eRecovery ako nema druge particije(formatirane). Ali to lako i kasnije riješiš. Npr kad xp stavljaš pobriši cijeli hard, xp instaliraj na 30gb (dosta i za vistu) a ostalo iz xp formatiraš u particiju za podatke (mislim da je nebitno koji file system). Pa poslije samo prebrišeš xp s vistom sa recovery dvdima.

Ako je bitno koji je file system uvijek možeš preko cijelog diska stavit vistu. Pa u device manageru shrinkat c: na kolko oćeš. Ostalo formatirat i na novo prebrista vistu sa recovery dvd-om=> u krajnjem slučaju. Ali mislim da postoji nešto kao application i driver backup, pa samo to staviš. A ako to ne prođe onda ipak nova vista preko stare.

Pozdrav

Što se tiče drivera za xp meni su ih napržili dečki u Manoru kad su mi disk vračali u prvotno stanje (nisam morao ni medij donjet
A kolko se sječam za svoj sam našao na vebu ali milijon raznih jer puno raznih proizvođača radi dijelove (kolko se sječam bar 8 raznih modema ugrađuju a meni je everest samo napisao v.92 modem bla bla bla. Niš konkretno
A oni mogu do drivera preko portala za partnenere (Acerove) pa ako postoji tvoj model laptopa da se prodaje s xp drivera ima sigurno (barem oni). A kako mislim da se ti dijelovi ne mijenjaju previše, možeš njih pitat dal koji stari model ima iste pa skineš drivere za njega.

Pitaj:
http://www.manor.hr/

Zadnje izmijenjeno od: matman. 23.02.2008. u 17:28.
matman je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2008., 20:11   #6
VelikaGorica
Registered User

Citiraj:
Autor kontroler Pregled postova
Slažem se. Ja sam jedno kratko vrijeme imao aspire 5102.

A znatiželjan kakav jesam odma sam stavio ubuntu preko viste, nisam micao skrivenu particiju, reko budem samo ubuntu s vistom prebrisal kadbootam s te particije (alt+nešto kod bootanja). Nisam imao medije pa nisam radio backup.

Ali friška figa, niš od toga. Reko ajde stavim xp gore, možda moora imat ntfs particiju na c: pa da ju prepozna. Ali ne, objašnjenje koje sam dobio da mora biti NTFS v.5. Šteta pa nisam imao Vistu na dvd-u pa da probam dal bi tako išlo, ali ne vjerujem pošto se MBR poremeti. (imao sam partition magic ali bez podrške za vistu). Ako imaš neki takav program, staviš da je EISA aktivna particija i sve možeš sam vratit.

Ali, da ponovim, moja preporuka ti je napržit backup i formatirat cijeli hard (odnosno barem tu skrivenu particiju i c. ako misliš xp stavljat). da si oslobodiš tih desetak gb.

Kad ćeš vračat vistu, neće ti se instalirat acer eRecovery ako nema druge particije(formatirane). Ali to lako i kasnije riješiš. Npr kad xp stavljaš pobriši cijeli hard, xp instaliraj na 30gb (dosta i za vistu) a ostalo iz xp formatiraš u particiju za podatke (mislim da je nebitno koji file system). Pa poslije samo prebrišeš xp s vistom sa recovery dvdima.

Ako je bitno koji je file system uvijek možeš preko cijelog diska stavit vistu. Pa u device manageru shrinkat c: na kolko oćeš. Ostalo formatirat i na novo prebrista vistu sa recovery dvd-om=> u krajnjem slučaju. Ali mislim da postoji nešto kao application i driver backup, pa samo to staviš. A ako to ne prođe onda ipak nova vista preko stare.

Pozdrav

Što se tiče drivera za xp meni su ih napržili dečki u Manoru kad su mi disk vračali u prvotno stanje (nisam morao ni medij donjet
A kolko se sječam za svoj sam našao na vebu ali milijon raznih jer puno raznih proizvođača radi dijelove (kolko se sječam bar 8 raznih modema ugrađuju a meni je everest samo napisao v.92 modem bla bla bla. Niš konkretno
A oni mogu do drivera preko portala za partnenere (Acerove) pa ako postoji tvoj model laptopa da se prodaje s xp drivera ima sigurno (barem oni). A kako mislim da se ti dijelovi ne mijenjaju previše, možeš njih pitat dal koji stari model ima iste pa skineš drivere za njega.

Pitaj:
http://www.manor.hr/

Hvala na savjetima. Nadam se da će mi sve dobro završiti. Bok
Staro 20.05.2008., 17:50   #7
khideg
Super User
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
pitanje za znalce. u vezi doticnog laptopa, kreirao sam 2 dvda system restora za vistu ako mi kasnije bude trebalo za tvornicke postavke.

i sad me zanima. posto na disku imam EISA particiju od 9GB,a snimio sam restore dvdove s toga vec, da kad ja obrisem EISA particiju

da li ce kasnije kad ja budem iskoristio dvdove za vracanje sustava na vistu da li ce se ponovo kreirati ta EISA particija prilikom resotra.
khideg je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno