|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2008
|
Stvaranje hotspota
Nadam se da ce mi netko moci pomoci i lijepo kao budali objasniti kako da izvedem ono sto zelim... Do sada su mi poslovi uglavnom bili vezani za racunala (web designer, video montazer, foto radnja...) ali sa mrezama sam imao jako malo iskustva, a sa bezicnim jos manje :P Sada otvaram svoj kafic. Ono sto zelim napraviti je pokrenuti hotspot za goste. Naravno besplatan... Dakle zadatak 1.: Osposobiti moj wireless router Ono sto imam je T-comov D-Link 584T modem i Netgearov WGR614 wireless router. Par dana se vec zafrkavam s njima (naravno, kad sam nazvao t-com helpdesk, zenska je zvucala uvrijedjeno da ju to uopce pitam) i do sada sam uz pomoc citanja ovog foruma i ostalih izvora skuzio da moram modem postaviti u bridge nacin rada, te wifi router podesiti da poziva moju internet konekciju i to sad sljaka - bar zicno, spojen sam na net. Medjutim, kada se sa laptopom pokusam spojiti na router, javlja mi Limited or no connectivity - sto znaci no connectivity i ne mogu na net na taj nacin. Napominjem da se na susjeda spojim bez beda, znaci da je problem u mom routeru? Ono oko IP adresa kuzim napola, a dio koji me buni je sve te silne kucice i sto upisati gdje ![]() Dakle, sto da uredim da se covjek moze fino spojiti i koristiti moj net? Zadatak 2.: U mrezu spojiti ostatak opreme Naime, u lokalu cu koristiti jos dva racunala - jedno za kasu, a drugo za playanje muzike i videa na LCD. Oba zelim spojiti u bezicnu mrezu, tako da mogu s racunala u drugoj prostoriji kontrolirati ta dva racunala (na kasi pregledavati sto se kuca, a na drugom slagati playliste i manipulirati programima). Softwareski mi je sve jasno - Remote Desktop ili neki drugi legalni trojan ce rijesiti taj problem, ali ono sto mi nije jasno je kakve postavke moram napraviti u bezicnoj mrezi da bi vidio ta dva racunala koristeci taj moj router. Jos samo napominjem da koristim Vistu jer mi je u zivotu bitno biti cool i fancy i koristiti najmoderniji software cak i ako je losiji ![]() Ako bas moram, preci cu na XP (ali to necu nikome priznati) jer vec vidim da ovdje ne mogu puno pohvatati od savjeta jer su svi za XP, a nekih razlika u mreznim postavkama ima. Nadam se da postoji neka dobra dusa koja ce se pozabaviti samnom, jer ne samo da trenutno nisam u mogucnosti platiti profesionalca da mi pomogne nego neznam ni gdje bi ga nasao (u computer shopovima me rijetko kuze sto uopce zelim postici). Hvala! :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
1. ukljuciti DHCP servis u routeru, odnosno automatsku dodjelu IP adresa i postavki gateway-a i DNS servera klijentima. I obavezno Windows autentikaciju na svim svojim strojevima i paziti sto i kako shejras...
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Use Router as DHCP Server mi je vec odabrano na routeru... I limited and no connectivity ![]() Pocinje Star Trek, sad 45 min ne ocekujem da ce mi netko odgovarati ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
iskreno nije ovako jednostavno kako se cini postoji par problema u ovakvom sustavu koji ti mislis napraviti kao hotspot sigurnost i to je uvijek najveci problem. ostale necu niti nabrajati krenimo redom, problem je u samom ruteru, trebao bi napraviti sljedece, postaviti dlinka u normalni nacin rada, a onda zicom povezati netgira a dlinka, na nacin da mu netgir bude samo extender sada nemam vise vremena budem danas oko 13h napisao citavu proceduru |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
samo da znas, ako mi napises "povezi ih da mu netgear bude samo extender" to ti ja uopce ne kuzim sto znaci, vise sam tip "odi u control panel... u tu i tu kucicu upisi to i to..." hvala unaprijed, iscekujem tvoj post ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Možda bi ti bilo još jednostavnije da nabaviš wlan modem/router kao npr. Dlink 684T. Opis za njega imaš u stickyju 'Sve o ADSL-u'. Bilo bi poželjno da si staviš i wep enkripciju pa da turist dobije šifru kada ti ili plati neku naknadu ili popije piće (npr. opcija tipa '1 piće = 15min surfa'). Pingaj malo usera Mortal jer on ima vrlo sličnu situaciju u svom kafiću.
![]() |
#7 |
Premium
|
dakle sve ovo je tricky najbolje je kupiti linksys-a ruter kosta 600kn (kao i dlink ukoliko se kupuje u ducanu) ali ima skoro sve sto trebas napraviti ali da usparamo novac ajmo ovako spoji dlinka na internet (dakle ne u bridge mod, vec ga spojis na internet, da upiknes komp u njega i da ima neta) zatim kablom spojis netgira sa dlinkom, dakle ne u WAN nego u onaj switch (onaj konektor iza gdje pise lan neki broj) sada dolazi onaj malo slozeniji dio (konfiguracija) u dlinku ukljuci dhcp, a u netgiru ga iskljuci, ukoliko to neradi onda ga treba konfigirati rucno na nacin da postavis dns, gateway i ostale stvari u netgira (ako nece raditi javit ces pa cemo konfiguirati) i to bi bilo to dolazimo do pitanja sigurnosti, a to je zasto bi neki korisnik u tvojem kaficu koji pijucka kavu mogao gledati sto ti radis na kasi ili negdje, zato da to izbjegnes najsigurnije je napraviti samo jednu mrezu za internet a jednu za tebe, da si siguran da ti se nitko nemoze prikljuciti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
e vidis, tako je nesto i meni bilo logicno :P i prema nekoj mojoj logici ja bi na svom kompu imao uvijek (ako se razdvaja iz dlinka) pol bandwidtha interneta, a pol dlink... ako se fer raspodijeli po pol pri koristenju... ali gdje god sam citao manuale pise prvo net u dlink, pa dlink u netgear, pa netgear u komp :P anyhow, isprobati cu to u roku od kojih sat vremena nadam se, pa javim. imam neke radove kojima se moram posvetiti prije. hvala puno! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
ma nista javi ako nesljaka, ili imas problema ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Napravio sam to: - dlink se spaja na net preko pppoe (vise nije bridge) i ukljucen je dhcp, spojen je sa kompom na LAN1 - na netgearu je dhcp iskljucen i spojen je na dlinka na LAN2 (ostala dva LAN utora su oznacena sa IPTV za maxtv) Laptop mi vidi mrezu, pun signal i sve to... I uopce se ne moze spojiti - cak ni sa limited or no connectivity, kao prije. Uopce nece... A i cudno mi je to sa tim IP adresama - kad upisem 192.168.1.1 u browser, pristupam onome koji je spojen u komp direktno, znaci sad je spojen dlink, a netgear tek na njega, pa mogu otvoriti postavke samo dlinka. Neznam ni kako bi pristupio sucelju netgeara :P Edit tj. P.S.: Nije da imam neki pametni razlog zbog kojeg bi htio pristupiti Netgearu jer nemam pojma sto bi mijenjao, samo kazem da ne mogu ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
heh nasao sam problem dakle problem je u pristupu rutera rjesenje problema: ukljuci netgira i spoji ga na neki komp (dakle samo ruter povezi kablom sa nekim kompom) kada ga tako spojis ukucaj 192.168.1.1 u program kojim pregledavas net, pa promjeni pocetnu postavku tj ip rutera u npr 192.168.1.10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
ok, mislim da sam to napravio... ali jos uvijek - se ne mogu spojiti laptopom na net - kada upisem 192.168.1.1 pristupam dlinku, a kada upisem 192.168.1.10 the page cannot be displayed - znaci ne mogu pristupiti sucelju netgeara ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2008
|
Citiraj:
edimax ap je postavljen u ap mod, iskljucen dhcp, ip adresa je 192.168.1.2, mask 255.255.255.0, gateway 192.168.1.1. postavke na klijentskim racunalima trebaju biti postavljene na automatske i to je to. e da kod mene edimax je kod tebe netgear,da nebude zabune ![]() danijel |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
|
hvala vam ljudi, ali stogod upisao sto ste mi rekli, uopce ne radi... i uopce neznam sto je to ap mod :P i neznam kako pristupiti netgearu dok je dlink taj koji je fizicki spojen na komp, a netgear na njega ici cu ja vratiti u ve-mil taj netgear i reci cu im da sam napravio sve kako pise u instrukcijama i ne radi ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|