|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2008
|
Instalacija XP64 na SATA HD
Pozdrav! Prvo opis problema: Instaliravam XP 64-bitne na SATA disk. Kod pokušaja instalacije ne prepoznaje disk. Matična je Gigabyte P35 DS3P (rev. 1.1): http://www.gigabyte.com.tw/Products/...ProductID=2533 Hard je Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2 Matična ima 2 kontrolera GIGABYTE SATA2 i Intel ICH9R (taj je navodno bolji). Hard je spojen na ICH9R. E sad BIOS. Izgleda otprilike ovako: http://www.bjorn3d.com/Material/revi..._ds4/bios3.jpg Prvo sam stavio(Integrated Peripherals): SATA RAID/AHCI Mode-RAID SATA Port0-3 Native Mode-DISABLED Onboard SATA/IDE Device-ENABLED Onboard SATA/IDE Ctrl Mode-IDE Na intelovoj stranici je preporuka da se stavi RAID i u slučaju jednog diska. Skinuti driveri Intel ICH9R Driver sa Gigabytove stranice (verzija 7.6.0.1011)->bačeno na floppy. Boota se sa CD-a, dolazi instalacija drivera (F6), Izabirem drivere (u ovom slučaju ICH9R SATA RAID Controller i sad se treba pokrenuti instalacija xp-a, ali baca poruku da nije pronađen hard. Zatim sam napravio slipstream sa nLite-om (ubacio Intel® Matrix Storage)->to zapržio na DVD pokušao instalaciju (bez F6) i opet nije pronađen hard. Kad loadam defaultne postavke onda u BIOS-u očita hard, ali kad stavim na RAID ili AHCI onda poslije restarta više ni u BIOS-u nema harda. Jedino da probam preko GIGABYTE SATA2 kontolera,...Ponestaje mi ideja. Već 3 dana tražim po netu i svaki pokušaj propada. Pošto imam 4GB rama i radim u 3D-u, XP32 mi oduzima pola rama, a Vista nije pogodna za takve stvari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
|
Danas sam loadao defaultne postavke u BIOS-u i ubacio cd od XP-a 32-bit preko kojeg sam instalirao windblowse na starom kompu. Prema tome, sve bi trebalo normalno raditi. Preskačem F6 kod bootanja i ovaj put ne baca poruku da nema diska. Dolazim do xp setupa. Onda idu poruke to continue press enter, I Agree (F8 ) i onda... ![]() ![]() Drugi pokušaj je bio da idem u recovery, ali tamo ima samo D: (CD_ROM) a harda opet nema. Uđe mi u c: i mogu se prebaciti na D:, ali kad hoću natrag na C: kaže da nema diska. U BIOSU pod defaultnim postavkama čita disk, zamijenio sam SATA kabel, Provjeravao diska dal je živ (kod rada se osjete vibracje=živ je?). ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
A jel ima samo SATA dakle ne SATA RAID nego samo SATA driver? Ako ima probaj s tim jer to kaj u BIOSu treba biti na RAID modu ne znači da paše i RAID driver ako je samo 1 disk, onda drugo ako imaš RAID morao bi te komp pitati da uđeš u RAID kontroler i da definiraš polje...
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Imam istu ploču i koliko znam RAID ne treba biti uključen u BIOS-u, a kod instalacije XP (32 bit) uopće mi nije bio potreban SATA driver.
![]() |
#5 |
Registered User
|
Moji strahovi se ostvarili. Riknuo hard. Nazvao sam Aquisitum magnum i otišao u Zg na reklamaciju. Tamo je isto izbacio error da ga ne može očitati. Čovjek promijenio hard i sad sve šljaka. Doma ubacio Xp64 slipstreamani driveri za Intel i Gigabyte kontroler, promijenio na RAID i instalirao windblowse. Inače preporuka Intela je da se baci na RAID tako da se aktivira AHCI i da bude RAID ready ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Gdje mogu skinuti Windows XP x64 Original s SP2? Želim ih probati 30 dana, ono 30 dana do aktivacije... ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|