|
![]() |
#1 |
Creepshow
Datum registracije: Aug 2007
|
Acer Aspire 5050 problem
ovako imam od frendice laptop, ipalim ga i samo pokazuje Operating System not found ja sumljam na hard jel ga nepokazuje u biosu, al uopče nemogu ni bootat s cd-a, stavim CD drive na boot-u na provo mjesto i nista, opet isto no os found, u čem bi mogao bit problem. hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Problem je što imaš SATA hard u laptopu. Riješenje je razglabano barem jedno milijun puta i 2 su rješenja. 1. otići u BIOS i u 'Advanced Chipset Features' naći opciju 'SATA Native Mode' (ili slično) te prebaciti vrijednost u 'IDE Native Mode'. 2. http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=105885
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
|
Očigledno je da postoji neki problem sa hardom. Skini Hiren's Boot CD. Na njemu imaš alata za testiranje hardova, a kako se svi ti programi dižu sa samog cd-a, testiranje ćeš moći izvršiti.
![]() |
#6 |
Premium
|
Hiren's Boot CD se diže bez obzira da li ti je cd odabran kao prvi uređaj za bootanje ili zadnji (isprobano!). Da li znaš ima li na tom hardu uopće ikakvog os-a? Ako nema i optika ne valja, naravno da će ti pisati 'OS not found'.
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
@coconut: sorry, ali ovo što si napisao je apsolutna glupost. Ako u BIOS-u piše da je HDD prvi uređaj za bootanje, CD(DVD) neće dirati. @e1ectra_one: problem je vrlo čudan, a smrdi na neispravan IDE kontroler na matičnoj. No, ne mora biti - učitaj defaultne postavke u BIOS, ako je proširivala memoriju, izvadi dodatni modul, pitaj jel' možda probala update-ati BIOS u zadnje vrijeme ...
![]() |
#8 |
Creepshow
Datum registracije: Aug 2007
|
sutra cu isprobat disk na drugom laptopu, rekla mi je danas kao da i optika neradi, vidit ce mo. edit riješeno krepo ide konteroler, booto linux s usb-a, izbacuje error na ide1 i ide2 Zadnje izmijenjeno od: e1ectra_one. 14.05.2008. u 14:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Oš se kladit da će se Hiren's prvi dignuti? Ja probao x puta na y ploča pa i na svojoj gdje optika uopće nije ni namještena za podizanje OS-a. I to još sa verzijom 9.3 Hiren'sa iako je aktualna 9.6.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Mladiću, možemo se kladit' koliko hoćeš, ali ako je BIOS pravilno napisan i ako poštuje odabir korisnika, nema teorije da se boota s CD-a ako je odabrano da HDD (ili mreža, USB...) ima prioritet i bootablian je s OS-om. Teoretski, takvo što je moguće jedino ako na MBR hard diska ima redirekcija na optiku, dakle neki boot manager ili nešto slično. U svakom drugom slučaju, jednostavno zdravorazumski i logički to što ti pričaš je nemoguće! Evo, ipak sam upravo probao - Hiren's 9.3 na svom laptopu - naravno, bootao se s harda, jer sam tako odabrao u BIOS-u (optika je 2nd choice).
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|