|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2008
|
Preporuka za kuciste/hladenje
Evo treba mi mala pomoc oko odabira novog kucista i hladenja. Vec neko vrijeme mi komp radi 24/7 zato sto na njemu imam pokrenut server koji mi treba za neke stvari oko posla. Problem je u tome sto mi se komp nalazi u sobi u kojoj spavam (rekli bi ljudi spavaca soba ![]() ![]() Na raspolaganju je buđet do 3000kn, koji se moze jos malo rastegnut ak ce bit potrebno. Velicina kucista nije bitna, dakle midi i big tower su u igri, jedino sto mi je zapravo bitno kod kucista je da ima "ona vratasca s prednje strane koja pokrivaju DVD driveove", kao kod Chiefteca, i da je po mogucnosti srebrno-crne boje (jer mi je sve ostalo u toj boji). Kod hladenja je najveca dilema, tu stvarno neznam sta bi, osim da zelim da bude cim tise. Overclockinga nece bit. Zapravo mi je dilema, uzeti vodeno hladenje ili ne. Iz onoga sto sam gore napiso vidi se da bas vise i nisam neki ljubitelj zracnog hladenja. Konfiguracija: amd 5000+, hd2900, ASRock AM2XLI-eSATA2, Hiper 400W (ostalo mislim da nije bitno sto se tice hladenja) Pa evo molio bi vase preporuke i komentare. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
koliko sam skuzio potrosio bi 3000 kn na kuciste i hladjenje? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
prcknedl
Datum registracije: Dec 2005
|
Za 3000kn (a i mnogo manje) se da sastaviti nekakav tihi PC koji bi sluzio kao server, a ostalo bi se moglo utrositi na stisavanje tvog postojeceg PC-ja. Sto vrtis na njemu? Jos navedi koje kuciste sada imas, koji je CPU hladnjak, imas li dodatnih ventova. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Jan 2007
|
Kuciste: http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=052.607.061 1500kn Hladenje: CPU: http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=050.903.115 250kn izade ti oko 2000kn...IMHO i previse za to...ali ako bas zelis Kuciste je odlicno, dobro napravljeno, i jako tiho. Ovaj KATANA je jako tih...ima ga frend i doslovno je necujan... Sada jos malo gledaj sta ide na HD2900 (ako ide accelero S1 stavi njega) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Registered User
|
da Citiraj:
Sto se tice kucista nemam pojma koje je, neko noname midi tower. Na CPU stock hladnjak. Dodatnih ventova vise nemam jer sam ih maknuo prije par dana jer sam skuzio da mi je tise ako imam otvoreno kuciste bez ventova, a temperatura se ne mijenja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
3000 kn ti je malo previse za kuciste i hladjenje.IMHO Odnosno mislim da se za puno manje novce da slozit isto tako tihi (da ne kazem necujan) komp.. Znaci neko solidno kuciste s stranicom napred, malo zvucne izolacije, zatvaranje rupa, kvalitetni ventovi @5 ili 7V, tih cooler na procu..sad ne znam za VGA ako accelero ne ide gore.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
|
ako neide on gore, onda dobra alternativa ti je HR-03, ali i skuplja...ako ti se da malo radit na kucistu, onda nemoj to kupivat... uzmi si neko kvalitetno kuciste do recimo 800kn...par metara spuzve, lijepilo itd, i lijepo ga oblozi, skini nepotrebne hladnjake, i zamjeni ih kvalitetnim na 600-1000 RPM-a. Za CPU moze ta Katana, i to ti je 250kn, a za GPU, ili smanjis broj okretaja na min, ili si uzmes skuplju varijatu HR-03 + 120 (tih vent) ili ako ide gore VF-900 na min RPM-a. tako bi ti ispalo malo vise od 1000kn...ipak puno jeftinije |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
te je a...
Datum registracije: Dec 2007
|
Kad već ima toliko para na raspolaganje zašto da se zahebava s ljepljenjem spužve, lijepo neka si uzme cm cosmosa ili anteca p182 ventove stavi na 5V, na procesor neka stisne THERMATAKE SonicTower, a na grafi vent stavi na što manji broj okretaja i to je to |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
pa ako ima toliko para ne znaci da ih nuzno mora potrosit...uvijek postoji ono home made, koji u ovaj slucaj bi mu moglo ustedit i vise od 500kn... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Señor Audiophile
|
Za HD2900 je definitivno najtiša solucija HR-03 (uz nekakav kvalitetniji vent na 800-900rpm, te dobro prozračeno kućište). Ako je u pitanju 3k kn onda predloženi cosmos ili P182, što se kućišta tiče (o ukusima ne treba....), uz preporuku zamjene ventova kod anteca. Kod CPU coolera je Thermalright poprilično tiho i kvalitetno rješenje. Sve ostale ventove (imaš prijedloga po forumu) spusti na 5-7V i možeš komotno pajkit ![]() A za kvalitetu zraka u sobi hmmm...... morat ćeš nabavit klimu ![]()
![]() |
#12 |
Banned
|
pa ako gledamo tako, ako zeli jako tiho i hladno racunalo, i limit mu je 3k kn, onda si moze i vodeno slozit (2-3 jako tiha venta i gotovo) Uz zamjenu Katane bi mozda i TRUE mogao uc...ali ''ne voli bas tisinu'' tj. da objasnim... ja ga imam i imam i Silent Eagle na 1000rpm, i nije bas toliko dobar...tek kad stavim SE na 2000rpm-a, onda pokazuje stvarno sta moze taj hladnjak...to jer ima listice jako stisnute, i treba dobar protok da bi se hladilo kako treba...veci protok donosi vecu brzinu venta i stoga i vise buke...znaci, po meni, je bolji neki hladnjak koji ima vec ugradeni vent, i da je tih |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Čupavac
Datum registracije: May 2007
|
![]() |
#14 |
Premium
|
Nije rečeno u ovoj temi, ali trazilica i svasta se moze naci na forumu.. http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=90392 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2007
|
Pa bilo bi dobro ako ima toliko novaca da ugradi dobro vodeno hlađenje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
|
pa meni su dobri ovi Silent Eagle, pa ga spustit na 1000RPM, ili scythe od 900RPM morao bi se decko javit pa da vidimo sta stvano zeli, ne vjerujem da mu se da gubit vrijeme na sklapanje vodenoga, i nabava istog |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
da, ali dobro vodeno treba znat montirat, opcenito treba se mako tom posvetit i stec neka iskustva..pitanje je dali se ima vremena za to.. ali mislim da se danas moze naci jako dobrih i tihih zracnih rijesenja.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Señor Audiophile
|
Ma zrak je zakon..... uglavnom se može složit vrlo tiho (ispod 20dB) hlađenje za CPU i VGA (Scythe, Thermalright...), a i podosta je jeftiniji od vode (blokovi za R600 seriju nisu baš jednostavna stvar za naći povoljno). Pošto mora imat upuh/ispuh ventove a uz to će mu i dalje najglasniji vent u kompu bit onaj u napajanju, čini mi se da voda u ovom slučaju i nema previše smisla (a i nema klokanja). Što se tiče ventova, evo osobno imam poprilično pozitivna iskustva sa Scythe-om, a ima i podosta drugih kvalitetnih marki (Noctua, CoolerMaster i sl.). Ugl tražilica čini čuda ![]()
![]() |
#20 | |
Registered User
Datum registracije: Jun 2007
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Registered User
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
pogledno sam par reviewa i moram rec da mi se CM Cosmos sve vise svida. Sad cu jos proucit ove kulere za proc i GPU btw. hvala na odgovorima. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Banned
|
ma nemoj se zezat sa vodenim, jer nije to ko vent, ukljucis ga i pustis neka vrti. moras najprije spojit sve i vidjet ako pusta negdje, pa ga ugradit, svako toliko vadit sve i ocistit, pa stavit vodu itd itd...nije to samo gubljenje vremena na pocetku... dakle kuciste je rijeseno...jos malo si vidi za CPU i GPU...iako mislim da ovo sta smo predlozili je super, i tiho...posto imas vise para, mozes si u Hardveraj narucit neki super uber tihi vent nesto ovako: http://www.hardveraj.hr/shop/product...products_id/90 ili ovako http://www.hardveraj.hr/shop/product...roducts_id/111 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
kad smo vec tu, bas sam htio pitat Besthyu za ovaj prvi vent sto si naveo.. -brzina okretaja 600-1400 RPM -napon 12 V -razina buke 6-14 dB -FDB (fluid dynamic bearings) -flow rate 41-124 m³/h Pogledajte maximalne vrijednosti..na 1400 okr buka je 14db a protok 124m/h.. u najmanju ruku gotovo nemoguce..gledao na sluzbenoj stranci specifikacije su takve.. pa ako netko nesto zna.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Señor Audiophile
|
Citiraj:
Čitao malo po netu o njemu i uglavnom ljudi nisu zadovoljni (daleko je od 14dB/12V, a i protok mu je bio upitan), tako da mu je možda bolje da ide na neke od provjerenih (testiranih) marki/modela...
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
dobio je i poseban thread da ne zagadjujemo covijeku thread http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=107971 |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Hladnjak Scythe Silent Box Himuro SCH-1000, za HDD 168,29 KN Hladnjak THERMALRIGHT Ultra 120- eXtreme, pasivni, aluminijski, socket 775/AM2 434,35 KN Kućište ANTEC P182, Big Tower, crno, bez PS 1.049,00 KN acelero za grafulju,neznam koliko je glasno napajanje utisati to s ventom na 7v i staviti dva nova kvalitetna venta u anteca i mir. sve skupa nemoze biti iznad 2500kn. sajlns.aj kill you. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|