|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
pitanje u vezi studijskih reference zvucnika?
mogu li se isti koristiti kao HiFi zvucnici ili su u istom cjenovnom rangu neki HiFi stereo zvucnici ipak bolji? konkretno radi se o ovima: http://www.emu.com/products/product....&product=14280 ovdje sam ih nasao po cijeni od 4256kn -> http://www.sonarscope.hr/ducan/index...roducts_id=123 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
8 Da se postedim predugog pisanja, imas zgodan clanak koji je prije par godina SOS odradio na temu : MONITORS versus HI-FI SPEAKERS! Izbacio bih samo iz naslova "reference" koji u pro svijetu, terminom, nema tako olako koristenje kao u Hi-Fi-u. Citiraj:
![]() Opcenitno govoreci, kad bi za 50-80 Eura isao hitno kupovati zvucnike. Realno je da bi sa studio monitorom nasao linearnije zvucnike. Ali, vecina monitora nije napravljena da "uljepsava zvuk" kako to koloriranjem cine vecina slabijih ali i boljih Hi-Fi zvucnika. Koloracija je doduse neka vrste ugode za vecinu usiju. To je za citavu storiju i nemam namjeru o tome vise. Buduci da se navjeci dio informacije nalazi u srednjem podrucju, vecina monitora se upravo u njemu mora posebno iskazati cistocom i linearnoscu. U isto vrijeme mora imati odlican prelaz u druga dva i zadrzavati te kvalitete nakon duzeg slusanja, kao i dati (primarno) precizni uvid u balans izmedju sva tri podrucja. Bas kako sto sam spomeno za dobre dobre Hi-Fi monitore. Pro monitori se za novac, stvaraju prema puno preciznijim potrebama. Potreba za velikom linearnoscu pri kontinuiranim glasnim koristenju, nije nesto sto moze dati njegov Hi-FI pandan 1:1, ali vecina korisnika nece nikad ni trebati. Mnogi monitori bi zapravo razocarali vecinu naviknutu na Hi-Fi zvuk, buduci da bi zvucali prilicno "oštro" i necivilizirano. Njihova svrha je da budu egzekutivni u iskazavnju svih nepravilnosti. Jasno, ekonomski modeli u tome mogu pristupiti ogranicenije. Ali barem i dalje, kontrolirano moraju pokriti podrucje koje specifikacijama deklariraju. Hi-Fi monitor to nije duzan. Odnosno je, ako je njegov dizajner dobar u svom poslu. Pro monitori mogu biti i 50 Jureka, ali moraju cijenoom opravdati zvuk. Opet, nesto sto Hi-Fi pandan nije obavezno duzan ispuniti. Opcenito, jako je tesko progurati neki "ezoterican zahvat" u pro monitorima, ako isti nema i potpuno opravdanje. Moze se reci da pro svijet nemoze lako gutati kao Hi-Fi, obecanja koje rezultatima nemaju pokrice. Malo vise svjetla na temu kroz anegdotu najpoznatijih sinonim monitora ikad : Yamahe NS10 > ![]() Ovi monitori su neka vrsta legende koja i danas kad se ne proizvode i dalje uspjesno nalazi uvjek nove vlasnike. Velikom broju ljudi se kosa na glavi dize od njihovog zvuka, ali... Poanta dobrog mix-a je da se dobije (prava) predodjba kako ce isti zvucati recimo na relaciji auto zvucnika, prenosnika sa slusalicama, prosjecih ili vrhunskih zvucnika. Dakle u svim uvjetima mora dobro zvucati. Ove Yamahe su zbog svog "specificnog" zvuka upravo na neki nacin simulirale opskurnost nekih spomenutih izvora. Njeni dizajneri ali i mnogi studiji su stvorili krilaticu : Ako dobro zvuci na NS10, zvucat ce na svemu! No barem 50% forumasa sa nekim iskustvom slusanja, vrlo kratko bi zeljelo iste slusati u svom Hi-Fi okruzenju. Postoje neki tradicionalniji izbori Near-Field monitora koji se cesto koriste i u Hi-Fi, ali pravilo je kao i sa svim ostalim... imati priliku poslusati ono sto kupujes. Ako je to zadovoljeno, onda ih ima odlican izbor za kupovinu. Nisam ni dodirnuo temu, ali necu dalje jer nevolim povrsno. Dovoljno za ovu epizodu. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Za te pare bi isao na stereo zvucnike i pojacalo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ps pretpostavljam da bi sa slusalicama također bila ista stvar? recimo ako usporedimo ove AKG studijske :http://www.akg.com/site/products/pow...nguage,EN.html sa ovim AKG HiFi stereo slušalicama: http://www.akg.com/personal/cproduct...nguage,EN.html koje su po cijeni duplo skuplje od studijskih, najocitiji razlog koji vidim za kupnju ovih skupljih je u njihovom otvorenom dizajnu sto kod studijskih jednostavno ne funkcionira ali zato stvara svojevrsni audial fatigue (ili slušni zamor) u ekstenzivnim periodima slušanja. Zadnje izmijenjeno od: Skorn. 24.03.2008. u 01:59. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
8-bit Gen.
|
Zapravo i ne obavezno. Pro slusalice nikad ne ucestvuju u mix-u/snimanju. Oni koji to rade, ili su na pocetku ili u krivom poslu. Bruce je napisao odlican kratki clanak na temu pa opet skracujem sa dobrim linkom : Whad'ya Mean I Can't Mix With Headphones? Citiraj:
Kao sto je Audi pocetkom 90-ih odlucio pokrenuti novu noble kvalitetu izrade po uzoru na ostala dva DE brata... tako je preko noci, znatno podigao cijenu svojih vozila, distancirajuci se od narodnih kola. Jednako tako su Sennheiser i AKG u zadnjih nekoliko godina, naglo podigli cijenu svih modela na gore. Zbog svih novih trzista, Net-a i svih prenosnih novotarija i podizanja ponude u Headphone kategoriji proizvoda ali i korisnika kojima se obracaju... izvukli su se zamalo neopazeno ![]() AKG je posebno spavao par godina dok mu je Sennheiser sa HD serijom uzeo dosta posla. AKG je jako podigao cijene svojih slusalica i vise je nego upitno koliko je to pretjerano. Meni se trenutno vise svidjaju Senn HD modeli, vise tehnologije imaju od AKG-a. Od modela K-500, nisam nista posebno novo vidio od AKG-a. Mozda samo unaprijed naplacuju za cudo koje spremaju ![]() Neupitno oba previse traze za pojedine modele i cini se da im to prolazi bez vecih problema. Zato zbilja treba poslusati model koji se kupuje jer ih oba imaju u previse slicnih varijacija Pretjeruju sa brojem modela, pa tu i lezi zamka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
neznam zasto nitko nikad ne spomene vrlo zanimljive Ultrasone slusalice kad se vec o slusalicama prica, ispada da jedino znate za akg i sh,(i ajde grado) imam model proline 2500, koje bi bile mislim stvarno jebene za monitoring, prije njih sam imao hfi2200 koje su mi ipak vise pasale zbog nesto toplijeg zvuka... al sam isao u zamjenu jer me zanimala ta razlika o kojoj je ispisano vise od 150 stranica na head-fi.org forumu... na kraju se ispostavilo da mi taj cisci/ostriji zvuk manje pase... vise namjenjenog ka nekoj profi upotrebi... a i teze ih je tjerat.... napisao sam ovo da se i na pcekspertu pojavi rijec Ultrasone, i btw ovo su slusalice koje mozda i najbolje oponasaju prostornost zvuka, tj. najblize su onom fealingu kao da slusate muziku preko zvucnika, zbog polozaja drivera itd itd bye |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
a te Proline 2500 koristiš za monitoring ili slušanje muzike? @ mr. Visage - u jednadžbu bih još dodao i DJ slušalice, pogotovo model HD25 MkII Headphones, misliš li da su ove pogodnije za slušanje od raznih monitoring i hifi modela? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
8-bit Gen.
|
Citiraj:
![]() Ostalo sudi samo po svojim usima kad biras. Kao sto sam dao gore link za brze objasnjenje. Slusalice ne sluze za monitoring u snimanju, samo kao instrument procjene. Za tvoje Ultrasone modele jednostavno nisam nikad cuo. Nisam imao priliku cuti ijedan od tih modela, tako da nemogu suditi ni dobro ni lose. Samo, psihoakustika u slusalicama je jako sklizak teren i mnogi veci su digli ruke od toga. No ponavljam, nisam cuo Ultrasonke. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|