|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Koji UPS?
Treba uskoro da kupim neki UPS, a posto se bas ne razumijem ako moze preporuka izmedju ova 2 modela. http://www.genelec.ba/cart.php?sta=v...d=28&cid=10768 ili http://www.genelec.ba/cart.php?sta=v...d=28&cid=11616 Ovaj APC-ov je vise od duplo slabijeg kapaciteta ali je ista cijena, cak je i malo skuplji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2004
|
APC je odličan UPS, također ima odličan software za kontrolu daleko bolji od Belkina i sličnih. e sad je pitanje dal tebi treba tako nešto, i koliko misliš odvojiti na UPS jer ima poprilično jeftinih i snažnih UPS uređaja koji možda nisu u klasi sa APC-om ali nude dobar omjer uloženo dobiveno. Zadnje izmijenjeno od: jonyb. 26.02.2008. u 11:21. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
OK, prvo sorry administratorima jer sam mislio (ne znam kako ![]() Ako bih bas morao birati izmedju ova 2 modela sta da uzmem? Da li je ovaj APS dovoljan za moj komp da izdrzi makar 3 minute jer je samo 350VA. A opet da li ovaj drugi jeftini zaista ima 800VA i zasto je ovako jeftin za 800VA? Softver mi nije bitan. U stvari koje su mogucnosti tog softvera?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
APC je preslab, tj. max snaga je 210W. A masina + monitor ti je na granici, ako nije i preko. S druge strane, ovaj je prakticki no-name. Malo nadodaj para i probaj nabaviti nesto malo jace, a za kucnu upotrebu je dosta bilo sto dovoljno jako od APC-a, Sicona, MGE-a, Belkina...
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Da li bi onda ovaj APC-ov od 500VA bio dovoljan? http://www.genelec.ba/cart.php?sta=view&sid=28&cid=211 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Kako da izmjerim? Sa ampermetrom? ![]() EDIT: Evo mjerio sam ampermetrom i pokazivanja su slijedeca. Kompjuter: Idle 0,55A U igri(crysis) 0,92A Monitor: non stop 0,13A ![]() Je li se sad moze reci da iz P=U*I slijedi Kompjuter: Idle 0,55A*230V=126,5 VA U igri(crysis) 0,92A*230=211,6 VA Monitor: non stop 0,13A*230V=30 VA I da je potreban maximum UPS-a 241,6 VA? I je li to znaci da moze ovaj od 300VA? Zadnje izmijenjeno od: dmr. 27.02.2008. u 23:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
![]() |
#10 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Uzeo apc-a od 500VA i ne moze da drzi ni sekunde. Ukljuci se overload lampica. Doduse nisam punio bateriju ni 2 sata, da li moze biti do tog? Ili mi ne gine 650VA? Softver je pokazivao da je baterija puna nakon 2 sata punjenja a uputstvu pise puniti 8 sati. Je li moguce da nije drzao zbog "nepune" baterije ili je ipak 500VA preslabo za moj komp? U apc-ovom softveru pokazuje potrosnju u idleu oko 150W a u igri (crysis) oko 220W, a ups je deklariran na 300W. Zar ne bi trebao biti dovoljan???? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Probao i 650VA i ne moze. Izgleda da bi tek APC-ov od 800VA mogao, a to je vec prevelika investicija za jedan UPS (sto se mene tice). Na kraju zamjenio za laserski printer, svakako mi je bio potreban ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Tu meni nešto "smrdi", ajde ovaj od 500VA da nemože ali ovaj od 650VA da nemože "držat" bar 5 min?. Eto ti je izmjerena 150W / 220W potrošnja. Mislim da si pogrješio šta nisi saćekao tih 8 sati prvog punjenja i formiranja baterije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
U servisu kazu da baterija dodje napunjena (malo je treba dopuniti po potrebi), tako je i softver pokazivao. Nigdje u uputstvu ne pise o formiranju baterije! Kada iskljucim dodatno napajanje sa graficke moze izdrzat i ovaj od 500VA ali bez monitora ![]() EDIT: Eto ako neko ima konfiguraciju slicnu mojoj a da mu radi na UPS-u od 650VA neka se slobodno javi. Zadnje izmijenjeno od: dmr. 29.02.2008. u 18:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Nesto mi tu smrdi previse. Ja imam ovaj ups a kanta je: e6750@3480 Mhz, 2x1 GB DDR2, HIS 3870, 1 HD Maxtor 250 GB, 1 DVD-RW Samsung i 3 x 80 mm fan, a gledaj koliko momentalno trosi. CPU ful load potrosnja. E sad pitanje, da li ti je pisalo overload kad ga tek upalis, ili kad upotrebljava bateriju. Jer ako ide overload cim ga upalis onda je neispravan, to se i meni desilo jednom. I ne mora se puniti prije upotrebe, baterija dodje vec napunjena, a neces valjda prve minute ostati bez struje. A za Genelec nemam rijeci, ja sam jednom bio kod njih i kad se nisam potukao sa onim sto prodaje. A i trgovina je jaka, kupujes a ne vidis ni sta kupujes, sve preko papira, nemaju ni jedan pisljivi izlog. Jos jedan primjer njihove postenosti: sastavljas komp., kazes sta da ti stave i kosta te npr. 1500 KM, kasnije im kazes da ti daju te komponente i da ces ti to sam sastaviti i pitas koliko ce sad kostati, jer tako mislis da ces ustedjeti nesto ali ne cijena je opet ista, ni marke manje. Ja kazem prodavcu pa vi onda ga dzabe sastavite, a on kaze da. Dobro reko onda cu vam donijeti komponente od drugog pa da vi meni to sastavite da ja onda ne gubim vrijeme. ![]() ![]() ![]() Banda lopovska. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Da napomenem da je potrosnja bez monitora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Pa tako mi reci ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Evo citam po newsima da chieftec napajanja imaju problema sa UPS-ovima i da ne mogu izdrzati vrijeme prebacivanja na baterije. Pa je vjerovatno to bio moj problem! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|