|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
PATA optikalije i SATA disk
Namjeravam formatirati hard i nanovo instalirati windowse, pa me zanima kako srediti da zajedno rade SATA hard i (naravno ![]() Hvala unaprijed na pomoć i Vjeko |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
Re: PATA optikalije i SATA disk
Citiraj:
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Ok, maticna je Abit IS7-E (865PE intel chipset), a hard je WD Raptor plus jos Sony CD pisač i Plextor DVD-ROM. Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ono ispred konpjuktora
|
eh ovako... disk spajaš na SATA0 kanal (odnosno prvi sata kanal), pržiljic i dvd spojiš prek ide kabla na SECONDARY kanal. u biosu uključuješ SATA kontroler i konfiguriraš ga da glumi PRIMARY kanal, odnosno da SATA0 bude PRIMARY MASTER. to je najsigurnija metoda. ako pri dizanju računala BIOS izlista poredak WD blablabla NONE Sony CDRW Plextor DVD sve je OK. ako slučajno nešto od toga ne vidi, znaš i sam. još postoji "problem" da windowsi pri instalaciji izbace kako nema nikakvog diska i da se ne mogu instalirati. to samo znači da nemaju drivere za SATA kontroler na toj ploči. te drivere možeš naći na CD-u od ploče i potrebno ih je kopirati na disketu, te dati vindozima pri instalaciji. postupak piše u manualu.
![]() |
#5 |
Premium
|
HDD mi je spojen na prvi sata kanal, ali ne znam kako ga u biosu konfigurirat da glumi primary kanal, i kako namjestit przilicu i dvd da budu oba na secondary-u. Kako god se ja igrao s jumperima i biosom, najbolje sto mogu postic je da hdd bude tek na channel3 i przilica i dvd da budu primary i secondary, ali kad udjem u windoze radi samo dvd ili samo przilical. Aargh! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ono ispred konpjuktora
|
jumperi na optičkim uređajima imaju 3 moguća položaja. to su: ::: , master je ::| , slave je :|: , a cable select je |:: ovak, jumper na pržilici stavi odmah do ATA kabla (to je master) na dvd-u stavi jumper u sredinu (to je slave). i to je to što se jumpera tiče. njih stavi na isti kabel, tako da je pržilica na kraju kabla. kabel na ploči treba biti uštekan u SECONDARY. nikako u primary. napominjem, stavi pržilicu i dvd na isti kabel jer je tako jednostavnije. tek tada će se SATA moći staviti kao prvi uređaj. naravno, postoji brdo kombinacija, ali ja sada govorim najjednostavniju i najkompatibilniju.
![]() |
#8 | |
Premium
|
Hvala puno, sad je sve prepoznano kako treba. No, pojavio mi se jos jedan problemcic. Nero ne pronalazi przilicu, nego kod "Choose recorder" nudi samo Image recorder. Znas li kako bi to mogao rijesiti. ps: kad pokrenem nero inf tool, mogu vidjeti przilicu, samo je nema na izborniku Choose recorder Pozdrav Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
#10 | |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
[/B][/QUOTE] Da, probao sam takav setup, ali nije radilo, valjda zato sto je tada hdd bio na tek trecem kanalu. [/B][/QUOTE] Agrh,,,, ja imam u BIOSU to naštimati tak da nemam bedova s time. BTW, Horza meni kod boota i ne izlista SATA disk, samo optikanere ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Nero nije dosao uz neku drugu przilicu, pa u tome valjda nije problem. Isprobat cu stvar s nekim drugim programom za snimanje. Hvala svejedno. p.s. Sto su to ASPI driveri? Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
PC maher
|
Kod mene se SATA također ne prijavljuje odmah kod bootanja samo optika na primary -pržilica, na secondary -dvd, a tek potom SATA disk jer je konfiguriran tako da ne dira IDE postavke. Naravno prilikom instaliranja WinXP potrebno je dati im disketu kako bi Win točno prepoznali SATA disk i nakon toga sve ide glatko. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|