Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.11.2007., 18:29   #1
pauk
Registered User

Datum registracije: Nov 2007
Exclamation (riješeno) Problem sa SATA diskom

Nedavno sam kupio novi SATA disk Seagate ST3500641AS-RK 500GB i PCI SATA kontroler u linksu: http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=053.200.035

Spojio sam kontroler, hard i napajanje, bootao windowse i instalirali su mi se RAID driveri. Međutim, u My Computeru nisam vidio svoj novi Seagate, pa sam probao instalirati neki program s cd-a driverima koji mi je onda pokazao da mi je hard spojen u RAID polje, ali ga svejedno nisam vidio u My Computer-u. Nakon toga sam svašta prčkao, pošto imam već 2 harda, jedan od 80GB i jedan od 6GB na koje sam privremeno imao instalirane Windowse. Tada je nastao problem jer više nisam ni WIndowse mogao pokrenuti - stalno mi se pojavljivala greška NTLDR is missing Press CTRL+ALT+DEL to restart.

Onda sam odspojio sve hardove, osim ovog SATA i bootao Knoppix sa Live CD-a. Na CD-u s driverima za kontroler našao sam SATA drivere i kopirao ih na floppy, resetirao komp i ubacio Windows instalacijski CD. Kada se pojavila poruka Press F6 to install third party SCSI/RAID drivers, pritisnuo sam navedenu tipku i instaliralo sam drivere s diskete, međutim kad se pojavio ekran di bi trebao vidjeti diskove koji su spojeni i odabrati na koji želim instalirati Windowse, dobio sam grešku da nema spojenih hard-diskova. Inače, u readme datoteci od SATA drivera piše da bi se moj novi hard trebao prikazati na listi za odabir.

Napominjem, da hard 100% radi, jer se čuje kad se vrti i zagrijava se. Nadam se da sam bio dovoljno opširan u opisu problema i da mi neko može ponuditi soluciju. Ja sumnjam da je sve krenulo nizbrdo kad sam instalirao RAID drivere. BTW, matična mi nema podršku za SATA diskove.

Hvala!
pauk je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2007., 18:50   #2
p3tar
Mozilla Slave
Moj komp

p3tar's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Prije bi rekao da je problem u PCI kontroleru a ne SATA driverima. Probaj hard skopčati na neki drugi komp da vidiš dali on radi, jer to što se vrti i grije nemora značiti da je ispravan.
p3tar je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.11.2007., 18:49   #3
pauk
Registered User

Datum registracije: Nov 2007
uspio sam riješiti problem, sada mi sve ispravno radi i tu je mojih novih 465GB. sve što je trebalo napravit jest otvorit Disk Manager u Windowsima i "unallocated space" pretvoriti u logički disk, te ga formatirati i dodijeliti mu slovo.

šteta samo što sam morao formatirati i nanovo instalirati Windowse. "NTDRL is missing" mi se pojavilo zato jer sam mijenjao master i slave jumpere pa je on pobrkao di je koji MBR i boot.ini
pauk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno