|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
Sam svoj majstor
Zadnjih pol godine sam koristio sve komponente na stolu (dakle bez kucista) i jedina komponenta u kompu koja se čula je bio HDD. Pošto zelim necujan komp poceo sam malo razmisljati i guglati (dosta toga ima na SPCR-silentpcreview.com) kako bi to izveo i dosao do zakljucka kako bi trebao HDD u nekakvu kutiju staviti i omotati onom "spuzvom" za smanjenje buke/šuma. Razmisljao sam ili uzeti antec P180 ili napraviti drveno kuciste sam. Ipak sam se odlucio sam napraviti kuciste jer ipak je to dosta jeftinije... napravio sam mjere (kutije u koju ide HDD, i "kucista") i krenuo u kupovinu (mjere sam dao izrezati u furniru, a koristio sam iveral...) - spuzve - keksi (to spaja stranice kucista) - stroj za busenje rupa di idu keksi je imao curin tetak pa mi je to super posluzilo - ljepilo - guma koja ce nosit HDD - stranica koja ide na vrh sam odmah odlucio da ce biti od plexiglasa jer sam naviko da imam uvid sto se dogada na maticnoj ![]() Najbitnija je bila funkcionalnost... dakle zbuksati taj HDD što više da bude što tiši jer sam i sam znao da nikako nemogu napraviti to kuciste da izgleda lijepo jer sam po prirodi prešlampav... Takoder sam odlucio napraviti kuciste na "2 kata" i ostaviti jednu stranicu otvorenu zbog boljeg hladenja i da nije bas sve zgurano jedno na drugom...) slike: - kutija za HDD (inace zatvorena je i gornja stranica, ali sam slikao otvoreno da se vidi kako je HDD izmedu guma prakticki u zraku da se nebi prenosile vibracije...) stavio sam i jedan 120mm na 5V (to bi bilo oko 600rpma) za svaki slucaj ![]() - donji (lijevo) i gornji dio kucista (u donjem dijelu se nalaze napajanje, a kutija sa HDD-om ide izmedu ovih spuzvi... gore ide ostatak... dakle maticna sa komponentama, te cu jos i ugurati dvd-rw negdje samo sto prvo moram zbusit rupu ![]() ![]() -evo kako izgleda donji dio kucista dok je kutija u njemu ![]() -slozeno kuciste ![]() ![]() ![]() To je to, jos samo trebam staviti trake na ove dijelove gdje se vidi iveral... No sada imam jedan problem, a to je da je komp jednostavno pretih i cujem zavojnice na maticnoj kako zuje... no i to cu nadam se uskoro rijesiti EDIT: Eh da na gornjem dijelu sam jednu stranicu stavio da bude krace odrezana da se mogu spojiti kablovi (DVI, miš, tipkovnica, zvucnici i kabl za USB uredaje) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Cool. Dodatni je plus što komp sad podsjeća na bakinu kištru za posteljinu. Jesi izbušio neke rupe u ladici HDD-a? Ovaj vent sad tura zrak u tu ladicu a ne može nigdje izaći, možda da ostaviš neki otvor radi protoka? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
ma ima sa strane mjesta di zrak moze izac... nije to vakumirano ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
je gladan!
Datum registracije: Nov 2005
|
Hm, ako oćeš potpunu tišinu definitivno moraš maknuti vent kod hdd-a (600rpm ma kakav god vent bio se čuje!), a kad ga makneš grijat će se previše u kutiji. Dakle, po meni mislim da griješiš. Zašto? I sam sam napravio barem desetak projekata za utišavanje hdd-a, i nijedan nije urodio plodom s tem manjim od 60C. Najbolje što me je zadovoljilo u pogleda smanjivanja tišine je ovo: https://www.cool-pc.org/cgi-bin/b2cs...id=1530&cat=68 Naravno, tu mi nije bio kraj pa sam sam napravio ovo: U tu kutiju ide hdd s scythe kutijom, i onda se sve preklopi komadom lima od par mm koja služi za odvođenje topline. Sve ovo ima smisla kad nema nijednog venta u kučištu i bez zujanja po matičnoj i sl. Ja sam te sreće da mi još ništa ne zuji! EDIT: I sve ovo smanji tem za neki 3C, bez ventova i stvaranja dodatne buke.
![]() |
#7 |
Premium
|
...
ma tj vent sto je na kutiji od HDD-a se stvarno ne cuje... jedini vent koji se zna tu i tamo cuti je onaj na ninji ovisno o loadu i temperaturi... Valjda je ovaj na kutiji previse izoliran pa ne dolazi šum do mene... Inace ovaj HDD je najtiši 3.5" s kojim sam se susreo (rekao bi da je duplo tisi od samsunga P120-250gb za kojeg su pricali da je tih tu na forumu, a i na SPCRu), a temp. je 43C sad. Stvarno sam zadovoljan sad potpuno tišinom osim sto me te zavojnice nerviraju... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
prva greška koju si napravio a to je da nisi rekao njima u furniru da ti kantiraju ploče. (ovo što ti zoveš zalijepit one trake ![]() Inače, ja doslovno ovo planiram napravit već mjesecima, no nikako... dvd rom si morao bio ugurat unutra, izrezat od kakvog starog kućišta nosač pa ga zašarafit unutra nekakko. ovako izgleda čdno a i nepraktično, pošto se lako pomiče... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
Čini mi se sasvim ok,evo ti jedno rješenje za pržilicu jer ovak izgleda da može lagano skliznit a kontam da moraš pridržavat s drugom rukom kad ubacuješ/izbacuješ CD/DVD. ![]()
![]() |
#10 |
Premium
|
neznam jeste li čitali tekst iznad slika... ugl. napisao sam di cu stavit dvd-rw ali prvo moram zbusit rupu (iako meni je svejedno i da je tu jer zadnjih pol godine je bio na stolu...) jbga gabre nisam znao za to jer ne bavim se inace ovakvim stvarima ![]() meni su isto trebali mjeseci da poduzmem nesto (napravim ovo ili kupim kuciste), ali sva sreca cim sam zmjerio odma sam sve i napravio tako da se nije oduzilo na tjedne/mjesece... @lihto: prizilica ce ici dole kraj maticne ionako tako da cu je fiksirati |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|