|
![]() |
#1 |
all you need is freeware
Datum registracije: Dec 2006
|
Preporučite mi matičnu i grafičku
Pozdrav svima ![]() Planiram ubost novi komp i većinu stvari sam odabrao ali se mučim oko matične i grafe. Uzet ću Q6600 i Antec 182, i u kompu će biti dva diska, Hitachi Deskstar od 320GB i neko vrijeme dva stara Maxtora dok ne počistim podatke s njih i riješim ih se, al u principu neće biti dugo. Od kartica će biti zvučna i dvije tv kartice (SkyStar i AirStar). Nadam se da će Antec P182 biti dovoljno hladno za ako nešto. Napajanje je Seasonic 430W, ova SII serija. Sad ostaje pitanje matične i grafe. Odmah da napomenem da se uopće ne planiram baviti OCanjem, tako da mi to nije bitno. Kod matične mi je najbitnija stabilnost, dobro riješeno hlađenje, brzina i da mi ne radi usko grlo. Nekako razmišljam o Abitovoj IP35 Pro ili nekoj od Gigabyte-ica. Bitno mi je da ploča ima barem 3 PCI slota, brijem da mi više neće trebati, ali manje sigurno ne smije imati. Također, bitan mi je serijski port radi satelitske, ali nije nužna stavka. Podrška za nadolazeće procesore i istovremeno i DDR2 i DDR3 memoriju je poželjna. Uglavnom, naginjem ka IP35 čipsetu. Što se tiče grafe, tu sam u još većoj dilemi. Nisam gejmer tako da mi ne treba zvijer, igram većinom RPGove tipa Neverwinter Nights 2, al opet, volio bih u dobroj kvaliteti igrati npr. Hellgate London ili The Witcher kad izađu. Trenutno imam 7600GT i super sam zadovoljan što se tiče igara, ali ona otpada jer je AGP, a ne planiram uzeti ploču s PCI-E i AGP zajedno. Kao što rekoh, u igrama je izvrsna, ali što se tiče videa je jako loša u usporedi sa starom ATIjevom grafom. Video nikako ne mogu složiti da izgleda ok, uvijek je ili prezasićeno, pretamno ili presvijetlo, dok je sa starom ATI 9200 sve po defaultu izgledalo odlično. Naravno, podešavao sam opcije i na grafi i kalibrirao monitor, ali nikako mi se ne sviđa, tako da ipak planiram vratiti se natrag na ATI jer najviše radim s videom. Sad, ne treba mi zvijer ali mi je HD reprodukcija iznimno bitna stavka. Dao bih otprilike soma kuna za grafu, s tim da mogu ići do cca soma i pol ako se baš isplati. Također, dobro riješeno hlađenje je bitno. Mislim da sam rekao sve što je bitno pa bih sad molio preporuke. ![]() p.s. nisam baš dobar u pamćenju tehničkih podataka i brojeva pa skužajte ak sam kiksao u nazivu nečega ![]()
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Za matičnu ne znam...možda ova Gigabyte 965P-DS3 iz Linksa za 780kn? A šta se grafičke tiče, mislim da bi ti tu dobar izbor bila neka X1950Pro Extreme... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
all you need is freeware
|
Sviđa mi se ta grafa, sam ne Xtreme verzija, već obična, HIS VGA X1950Pro IceQ 3, 512MB DDr3, reviewi su odlični i čini mi se skroz ok, 1500 kuna u Makromedia shopu, sam ne znam jesu im cijene s PDVom ili ne. Al ne znam sad koliko je isplativa u usporedbi s Xtreme verzijom, koja je najbolja što se tiče X1950Pro a da ima dobro hlađenje? Ova Xtreme od PowerColor s Accelero hlađenjem ide već na 1700+ kuna a toliko ne dam. I jel 512MB na njoj uopće iskoristivo? Monitor je 19" CRT, i makar planiram prijeći na LCD minimalno 22", to neću napraviti sigurno kroz godinu-dvije.
Ovo je potpis. Zadnje izmijenjeno od: mrga. 09.08.2007. u 13:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
all you need is freeware
|
Par pitanja vezano uz grafu. Ok, uzimam X1950PRO. Sad, nisam baš sklon PowerColoru, radije bih uzeo neki malo jači brand. Da li je ta Powercolorica zbilja najbolja kupnja u klasi? Kakva su stock hlađenja na tim grafama što se tiče hlađenja i tišine u odnosu na Accelero koji je na Powercolorici i da li je 512MB iskoristivo na tim grafama ili je bacanje novca? Jer iskreno, ima dost drugih modela koji mi se više sviđaju od Powercolorice. npr. HIS X1950Pro IceQ 3 2x Dual Link DVI 512MB GDDR3 256bita DVITV - cca 1400kn GECUBE FZ1950PRO 512MB3 AVIVO GC-FZ195PG3-E3 - cca 1300kn Sapphire X1950PRO 256MB DDR3 - cca 1100 kn Hvala na odgovorima ![]()
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
ot - makni to iz siga |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
all you need is freeware
|
Štanga za ploču, nema firewire ![]() I dalje ne znam što uzeti a da ima 3 pci slota i firewire. ABIT ip35 PRO izgleda super, al ima samo jedan dodatni PCI-E slot, i ako šteknem Intensity karticu nutra, nemam više mjesta za ništa drugo, a i LAN i svi PCI slotovi šeraju jedan te isti bandwidth tak da mi može sve krknut, budući će sva tri slota biti popunjena.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|