Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.08.2007., 01:01   #1
MrShadow
Premium

Datum registracije: Aug 2007
wireless i vremenske nepogode

kakva su vam iskustva sa brzinom...Ja sam kod WISPI bio zadovoljan do danas,pa sam se malo poceo razocaravati...Sve bilo ok..Od 1024kb/s primao sam najmanje 950kb/s a nekada sam znao dobivati i po 1100-1200 kb/s..Jutros do 12 imao opet noramlnu brzinu i onda pala jaka kise..Prestala posle 1 sat i ja posle toga cijeli dan imam brzinu 60,80,100-200 kb/s..Nikako vecu nemogu dobiti..Neznam dali sta kisa moze uticati na to..Najvise me buni sto se brzina i nakon 10 sati posle prestanka kise nije promijenila..Dali vremenske nepogode mogu ovako uticati na brzinu,ili je ovo do mog provajdera pa se slucajno potrefilo sa kisom da me nesto zezne..??
-->

kakva su vam iskustva sa brzinom...Ja sam kod WISPI bio zadovoljan do danas,pa sam se malo poceo razocaravati...Sve bilo ok..Od 1024kb/s primao sam najmanje 950kb/s a nekada sam znao dobivati i po 1100-1200 kb/s..Jutros do 12 imao opet noramlnu brzinu i onda pala jaka kise..Prestala posle 1 sat i ja posle toga cijeli dan imam brzinu 60,80,100-200 kb/s..Nikako vecu nemogu dobiti..Neznam dali sta kisa moze uticati na to..Najvise me buni sto se brzina i nakon 10 sati posle prestanka kise nije promijenila..Dali vremenske nepogode mogu ovako uticati na brzinu,ili je ovo do mog provajdera pa se slucajno potrefilo sa kisom da me nesto zezne..??
MrShadow je offline   Reply With Quote
Staro 12.08.2007., 01:10   #2
Pantera-N
Premium
Moj komp

Pantera-N's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
kakvu imaš antenu? recimo meni je prije voda ulazila u kantenu pa je zezalo cijeli dan poslije kiše
Pantera-N je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.08.2007., 23:32   #3
Srky
Moderator
Moj komp

Srky's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
U pravilu kisa ne bi trebala predstavljat problem kod wirelessa osim ako nesto od elektroniskih dijelova se ne prokvasi pa stvara neki kratki spoj...
CD-RW/DVD Toshiba SDR1712C & Pioneer DVR-110DLogitech G400 & Ultra-X, G51 on Audigy SE@X-Fi Xtreme
Corsair VX450W@Sharkoon Silvation - 2 x Chieftec 120mm@7VWindows 7 Ultimate 64bit, Iskon ADSL 8192/512kbit@Enkom A1521-I
Srky je offline   Reply With Quote
Staro 17.08.2007., 02:07   #4
Yoman
Premium
Moj komp

Yoman's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Inace ja sam nacuo i nisam posve siguran da voda ima neki svoj titraj na otprilike 2400mhz na kolko rade te veze....
Inace vremenske nepogode jako utjecu na wireless npr. susjed jedan je tocno na granici hvatanja mog AP-a i kad god puhne vjetar od mene u njegovom smjeru on vidi moj AP a kad nepuse nevidi...
ovo za titranje vode nisam siguran al znam da kad sam slagao wireless jedan covjek mi je rekao da pazim da opticka vidljivost nejde blizu borova jer oni sadrze jako puno vode i da to jako smeta a wireless....
ps. jos jednom kazem da ovo u vezi vode nisam siguran
Yoman je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2007., 18:41   #5
MrShadow
Premium

evo opet...imam malu antenu velicine 3 cm koja mi je pored monitora..udaljen sam od AP 600m i sve je super dok kisa ne padne..cijelu sedmicu sve bilo ok i sinoc pade kisa i evo dnas citav dan meni brzina oko 80KBS a placam 1024 sto i imam kada nema kise...najvise me muci zasto nemogu imati normalnu brzinu kada kisa prestane...oblacno je citav dan,ali bez kise a meni sporo...opet ce proraditi nakon 48 sati kao i prosli put..bas me zanima sta ce biti u decembru kada pocne snijeg...
Staro 18.08.2007., 19:21   #6
LUKA MX
Rakija
Moj komp

LUKA MX's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
kod mene ista stvar,imam onu malu antenu sto se dobije s canyon wf511,i kada pada kisa ili j e nevrijeme dosta je losiji signal,jos antenu drzim na vrhu kucista pa kad netko stanje ispred nje isto dosta padne signal.....

LUKA MX je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2007., 19:22   #7
LUKA MX
Rakija
Moj komp

LUKA MX's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
jel zna tko kako se zove onaj sprej sto se posprica okolo antene pa navodno bude bolji signal,i gdje ima za kupiti??

LUKA MX je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2007., 19:43   #8
MrShadow
Premium

kod mene je dazon sto ne gubim na signalu vec na brzini..signal je isti..
kod tebe je manja brzina dok pada kisa,ali meni je manja brzina i 24-48 sati nakon prestanka kise..
Staro 18.08.2007., 21:49   #9
Srky
Moderator
Moj komp

Srky's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor LUKA MX Pregled postova
jel zna tko kako se zove onaj sprej sto se posprica okolo antene pa navodno bude bolji signal,i gdje ima za kupiti??

Jel se vi sprdate ili WTF?

Ovo je meni krajnje smijesno.... znam da je bila za***ancija na račun spreja pa ono... kolko ja znam vremenski uvjeti nemogu drastično utjecati na kvalitet wireless signala ukoliko ne dodju u doticaj sa samom opremom, dapače nekada zimi kad pada snjeg se zna i poboljšati signal zbog "refleksije" od istoga, tako bar kažu a ima malo logike...
CD-RW/DVD Toshiba SDR1712C & Pioneer DVR-110DLogitech G400 & Ultra-X, G51 on Audigy SE@X-Fi Xtreme
Corsair VX450W@Sharkoon Silvation - 2 x Chieftec 120mm@7VWindows 7 Ultimate 64bit, Iskon ADSL 8192/512kbit@Enkom A1521-I
Srky je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2007., 22:06   #10
Yoman
Premium
Moj komp

Yoman's Avatar

Citiraj:
Autor Srky Pregled postova
Jel se vi sprdate ili WTF?

Ovo je meni krajnje smijesno.... znam da je bila za***ancija na račun spreja pa ono... kolko ja znam vremenski uvjeti nemogu drastično utjecati na kvalitet wireless signala ukoliko ne dodju u doticaj sa samom opremom, dapače nekada zimi kad pada snjeg se zna i poboljšati signal zbog "refleksije" od istoga, tako bar kažu a ima malo logike...
Neštima ti bas logika

''''Rain & snow are known to cause signal degredation.

Humidity, too, i would imagine. Right now, using an illegal rouge
pirate secret access point somewhere near Xxx's Deli truck, I'm getting
2 bars at relative humidity roughly 85%. Drier days, I've seen 3 bars.''''

Tekst pod navodnicima prekopiran s
http://list.uvm.edu/cgi-bin/wa?A2=in...SS-TEAM&P=1590

Po kojoj to logici nesto sto sto se nalazi izmedu dva prijamnika moze pomoci signalu??
Npr imas dvije usmjesne antene i njih usmjeris tocno jednu u drugu mozes imat oscilacije od maksimalno 3 stupnja ako su antene na maloj udaljenosti.
znaci da signal putuje po ravnoj liniji od jedne do druge antene pa prema tome da se signal odbija od snjega definitivno se nebi odbio prema anteni kojoj je bio upucen jer prema njoj vec ide...
A i kako si si ti zamislio odbijanje signala od snjega?
A ako se radi o spajanju na AP i na njega ces se spajat s usmjernom antenom najvjerovatnije.
A ako imas dva AP-a cini mis e da je prica ista jer ce signal ici najkracim mogucim putem do antene a nece zaobilazit snjeg,i bilo kakve druge cestice...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.08.2007., 22:41   #11
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Atmosferalije dosta utječu na wireless, pogotovo kad kiša opiči il kad se bijelo gov***e počne nakupljat na antenama i između njih.

Luka svaka ti čast
Citiraj:
M&D hbg

KIša ko i magla a ko i snjeg odbijaju radiovalove, odnosno rasprše na tisuću drugih strana, tako da pod tim nepogodama možete sam očekivat niži signal,

OT il idete po kiši ko indijanac plesat vani da vam se napravi tunel u zraku

ONT
znaju dosta utjecat, i tu si nemoš pomoć.ne samo kiša/magla/snjeg, ima i dosta drugih čimbenika, al otom-potom da se neki neupućeni ne sprdaju i ne traže "dlaku u jajetu"
Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2007., 23:18   #12
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
nije to nešto strašno, ali da - utječu. osobno, nisam imao problema s vezama na kakvih 50m dok je vani bila kiša (54Mbps cijelo vrijeme), ali sam imao s 5Mbps linkom na kakvih 1,5km. Naime, malo jača kiša i signal je znao toliko izgubiti na kvaliteti da se čak i gubila veza. snjeg pogotovo. ali ništa strašno i ništa pretjerano učestalo.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2007., 23:36   #13
Yoman
Premium
Moj komp

Yoman's Avatar

Citiraj:
Autor jugeernaut Pregled postova

KIša ko i magla a ko i snjeg odbijaju radiovalove, odnosno rasprše na tisuću drugih strana, tako da pod tim nepogodama možete sam očekivat niži signal
tocno ovo sam ja mislio al nisam znao kak da kazem THX jugeernaut

jel mi moze ko rec zasto ja kad stavim Lap s wifijem 2 metra od kompa koji mi sluzi kao AP (antenica stoji na kucistu od tog kompa) sto znaci da su antene udaljene oko 2-3 metra bez ikakve prepreke nikad nedobijem full 11 megabita nego uvjek izmedu 600 i 700 KB/sec tu i tamo zna skocit na 1.3MB/sec al to na pol sekunde svakih par sati

jedna kartica je deklarirana na 11 megabita druga na 54

konkretno pitanje iz ove price je dal su one njihove deklarirane vrijednosti tocne il su efektivne uvijek manje (u mom slucaju puno puno manje od deklariranog )?
Staro 19.08.2007., 00:47   #14
domis
Premium
Moj komp

ohoho...itekak kisa utijece na wireless...samo treba mjeriti nekim programom, recimo net stumblerom

meni je obicno na 200 metara signal oko 50% i to bez opticke vidljivosti (prek jedne kuce i prek jednog drva)
a kad pocne kisa, il pocne grmjeti i slicna sranja, kvaliteta signala zna pasti do 10, 15%, al jedino me onda spasava susjed iz zgrade pa prema njemu okrenem antenu i imam nekih 40%
domis je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2007., 03:13   #15
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor Yoman Pregled postova
tocno ovo sam ja mislio al nisam znao kak da kazem THX jugeernaut

jel mi moze ko rec zasto ja kad stavim Lap s wifijem 2 metra od kompa koji mi sluzi kao AP (antenica stoji na kucistu od tog kompa) sto znaci da su antene udaljene oko 2-3 metra bez ikakve prepreke nikad nedobijem full 11 megabita nego uvjek izmedu 600 i 700 KB/sec tu i tamo zna skocit na 1.3MB/sec al to na pol sekunde svakih par sati

jedna kartica je deklarirana na 11 megabita druga na 54

konkretno pitanje iz ove price je dal su one njihove deklarirane vrijednosti tocne il su efektivne uvijek manje (u mom slucaju puno puno manje od deklariranog )?
1) jer si krivo konfigurirao komp ili mrežnu na njemu (manje vjerojatno)
2) jer ti laptop radi power saving na wireless kartici (po defaultu i kad nije na bateriji) pa ne možeš ostvariti puni signal.
potonje je jako česta pojava i u device manageru (ili alatima koji su došli s laptopom) je moguće staviti power na 100%. ako je neki pametan alat od lapatopa, čak će dozvoliti da mu isključiš power saving kad nije na bateriji
3) jer ti ova bolja mrežna ne zna raditi dobro na 802.11b standardu (najmanje vjerojatno)

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2007., 04:51   #16
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Malo je kasno, pa može biti da sam u krivu. Ali, 11 megabita, šta to nije u praksi zapravo i propusnosto malo više od 1 MB/s (točnije oko 1.325MB/s) ?
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2007., 08:09   #17
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Pa to je i reko, ne dobije full propusnost nego 700-600kbps.
Može biti da je od kanala, odnosno ako je područje gdi živiš zagušeno CP-ovima koji su pometani na kanale ( 0 - 13 ), a da bi tvoj wlan funkcioniral trebalo bi stavit na kanal koji je za barem 25MHz različitiji od drugih, znači npr. : kod tebe je puno ljudi koji koriste kanal 13, kanal 6 i kanal 2, sad je najbolje staviti na kanal 10, jer je on za 25MHz niži od kanala 13, 25MHz = 3 kanala.

Nije sve u kvaliteti signala/ linka, probajte malo pingat i gledat pingove, pa onda javiti kakvo je stanje, znači cmd =>ing 192.168.2.1 -t
i nakon nekog vremena stisneš Ctrl+C, i izbaci ti average, min i max, i to tu napiši kakvo je stanje. Al vleim prije probaj kanale štelat.

Kolega Horza je reko isto jednu važnu činjenicu, power saving mode, to probaj nać gdi ima i isključit.

Zadnje izmijenjeno od: Juggernaut. 19.08.2007. u 12:19.
Staro 19.08.2007., 13:22   #18
Yoman
Premium
Moj komp

Yoman's Avatar

power saving mi nije upaljen, onu sve jakosti antene sam stavio na 100%
sumljam da ima tak puno ljudi wireless kod mene jer ja nadem samo jednu konekciju sa svojom antenom.
Staro 19.08.2007., 13:32   #19
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor jugeernaut Pregled postova
Pa to je i reko, ne dobije full propusnost nego 700-600kbps.
Neznam, ja sam skužio da on govori o maksimalnoj brzini u megabitima, a kad je govorio i propusnosti o kilobajtima i megabajtima.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2007., 14:20   #20
Yoman
Premium
Moj komp

Yoman's Avatar

Mrzim sam sebe ponavljat al evo:
Imam dvije antene jedna 54 Mbit/sec jedna 11Mbit/sec.
Usmjerene jedna u drugu signal 97-100% jer su udaljene par metara.
Nemou postic brzinu vecu od 5.6Mbit/sec (tih mojih 700KB/sec)
Brzina tu i tamo skoci na 11 Mbit/sec (1350KB/sec) ali se to desi jednom u par sati i traje pola sekunde.

Sad ce neki rec da spojim to kablom al radi se o laptopu pa bi ipak htio da svaki put kad dodem doma nemoram trazit kabel neg da se spojim prek wirelesa
Staro 19.08.2007., 17:29   #21
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Je da je skoro dupli pad transfera nego kaj bi trebal biti, probaj s nekim drugim APom/ruterom, ili sa nekim drugim lapom, odnosno USB donglom, pa vidi kaj bude. 54 i 11? stavi rutera nek radi na 11 ( odnosno drugu "antenu", neznam koji HW imaš ) nemreš forsirat jednu stvar na 54 a druga je na 11, možda ti to dolazi do izražaja, trea probat iskombinirat malo HW i vidjet kak se ponašaju različiti komadi...
Staro 19.08.2007., 18:27   #22
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Kako mjeriš brzinu?

Probaj ugasiti QoS u Windowsima...
gog je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas