Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.07.2007., 18:15   #1
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Kupovina Windowsa, više komada - opcije

Htio bih srediti situaciju sa licencama za jednu manju firmu.
Dijelom je rješeno jer su se uz novije makine odmah kupovali i Windowsi (ili su dolazili sa laptopima).

Konkretno, treba mi još za 5 makina i jedan mali file server.
E sad, kako je sve teže naći WinXP (a on je sasvim ok, i nema baš neke potrebe za Vistom) - da li još uvijek postoji opcija downgradea na "nižu" verziju ? Znači, kupi se Vista, ali se ustvari instalira XP.
Također, za ovaj mali file server, Win2003 mi se čini "overkill" ... a opet, ranije su bili baš neki paketi Win "neki server" + nekoliko Windows licenci, što je bilo povoljnije nego kupovati posebno.
Također, ne bi bila loša i neka opcija sa uključenim Officeom.

Pokušao sam se malo raspitati u dućanima ali ne znaju baš puno o tome, a na MS stranicama baš i ne mogu naći jasan pregled opcija.

Eto, da ne duljim, ako netko ima slična iskustva ... kako najpovoljnije kupiti sve potrebne licence, odnosno gdje naći preglednu ponudu opcija ?

Zahvaljujem
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2007., 18:18   #2
AdmiralST
Kapetan od beloladja
Moj komp

AdmiralST's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ako kupiš Vistu Buiseness ili Ultimate imaš pravo downgrade na XP Pro. Za Office ti je najbolje iskoristit Open Office pa uštediš 1.5k Kn po računalu. za file server iskoristi FreeNAS ili Openfiller 8 besplatno rješenje za NAS ) i to je to.

Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost.
AdmiralST je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.07.2007., 18:36   #3
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Da, FreeNAS je dobra alternativa, thanx

Za same Windowse, čitam za OLP program (5 licenci je taman minumum) ali ne vidim usporedbu - koja je razlika ako samo kupim 5 "običnih" Windowsa (XP/Vista) ?
Kako ide procedura donwgradea ? Baš se treba zatražit medij sa npr. XP-om ili se može instalirati neki crnjak pa se samo upiše licenca od Viste ?

Što se tiče Officea, probali su OpenOffice, ali eto, ljudi su razmaženi pa hoće MS jer su navikli a bilo je i par problema sa konverzijom kompleksnijih dokumenata.
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2007., 09:18   #4
blaloleo
Registered User

Datum registracije: Jul 2007
Svakako se javi najbližem MS partneru, tipa SPAN, M-SAN, Recro i slični. Cijene nisu toliko različite, ali svaki će ti dati drugačiju ponudu po tehničkoj specifikaciji, pa ćeš tako najbolje vidjeti min. tehničke uvjete (OLP,...) i cijenu naravno.
blaloleo je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2007., 09:23   #5
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Muke po tablicama sa open officeom. Ono sto je na jedan nacin formatirano u MSu, u OpenOfficeu prikazuje na deseti nacin. Onda to sredis kako ti pase u Open Officeu i posaljes nekome da provjeri u MS Excelu, izgleda opet drugacije...
Bas i nije da je neka sreca dok god velika vecina koristi MS-ove proizvode.
atha je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2007., 13:09   #6
Odojak
Premium

Odojak's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Slazem se s athom sto se excel dijela tice, pogotovo kad si spomenuo da je za manju firmu. Primjer su neke excel tablice sto daje porezna uprava i zupanije. Imaju izracun kontrolnog broja koji ne radi u OpenOfficeCalc programu.
Odojak je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno