|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
HDD trilema - 250-320GB best buy
Ah, prvi post na PCEu...molio bih pomoć u rješavanju nedoumice pri kupnji novog diska. Po parametrima koji me najviše (access time/SRT) zanimaju suzio sam (:-/) izbor na diskove iz sljedećih par serija, ali međusobna usporedba istih poprilično mi je teška jer je na listi i novo pristigli Seagate. Dakle, prvi na redu je Seagate ST3250410AS, novi iz 7200.10 serije, sa jednom pločom, navodno iznimno visokim SRTom (average 80tak MB/s) , ali i malko povišenim access timeom (15ms). On mi jest primarni zbor, ali kako se radi o prilično novom disku (meni u Rijeci nedostupnom gdje god sam gledao) pitam se isplati li se čekati dok ga dućani ne dobiju (računao na Links/Ve-mil) i hoće li se zbog cijene (trenutno 540kn na nabava.net) istoga isplatiti kupiti naspram konkurenata tipa Hitachi T7k500 320GB ili Western Digital 250-320GB KS ili AAKS serije za neznatno veću cijenu. Prednost primarno ide Seagateu zbog korištenja samo jedne ploče, ali ako je ijedan od prije navedenih optimalniji izbor gledano čisto perfomanse/cijena (dodatni kapacitet u slučaju Hitachija je zanemariv, orijentiram se na 320GB model jer čujem kako je najbolji u seriji što se odnosa ploče/glave tiče) kupujem boljega po vašim savjetima. ![]() Dakako, u izboru diskova ciljam na SATA modele sa 16mb cachea. Hvala na odgovorima... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Spužva Bob Skockani.. :XD
Datum registracije: Mar 2005
|
Što se ploča/glava tiče;ja bih radije onda u tom slučaju išao na 250GB u odnosu na 320GB. Vidim da pričaš upravo o tome,pa valjda onda i znaš o čemu primačam,da ne navodim zašto je 250GB "tiši" i manje se "troši". Po meni također svakako Seagate,ali tu su mišljenja dosta podijeljena.
Athlon64 X2 5400BE Brisbane @3000Mhz + KATANA 2 + AirTunel@2x Xilence 120mm Gigabyte GA-MA78G-DS3H @F4 Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5 XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Jednu ploču imaju novi Seagate 7200.11. Ja bi radije išao na WD AAK seriju za koju kažu da je full tiha ili Samsung koji je po pitanju tišine i hladnoće No.1 (toplotni senzor na WD-u često laže i prijavljuje i do 20C višu temperaturu).
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ovako Seagate 7200.10 je definitivno najbrži no također je dosta glasan i nešto se češće kvari u odnosu na Samsung, WD, Hitachi Ako ti je baš brzina jaako bitna uzmi Seagate a ako tražiš i tih i hladan disk uzmi Hitachi ili Samsung 250GB BTW razliku između 8 i 16MB cache-a nećeš baš osjetit
![]() |
#6 |
________
Datum registracije: Dec 2006
|
samo mali tip nedavno sam za brata uzeo seagate 10 seriju sa 16mb chace . Cuo sam da je glasna no njemu ne smeta pa sam je uzeo (vaznija mu je brzina) Inace sam fkt ( ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Najmanji od serije diskova sa 250GB pločama jest ST3250410AS koji, samo njihove nomenklature radi, spada pod 7200.10 seriju. Hvala svima na odgovorima, kao što rekoh najviše me zanimaju upravo odnosi ploče/glave, iako prvenstveno zbog performansi, a ne tišine i hladnoće. Živim već tri godine s Baricom 7 SATA, jednom od onih koje roštaju do bola, a ista iz određenih razloga mora ostati u PCu; kanta je također dobro hlađena i uskoro će dobiti dodatni par Xilencea pa je hladnoća sekundarna. ![]() Nakon svega što sam tokom ove godine čuo o superiornosti Hitachi firmwarea ponadao sam se kupnji njihovog diska baziranog na jednoj ploči (novi terabajtni koristi 5 takvih od 200GB), ali o njemu ni riječi nakon glasina da će "možda" izići pod T7k1000 oznakom. Eto, fala još jednom, još par dana ću se strpiti dok ne dođe ovaj sigejt i vjerojatno njega uhvatiti, ako ništa ne iskrsne. U slučaju da netko još nabaci novi prijedlog razmisliti ću i o tome. Poz... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Worldeater
|
Ja imam Seagatea 250GB, ipak bih predložio WD čisto zbog buke. Ja sam totalno ignorirao tu stavku prilikom kupovine i par puta se pokajao. No to dosta ovisi o korištenju kompa: moj je upaljen 0-24 pa krckanje prilikom anti-virusa ili defragmentacija zna dobro pojest živce :-). |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Imam i ja također..seagate je dobar disk..mislim da nećeš previše pogriješiti uzmeš li ga..eto, ekipa ti je pojasnila..hoces li ici na nizu temperaturu ili nesto vece performanse ti odluci..ja sam zadovoljan s seagate-om..opet bi ga uzeo..a da je glasan..nije..barem ne naspram ovog mog krr-krr raptora ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Imam dve 320GB Barice u kompu koji radi 24/7 i diskovi su odlični. Uopće nisu glasni (uostalom ta tema je vjerojatno jedna od najprežvakanijih na ovom forumu, i zaključak je uvijek isti - glasnoća varira od primjerka do primjerka, i hrpa ljudi je dobilo 7200.10 320Gb Barracude koje uopće nisu glasne). Iako mislim da nećeš previše pogriješiti s nijednim od ta tri porizvođača (Samsung / Seagate / Hitachi). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Moderator
|
smanji Hitachi pa ga nećeš čut imam dva Hitachi-a i Samsunga i u idle-u Hitachi ej tiši a pri seek-u je tek mrvicu glasniji
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ha, šta da kažem, Maxline III serija od Maxtora milina. Brzina ko u Raptopa, a tih... Svakako, preporučam RAID, 2x200GB ili 2x250GB, ako se ima para onda slobodno 2x300GB...
![]() |
#14 |
Honda Prelude 2.0i driver
Datum registracije: Jul 2006
|
jel mogu nakako softverski usporiti hardove? seagate 320 gb mi je preglasan
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Imam jedno pitanje nekužim ovo odem na linksov i ve-milovu web str. i vidim da seagate diskovi barakuda 7200.10 sa NCQ garancije su im do 3 godine dok u HGSPOT-u 5 godina mislim jel zaista HGSPOT nudi 5 godina garancije i zašto je tako velika razlika u garancijama ??? ![]() http://www.links.hr/index.php?option...fbf5d1df6605b0 http://www.vemil.hr/Cjenik.aspx#Grp2...idisk&c=C20107 http://www.hgspot.hr/komponente.aspx?grupa=13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Garancija proizvođača je 5 godina. Iz nekog razloga neki uvoznici/trgovci daju 3 godine garancije, no i u tom slučaju garancija je 5 godina samo što je u 4. i 5. ostvariva samo kod proizvođača. Znači, ako ti rikne u prve 3 godine, odneseš u trgovinu, a ako rikne u 4. ili 5. godini trebao bi slati Seagate-u. Zašto HGSpot daje punu garanciju, a drugi ne, stvarno ne znam.
![]() |
#20 |
Premium
|
Aha, ok, onda izgleda da budem ipak uzeo HDD kod HGSPOT-a makar mi je on na drugom kraju ZG kad već nudi 5 GOD. garancije tak da nemam na brigi, ak rikne u 3-4 GOD. kod drugih trgovina, pa da moram slati seagate-u jer onda se može desiti da sama pošiljka seagate-u bude premašila vrijednost te robe kad bi uzimao novog. Edit: Mislio sam takav HDD bilo od 250 ili 320GB stavim preko PCI kontrolera pa sam onda bez brige. ![]() Zadnje izmijenjeno od: DANCI. 18.07.2007. u 09:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Nisam skopčao baš kaj ti ova zadnja rečenica znači da budem iskren... Kakvog PCI memorijskog kontrolera? I bez brige si u kojem smislu? FYI za disk nema nikakve razlike jer uštekan u matičnu ili odvojen PCI/PCI-x/PCI-e kontroler, ama baš nikakve... Takve kontrolere ima smisla uzimati samo ako ili imaš problema s instalacijom onog na ploči u windowse ili ako ti treba pouzdani RAID pa onda uzimaš bolji kontroler, ili ako stavljaš SAS ili SCSI kojih nema na desktop pločama naravno...
![]() |
#22 |
Premium
|
@yedwy Sad sam vidio kaj sam napisao... ![]() ![]() Nemam mogućnost stavljati novi SATA disk prek matične jer mi ploča nema utora za SATA uređaje nije predviđena dok su mi ostala sva četiri IDE utora popunjena, pa sam mislio uzeti baš SATA disk kako bi onda taj disk iskoristio kad bi išao slagati novi komp tak da netrebam kupiti novi i disk skup sa ostatkom konfiguracije kad bih ga već imo, no nažalost trenutno nemam novaca za novi komp (a trebam prostora kojeg više nemam) pa moram mic po mic slagat novi komp. ![]() Dok uz vezi "bezbrige" mislio sam, da kupim u HGSPOT-u disk jer mi oni nude 5 godina garancije, pa ak rikne u tih 5 god. onda se njima budem obratio, no kad bi išao uzimati kod linksa ili u ve-milu koji mi nude svega 3 god. i ak rikne poslije treće god. onda se budem morao se obratiti seagate-u da bi mi priznali garanciju. Nego, da sad neotvaram novu temu imam samo jedno pitanje uz vezi PCI kontrolera. Kad upiknem taj običan PCI kontroler u komp za SATA i ATA diskove dal moram instalirati kakve drivere za taj kontroler da bi to šljakalo jer mislim koristiti na XP i na VISTA ??? ![]() Zadnje izmijenjeno od: DANCI. 18.07.2007. u 09:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
EMP moderator
|
Vjerojatno ćeš morati instalirati drivere. Samo pripremi disketu i stisni F6 kad te zatraži tijekom instalacije. Za Vistu je nešto drugačije. Kad dođeš do dijela gdje trebaš odabrati particiju, stisni Load Drivers i dalje ćeš znati. Možda Vista ima već integrirane drivere za njega pa nećeš morati stavljati druge. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ok sad je bolje, konačno sam shvatio što si mislio... ![]() Dakle ako misliš instalirati sistem na SATA disk morat ćeš pripremit disketu kako ti je domy rekao, a ako nećeš onda samo pukni normalnio drivere iz winblowsa ako ti uopće budu trebali, visti vjerojatno neće niti trebati onda dosta toga pokriva ako nije neka egzotika od kontrolera...
![]() |
#25 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
EMP moderator
|
Ako karticu instaliraš na već postojeće Windowse, drivere možeš dodati iz Device Managera, a ako instaliraš nove Windowse, pogledaj ovu temu... http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36885 Svejedno, mislim da ćeš s karticom dobiti disketu, barem sam ja dobio u zadnjih par primjeraka. Glupo, ali događa se... |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
meni je average u hd-tuneu(Hitachi 250GB) nekih 55MB/s, dok mi je kod 160GB modela 63MB/s kakve su reze kod tebe? |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|