Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.03.2007., 18:11   #1
kagjes
Premium

Datum registracije: Nov 2006
sony sdm-x95k

oke, monitor je vec van proizvodnje i mozda kao takav nije interesantan za review, ali ima par interesantnih caka pa da opalim svoje impresije

uglavnom, generalno ne volim tn matrice, i kad sam uzimao monitor gledao sam iskljucivo mva (ili ips ali one su daleko skuplje). nazalost, naci takav monitor u trgovinama po nekoj normalnoj cijeni je gotovo nemoguce. iz nekog razloga postoji samo ogranicen broj ovakvih modela, medju njima phillips 190p7es, neki modeli belinee i viewsonica. samsung nema ni jednog predstavnika ispod 97xp serije, a ti su daleko skuplji. od svih tih monitora, nema za kupit ni jednog.

tu moram izrazit svoje ogromno razocaranje nasim distributerima i prodavacima koji uglavnom jezde za tim da uvale sto jeftinije, a prosjecni kupac je gotovo nesvjestan cinjenice da postoje i matrice puno bolje od TN jer ih nemas ni gdje vidjet.

uglavnom, gledajuci bezuspjesno po cjenicima vec 15 tisuciti put naletio sam na jedan koji mi je zapeo za oko, a to je ovaj sony.
sony je izasao iz posla s lcd monitorima, a ovaj se nasao kao zadnji primjerak u linksu, i to po cijeni od 2800, sto mi se za takav monitor, uz malo istrazivanja, ucinilo bagatela!

da ne duljim
1500:1, 8ms, mva matrica, 300 cd-a, postolje podesivo po visini, ugradjen kvm i mali zvucnici te port za slusalice.

stvari koje su me posebno odusevile i zbog cega sam iznimno zadovoljan ovim monitorom su upravo kvm i podesivo postolje.

sto se tice postolja, ne mogu vam opisat koliko je pozitivna promjena kad u monitor mos gledat u horizontalnoj ravnini, i jos uz to prilicno lagano podesavat. tocno se osjeti po polozaju tijela koliko je takav rad ugodniji i ergonomicniji, i definitivno bih svakom to preporucio.

kvm je u biti opcija da jedan monitor, tastaturu i misa se prikljuci na 2 racunala, i da se prebacuje kontrola s jednog na drugo jednim gumbom.
za mene je to upravo IDEALNA opcija, iz razloga sto monitor vecinom koristim za svoj laptop dok radim doma na njemu, posto je takav rad puno ugodniji. uskoro namjeravam uzimat i desktop i sve sto trebam provuci do njega je vga kabel i jedan usb! tastatura i mis su ustekani u monitor, nema nikakvih latencija i problema, a i prilicno je kul imati dodatne snjure za tastaturu. da stvar bude bolje, isto vrijedi i za zvuk (dakle na jack na monitoru dolazi zvuk sa odabranog kompa, ali tada morate vuci dodatnu snjuru) tako da mozete u potpunosti mijenjati okolinu u kojoj radite samo jednom tipkom.

o samoj slici SKORO sve najbolje. ja sam po prirodi vrlo kritican, jos nisam gotov sa kalibracijom boja, ali po inicijalnom dojmu malo mi kompletan tonus ekrana odlazi u zuto. ovo sam SIGURAN nebi 99% korisnika ni primjetilo. inace su boje zive, kontrast je odlican, sam monitor je na cnetu pokupio po kvaliteti slike bolje ocjene od 970p, a naravno nema nikakvih simptoma koji su me nesnosno zivcirali kod tn matrice (tipa refleksija ekrana na podrucju gdje se prikazuje crna boja). raspon tonova je odlican i umjeren, bas sam vukao testove.
a ako vam nesto u prikazu ne pase, sam menu je prilicno obilat sa opcijama,
imate 2 razlicita rgb podesavanja (gain i bias), predefinirane settinge isto, gamma, sharpness, pitch, phase i ostale standardne opcije.
menu je s druge strane prilicno lose izveden i tezak za snalazit, a i same tipke za navigaciju su mogle bit bolje izvedene. al posto taj poso ne radite svaki dan, nije tolko ni bitno jel?

sto se tice ghostinga, nisam nista posebno testirao, ali po dojmu u radu ne vidim nikakve artefakte.

jedina zamjerka je moguce u kutu gledanja u odnosu na moj prijasnji sony iako vrlo vrlo mala. prijasnji model je bio 16 ms, sto je i razumljivo da je onda sa smanjenom latencijom malcice istrpio kut.
dakako sve to skupa DALEKO je bolje od bilo koje tn matrice, neusporedivo cak.

sve u svemu, savrseno sam zadovoljan svojom kupnjom. monitor izgleda iznimno elegantno, ima odlicnu sliku, kvm kao izvrsnu opciju, pristojnu brzinu matrice i na kraju, za sve to skupa, predobru cijenu.

moj savjet za sve buduce kupce. ako ikako mozete, nemojte odmah kupovati nesto sto se nalazi na trzistu, vec vrebajte da vam upadne neka dobra akcija ili rasprodaja starih modela. tako sam kupio i laptop i monitor, i samo na te 2 komponente sam ustedio dobrih 3000 kuna.

e da, evo i link:

http://www.sony.hr/view/ShowProduct....+Flatpanel+LCD
kagjes je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge