|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Ljudi što mi je s hardom :(
E ovako zadnjih par dana primjetio sam da mi se cijeli sistem usporio, posebno danas. Užasno je spor pri otvaranju, za bootanje mu treba 2-3 minute, pri npr prebacivanju jedne pjesme na foobar-ovu playlistu je užasno spor i takve sitne gluposti. Pri tome sam vidio da lampica koja indicira HDD usage konstantno upaljena. Prvo sam posumnjao da je možda prebačen u PIO ali nije. Onda sam išao dignut image od Windowsa za slučaj da se instalacija nije koruptala, ništa opet boota užasno sporo. Evo slika iz HDTune-a koja jako čudna. Jel hard pri kraju svog životnog puta? Što da radim? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Si odvdtio error scan test? Hm, ako nije u pio modu, mozda je neki od sporijih DMA modova... To ti se odjednom desilo? Najbolje ti cim prije prebaci kaj ti je vazno na neki drugi disk/DVD, moguce je da je taj WD-jac na izdisaju... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Događalo se meni to i prije, možda 1-2x u mjesec dana da mi on sporo boota, nisam obraćao pažnju zato što je kasnije sve bilo u redu. Sad je koma skroz, drugi disk nemam, morat ću se bacit u trošak... Ultra DMA Mode 5. Error scan ću sad probat... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kapetan od beloladja
Datum registracije: Dec 2006
|
Skini odavde po tvom modelu diska pa vidi http://support.wdc.com/download/index.asp Ako ti se usporija možda ima bad-sectore pa ne može s njih čitat podatke. Odvrti scan pa ćeš znat 100%
![]() |
#5 |
Premium
|
Evo da se i ja javim. Ovako pokrenuo Error Scan i nakon sat i pol pokazao mi nije niti jednu grešku. To je već bilo u 3 sata u noći. Što ću, kako ću, probao sam napravit čistu instalaciju windowsa, kopira dobro podatke ali kada ga treba zbootat po prvi put da uđe u instalaciju neće. Ništa uzeo Bart PE cd, pogledao u onaj File manager (A43 tako nešto), svi podaci sa D: particije na broju. Malo teže otvara ali sve je tu. Išao sam spavat, negdje oko 5:15 a ujutro se budio za školu 6:45. Poslije škole otišao u HGSpot u Kutini i uzeo Seagate Barracuda 80 GB 7200.9 SATA-2, 8MB cache sa 5 godina garancije. Napravio instalaciju winsa frišku na njega i pokrenuo Bart PE cd, uspio sve podatke prebacit na Seagate-a. Zato mi je trebalo oko 3,5 sata za cca. 15 GB. Uglavnom ja sam presretan što sam uspio vratit podatke, hvala obojici na pomoći, a vi mi sad recite kakav sam ja to disk kupio? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kapetan od beloladja
|
Ja ti iman dva 120GB Seagate u svom računalu. Prezadovoljan. Ne čujem ih, rade ko sat, ne griju se. Imaš 5 godina garancije. Sasvim dovoljno. EDIT: A možeš i probat low-level format tog WD pa da ga koristiš kao drugi disk ( al nemoj na njemu čuvat podatke bez backupa jer nikad ne znaš)
Certifikat je samo potvrda da si možda u stanju razumjeti razgovor između dva stručnjaka ![]() Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost. Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 17.01.2007. u 12:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
E uglavnom jučer sam se požurio kad sam pisao post. Izostavio sam najvažniju stvar. Kada sam išao vraćat podatke sa WDejeca, prvi put nije htjelo. Sad sjetio sam se jednog forumaša koji je roknuo disk sa stola i pokrenuo glavu koja mu je bila blokana. E sad malo mi je to prekstremno bilo ali morao sam nešto probat. Uzmem hard i "promučkam" ga u ruci pet-šest puta, ponovno spojio i onda je počeo nešto normalnije radit. Tako sam uspio vratit podatke sa njega. E sad taj low level format, mogu li ga ja ikako izvest ako mi je disk u USB ladici? Jel bi se dalo ili ga moram spajat na ploču baš? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Kapetan od beloladja
|
Nisan radio preko USB ladice.Isključi novi disk, uštekaj tog starog pokreni WDov programčić i ostavi da ga formatira. Al ako ti je ležaj u pitanju moš se pozdravit pa se ne tribaš za***avat s tim.Al ako imaš viška vrimena ionako imaš drugi disk pa zašto ne probati.
![]() |
#9 | |
N6 Brušeno- N12 Turpijano
Datum registracije: Oct 2006
|
Evo da se i ja priključim!
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
E ovako sad sam maloprije istestirao WD-ejca, pokrenuo onaj test WD-ov koji nije prošao. Nešto tipa ne može pročitati testni file koji je zapisao. Napravio sam low level format (fill with zero's), preformatirao u NTFS. Iskopirao sam nekih dvadeset gigabajta podataka na njega u onako realnom vremenu, dosta brzo. Mislim, bit će disk dobar ovako sa strane, sad mi je žao što sam usb ladicu prodao. Što se tiče Seagate-a, prema mojem sudu čini mi se nešto brži, pogotovo kad kopira manje datoteke, tiši je od WD-a, ne zuji toliko u radu ali je zato glasniji dok seeka, i grije se manje. E sad, to sam tek maloprije skužio. Disk je SATA ali dok sam instalirao Windowse XP nije mi bio potreban SATA driver sa diskete nego je normalno tekla instalacija kao da instaliram na PATA disk. Kako je to moguće? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kontroler ti radi u IDE modu pa mu za rad u Windowsima ne trebaju driveri...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|