|
![]() |
#1 |
Outlaw Torn
Datum registracije: Mar 2007
|
ADSL i mrtav telefon
... kao i inace, ako vec postoji slican topic, ispricavam se na duplicu (mada je problem tako bizaran da je vjerojatno jedinstven ovdje). Dakle, ovako. Prije nekoliko dana ukljucen mi je ADSL. Kako modem jos nisam dobio, od kolege s faksa sam posudio Siemens C-010-I, no, nisam dobio i splitter. Tu cu zastati pa opisati kako je do sad izgledala situacija s Internetom kod mene. Dakle, zadnje 4 godine koristim ISDN. Imam dvije telefonske linije. ISDN je instaliran na liniju #1, a u mojoj sobi je telefon koji je ukopcan (kao i sam ISDN TA) u liniju #2. Ocito, nositelj ISDN-a je linija #1 (=jer bih na T-Com stranici pri provjeri dostupnosti ADSL usluge upisavsi broj linije #1 dobio da usluga nije dostupna, do pred koji dan, a na #2 bi mi bacao gresku da upisan broj nije nosioc ISDN linije). E sad, tu stvari postaju cudne (ili jos cudnije). Modem sam spojio LAN kablom i tel. kablom direktno u tel. uticnicu (nakon zayebancije s ISDN-om koji ne dopusta DSLu da radi dok je on ukljucen u tel. uticnicu), i iskljucio telefon na liniji #2. No, ni telefon na liniji #1 ne radi. Gasenjem DSL-a i ponovnim ukapcanjem ISDN-a natjerao sam telefon na liniji #2 da radi, no onaj drugi je i dalje mrtav. Hoce li splitter rijesiti sve moje probleme, ili je netko u T-HT-u, pri instalaciji druge linije prije 8-9 godina zasrao stvar s paricama (posto mi se dogadjalo da, spojen na 128 k preko ISDNa oba telefona bi bila zauzeta)?
![]() |
#2 |
čudovište
Datum registracije: Dec 2007
|
Koliko ja znam, ADSL router / modem mora biti iza splittera...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Hm, da krenem od kraja. Normalno je na ISDN - u sa 2 64k "kanala" kada se spojiš na net sa oba (128k) da tada telefoni nisu dostupni. "ISDN je instaliran na liniju #1", krivo. Standardni ISDN osim spominjanih "kanala" sadrži 3 tel. broja, s tim da je #1 osnovni i nosioc usluge (linije). Šta se tiće funkcioniranja telefona, provjeri konfiguraciju TA i gdje si priključio pojedini telefon (a / b). Koliko se sjećam, standardna konfiguracija TA a kada isti nema 220 napajanje propušta samo telefon na b priključku. Moraš sačekati da ti dođe paket sa splitterom i modemom ili privremeno posudi i splitter jer bez njega neće korektno radit ni net ni telefoni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Splitter odvaja adsl i telefonske signale koji idu paricom. Ima jedan ulaz i 2 izlaza - line i phone. Na line spajaš adsl modem, a na phone naravno telefon. Između modema i splittera ti može biti i najobičniji tf kabel. Malo iskustva iz prve ruke. I ja sam imao ISDN sa 2 broja i bez neta. Uzeo sam si IskonDuo sa 2 broja (drugi broj košta 24kn mjesečno). Mogu ti reći da mi se tf račun skresao na pola, a razgovaram koliko i prije te uz to još i imam 3Mbit flat net. Mjesečna pretplata mi je nekih 200kn za sve to. Po meni, ISDN ti se ne isplati pogotovo što možeš surfati i telefonirati istovremeno što sa ISDN-om ne možeš. Moj savjet ti je da otkažeš ISDN.
![]() |
#5 | |
Outlaw Torn
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Dakle ukratko, ako tel. kabel od mog telefona u sobi spojim u splitter skupa s LAN kablom i tel. kablom s DSL modema i to preko drugog tel. kabla upiknem u uticnicu te iskljucim ISDN, obje linije i DSL ce mi raditi bez greske? Hvala svima na brzim i konkretnim odgovorima!
![]() |
![]() |
#6 | |
networking wannabe guru
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
u phone prikapcas NT od ISDN-a, znaci preko njega ti idu telefoni u modem prikapčaš router koji ćeš dobit ti možeš koristiti i sada ADSL, no međutim, mora ti bit prištekan router direktno u telefonsku utičnicu bez ičeg drugog, a ako želiš koristiti telefone, morat ćeš ištekat router
Quotation from the Bhagavad Gita famously quoted by J. Robert Oppenheimer upon witnessing the detonation of the first atomic bomb. Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon. "Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone." |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|