Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.05.2006., 18:35   #1
raf
šlap
Moj komp

raf's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Question Koja klima?

Evo blize se sve topliji dani, lagano pa postaje neizdržljivo, pogotovo sa kompom koji stalno radi.
Pa ako neko zna sto je bitno za gledati kod klima uredaja. Gledam u nekom prospektu kako su klime sve jeftinije pa eto da znam na sta trebam paziti.
Radi se o dvije sobe koje bi trebao hladiti, otprilike jedan 25m2, druga 30m2.
raf je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2006., 18:49   #2
mITZEK jr
R.I.P Mitzek
Moj komp

mITZEK jr's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
pripazis na kw-ate,jer ako je slaba nece moc obavit posao kako spada po meni ti je 3,5kw slabo!uzmi 5.5kw
Oglas

Oglas
Staro 26.05.2006., 19:59   #3
Zmaj000
Neradnik
Moj komp

Zmaj000's Avatar

kupis camcungovu klimu i sve 5
Zmaj000 je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2006., 20:40   #4
raf
šlap
Moj komp

raf's Avatar

sad bio pitat u lg-u i kazu minimalno 5.4kW, a preporuca 7kW.
Preporucio mi je ovaj http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=21102
A ja nasao ovaj koji je malo jeftiniji, a jači http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=15536
E sad lg ima 1 godinu garancije dok ovaj vivax ima 3.
Sta mi je pametnije uzeti? Ako neko zna neki deseti slobodno nek preporuci...
Staro 26.05.2006., 20:53   #5
undo
You'll Never Walk Alone

undo's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
meni rodjak ima tu vivaxovu i veli da je odlicna klima evo zasad snjom nikakvih problema iako je relativno nepoznata u nas marka tako da eto on veli da njemu odlicno radi zasada,a s Lg neces pogrijesiti ako ju uzmes njihove klime su jako dobre,a to vrijedi i za samsung klime koje su odlican izbor.

Member of PCE 100+kg demolition squad

undo je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2006., 21:15   #6
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Trazi klime sa inverterima. Struja nije jeftina danas.
atha je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2006., 22:08   #7
blondie
Premium
Moj komp

blondie's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
ako imaš dobru izolaciju objekta(vanjski zid i krov) za sobu od 25m2 potrebna ti je jedinica od 2,7 kw, a ovu od 30m2, 3.5 kw snage
na tržištu možeš naći dual-jedinice, njihove izvedbe su da je jedna zajednička vanjska pokreće dvije unutarnje, tako da možeš imat kombinaciju od ukupno instalirane snage od 6 kw, odnosno 5,7 kw
u hlađenju sve jedinice rade dobro jer im je to osnovna namjena a dodatkom jednog tehničkog elementa(prekretni ventil) te jedinice mogu i grijati i imaju naziv heat pump(toplotna pumpa)
najveći koeficijent iskoristivosti u hlađenju je kod vanjske temperature do 34°C a kod grijanja vanjske temperature oko 0
na tržistu trenutno postoje jeftinije jedinice za iste snage u kojima je instaliran ekološki neprihvatljiv plin R22 koji je od ove godine zabranjen za korištenje u klimama, zatim postoje jedinice sa ugrađenim plinom R407c koji j ebio pokušaj nalaženja prihvatljivog ekološkog rješenja ali nije zadovoljio sve parametre pa je pronađen plin sa svim ekološkim prihvatljivim uvjetima i nosi oznaku R410, on je budućnost ugradnje u svim klima uređajima pa i klime koje rade na taj plin imaju i nešto višu cijenu(važno je da obratiš pažnu koji je plin instaliran u klimu)
šta se tiče odabira kvalitete klime postoji srednja klasa i viša klasa , u srednjoj klasi su uređaji pod nazivom proizvođača LG, SAMSUNG, YORK, VIVAX, CLASSE, itd..
a više klase su Mitshubishi Eletric, Toshiba, Hitachi, Fujitsu
moram naglasiti da je današnja tehnika zbog hiperprodukcije proizvodnje namjerno oslabljenja u nekim detaljima da bi se mogao kupiti novi uređaj, a što znači da će sve one uredno funkcionirati 10-ak godina a poslije ćeš mijenjati novi....

ako imaš kakvo pitanje, samo pitaj jer moj ćaća se bavi tim glupostima 20ak godina...

CPU AMD Athlon64 BOX 3200+sck939 // MB Gigabyte K8N-SLI s939 nForce4 SLI // Powercolor Radeon x800gt // 2x256 MB RAM // HDD Seagate 120 GB s-ata150 // DVD+RW/-RW NEC ND-3550ABL // Codegen midi tower 6205L-CA, 400W // Mon. Samsung SM793DF 17" DynaFlat // ASUS TV TUNER My Cinema P7131H Dual

blondie je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2006., 22:39   #8
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
ja imam neku samsungovu...pošteno obavlja posao u stanu od 70 kvadrata i ne troiši puno struje..zapravo jako malo
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2006., 23:20   #9
mITZEK jr
R.I.P Mitzek
Moj komp

mITZEK jr's Avatar

nazovi conrad...oni imaju mitsubishijeve klime koje su po meni hebene!montiro sam ih proslo ljeto a mogu ti rec da lg nije nista bolji tj isti k...ac!al skuplji
Staro 26.05.2006., 23:36   #10
Chuby
Premium
Moj komp

Chuby's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
IMHO 7kw je hebeni overkill, nije li bolje uzet 2 od 2.5kw i puknut svaku u jednu sobu? jedna takva kosta 1500kn, strah me je koliko kosta ova od 7kw a i koliko struje je sposobna povuc
Chuby je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.05.2006., 23:53   #11
Ivor
Premium
Moj komp

Ivor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor blondie
ako imaš kakvo pitanje, samo pitaj jer moj ćaća se bavi tim glupostima 20ak godina...
Imam ja

Doma imam na stropu grijanje (umjesto centrealno/podnog) mislim da se to zove ventil kovnvektor ili tak nest (ima ih 6kom po cijeloj kuci).
Uglavnom taj uredaj ima mugocnusto grijanje/hladene s time da mi za klimu fali vanjski ventilator koji kosta 50k kn (nisu normalni) i te pare im nedamo za to.

Netreba nam da ta klima hladi -15 C niti u svim sobama u isto vrijeme, pa je moje pitanje da li dolazi u obzir neka jeftinija varijanta koja skida temperaturu 5 C (cist dovoljno) i da radi u svim sobama (ne u isto vrijeme).
Ivor je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2006., 01:32   #12
G0RKI
Premium

G0RKI's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Lani mi je stari uzeja samsungovu klimu 3.7kw ili 3.5kw nisam siguran i hladi ugodno cilu kucu od xx kvadrata... za 3 keke u peveca...bila akcija....di ces bolje.... Taman smo termicki izolirali kucu tako da se ovo pokaza ka pun pogodak.... price od 7kw ili q7kw su za malu dicu nisi pingvin! Do 5 kw max za normalan stan/kucu i to je puno....
G0RKI je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2006., 02:04   #13
BmwMPower
Premium

Ovo iz LG-a seru-7Kw??? pa nećeš hladnjaču raditi... Uglavnom- koju klimu? Najjeftiniju od 3.5Kw, dva komada. Imaš u pevecu zanimljivih primjeraka. I još uzmi u obzir ruke i materijal koji će ti naplatiti instalater (nije jeftino- radio taj posao)
BmwMPower je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2006., 02:14   #14
H@rdc0r3M1nD
Premium
Moj komp

H@rdc0r3M1nD's Avatar

Citiraj:
Autor blondie
a više klase su Mitshubishi Eletric
Vidio sam mnogo klima u radu i jedino sto mogu reci da nema do Mitshubishija (imali doma dosta toga, pred nepunu godinu dana sve mijenjali i stavili Mitshubishi...)
Mislim da bi ti dovoljno bilo 2X 2.5kW...
Nisam neki strucnjak al eto iskustvo i misljenje...
H@rdc0r3M1nD je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2006., 03:10   #15
BmwMPower
Premium

Slažem se sa ovime gore navedenim. I to bi bilo dovoljno
Staro 27.05.2006., 08:41   #16
raf
šlap
Moj komp

raf's Avatar

hvala na odgovorima, ali eto nisam naveo tocnu situaciju kod mene doma.
Uglavnom radi se o starom stanu, dakle visoki su mi stropovi (nekih 4-4.5 metra), noviji prozori ali ne PVC, vec drveni tako da nije bas neka izolacija, a nesmijem mijenjati jer sam u centru. Dakle izlacija i nije bas dobra.
Nadalje imam ventilokonvektore koji me super sluze za grijanje, ali nisam ih ja ugradivao vec vlasnik stana prije mene. Takoder ima i klimu ali je lik iz nekog razloga precviko one dvije cijevi koje idu u klimu, pa mi nesto govori da je nesto oslo u ku*ac. Cak nisam uspio skonatati ni di se ta klima pali. ima samo termostat na ventilokonvektoru. Gledao sam cijene tih ventilokonvektora i najjeftiniji su nekih 3900kn, pa sam mislio da mi se vise isplati poseban klima uredaj.
Mislio sam i ja uzeti dva klima uredja za svaku sobu, ali jedino sto bi smio raditi je ona varijanta sa jednom vanjskom jedinicom i istog razloga zbog kojeg nesmijem mijenjati prozore. A to mi je nekak glupo jer moram provlaciti cijevi po cijeloj jednoj sobi sto nije bas estetski ni financijski prihvatljivo. Bar mislim da bi me to jako skupo izaslo.
Zbog toga sam i mislio uzeti jednu malo jacu (ovu vivaxovu), jer mi je raspored soba takav da je mogu staviti na zid koji je tocno nasuprot vratima od druge sobe. Eh i jos nesto, cuo sam da te snage koje reklamiraju nisu stvarene i da trose manje od nazivne snage.
Staro 27.05.2006., 14:00   #17
BmwMPower
Premium

Uzmi u obzir da ne želiš potpuno hladnu sobu jer će te strefiti srčani kada odeš po cigarete npr. van na kiosk. Klima se upali tek toliko da se suzbije ona užasna vrućina i sparina u stanu, poslije ugasiš
Staro 28.05.2006., 22:32   #18
Emissary
ČLAN FKTa
Moj komp

Emissary's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Ja doma imam 2 LG i jednu Panasonicovu, ove LG su stare 2 i 4 godine, a Panasonicova dobrih 10-tak godina. LG klapaju i uglavnom nisam oduševljen, dok za Panasonic imam samo riječi hvale.
Emissary je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2006., 00:00   #19
West
Premium

West's Avatar

LG ima jedne od najboljih klima, ja imam jednu od 2kW, ima grijanje i hladenje, to je dovoljno za nekih 60 kvadrata. Jako sam zadovoljan.
West je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2006., 00:20   #20
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor atha
Trazi klime sa inverterima. Struja nije jeftina danas.

Yep, upaljen komp, TV sve lijepo i krasno i naravno nikaj posebno, upalim klimu i mjerac popizdi. Bilo bi oke da nije tak ocito, a cim ju upalim malo me zazebe
  Reply With Quote
Staro 30.05.2006., 01:12   #21
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Citiraj:
Autor raf
Evo blize se sve topliji dani, lagano pa postaje neizdržljivo, pogotovo sa kompom koji stalno radi.
Pa ako neko zna sto je bitno za gledati kod klima uredaja. Gledam u nekom prospektu kako su klime sve jeftinije pa eto da znam na sta trebam paziti.
Radi se o dvije sobe koje bi trebao hladiti, otprilike jedan 25m2, druga 30m2.
Uzmi najjeftiniju.
Za tu kvadraturu nemoj uzeti manju od 5 Kw.
Znam šta ti govorim jer sam prije 3 godine kupio Akai u Pevcu, a frend je kupio Quadro za doma i dvije Akai i još neku noname za viksu (prizemlje i kat).
Sve rade već tri godine. Ja sam se sa svojom jučer hladio, a danas grijao.
Na svijetu postoji par tvornica koje rade kompresore i par njih koji rade radijatore.
Ime koje ti piše na klimi je samo onaj koji je sklapao ili je samo dao ime da se klime bolje prodaju.
Nemoj biti lud i dati par tisuća kuna više za onu naljepnicu na klimi.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0