Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Case Modding
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.02.2003., 14:15   #1
Aeron
Premium

Aeron's Avatar

Datum registracije: Jan 2002
Kako ušutkati komp?

Sve ideje dolaze u obzir - od stavljanja spužve na dalje. Ima li nekoga sa iskustvom? Da li je netko to već radio - ukratko - iskustva, linkovi, popis opreme i gdje je nabavljena itd.
Aeron je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2003., 15:05   #2
marac
Premium

marac's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Re: Kako ušutkati komp?

Citiraj:
Originally posted by Aeron
Sve ideje dolaze u obzir - od stavljanja spužve na dalje. Ima li nekoga sa iskustvom? Da li je netko to već radio - ukratko - iskustva, linkovi, popis opreme i gdje je nabavljena itd.
Ako imas kakvih 500 kuma viska zaleti se do Slovenije u mlacom i kupis gumene drzace za Hard, gumene vijke za ventilator i akasa spuzvu i to bi trebalo rijesit problem

Normalo da mozes to sve i rucno napravit ali u tome ti nazalost nemogu pomoci.
marac je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 13.02.2003., 21:43   #3
Aeron
Premium

Aeron's Avatar

Možeš mi dati adresu tog dućana? A može i link...
Staro 13.02.2003., 22:36   #4
matijas
Premium

matijas's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Re: Kako ušutkati komp?

Citiraj:
Stvar ti je u napajanju, trebalo bi ga provjetriti sa dvocijevkom, ucinak garantiran, trajanje dozivotno...

OK, sad za ozbiljno, ja sam svojeg JNC-a obljepio spuzvom vulgaris debljine 1cm (cca 30kn/m^2), razlika se primjecivala, puno bi bolji efekt bio da sam koristio onu spuzvu s jezekom s jedne strane, ali mi je bila preskupa (80kn/m^2), akasa je genijalna stvar i ako ces ici do Dezele obavezno si je kupi...

http://www.mlacom.si/
Staro 13.02.2003., 23:02   #5
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
da ali sta nije da kad stavis spuzvu u komp da tempertura ode nebu pod oblake? jel ko probao obloziti stranice kucista s tom spuzvom...
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2003., 23:13   #6
marac
Premium

marac's Avatar

Citiraj:
Originally posted by msvrtan
da ali sta nije da kad stavis spuzvu u komp da tempertura ode nebu pod oblake? jel ko probao obloziti stranice kucista s tom spuzvom...
Ti nezacepis njemu odvod i dovod zraka nego samo
bocnu stranicu, pod i plafon kucista tako da se cirkulacija zraka normalno odvija.
Staro 13.02.2003., 23:53   #7
matijas
Premium

matijas's Avatar

Citiraj:
Originally posted by msvrtan
Temperatura ne raste jer se hladjenje bazira na protoku svjezeg zraka i dovodjenju istog na kljucna mjesta, uostalom termicka vodljivost JNC-a bas i nije neka, tako da ako se jos smanji i nisi puno izgubio...
Staro 14.02.2003., 00:04   #8
Aeron
Premium

Aeron's Avatar

Ta akasa se isto prodaje na metre? Ili po obliku kučišta...trebo bi par AOpena popunit... Akasa je isto ježasta (onak ko kaj se koristi za dampening zvuka ili kak se to već zove) ... valjda ću toga onda uzeti...nadam se da itekako radi

Valjaju li kaj one Zalmanove lepeze od coolera? Fora zgledaju, a valjda su i tihe... totalno sam opsjednut tišinom sad Tišinom i odvratnoj težnji za što stabilnijim kompom...
Staro 14.02.2003., 00:05   #9
BSA<AK-47>
Napokon dočekao DNF :)
Moj komp

BSA<AK-47>'s Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Talking

eto ja ću ubrzo riješit taj problem buke....nikakve spužve ni gume....kupujem si cca 100-tinjak komada šuplje cigle,vreču cementa,šodera i zazidat ću si kučište ujedan kut sobe i puknut na to zvučnu izolaciju....

eto problem riješen.....

Staro 14.02.2003., 00:34   #10
Veky
...
Moj komp

Veky's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Citiraj:
Originally posted
Kako ušutkati komp?

Oglas
Staro 14.02.2003., 01:17   #11
msvrtan
..

Citiraj:
Originally posted by matijas
Temperatura ne raste jer se hladjenje bazira na protoku svjezeg zraka i dovodjenju istog na kljucna mjesta, uostalom termicka vodljivost JNC-a bas i nije neka, tako da ako se jos smanji i nisi puno izgubio...
da ali zaboravljas da tebi lim sluzi isto kao hladenje kompa...naime lim ima jako dobru termicku otpustljivost...kad ga zagrijes iznutra vanjski zrak ce hladiti tu plocu..a spuzva ce ti upiti toplinu i nece se moci hladiti...tako da moras imati buru u kucistu da bi to uspio..frend je stavio neku srot spuzvu (od nkeih komponenti kaj je kupio) i kaze da mu je u kucistu bilo vrelo a ima tulca 1200 koji se normalno jedva zagrije do 40C...rekao je da ono kaj se unutra desilo je uzas...sto me i ne cudi...

sad kakve su te spuzve u ducanu ne znam ali svejedno mislim da moras imati jako dobru cirkulaciju da se ides igrati s time...
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2003., 04:27   #12
gospar
Faraon

gospar's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
neznam meni su ventilatori na limu pa nevjerujem da se tu ista moze uciniti. a svaki ventilator mora gledati vani osim ako nije za disk ili procesor ili graficku pa neznam koliko se buka moze zaustaviti. treba napraviti od pleksiglasa jedan ormaric ili pluta i sa nekom tkaninom nepropusnom za zrak provesti kao cijev tkanine od ventilatora do otvora na plutu ili pleksiglasu i tako za svaki ventilator nema buke stari.

sad sam se sjetio proizvod moje neispavanosti netko kome je kompjuter tih snimi nam u mp3 mikrofonom par minuta tisine i onda mi to pustimo u loop i jako pojacamo i eto ga tisina je glasnija

Zadnje izmijenjeno od: gospar. 14.02.2003. u 04:46.
gospar je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2003., 08:46   #13
Aeron
Premium

Aeron's Avatar

Citiraj:
Originally posted by gospar
snimi nam u mp3 mikrofonom par minuta tisine i onda mi to pustimo u loop i jako pojacamo i eto ga tisina je glasnija

buahahahahaha
Staro 14.02.2003., 09:33   #14
Rivi
Ovo ispod nisam ja! :)
Moj komp

Rivi's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Originally posted by gospar
neznam meni su ventilatori na limu pa nevjerujem da se tu ista moze uciniti. a svaki ventilator mora gledati vani osim ako nije za disk ili procesor ili graficku pa neznam koliko se buka moze zaustaviti. treba napraviti od pleksiglasa jedan ormaric ili pluta i sa nekom tkaninom nepropusnom za zrak provesti kao cijev tkanine od ventilatora do otvora na plutu ili pleksiglasu i tako za svaki ventilator nema buke stari.

sad sam se sjetio proizvod moje neispavanosti netko kome je kompjuter tih snimi nam u mp3 mikrofonom par minuta tisine i onda mi to pustimo u loop i jako pojacamo i eto ga tisina je glasnija
Odlična ideja. LOL
Staro 14.02.2003., 10:52   #15
numa
I feel devilish today ...

numa's Avatar

Cim postoji protok zraka kroz kuciste, vodljivost samog kucista postaje zanemarivo..
Spuzva ce vam upiti nesto zvuka, medjutim s obzirom na to da rupe na kucistu postoje, nemozes ga nikako efikasno zagusiti.

Za one koji imaju zujalice u kompu (visok rpm, mali fan), predlozio bi da razmotre otezavanje bocne plohe smolom, koja ubija efekt rezonantne kutije i sto je vaznije, popapa visokofrekventnu energiju.
Athlon 64 X2 4400+; Gigabyte GA-M57SLI-S4 nForce 570 SLI MBO; 2x1 GB DDR800 AData; Gigabyte 8600GTS Silent; Antec P180; Tagan 380W SuperSilent; 3x120mm FAN; 3x320 GB Seagate 7200.10; Samsung 226BW 22" LCD
numa je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2003., 11:05   #16
Aeron
Premium

Aeron's Avatar

Zanimljivo numa zanimljivo...znaš li možda o kojoj je smoli riječ? Neki linkovi na test siteove? Ili da idem od drveta do drveta sa žličicom i kanticom
Staro 14.02.2003., 13:16   #17
matijas
Premium

matijas's Avatar

Citiraj:
Originally posted by numa
Cim postoji protok zraka kroz kuciste, vodljivost samog kucista postaje zanemarivo..
Uzeo si mi rijeci iz usta...
Citiraj:
Za one koji imaju zujalice u kompu (visok rpm, mali fan), predlozio bi da razmotre otezavanje bocne plohe smolom, koja ubija efekt rezonantne kutije i sto je vaznije, popapa visokofrekventnu energiju.
Akasa jest neka vrsta samoljepljive smole, osim za ove nase ''geekovske'' stvari jos se koristi i u autima za prigusivanje rezonancije karoserije koju stvara subwoofer
Staro 14.02.2003., 13:19   #18
numa

numa's Avatar

OBLOGE ZA UTIŠANJE
AKASA OBLOGE ZA UTIŠANJE 4900 5880
OBLOGE ZA UTIŠANJE CS601 9100 10920
OBLOGE ZA UTIŠANJE CS2001 10300 12360

Cijena je u SIT, samo prodjeli sa 30.

To je izvadak iz Mlacomovog cjenika. Neznam da li se negdje drugdje moze kupiti.

Ako mene pitas puno je bolje rjesenje jednostano kupiti tihe ventilatore.

Sad, koliko tocno to ima efekta nebih ti znao reci, jer nemam prakticnog iskustva. Procitao sam par recenzija i ispitao starog (dipl. ing. strojastva) i dosao do zakljucka da to ima smisla koristiti ako imas zujalice.
Athlon 64 X2 4400+; Gigabyte GA-M57SLI-S4 nForce 570 SLI MBO; 2x1 GB DDR800 AData; Gigabyte 8600GTS Silent; Antec P180; Tagan 380W SuperSilent; 3x120mm FAN; 3x320 GB Seagate 7200.10; Samsung 226BW 22" LCD
Staro 14.02.2003., 18:19   #19
Aeron
Premium

Aeron's Avatar

Da...problem je cooler od grafičke koji skviči gadno
Staro 14.02.2003., 18:34   #20
marac
Premium

marac's Avatar

pa mislim onda da bi ti se vise isplatilo uzet vodeno hladjenje za cpu i gpu.
Staro 14.02.2003., 19:59   #21
matijas
Premium

matijas's Avatar

Citiraj:
Da...problem je cooler od grafičke koji skviči gadno
Ako te to toliko smeta, a nemas para za vodeno i/ili ih ne zelis dati, umjesto default coolera stavi CPU cooler (ja koristim neki Titanov orb) i smanji ga na 5V, hladiti ce par puta bolje od origigija i neces ga uopce cuti cuti...
Staro 14.02.2003., 21:14   #22
Aeron
Premium

Aeron's Avatar

Pa nije da ovdje vlada neka velika ponuda rješenja za vodeno hlađenje...a i to mi je nekako izgubilo smisao jer se i na killere stavljaju ventilatori pa opet zuji (opet, sigurno je tiše od bilo kakvih spužvi)... ali nije mi prikladno za LAN party-e...

A i teško da ću skinuti cooler sa grafičke budući da je unutar onog mutavog blocka (Leadtek)...

One Zalmanove lepeze mi izgledaju potencijalno zanimljivo...ali bojim se da to ne hladi baš najbolje
Staro 14.02.2003., 23:12   #23
numa

numa's Avatar

Postoji granica nakon koje velicina pasivnog hladnjaka ne utjece na hladjenje. Potpuno je nevazno je li rebro pasivnog hladnjaka 10 ili 15cm visoko ako je vec na 8cm duljine na sobnoj temperaturi.
Skeptican sam prema zalmanu.

Takodjer postoji ogranicenje hladjenja na brzinu protoka zraka. Nakon odredjene tocke prestaje bili linearno, i ubrzo prestane uopce reagirati na povecanje protoka. Na nasu srecu ta tocka je negdje oko 8cm ventilatora sa 48 decibela. Volcano11 dolazi skoro do te tocke u max modu.
Staro 14.02.2003., 23:55   #24
matijas
Premium

matijas's Avatar

Citiraj:
Pa nije da ovdje vlada neka velika ponuda rješenja za vodeno hlađenje...a i to mi je nekako izgubilo smisao jer se i na killere stavljaju ventilatori pa opet zuji (opet, sigurno je tiše od bilo kakvih spužvi)... ali nije mi prikladno za LAN party-e...
E jesi stvarno picajzla, daj mi molim te reci kako ti moze smetati buka 12cm ventilatora ako dotcni radi na 5V, imao sam dva kom praralelno upaljena i nista se nije culo, jedino kaj stoji je ovo s lanovima...
Citiraj:
A i teško da ću skinuti cooler sa grafičke budući da je unutar onog mutavog blocka (Leadtek)...
Mislim da znam na kaj mislis i isto tako mislim da me nisi u potpunosti shvatio kaj sam zelio reci, ne mislim na skidanje ventilatora sa coolera na grafickoj, vec na skidanje kompletnog sustava za hladjenje i montiranje novog....
Ideja je da se na memoriju postave novi sinkovi s dugackim finovima koji gledaju prema prema GPU-u, a na sam GPU se pomocu onih rupa u kartici stavi preradjeni ORB koji ce shibati zrak u svim smjerovima, pa tako i prema memoriji (jedino je zajeb ako ti se memorija nalazi s obje strane kartice)
Staro 15.02.2003., 19:40   #25
Aeron
Premium

Aeron's Avatar

Citiraj:
Originally posted by numa
Skeptican sam prema zalmanu.
Ni ja baš ne vjerujem u efikasnost tog Zalmana...ali fora izgleda i ako je tih možda bih to i nabavio...ali sigurno ima boljih alternativa...

Citiraj:
E jesi stvarno picajzla, daj mi molim te reci kako ti moze smetati buka 12cm ventilatora ako dotcni radi na 5V, imao sam dva kom praralelno upaljena i nista se nije culo, jedino kaj stoji je ovo s lanovima...
Kao što rekoh - tiše je od većine rješenja, ali opet ne volim imati takve nekompaktne pogone u midi tower-u ... A da sam picajzla...nekada i jesam

Citiraj:
...vec na skidanje kompletnog sustava za hladjenje i montiranje novog....Ideja je da se na memoriju postave novi sinkovi s dugackim finovima...
Da...ali nemam muda za takve avanture jer ako pogriješim mislim da bi leadtekicu šaka poljubila
Staro 15.02.2003., 21:32   #26
matijas
Premium

matijas's Avatar

Citiraj:
...
Da...ali nemam muda za takve avanture jer ako pogriješim mislim da bi leadtekicu šaka poljubila
Zamisli tek kakva je paranoja kad skuzis da si toliko jako zaserafio cooler, da se na mjestu GPU-a na straznjoj strani stvorilo izbocenje
zasad se, kuc kuc, jos nista nije polomilo...
Staro 15.02.2003., 21:50   #27
Aeron
Premium

Aeron's Avatar

hehehe

nego ...marac - gdje si kupio tu zvjer od harda na 72k rpm-a koliko li se to tek čuje??
Staro 16.02.2003., 01:26   #28
marac
Premium

marac's Avatar

Citiraj:
hehehe

nego ...marac - gdje si kupio tu zvjer od harda na 72k rpm-a koliko li se to tek čuje??
U NASI malo prije polijetanja Columbije (imali su jednog viska)
Staro 17.02.2003., 23:13   #29
Le0n
Groarrr
Moj komp

Le0n's Avatar

U bugu sam za Zalmana(ovaj rebrasti) citao da nije nesto-istina bilo je to prije nekoliko mjeseci.

http://www.dansdata.com/coolercomp_p8.htm#CNPS3100G
Probaj tu.
Le0n je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge