Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.12.2015., 16:08   #1
no one
Premium

Datum registracije: May 2006
(riješeno) Instaliranje Windowsa 7 preko 10-tke na SSHD

Dragi Pcekspertovci nakon dugo vremena samo čitanja ,vrijeme je da se nešto i napiše , naravno riječ je o problemu

Naime radi se o laptopu HP Envy 6-1030 EM sljedećih specifikacija:

• Procesor: Intel Core i5 3317U 1.70GHz / 2.60GHz (3MB cache)
• Zaslon: 15.6" LED HD 1366 x 768 BrightView
• Grafički sustav: AMD Radeon HD 7670M 2GB DDR3
• Radna memorija: 2GB + 4GB DDR3 1600MHz (proširivo do 8GB)
• Tvrdi disk: 500GB SATA + 32GB SSD
• Optički uređaj: ne
• Dimenzije: 37,4 x 25,28 x 1,98 cm
• Masa uređaja: 2,15kg
• Jamstvo: 12 mjeseci
• Baterija: Li-Ion 4 ćelija
• Operativni sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit
• Modem: ne
• Mreža: da (Gb LAN)
• Bežična mreža: da (802.11 b/g/n)
• Bluetooth: da
• Audio ulazi/izlazi: da
• VGA izlaz: ne
• HDMI: da
• USB podrška: 2x USB 3.0, 1x USB 2.0
• Kamera: da

Sve je radilo savršeno dok nisam pristao na microsoftov upgrade te iz 7. Direktno upgrejdao na 10tku.

Na moje čuđenje sve je radilo u redu određeno vrijeme ,sve dok winsi nisu sami od sebe skinuli neki update ,nakon kojih se laptop jako dugo gasio i sljedeće jutro nije se mogao upaliti tj. Windowsi se nebi mogli bootati već bi se prikazivao error 0xc000021a

Nakon kraćeg istraživanja ispostavilo se da je to problem gdje windowsi zapnu u nekakvom loopu nakon određenog/ih update-a. Malo sam guglao i pokušavao stvari koje su ljudi pisali da su im uspjeli rješiti problem ,no u mojem slučaju ništa nije upalilo. Kako mi je laptop trebao hitno ,a podaci na njemu su mi svi backupirani što na cloudu ,što na stolnom računalu nije mi se dalo više zajebavat sa time te sam odlučio napraviti windows 10 reset. Na moju žalost reset nije polučio nikakve rezultate. U tom trenutku mi je već bilo pun k svega. Izvadio sam dvd od isprobane 7ice i krenuo je instalirati. Instalirao sam je preko particije gdje je prethodno bila instalirana desetka ,naravno prije toga sam je formatirao. Windowsi su se naizgled uspješno instalirali ,no nakon reseta poslje završene instalacije pri bootu mi se ponudio izbor odabira između 7ice i 10tke (wtf?). I uglavnom da skratim priču ,pri odabiru jednog ili drugog krene windows logo ,te nakon jedne-dvije sekunde BSOD i reset.

Ono što želim sada napraviti je izbrisati sve particije i napraviti fresh install 7ice.

Pitanja:
Pri instalaciji 7. Nemogu formatirati niti izbrisati particije iz razloga što su dinamicke?

Kako pristupiti tom problemu ,tj. Kako ih izbrisati i formatirati?

Jedan od problema je i taj famozni SSHD, dali on funkcionira u potpunosti kao jedan disk ili su to dva fizički odvojena harda koji su međusobno spojeni preko nekakvog RAID 0 polja? razlog ovog pitanja je jer sam negdje čitao da taj SSD od 32gb radi kao cache ,te se na njega automatski preko nekakvih algoritama ili neznam čeka prebacuju podaci koje korisnik najčešće koristi kako bi im se moglo brže pristupiti.

Slika iz partition wizarda:
http://i67.tinypic.com/287ka2w.jpg

Hvala puno svima na pomoći

Zadnje izmijenjeno od: no one. 09.12.2015. u 13:29.
no one je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2015., 16:55   #2
blueshadow
Premium
Moj komp

blueshadow's Avatar

Datum registracije: Jul 2009
Kod instalacije win7 jesi li isao na opciju delete ili na opciju format? obicno ako ides na format onda ostane negdje nesto od predhodne instalacije.
blueshadow je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.12.2015., 18:48   #3
no one
Premium

Delete nije bio omogućen , pretpostavljam iz razloga zato što su to dinamičke particije.

Staro 05.12.2015., 21:25   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kao i obično M$ pametuje i usere šta može, sve kako bi gurao svoja smetja i otežavao ljudima život.
Prvo bi trebalo spasiti / kopirati podatke na neki vanjski hdd, da se možeš vratiti ako nešto pođe krivo,
između ostalog imaš Recovery i Tools particije, u Recovery je instalacija os - a koji je došao sa lapom a u Tools su vjerojatno test alati.

Ima Boot alata koji to mogu odraditi, evo primjera:
http://www.disk-partition.com/featur...-to-basic.html
http://www.partition-tool.com/easeus...basic-disk.htm
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2015., 23:46   #5
no one
Premium

Haha vjeruj mi nitko ne mrzi M$ trenutno više od mene

Što se tiče kopiranja podataka taj dio ću preskočit jer mi je sve bitno backupirano tako da me nije toliko briga.

Dakle plan je sljedeći:
Izvadit taj SSHD iz laptopa i spojit ga na komp. korištenjem predloženih alata konvertirati te dinamicke u "basic" particije te ih formatirati. Vratiti taj SSHD natrag u laptop i instalirati windowse.

pitanja:
Što da očekujem kad izvadim taj SSHD( nikad nisam rastavljao laptop ,bit će veselo ) dali će to biti jedan intergrirani uređaj ili su to 2 odvojena harda?

Moja pretpostavka je da su to dva odvojena ,barem sam tako zakljucio iz navedene slike u partition wizardu.

U slučaju da su 2 odvojena ,dali da HDD konvertiram u basic i zatim formatiram i na njega da instaliram windowse i onda će SSD automatski na sebe preuzimati često korištene datoteke kao neki cache.

Staro 06.12.2015., 02:11   #6
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
2 su odvojena, guglaj malo na ovu temu - http://www.intel.com/content/www/us/...echnology.html

moraš dobiti jedan u konačnici.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2015., 11:25   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako nabaviš / napraviš Boot alate (ovo Boot znači da se pokreće sa cd ili dvd ili usb stika), onda ne trebaš vaditi hdd vani nego sve odradiš na laptopu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2015., 11:40   #8
Dottore
Extrema Thule
Moj komp

Dottore's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Trebalo bi obrisati System folder i bez imena folder.
Te će ona spojiti kao jedan disk. Preko instalacije win7 opet će stvoriti svoj "System" folder i "New folder" kao novi disk.
Da li tebi važan folder "Music 'n' stuff"?

Da li možeš pristupiti Recrovery particiji?

HP 845 G8

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 5850U
RAM: 32GB SK Hynix DDR4-3200 + 32GB SK Hynix DDR4-3200
SSD: Kioxia/Toshiba XG6 512 GB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" Touch Matte IPS @ 1920 x 1080

Mice: Logitech MX Master 3S
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + WD SN570 2 TB

Connected To A1 optical 2 Gbit

Lenovo ThinkPad P15v Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850H
RAM: 64GB DDR5
SSD: Samsung 980 Pro Plus 1Tb NVMe M.2
SSD: Samsung 980 Pro Plus 2Tb NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon
LCD: 15" IPS @ 3840x2160

Lenovo ThinkPad T14 Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Micron 3400 1 TB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" IPS @ 1920 x 1200

Mice: Logitech VX Nano
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + Samsung 980 1TB

Lenovo X1 Carbon 7th Gen

CPU: Intel Core i7-8665U
RAM: 16GB soldered LPDDR3
SSD: Samsung 970 EVO Plus 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel HD 620
LCD: 14" IPS @ 2560x1440

Lenovo X1 Carbon 10th Gen

CPU: Intel Core i7-1260p
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Sk Hynix 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel Iris Xe
LCD: 14" IPS @ 1920x1200

Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2015., 01:20   #9
no one
Premium

Pozdrav ekipa ,bila je neka gužva na faksu pa je laptop pao u drugi plan ali danas sam ulovio malo vremena tako da sljedi update

Dakle uspio sam pribaviti bootabilni cd od MiniTool partition wizard server edition. U njemu sam prebacio diskove natrag u basic režim rada te izbrisao sve particije. No problem je i dalje postojao jer kada god bi izasao iz njega ,te krenuo instalirati windowse nastavile bi se pojavljivati sve stare particije kao da ništa nisam izbrisao. To sam riješio tako da sam u partition wizardu stavio opciju wipe disk koji je valjda stvarno sve uspio izbrisati.

Dakle opet sam krenuo instalirati windowse i ovaj put su se pojavila samo 2 diska ,1 od nekih 29.8gb (pretpostavljam SSD od 32gb) i drugi disk od 465gb (Pretpostavljam HDD od 500gb). Windowse sam odlucio instalirati na ovaj prvi i instalacija je prošla ispravno ,tako da sada lap normalno boota u windowse ,jeeee

E sada , kako su windowsi zauzeli više mjesta nego što sam očekivao ,ostalo je prazno cca 6gb na C particiji (particiji gdje su windowsi). Ovaj drugi disk sam formatirao u Disk managmentu te trenutno stoji kao D particija i kao storage. Ukupno imam 2 particije.

Pitanje je sada kako vratiti taj SSD u taj cache režim rada da na sebe prebacuje samo one stvari koje najčešče koristim jer mi je ovih 6gb što je preostalo premalo kada krenem instalirati drivere,programe itd?

Staro 09.12.2015., 08:24   #10
veve
woot!!!
Moj komp

veve's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Izgleda da ces ponovno raditi instalaciju. Pa kolka ti je C particija, 50GB?

Vidi video => https://www.youtube.com/watch?v=kgYPk2j5PNM

http://bfy.tw/3C2g
veve je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.12.2015., 13:28   #11
no one
Premium

28 gb

Imao si pravo ,ipak je trebalo instalirati windowse na HDD ,te zatim pomoću Intel Rapid Storage Technology programa setupirati SSD kao Cache. To sam sve uspješno odradio tako da je za mene ovaj problem riješen!

Hvala puno svima na savjetima i pomoći

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke