|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Mac Pro ili nešto drugo?
Molio bi malu pomoć za jednog frenda. Dečko ide na likovnu akademiju i muči se s izradom animacija na nekoj staroj kanti, i sad je uspio skupiti lovu za novi komp. Razmišlja o Macu, pa je dobio ponudu za ovak nekaj za 13900 kn (bez pdv-a, a može ga nabaviti bez njega). Od software-a koristi Photoshop, Afterefects, Premier, 3D Max, Maya. http://audiononline.com/audio-i-racu...prod_1932.html * Jedan 2.8GHz Quad-Core Intel Xeon procesor * 1600MHz, 64-bit dual-independent front side buses * 2GB memory (800 MHz DDR2 ECC fully-buffered DIMM) * Osam FB-DIMM slota podupiru do 32GB memorije * ATI Radeon HD 2600 XT with 256MB of GDDR3 memory * 320GB Serial ATA 3Gb/s 7200 rpm hard drive * 16x SuperDrive with double-layer (DVD+/-R DL/DVD+/-RW/CD-RW) * Dva PCI Express 2.0 slots * Dva PCI Express slots * Bluetooth 2.0 + EDR * Apple Keyboard * Mighty Mouse * Mac OS X v10.5 Leopard Kakvo je vaše mišljenje, jel bi išao na taj Mac, neki drugi ili na skapanje konfiguracije? Maksimum bi bio 15000kn, bez pdv-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
Ispricavam se na duplom postu (slucajno) ali ovo je moj predlog: mbo - Gigabyte X38-DQ6, s775, intel X38+ICH9R, FSB 1600/ cpu - Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 , 4x2.4GHz, socket 775, 8Mb G0 ram - DDR2 1024Mb ( 1Gb ) PC5300 Kingmax MARS , 667MHz, CL5 x2 hdd - HDD Seagate 250GB, SATA II , Barracuda 7200.10, 16Mb,ST3250410AS x2 vga - VGA Ati Radeon HD 3850, 256Mb GDDR3, Dual DVI, PCI Express 16x dvd - DVD upisivač Pioneer DVR-112DBK, DVD±RW, 18x DVD±R ,8x DL, black psu - Napajanje CORSAIR 450W, VX Series CMPSU-450VXEU, 12cm vent.,ATX2 cas - ANTEC P182 EU (gun metal-crno, bez napajanja, vanjsko upravljanje tip - Tipkovnica Logitech Cordless Desktop LX 710 Laser crna + mis 7.808,22Kn sve iz www.adm.hr Mozes eventualno ustedit tako da uzmes 2600XT grafu i modat ju u fire GL koja je dobra za zahtjevne 2D aplikacije.
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Nisam se javljao, jer smo imali dodatne konzultacije i zaključeno je da se ipak ne ide na Mac, nego na pc. S obzirom na čemu je dosad radio, novi komp će biti skok od nekoliko svjetlosnih godina, a Mac će ipak pričekati dok ne počne ozbiljnije zarađivati s kompom. Sviđa mi se ovo kaj je opet elvis složio, s tim da bi išao na 4gb rama. Gledao sam i kaj links nudi, pa sam složio nešto dosta slično ovome. MBO ASUS P5K-C CPU INTEL Core2Quad Q6600 BOX Cooler Scythe KATANA 2 SCKTN-2000 2X RAM PC-6400, 2 GB, KINGMAX HDD 500.0 GB SAMSUNG, SATA, 16MB c VGA PCI-E ASUS ATI RADEON 3850/HTDI/256M, 256MB DDR3 DVD±RW PIONEER DVR-115DBK, 20x, crna, PATA, Dual layer Napajanje 450W, CORSAIR VX Series Kućište ANTEC P182 To ispada 7600 kn + periferija Ako imate još neku ideju, samo dajte ![]() Samo vodite računa da bude iz jednog dućana jer će ići bez pdv-a. Što se monitora tiče ići će se na lenovo l220x (od 15.2. će valjda biti dostupan u mikronisu po cijeni od 3169 kn). Sad jedino ostaje pitanje OS-a. Najbezbolnije bi bilo staviti 32-bit xp, ali onda će više od pola gb rama ostati neiskorišteno. S duge strane ne znam kako bi se slagali navedeni programi i 64-bit Vista, jer koliko sam shvatio svi Adobeovi programi su certificirani samo za 32-bit windowse. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Upravo jer dosta koristim te programe i druge programe sl. kategorije sam slozio sebi pc kantu koja je prakticki full kompatibilna sa os x leopardom. Koliko taj operativni sustav bolje radi od MS rjesenja, to je jezivo(a ne volim apple tako da ono). Covjeku treba 4gb rama ako misli raditi kulturno, a xp to ne moze podrzati. xp 64bit je poluupotrebljiv OS, a cs3 na visti radi cudnovato jos uvijek i hrpa meni bitnih pluginova za te programe radi lose ili ne radi uopce na visti. Posto se radi o stvarima izuzetno zahtijevnim po diskovima, bolje sloziti 2x250 RAID0 nego jedan disk staviti.
![]() |
#6 |
Premium
|
Već je više-manje sve složeno. Od bitnih stvari ići će q6600, 4Gb rama, 250gb seagate 410as kao brzi sistemski i jedan western digital 500gb aaks za storage i 8800gt. A kaj s kulerom za procesor? Komp se kupuje u Nitelu, a tamo od hladnjaka imaju samo Zalman i Asus. Zalmani preskupi za ono kaj nude, a kaj je s ovim Asusima od 300-tinjak kn, npr. Asus silent square? Našao sam par reviewa i nije se pokazao tak loš... Jel se to uopće isplati ili da ostane na stocku pošto komp, tako jasno, neće biti clockan? A šta se tiče OS-a, probat će se i Vista 64-bit i XP 64-bit, pa šta se pokaže bolje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Svakako 8GB RAM-a i WinXP X64. Svi programi koje je naveo uredno rade pod X64, a za Max i Aftere je 8GB must have, pogotovo po ovim (smijesnim) cijenama. No, po meni je svakako bolje ici na Mac je i After Effects i Maya pod OS X-om rade fenomenalno, a osim toga lakse je staviti Windowse na Mac, nego OS X na PC. A osim toga, odmah moze otkantati katastrofalni Premiere i staviti Final Cut ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
I to je kao problem ljudima koji kupuju konfe od nekih 12k kuna, problem im je tih uzalud potrošenih 0,4-0,8*112 kuna ?!? Razumia bi da se nekome da "zezati" s 64bit win da misli upiknut "barem" 8 GB rama?? ![]() P.S. vidjeh na apple.com da se Mac Pro može nakrcati do 16 GB rama. Također Mac Pro se može kupiti i u dvoprocesorskoj četverojezgrenoj konfiguraciji(2 procesora, a svaki s 4 jezgre=8 jezgri!) Gledao sam PC ploče nekih proizvođača (Asus, Gigabyte) i nisam našao ploče koje podržavaju više od 8 GB rama i više od jednog četverojezgrenog proca. Postoje li uopće ploče koje podržavaju 16,32, a možda i više GB rama? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
@SU: Sasvim ti vjerujem da bi Mac bio bolje rješenje, ali s obzirom da uz komp treba kupiti i monitor i kvalitetan tablet, to bi ipak probilo sve plafone, tak da će mu kao studentu i pc biti dobar ![]() Znači XP bi bio bolji od Viste? Ok, onda on ide gore...a moglo bi se vjerojatno dodati i još 4GB rama... Citiraj:
![]() Nego, šta kažete na taj Asus kuler? Potrebno ili će stock sasvim dobro (ali pretpostavljam bučnije) raditi posao? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
|
![]() |
![]() |
|