|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Novi EU zakon o grafičkim karticama
http://www.techpowerup.com/173706/Ne...ics-Cards.html Uglavnom, pokušavaju ograničit memory bandwidth na karticama jer je to kao proporcionalno potrošnji, a time smanjit potrošnju energije... Nije da ikad namjeravam niti da sam ikada namjeravao, a kamoli kupio high end GPU, ali ovaj novi zakon ili kako bi ga se već nazvalo smatram ne glupim, već retardiranim :S |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
Da, uštedit ću 1 lipu dnevno na tome, izgubiti 2 fps-a u igrama, ali nema veze, zato je tu 30 godina stara termoakumulacijska peć koja nadoknadi sve to... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa moraju izmišljat toplu vodu ovi kaj sjede po uredima Brisela, to je ko i onaj propis koliko kukumar smije biti zakrivljen kojeg su nakon x godina povukli. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Malo čudnovato da su baš to upikirali, obzirom da high end kartice zauzimaju maleni udio u svim prodanim računalima. Čini mi se da je "netko" (Intel, AMD npr.) dobro lobirao kako bi se skriplale GPGPU mogućnosti (pogledajte npr. što Tinahe-1a može, vjerujem da takvo što boli Intel i AMD).
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
NordicHardware je već imao "ekskluziva" koje se ne kraju nisu obistinile. Što će biti kada se memorija počne slagati jedna na drugu pa tako integrirana grafa bude imala 512bitnu sabirnicu(?) sa brdo bandwidtha? Vjerujem da će ovo biti samo smjernice, kako i piše. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
aka Striko
Datum registracije: Nov 2007
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Guest
Datum registracije: Jun 2012
|
Stvarno ne znam kog bi ovo trebalo zabrinjavat ako uopće ikad bude na snazi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Faktor nesreće
Datum registracije: Nov 2011
|
ja do sada nisam imao konfu u kojoj mi realno treba napajanje jace od 400W, naravno ne MS, vec silverstone, fortron ili nekaj kvalitetno istina, ti zakoni su glupi, ali kad si se vec dotaknul napajanja, bolje zabranit MS, In Win i sva slicna sranja Inace, kaj se mene tice, najjaca grafa koju sam do sada imal je HD4850, trosi u ful loadu nekih 100W i moj je problem da li ja zelim imati veliki racun za struju ili ne (iako ga ni sad nemam iako 1., 2. i 3. konfa iz mog siga rade cca 14 sati dnevno + ostali kucanski aparati i sva ostala cuda) Neznam sta ce postic tim zakonom ako ga usvoje, recimo, ja kao ni vecina prosjecnih korisnika ili nemam para ili potrebe za tu hd7770 koja bi kakti trebala biti zabranjena A i zabrana po jacini grafe, a ne po njenoj potrosnji je glupa skroz, to je kad se politicari petljaju tamo di ne bi trebali
![]() |
#13 | |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
iz inata ću složit stroj sa 2 2900XT u Crossfire modu sa Pentium D 955 procesorom i 24/7 će pržiti fumark+prime ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Guest
|
|
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Koji eteni ko da nema pametnijih stvari za rjesavat, npr socjalna, radnicka i ina prava i obaveze, finacisku krizu koja ce sjexxxxt eu zajednicu, droga, svercanje ljudi i druga anja, mislim treba i energetsku potrosnju regulirat, ali sta oni rade je cisto cinovnicko preseraxxxe, ko i sa stednim zaruljama (ok kod zarulja je zapravo u igri teorija zavjere i priprema za invaziju vanzemljaka ![]() Meni sve vise EU izgleda ko igracka nekih igraca iz sjene (korporacije i ini krupni kapital) ili pijani propali grof ![]()
MSI Z77 MPower Intel i5 3570K @4,2GHz, NOCTUA NH-U12S Gigabyte GTX 1070 DDR3 16GB (4x4GB) 1600Hz Corsair Vengeance Carbide Series Air 540, Corsair RM750i CREATIVE LABS X-Fi Titanium-Kingston HyperX Cloud DELL U2515H Synology DS413 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Guest
|
Citiraj:
Pa valjda je određena skupina ljudi zadužena za energetsku učinkovitost i oni brinu o tome, a ne o švercanju ljudi :facepalm: Mislim stvarno da se počelo naveliko lupetat u ovom topicu, a još se ništa ni ne zna osim nekog običnog trača na internetu. Treba vidjeti kakav će to zakon biti, u kojem obliku, na šta će se odnositi i koga će zapravo pogoditi, i to sve ako će uopće išta biti doneseno. Neki ovdje odma sve shvaćaju doslovno, kao da će morati čupati čipove/memorije iz kompa i bacat u smeće. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Problem je u tome da ja ili mi kao građani koji placaju doticne budaletine, imamo gorak ukus u ustima kada procitamo o cemu se razglaba i trosi vrijeme kad ima punooo bitijih stvari. Da pojasnim na konkretnom primjeru o cemu ja pricam. Moj sin je djete sa autizmom i kao takav ide u centar za djecu i mladez u Dubravi (Zagreb), skola im je generalno ok ali na mikro razini totoalna banana (evo ja bas po forumu skupljam djelove za komp za njegov razred), grad Zagreb se bas ne ubija od pomoci, drzava jos manje (ili neko krade), ali zato grad zagreb ima za posadit miljardu stupića protiv nepravilnog parkiranja (o fontani necu ni pocimat), pa sad ti meni dragi lega @RadeOn reci je veci prekrsaj auto koji nije propisno parkiran ili djeca (specijalnih potreba) koja nemaju osnovna sretstva za rad u nastavi (mi roditelji kupujemo i toaletni papir) i prostor koji sve vise nije adekvatan broju novih korisnika. Sta je veci prekrsaj auto krivo parkiran ili djete bez adekvatne njege ? O tom ti ja pricam, o tome da dok brod tone orkestar svira, ali valjda je to u ljudskoj prirodi dok te ne lupi po glavi mislis da nikad nece. Pardon kolege forumasi ako sam malo zabrija, ali sam tija legi @RadeOn malo pojasnit zasto se pjenim na ovakve vijesti ![]()
MSI Z77 MPower Intel i5 3570K @4,2GHz, NOCTUA NH-U12S Gigabyte GTX 1070 DDR3 16GB (4x4GB) 1600Hz Corsair Vengeance Carbide Series Air 540, Corsair RM750i CREATIVE LABS X-Fi Titanium-Kingston HyperX Cloud DELL U2515H Synology DS413 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Guest
|
I opet, normalno da postoje problemi koji su 100 puta veći, hitniji i šta sve ne, ali kakve to pobogu ima veze sa stručnjacima u EU koji donose direktive o energetskoj učinkovitosti?? Oni se brinu za svoje polje rada, imaju svoje zadatke, svoj proračun i svoj cilj. A ovo di grad Zagreb troši novce je neka sasvim deseta tema koja nema dodirnih točaka s ovime o čemu se priča, a normalno da se pare često bacaju na gluposti, a ne na ono što je potrebno, to mi ne trebaš pričat, to svi znamo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium moderator
|
O tome koliko su stručni dovoljno govori obustava proizvodnje žarulja sa žarnom niti kako bi se prodavale samo štedne (OK i LED, no obzirom na cijenu, daleko više će se prodati štednih) što bi smanjilo emisiju CO2 i pomoglo okolišu, a štedne su daleko veće opterećenje za okoliš kad se sagleda cjelokupna slika ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium moderator
|
I to ![]() Razabiješ štednu i na pomolu ti je mini ekološka katastrofa ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Guest
|
a možda sad izmislie grafičke koje za napajanje koriste solarnu ploču ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
Sve kraj daleko stetnijih stvari za koje nikoga nije briga.. Zato prezirem marketing ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Premium moderator
|
Citiraj:
![]() Čovjek mijenja lice zemlje i to prebrzo. Smanjenje emisije, koje su jedan od ukazatelja našeg utjecaja - super, samo ne na glupe načine ![]() To što je jedan Al Gore promijenio mišljenje, daj molim te, pa on je političar ![]() ![]() Bitno je što znanost kaže, a za razliku od politike i popularne kulture, postoji konsezus kako je globalno zatopljenje stvarno i da smo za to mi krivi.
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
...samo te gledam...
Datum registracije: Mar 2007
|
Ma super ako je istina, još će ispasti da sjedimo na kućištima računala koja imaju pedalice i imaš onoliko FPS koliko brzo pedaliraš. Da im je stalo do uštede, prvo bi se pobrinuli za servere koji rade 24h dnevno a nije isto troše li ti serveri 400W ili 700W tako da mi suludo izgleda ušteda od mojih 20W koliko bi grafička manje trošila. Ionako doma imam štedne žarulje kojima sigurno imam barem 200W manju potrošnju. A ti glavonje koji razmišljaju o takvom zakonu sigurno se voze u nekim limuzinama koje troše 3-4 litre više nego moje prometalo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Ovo je prvo krenulo sa televizorima koji sad trose gotovo petinu od onog sto su trosili prije 5 godina. To pozdravljam i dobra stvar za one kod kojih je tv upaljen po 5-10h na dan (godisnja usteda oko 500kn). Ali ovo za kompjuter je smjesno bolje da rijese da svi uredaji koji su u standbayu da nista ne trose a ne 10W 20W itd... Bas sam neki dan razgovarao sa kolegom i racunali smo da te najvise zeznu uredaji u standbayu i koji kao malo trose, ali rade cijeli dan. Sto se ja igram dnevno 1h ako nadem vremena pa onda neka grafa trosi i 2kW bas me boli briga. Treba rijesiti problem uredaja koji su stalno upaljeni. I napravit efikasniji stanby cijelog racunala da trosi minimalno kad npr surfas ili gledas film. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
a koji to uredaji u standby-u trose 10-20W? mislim, mjerio sam jedan 32" LCD u standby-u, nije toliko......... ako mislis na PC u standby-u, daleko je to od "pravog" standby-a. i opet se ponavljam, ti svi uredajcici koji trose generalno <50W ja osobno niti ne gledam. pa kvragu, nemam ih 150 da moram paziti, kad imam bojler u kupaonici i jedan u kuhinji, kad imam vesmasinu, kalorifer, klimu, pecnicu na struju (rerna, gore je plin)....... plus kistru, plus jos jednu, plus frizider. i sada da cu ustediti 500 kuna na uredajima u standby-u? kakva je to racunica? cak CRT iz kraja 80-tih papa nekih 70W, pa i to nije toliko. EDIT: hoces reci da jedan LCD od recimo 40" je prije pet godina trosio (karikiram) 100W, a danas 20W?
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|