|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2011
|
Laptop - konektor za adapter
Pozdrav svima! Ukratko - curi je pukla žica na adapteru od laptopa (19v). Laptop je radio sve dok nije ispraznila bateriju. Onda se našla neka pametna glava i spojila adapter od 20v u laptop... nije davao znakove života. Nakon što je žica na adapteru od 19v popravljena / zalemljena, cura je probala uštekati u laptop i upaliti ga, ali bez sreće. Mrtav laptop. Danas sam ga raskopao u nadi da ima neki osigurač na matičnoj, ali, kao što sam i mislio, nema. I nije mi vrag dao mira, pa sam omski išao ispitat konektor za adapter u koji se on uštekava. To bi bio ovakav (ispričavam se na ružnoj slici, nisam mogao bolju ulovit) ![]() ![]() ![]() Slika matične gdje je taj konektor zalemljen: ![]() E sad, prepostavljam da su ove dvije vanjske nogice minusi, a ova unutarnja bi trebala biti plus... Ali kad omski probam spojit bilo koju od ovih 3 nogica, uvijek je otpor 0, što znači da su spojene. Znači lijeva i srednja nogica daju otpor 0, desna i srednja nogica daju otpor 0 i vanjske dvije nogice daju otpor 0. Sada me zanima, dali to stvarno može tako biti? Pretpostavljam da ne, jer bi samim time plus i minus bili spojeni, a to dovodi do kratkog spoja. Također, kad se na samom konektoru omski mjeri ona srednja nogica i kućište konektora, otpor je jednak 1 što znači da nema spoja između. Znači na konektoru nema spoja, dok na matičnoj ima spoja. Ima li kakva elektronika nakon tog konektora zbog koje mi se čini da su + i - na matičnoj spojeni ili to ne smije biti tako? P.S. Radi se o Forcebook 8615 gtk modelu. Hvala unaprijed! Zadnje izmijenjeno od: roby124. 06.05.2011. u 14:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Odnesi u servis ako se da šta spasit. Očito nemaš iskustva u krpanju elektronike, zar nevidiš da su ta tri kontakta u crveno označenom na istoj liniji / području štampe tj. to je sve isti kontakt. Na sl. ispod žuto ti je označeno gdje je vjerojatno kontakt srednje nožice konektora. Na sl. se nevidi dobro, usput neka provjere / preleme kontakte od usb - a, jedan krajnji izgleda loše. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Da, taj dio sam shvatio, ovo je c/p sa jednog drugog foruma od jučer navečer ![]() Umor, temperatura rade svoje ![]() Svejedno, hvala ![]() Uglavnom, malo sam mjerio i na ove dvije diode koje se nalaze desno od tvog žutog označenog sam izmjerio 2 i nesto volta na svakoj... jel to ok ili treba veći napon bit? Dakle, priča se sad mijenja, 19v prolazi kroz ploču do prve diode na kojoj se smanjuje na 16v, a zatim dolazi do dvoje diode koje imaju 2 i nesto volta... pretpostavljam da je ipak ispravno sve na laptopu, a da nešto s adapterom ne valja... makar neznam što jer ima 19v... Probat ću nabaviti drugi adapter za probu pa onda vidjet... ako bude ista stvar, onda je njesra ![]() Zadnje izmijenjeno od: roby124. 06.05.2011. u 14:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Možeš li mi pokušati objasniti gdje bi to bilo na ovoj ploči? Jer po slikama ne vidim išta slično ovome: ![]() Zadnje izmijenjeno od: roby124. 06.05.2011. u 16:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
kako nevidis? regulatora napona ima raznih oblika, evo ti jednog, ja sam ti ga markirao na tvojoj slici ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Hvala na informaciji. Mislim da ću to proslijediti frendu koji se bavi elektrotehnikom pa neka on izvidi. Javim još ovdje dali je rješeno ili ne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Stiglo vrijeme za rješiti ovaj laptop. Malo sam mjerio dalje i gledao do kuda napon dolazi. ![]() Svuda ima raznih napona od konektora pa sve do ovog regulatora koji je zaokružen. Kasnije se nigdje ne javlja, čak ni oni mali naponi. Na njemu mjerim i niti na jednoj nogici nema nikakav napon, bilo da je pritisnut prekidač prije njega ili ne. Znači vrlo vjerojatno je on. Ima li ih za kupiti u chipoteci i kako znam koji uzeti? Donjet ću im tamo ploču pa neka oni vide koji... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
To što si zaoukružio nije regulator napona, dioda je Osigurač kojeg si rekao da nema ti je pod oznakom PF1 Kod konektora su iznad one 2 diode(za zaštitu od obrnutog polariteta) imaš 5 malih točkica. Tu vodovi ili idu s druge strane ploče ili unutar ploče (višeslojne ploče) na neko sasvim 10. mjesto na ploči Mislim da gubiš vrijeme, s obzirom da je tvoje poznavanje elektronike minimalno a i da nije, ovo što radiš je tapkanje u mraku |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Neznam baš puno o elektronici, nisam se do sada susretao pa zato i tu pitam. Odlemiti i zalemiti nešto mogu, a ako mi netko pomogne u čemu bi bio problem, mogao bi to i složiti. Kod ovih 5 točkica nije ništa zalemljeno sa druge strane, gledao sam već. Ovaj osigurač ima prije i nakon sebe određeni napon, dakle u redu je. Ono što sam primjetio je da napon dolazi do ovog prekidača i malih dioda? (PR1 i PR2), ali ga nakon te "diode" koju sam zaokružio nema. Bio on pritisnut ili ne... Pa me zanima jel bi ona mogla bit? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Registered User
|
Shvatio sam ja tebe, samo sam htio reć da ništa nije sa druge ni sa ove strane zalijepljeno što znači da vod ide nekud dalje... ![]() Neznam što da radim pa sam zato tu i odlučio to napisat ![]() Ima netko mišljenje vezano uz ovu diodu koja je zaokružena i ne prolazu kroz nju nikakva struja? Jer laptop radi normalno na bateriju, ali ju nemožeš napunit nit radi preko punjača... punjač sam drugi probao i nije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Alvine svaka čast. Malo sam prolistao temu i na prvu vidim kužiš stvar. roby124 za početak bilo kakvog mjerenja trebaš znati što mjeriš, čime i što očekuješ. Dakle, prvo trebaš prepoznavati elemente, a kod SMD-a je to malo zeznuto. Svaki element ima na sebi neku oznaku, tekst,boja,simbol.... po čemu znamo što je on. Frka je u tome što su kod SMD-a površine za oznake premalene, pa su zato i reducirane što otvara mogućnost pogrešne detekcije. Tu se pomažemo oznakama na ploči (npr F je fuse, PF power fuse ili sl.) a najviše iskustvom gdje razmatramo kako bi neki sklop mogao raditi i koji bi to element mogao biti. kodne oznake imaš npr. ovdje, ali pazi one se mogu razlikovati od proizvođača do proizvođača.
![]() |
#15 |
Registered User
|
Puno ti hvala! Pitanje još jedno... što bi bio ovaj 10M? kako provjeriti njegovu ispravnost? Zadnje izmijenjeno od: roby124. 08.08.2011. u 12:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
Hvala! Nešto sam ipak naučio iz sveg ovog ![]() |
![]() |
![]() |
|
|