Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.11.2009., 01:20   #1
Alph4Dawg
Addicted to music.
Moj komp

Alph4Dawg's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
(riješeno) Zaslon se zacrni, zvuk nastavi

Holla!
Evo,ovako,konfiguracija je sljedeća:

Processor : AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core 5000+
HDD : Western Digital 1 TB SATA (star manje od mjesec dana),Seagate 80 GB IDE i Maxtor 40 GB IDE
Memory : 2 GB DDR2
System Chipset : AMD 690V + SB600
Video : ATI Radeon™ X1200

Naravno,integrirano grafičko rješenje.

Ehm,sad...zadnjih tjedan dana se nešto sasvim čudno događa (barem meni).
Prvo sam mogao sve normalno raditi,bla,bla,odjednom mi se u Windowsu znao zacrniti zaslon (monitor upaljen,naravno),a zvuk se nastavi,međutim,slika se ne vraća,nego stoji crni zaslon,sve ostalo šljaka,pa mogu u mraku tapkati,heh - jedino ručni restart je moguć.
Uglavnom,kada dođe do toga,kliknem na monitoru za menu i to - menu se uredno vidi,mogu namještati sve,itd.
Eh,sad...da stvar bude još gora,ne mogu uopće upast u Windoze.
Razlog?
- Upalim komp,posta mi jedan beep (što je normalno,kaže da je sve u redu),prikaže mi Acer sliku,mogu uć u Bios,riktati,bla,bla,mogu putem F12 uletit u izbornik za boot,itd.
Međutim,nakon Acer-ove slike,ispiše sve što treba i to,krene boot-at Windoze,zacrni se zaslon i moram restartat.
Probah reinstall Windoza,tijekom instalacije,ili boot-anja sa cd-a -zaslon se zacrni ( u slučaju boot-anja windoza sa cd-a,zaplavi se) i jedina opcija je restart.
Dakle,čistio sam sve što je moguće čistiti,vadio rame,čistio slotove,ovo i ono,efekta nema.
Pogledah malo po Guglu,naletio sam na nešto zanimljivo :

Bios beep codes :
One Beep, Blank or Incorrect Display - Video Display Circuitry.

Smrdi mi na ovo,zato što mi uredno beep-a jednom,pa mi tokom boot-a zacrni zaslon.

Zanima me što nije u redu?
Moguće da je integrirana grafička riknula?
Planiram si skoknut po Atijevku PCI-E,zato pitam.
Alph4Dawg je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2009., 08:38   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Bit će prije nešto do drivera jer ako imaš sliku dok čačkaš po bios-u znači da je greška vezana za same vindoze.
1. nabavi neku live distru linuxa i digni tek toliko da se vidi da li je windoza i njegovih drivera
2. nabavi druge windoze
3. u bios-u negdje imaš opciju koja ti je grafa primarna. Vidi da li je naštimano da je integrirka glavna i provjeri koliko Mb si joj dodijelio.
Oglas

Oglas
Staro 02.11.2009., 13:59   #3
Alph4Dawg
Addicted to music.
Moj komp

Alph4Dawg's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Bit će prije nešto do drivera jer ako imaš sliku dok čačkaš po bios-u znači da je greška vezana za same vindoze.
1. nabavi neku live distru linuxa i digni tek toliko da se vidi da li je windoza i njegovih drivera
2. nabavi druge windoze
3. u bios-u negdje imaš opciju koja ti je grafa primarna. Vidi da li je naštimano da je integrirka glavna i provjeri koliko Mb si joj dodijelio.
Hvala na javljanju.
Probao već tri različite verzije Windoza,pokušao sam već i sa 7-icom,uvijek mi se dogodi baš gore navedeno-zacrni zaslon.
Inače,našao sam u Bios-u dio za integrirane stvarčice,stavio sam za init display first čak On-Board (po defaultu je PCIe x16,valjda zato što taj Aspire M3100 dolazi sa integriranom grafikom + Radeonkom HD2400 Pro,no ona je izvađena prije prodaje računala,pa sam ja tako zaglavio sa integriranom) i efekta nema.Bilo je "Auto" (256 mb) također,probavao sam 128,64,32,ništa.

Fora je što mi sad nekad čak i kad odem u Bios,poremeti sliku.
Znači,neke vertikalne debele bijele crte se pojave po bios-ovoj plavoj pozadinskoj boji i ne mogu ništa nego restart.
Nekad mi ajde,čak dođe do windows loading screen-a,pa se zatamni zaslon,etc.
(iako,već 3-4 dana ne mogu dalje od boot-a)

EDIT: Samo da dodam,s kojom god verzijom Windoza probavao,ili bilo čega drugog,napravim sve uredno,znači:
F12,bootaj sa cd-a,stisni bilo koju tipku da boot-a sa cd-a,oke.
I tako se pojavi onaj plavi ekran,vidim dolje na bijeloj traci piše da loada Windoz fajlove sa cd-a,bla,bla - i zacrni zaslon!
Monitor,ofc,upaljen i jedino što mogu je restart,pošto mi ne vrijedi na pamet tipkat,etc.
Znači,čujem da radi,odrađuje sve što treba,zvuči uredno,no slika se zatamni i mo'š ga jebat!
Monitor uredno radi.

Još ideja?

Zadnje izmijenjeno od: Alph4Dawg. 02.11.2009. u 14:14.
Staro 03.11.2009., 08:24   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Nema ti druge nego krenuti u testiranje komponenti jednu po jednu. Prvo počni sa MemTestom. Istestiraj svaki keks posebno za sebe, a onda i zajedno (ako ih ima više). Onda malo udari po hardu sa proizvođačevim test alatom,... Sve potrebno možeš naći na Hiren's Boot CD-u. Poželjno bi bilo da sve komponente izvadiš iz kućišta i testiraš na stolu.
Staro 03.11.2009., 09:51   #5
kiwwy
Premium
Moj komp

kiwwy's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Meni se dogadala ista stvar. Ili su mi se po monitoru pokazivale roze crte i tockice ili mi se crnio ekran. Svaki put mi je pisalo dole desno da se neki driver crasho sucessfuly recovered. Nakon par dana sve je bilo crno i odnio sam ga na popravak. Covijek je reko da se skurila graficka... Mozda je i kod tebe takav slucaj.
kiwwy je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2009., 10:00   #6
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Bar posudi od nekog grafu i ubodi na ploču, ako sve proradi onda znaš da je integrirka pokojna, ne vjerujem da je tu uzročnik problema disk ili memorija.

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2009., 12:02   #7
Alph4Dawg
Addicted to music.
Moj komp

Alph4Dawg's Avatar

Hvala svima na javljanju.
Ovako,rame sam testirao jedno tri-četiri puta - sve šljaka.
Terabajtni HDD je nov,ali rekoh ajde,može biti da je oštećen tokom transporta,odnio sam kod frenda,sve šljaka.
Fanove sam očistio,sve do zadnjeg.
Temperature su normalne u Bios-u,hmmm...čak sam probao mjenjati rame po slotovima,reko možda je neki slot oštećen - opet ništa,hehe.
Frka mi je što nemam otkud posuditi/nabaviti grafulju,da je uglavim,pa probam.
Mislio sam si skoknuti po atijevku za 300 kunića,tek toliko da privremeno nešto imam u kanti,jer me ovo ubija =D
Savjeti,da probam?
Staro 03.11.2009., 13:18   #8
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Jesi ti RAM testirao iz win ili? HDD si testirao ili si ga samo ukljucio kod frenda? Ja bi na tvom mjestu probao stavit zadnji bios na plocu posto je u pitanju onboard grafa..
Staro 03.11.2009., 13:35   #9
Alph4Dawg
Addicted to music.
Moj komp

Alph4Dawg's Avatar

Pa,rame testirao iz windoza,a onda pomoću memtesta.
HDD sam samo uštekao kod frenda,dignuli windoze kod njega bez pola beda,evo sad i kod stare u komp uštekao hdd,radi.
Nekužim se u testiranje hardova sa stručnim alatima,pa se radije ne bih s tim zaebavao.
Da,razmišljao sam o flashanju biosa,ali šajaznam,neam neprekidno napajanje,a i da idem hrpu drami radit oko integrirane grafičke,ono...ne znam,čini mi se da mi to nije baš isplativo.
U svakom slučaju,hvala na javljanju,ako imaš još poneku soluciju,ili savjet,samo reci.
Staro 07.11.2009., 15:53   #10
Alph4Dawg
Addicted to music.
Moj komp

Alph4Dawg's Avatar

Uspio sam ajde,podić Windoze,međutim,opet ista stvar,no sada se nešto pojavilo što mi 99 % pokazuje na integrirku.
Naime,dogodilo se dva-tri puta da mi zamrzne komp (zapravo radi,sliku zamrzne),pa mi izbaci "No Signal Input" i monitor okrene diodu na narančasto i stavi se u power safe mode.
Promjenio sam kabl,provjerio monitor na tuđim kompovima,ostaje samo shebana integrirka kao odgovor,jel?
Ništa,skoknut ću po graf. karticu,piknut u matičnu i toe to,pa se javim da li je to riješilo probleme.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.11.2009., 23:55   #11
Alph4Dawg
Addicted to music.
Moj komp

Alph4Dawg's Avatar

Nova Atijevka je riješila problem.
Dakle,piknuo sam PCIe grafulju unutra,sve radi k'o bubreg u loju,što nam odaje uzrok svih mojih problema:
Integrirana Ati X1200 grafika.

Hvala na svim sugestijama!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge