Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.10.2009., 10:30   #1
CROXXX69
JTP - Online trgovina

CROXXX69's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Sve sporo - jel mi treba cijela nova konfiguracja?

pozdrav,

evo ovako, pc mi je vec dosta star (asus a8n-vm csm sa integriranom graf. karticom, oko 1gb ddr (malo grafa uzima memoriju) ram, amd athlon 64 3000+, 160gb hard...)

imam xp sustav i problem je sto ako otvaram office 2007. (word, excell...) se ponekada sporo otvara i zatvara, znaci treba nekoliko sec. i ostale programe kao sto su dreamweaver, itunes, firefox... se otvaraju malo sporije.

e sada je pitanje dali je dovoljno ugraditi jos memorije? hoce li se programi odmah otvoriti? ili bi trebao uloziti u novi procesor i ddr3 memorije itd?!
Staro 20.10.2009., 10:59   #2
Mad_Duke
Guest

Samo si stavi više RAM-a. Za firefox, dreamweaver, itunes, ms office i takve stvari komp ti je više nego dovoljno brz. I obavezno si reinstalliraj windowse, te pazi da ga ne trps sa svim i svacim!
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.10.2009., 11:09   #3
CROXXX69
JTP - Online trgovina

CROXXX69's Avatar

ma reinstaliram skoro svaka 2 ili cak 1 u mjesecu. i instaliram si uvijek nezahtjevne programe, ali eto, itunes, dreamweaver, firefox office to mi jednostavno treba. pa cak cesto defragmentiram, cistim sa cclener-om, deaktivirao "system restore" opciju, stavio recycle bin na 1%, stavio performence na "adjust for best performence"
znaci vise rama ce pomoci? imam sada 2x512mb, da ostavim to i jos dodam 1gb? ili da maknem (prodam) te i stavim si 2x1gb? il to nije bitno?
Staro 20.10.2009., 11:39   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Uzmi kombinaciju koja ti je najjeftinija (možeš polovnu naći na tržnici za male pare) jer se ne isplati ulagati veliku lovu u tvoju konfu.
Staro 20.10.2009., 11:43   #5
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor CROXXX69 Pregled postova
ma reinstaliram skoro svaka 2 ili cak 1 u mjesecu......
Ovo mi nije jasno. A zasto?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 11:52   #6
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Uzmi kombinaciju koja ti je najjeftinija (možeš polovnu naći na tržnici za male pare) jer se ne isplati ulagati veliku lovu u tvoju konfu.
Pa nije da je više RAM-a neko ulaganje. Prije bi rekao da mu se ne isplati ulagati pare u novu komfu za word, excel, dreamweaver, itunes i firefox!
  Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 14:19   #7
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Datum registracije: May 2006
Slažem se sa Madom.

Ja bi stavio 2x1GB, ove bi izbacio (čitaj prodao ako je moguće), i stavio ih u dual channel.

Ploča ti ionako podržava 4GB ram, tako da 4x1 je nepotrebno, a izbjegavao bih 4x512 varijantu. (ne znači da nije dobra)

Definitivno ti se ne isplati kupovati nove pločice rama, stoga trk na prodaju, oglasnik i kupiti rabljenih 2x1 GB DDR PC3200.

Također, ne isplati se ulagati više od 200,00-250,00kn
Staro 20.10.2009., 14:26   #8
redscro
Premium
Moj komp

redscro's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Ne bih se baš kladio da će ti više RAMa donijeti neko drastično poboljšanje. Programi se neće dizati trenutačno u svakom slučaju, imam mnogo bolju konfiguraciju pa se ne dižu trenutačno niti je to za očekivati. Programi se otvaraju sporije jer je cijela konfiguracija zastarjela, a 1GB je na XPu sasvim dovoljno za normalan rad.

Ja ne bih ulagao ništa, pogotovo zato što te taj RAM ne bi jeftino izašao.
redscro je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 15:20   #9
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor redscro Pregled postova
Ne bih se baš kladio da će ti više RAMa donijeti neko drastično poboljšanje. Programi se neće dizati trenutačno u svakom slučaju, imam mnogo bolju konfiguraciju pa se ne dižu trenutačno niti je to za očekivati. Programi se otvaraju sporije jer je cijela konfiguracija zastarjela, a 1GB je na XPu sasvim dovoljno za normalan rad.

Ja ne bih ulagao ništa, pogotovo zato što te taj RAM ne bi jeftino izašao.
Kako ne bi? Pa koliko mu XP troši samo podignut, još ubaci dreamweaver, firefox!!, photoshop i ode RAM. A što se dizanja programa tiče nema tu puno filozofiranja kad je disk bottleneck.
  Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 15:24   #10
Majo
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Xp trosi oko 300mb max.
Netreba ti vise,rama,dam ruku u vatru da ti nece biti brze.
Btw,kod frenda,XP,upaljen NFS Shift i FF 2 taba ne prelazi kolko sam skuzio preko nekih 600tinjak mba...
Majo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.10.2009., 16:06   #11
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Lagano softversko tvikanje OS-a, najsvježiji upravljački programi za hardver, još giga RAM-a zbog PS-a. I prestani s praksom instaliranja OS-a svaka 2 mjeseca. To bi trebalo bi to. Uglavnom sve ovo što su ti rekli.
tutix je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 16:14   #12
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor tutix Pregled postova
Lagano softversko tvikanje OS-a, najsvježiji upravljački programi za hardver, još giga RAM-a zbog PS-a. I prestani s praksom instaliranja OS-a svaka 2 mjeseca. To bi trebalo bi to. Uglavnom sve ovo što su ti rekli.
Slažem se.
Pa s obzirom da je rekao da reinstallira svaka 2 mjeseca zato sam i napisao da mu sigurno treba giga RAMa još gore jer ne vjerujem da onda sve ovo radi. Lagano meni bilo držati i 512-1024 megi na XPu prije da sve otprilike radi kak spada, ali običnom korisniku koji nezna bi to mogel bit problem!
  Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 16:26   #13
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
i što je najbitnije stavi najmanje moguće update na win... znači sp2 i to je to. pogasi sve što ti se loada na startu, a bez čega možeš preživjet.

update-i generalno kolju stroj brutalno samo što kroz godine korištenja i pojačavanja hardvera se ne kuži to u tolkoj mjeri.

samo za usporedbu u zlatno doba nforce2 mbo sam uspio potpuno funkcionalne xp pro (bez sp ikakvog ako se dobro sjećam, sav svakodnevni software gore) na clockanom 1700+ sa 512mb rama dignut od biosa do desktopa za 7-8 sec praćeno preko m$ bootvisa.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 16:27   #14
redscro
Premium
Moj komp

redscro's Avatar

Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Kako ne bi? Pa koliko mu XP troši samo podignut, još ubaci dreamweaver, firefox!!, photoshop i ode RAM. A što se dizanja programa tiče nema tu puno filozofiranja kad je disk bottleneck.
Bi pomoglo ako će koristiti sve te programe odjednom, ali i tada će opet ostali nedostaci konfiguracije dođi do izražaja. Prelazak sa 1GB na 2GB na XPu će biti (gotovo) neprimjetan na tako slaboj konfiguraciji.
Staro 20.10.2009., 16:51   #15
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor redscro Pregled postova
Bi pomoglo ako će koristiti sve te programe odjednom, ali i tada će opet ostali nedostaci konfiguracije dođi do izražaja. Prelazak sa 1GB na 2GB na XPu će biti (gotovo) neprimjetan na tako slaboj konfiguraciji.
Nije istina. Može koristiti paralelno te programe bez problema. Tako i onako jedan program ne zahtijeva nikakve skoro procesorske resurse dok se radi u drugom. Tako da će to osjetiti samo u slučaju da ima 4 ruke, i 2 glave te radi istodobno (ne multitasking) u više njih. A za memoriju to nije slučaj jer ti programi moraju sjediti negdje dok ih alt-tabaš u neki drugi!

Mislim, što pričamo o porgramima u kojima može raditi na atomu najnormalnije samo mora imati memorije!
  Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 17:48   #16
redscro
Premium
Moj komp

redscro's Avatar

OK, nećemo se svađati oko toga, jer je uostalom i nebitno, on ne traži rad više program odjednom, nego brže podizanje programa, što neće dobiti ugradnjom RAMa zbog drugih ograničenja, diska prije svega.
Staro 20.10.2009., 18:00   #17
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor Majo Pregled postova
Xp trosi oko 300mb max.
Netreba ti vise,rama,dam ruku u vatru da ti nece biti brze.
Btw,kod frenda,XP,upaljen NFS Shift i FF 2 taba ne prelazi kolko sam skuzio preko nekih 600tinjak mba...
mda, i koliko swapa? win dok pune memoriju kako dolaze prema limitu sve vise i vise toga guraju u virtualnu i zbog toga se uspori sve strasno.

2gb rama za danasnje uvjete je nekakav optimum (ako ne pricamo o igranju igara), pogotovo kada se ima graficku koja hoce isto komad tog kolaca. Moj laptop primjerice sa 512mb rama se oduvjek vukao, nadogradnjom dodatnih 1gb sve radi puno puno bolje i tu dolaze sad do izrazaja ostali nedostaci, no puno je ugodniji za rad.

takoder ono sto syss kaze je istina, win update ukolje windowse do kraja, sto se ne osjeti na novim racunalima, al stara osjetno pate zbog toga.

i sto se tice kombinacije memorije, 2x1gb bi bilo bolje zbog dual channel mogucnosti rada, ali i 2x512+1gb nije puno losije, zapravo je vrlo blizu po performansama na tvojoj arhitekturi.

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

antrax je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 19:12   #18
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Ja bih rekao jos giga memorije i novi HDD. NOvi HDD ce ti pomoci kod ucitavanja da se program brze ucita, novi HDD-ovi su duplo brzi od hardova pred 5 godina...
JC Denton je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2009., 19:16   #19
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor JC Denton Pregled postova
Ja bih rekao jos giga memorije i novi HDD. NOvi HDD ce ti pomoci kod ucitavanja da se program brze ucita, novi HDD-ovi su duplo brzi od hardova pred 5 godina...
Je. A koliko će mu brže učitati taj program novi 7.2K RPM hard naspram njegovog 160 gigi starog 7.2K RPM harda?

Naravno, najbolje da si uzme SSD i gotovo!
  Reply With Quote
Staro 21.10.2009., 00:09   #20
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Datum registracije: May 2006
MAd, preduhitrio si me
Staro 21.10.2009., 13:39   #21
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ako puno loada progije na XPima i oće brže IMHO - 2x1GB dodat na ovih 512 koje ima (po mogućnosti dual channel makar to njemu neće previše pomoć ili odmoć) da programi bolje rade i dva malo brža diskića u RAID 0 polje i osjetno će zadovoljniji biti sa dizanjem progija...
Staro 21.10.2009., 15:39   #22
CROXXX69
JTP - Online trgovina

CROXXX69's Avatar

pozdrav,

malo sam pratio sve... ali... cini mi se mozda mi se vise isplati da si kupim novi procesor, maticnu i 2g ddr2 rama pa cu biti sretniji?!
Staro 21.10.2009., 16:07   #23
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Loadanje programa će trajat slično ako ne i sasvim isto jer ram i proc nebi trebali niti sada biti problem u tome (osim toga XP nema superfetch pa ti ni to nejde u prilog u ovom slučaju), HDD je prilično usko grlo kad se mora podizati progije, posebno s obzirom da neki od ovih koje si nabrojao koriste razne media libre i liste tvojih fajlova i sl koje melju po disku svaki put kad ih dižeš, sami progiji će radit bolje ako imaš posla sa velikim slikama i sl, za dreamveawer neznam kolko, kad sam zadnji put radio s njim nije bio baš pretjerano gladan, pridruženi mu programi kao PS, AI, PSP ili kaj već imaš sve gore su već druga priča al da ne OTam preveć...

Ukratko da ćeš imat bolje performanse sa novim (pretposavka jačim jel) procem (preporuka da je dual core ili bolji) naravno, al da ćeš neka astronomska ubrzanja imat to ne očekuj...
Staro 21.10.2009., 18:24   #24
Elpresidente1
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2009
vako, moje mišljenje,

kupi si još gigiu rama, 2x1 pa prodaj ove svoje ili ili si dodaj još 1GB, svejedno ti je dual channel je kao bolji ali nije ustvarnosti velika razlika 2x1 je možda najbolje čisto zbog stabilnosti sustava, ... još ak poželiš overclock bla bla

na xp-u pogasi win update, sistem restor si već ubio, ugasi i virtual memory pa ti neće disk bit opterećen sa tim, kolko mi se ćini disk je glavni problem sporosti, a mogo bi bit i dosta nagrižen silnim formatiranjima i reinstaliranjima win-a, da i prestani tolko često reinstalirat win dvaput godišnje u vrh glave za xp
Elpresidente1 je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2009., 01:37   #25
CROXXX69
JTP - Online trgovina

CROXXX69's Avatar

jos cu si razmisliti... mozda bolje da si odmah novi proc, maticnu itd kupim pa da budem zadovoljan i cak bi onda mogao prec na novi windows 7.

ali htio bih se zahvaliti na vasim komentarima i prijedlozima.

p.s.: nisam znao da je formatiranje diska tako stetno? inace to radim jer mi onda pc brzi bude bez ikakvog smeca...
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno