Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.04.2009., 15:17   #1
beavis
Premium
Moj komp

beavis's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
lenovo zamjena hdd

Bok ljudi!
Ovako planiram kupiti lenovo i zelim zamjeniti hdd 5400 za 7200,pri tome da ne gubim garanciju.Ako netko zna gdje i kako se to moze izvesti bio bih zahvalan.
Staro 25.04.2009., 15:46   #2
Los Sam
Premium
Moj komp

Los Sam's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Neznam koliko ce ti ovo biti od pomoci, ali kod callidus.hr mozes uzet primjerice r500 i nadoplatit disk od 320gb(7200) za 650kn, s tim da ti ovaj od 250gb(5400) daju u ladici.
Los Sam je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.04.2009., 16:18   #3
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Zamjena harda baš i nije neki problem i to ti mogu izvesti u bilo kojoj prodavaonici. Problem je što moraš kupiti posebno takav hard tj. nema mogućnosti nadoplate za 7200rpm. Iskreno rečeno, ni ne vidim potrebe za tako nešto jer u realnom radu teško da bi oučio razliku između 5400 i 7200rpm.
Staro 25.04.2009., 17:00   #4
beavis
Premium
Moj komp

beavis's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Zamjena harda baš i nije neki problem i to ti mogu izvesti u bilo kojoj prodavaonici. Problem je što moraš kupiti posebno takav hard tj. nema mogućnosti nadoplate za 7200rpm. Iskreno rečeno, ni ne vidim potrebe za tako nešto jer u realnom radu teško da bi oučio razliku između 5400 i 7200rpm.
Mislis?,ma pogledat cu malo testove.To mi je onako pala na pamet, jer mi hdd djeluje kao usko grlo sa svojom brzinom.
Staro 25.04.2009., 17:36   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
@coconut
Ako je sučelje PATA (ATA6) onda ima razlike, barem po mom iskustvu (ima negdi na forumu), mjenjao sam u svome R51. Jasno da je razlika u perfomansama zbog skoka (grubo rečeno) tri generacije jer je origigi bio 4200 rpm a stavljen je 7200 rpm (da sada ne spominjem razlike access rate ili transfer rate).
Šta se tiće nadoplate odmah pri kupovini novog ovisi o tržištu. Otvori origigi Lenovo USA shop i tamo imaš ponuđene opcije (ram, hdd, software, . . .), jasno za USA tržište.

@all
Kod SATA diskova perfomanse ne ovise toliko o brzini vrtnje (jasno da da ali ipak ne značajno). Možda više "dobiješ" većim internim cache - om nego prelazom na veći rpm.
Usporedi karakteristike, na netu se može naći usporedbe diskova po kojima se da zaključiti jel se zamjena isplati ili ne.
Prilikom zamjene diskova obrati pažnju kako ćeš data prebacit a da ne izgubiš funkcionalnost (govorim o startanju Recovery particije sa odr. tipkom i sl). Ako se ne varam, najbolja opcija je sector by sector copy a u winsima kasnije napraviš Extendid > Logical particiju(e) na preostalom slobodnom prostoru.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno