Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.07.2004., 17:25   #1
soda
Premium

soda's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Trebam misljenje o hladjenju napajanja

Otkad su počele ove vrućine komp mi se poceo restartati i ponasati malo cudno. Kako su mi temperature proca, hhd-a, maticne... na prihvatljivom nivou, gotovo sam siguran da je krivac napajanje od 300W marke srot :-)

Kako se temperatura povecala tako je napajanje izgubilo na efikasnosti i nema snage da tjera komp. Pretpostavka.

E sad, sto sam ja napravio.

Rastavio sam napajanje i okrenuo ventilator da puse u napajanje a ne iz njega (napominjem da mi je kuciste stalno otvoreno). Dodao sam jos jednu 80-ku da puse u pasivna hladila za ispravljace u napajanju odozdo ili odozgo, zavisi kako gledate.

Ta 2 venta su spojena na izlaz za ventove na napajanju i dobijaju napon koji je termalno reguliran.

Dok je napajanje bilo zatvoreno sa 1 ventom, vrtio se na maksimalnih 12V i svejedno ga nije mogao dovoljno ohladiti (ocito). Sada je na ventovima cca 7V i radi znatno tise.

Sto mislite o ovome?

Mislim, brinem se zato sto sam na starom napajanju prestekao vent sa 12 na 7 volti, pa je napajanje riknulo uz glasni udar. Sva sreca samo je ono riknulo i nista vise.

I da, znam sve o srot napajanjima, ali sam primoran da ovo koristim jos jedno mjesec dana, a onda mislim kupiti neko brand name.

Drugo pitanje: Koje napajanje uzeti do 500kn? Zanima me tisina i samo tisina, posto mi je sada napajanje najglasniji dio kompa (Z7000AlCu, pasivno hladjenje gpu-a, chipseta, osmica puse u disk na 5V).

Nadam se da nisam smorio.

Poz.
soda je offline   Reply With Quote
Staro 20.07.2004., 21:44   #2
miato
(°_°)

miato's Avatar

previse investicija u napajanje upitne kvalitete

Toshiba m200 TabletPC + Samsung 205BW
miato je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.07.2004., 22:05   #3
ljekra
Premium

ljekra's Avatar

Datum registracije: Dec 2003
Re: Trebam misljenje o hladjenju napajanja

Citiraj:
Originally posted by soda
Otkad su počele ove vrućine komp mi se poceo restartati i ponasati malo cudno. Kako su mi temperature proca, hhd-a, maticne... na prihvatljivom nivou, gotovo sam siguran da je krivac napajanje od 300W marke srot :-)

Kako se temperatura povecala tako je napajanje izgubilo na efikasnosti i nema snage da tjera komp. Pretpostavka.

E sad, sto sam ja napravio.

Rastavio sam napajanje i okrenuo ventilator da puse u napajanje a ne iz njega (napominjem da mi je kuciste stalno otvoreno). Dodao sam jos jednu 80-ku da puse u pasivna hladila za ispravljace u napajanju odozdo ili odozgo, zavisi kako gledate.

Ta 2 venta su spojena na izlaz za ventove na napajanju i dobijaju napon koji je termalno reguliran.

Dok je napajanje bilo zatvoreno sa 1 ventom, vrtio se na maksimalnih 12V i svejedno ga nije mogao dovoljno ohladiti (ocito). Sada je na ventovima cca 7V i radi znatno tise.

Sto mislite o ovome?

Mislim, brinem se zato sto sam na starom napajanju prestekao vent sa 12 na 7 volti, pa je napajanje riknulo uz glasni udar. Sva sreca samo je ono riknulo i nista vise.

I da, znam sve o srot napajanjima, ali sam primoran da ovo koristim jos jedno mjesec dana, a onda mislim kupiti neko brand name.

Drugo pitanje: Koje napajanje uzeti do 500kn? Zanima me tisina i samo tisina, posto mi je sada napajanje najglasniji dio kompa (Z7000AlCu, pasivno hladjenje gpu-a, chipseta, osmica puse u disk na 5V).

Nadam se da nisam smorio.

Poz.

Imam ti ja DTK 300W, radit ce 100%, nije srotarija, dode oko 250kn, dobis ga za 100, novo! Za probu cemo spojit ak hoces moj stroj i gore jos 8 diskova, tjerat ce bez bad-a, probano!

---
Intel Server Board, XEON 2.0GHz, 1Gb ECC, 2x18.1Gb 10000rpm raid, 3x250Gb. 2x320Gb, 1x120Gb
ljekra je offline   Reply With Quote
Staro 20.07.2004., 22:06   #4
soda
Premium

soda's Avatar

Citiraj:
Originally posted by miato
previse investicija u napajanje upitne kvalitete
Sto se moze.... nema se suske....

I da, kvaliteta nije upitna... ona je konacna... SROT!

Poz.
Staro 20.07.2004., 22:09   #5
soda
Premium

soda's Avatar

Re: Re: Trebam misljenje o hladjenju napajanja

Citiraj:
Originally posted by ljekra
Imam ti ja DTK 300W, radit ce 100%, nije srotarija, dode oko 250kn, dobis ga za 100, novo! Za probu cemo spojit ak hoces moj stroj i gore jos 8 diskova, tjerat ce bez bad-a, probano!
Super, ali ja sam iz Vukovara, tako da mislim da se ne isplati ici meni u ZG ili tebu u VU zbog 100kn.

Jos jedno pitanje:

Da li na rda+ winbond 3 mjeri temperaturu napajanja? Ako ne, sto mjeri i kako je moguce monitirirati temp PSU-a?

Poz.
Staro 20.07.2004., 23:36   #6
ljekra
Premium

ljekra's Avatar

Datum registracije: Dec 2003
Re: Re: Re: Trebam misljenje o hladjenju napajanja

Citiraj:
Super, ali ja sam iz Vukovara, tako da mislim da se ne isplati ici meni u ZG ili tebu u VU zbog 100kn.

Jos jedno pitanje:

Da li na rda+ winbond 3 mjeri temperaturu napajanja? Ako ne, sto mjeri i kako je moguce monitirirati temp PSU-a?

Poz.
Ha stavit nekakav temp senzor, kao sto thermaltake daje uz svoje coolere, neznam, nisam se previse bavio oko toga!

---
Intel Server Board, XEON 2.0GHz, 1Gb ECC, 2x18.1Gb 10000rpm raid, 3x250Gb. 2x320Gb, 1x120Gb
ljekra je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2004., 14:58   #7
Mailman
Premium

Mailman's Avatar

Citiraj:

Poz.
Mislim da ne mjeri ništa, tj. pokazuje neku smiješnu temp.
Nisam doma pa ne mogu provjeriti.
Mailman je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2004., 15:54   #8
soda
Premium

soda's Avatar

Meni konstantno pokazuje 45-50C, cak i kada je proc 40C, zato sam pomislio da je to temp napajanja.

Poz.
Staro 21.07.2004., 17:44   #9
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:

Jos jedno pitanje:

Poz.
Isfuram ti ja svog Fortrona ak ga ne prodam prije. Dolazim dolje nakon mora pa ak ne zdilam tvoje je..
tor je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2004., 23:17   #10
soda
Premium

soda's Avatar

Citiraj:
Originally posted by tor
Isfuram ti ja svog Fortrona ak ga ne prodam prije. Dolazim dolje nakon mora pa ak ne zdilam tvoje je..
Fortron... moze, ako je 350W i JAKO tih... ili da ga modam sa papstom na 7V.

Poz.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.07.2004., 23:56   #11
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Miči to smeće iz kompa i čim prije, neki dan mi je frendu vrisnuo task 300W i ubio usput 2 WDa od 60Gb , CDRW , DVD-RW , a za ploču , procesor, memoriju i ostale komponente se još ne zna....

Sad je napokon kupio Chiftech 300W za 180kn u linksu, napajanjem možeš vola ubit ako malo jače zamahneš , ima 5kg valjda, a potpuno je bešumno (made by delta electronics , oni koji rade one 60dB ventilatore sa 8000o/min )
Staro 22.07.2004., 01:28   #12
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Originally posted by CatKiller
Miči to smeće iz kompa i čim prije, neki dan mi je frendu vrisnuo task 300W i ubio usput 2 WDa od 60Gb , CDRW , DVD-RW , a za ploču , procesor, memoriju i ostale komponente se još ne zna....

Sad je napokon kupio Chiftech 300W za 180kn u linksu, napajanjem možeš vola ubit ako malo jače zamahneš , ima 5kg valjda, a potpuno je bešumno (made by delta electronics , oni koji rade one 60dB ventilatore sa 8000o/min )
Mali ot...
Kajeeee-nema se para pa si piknul Durone
I...kak dela ploča?
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2004., 01:40   #13
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Ma milina , složio sam mean killing mashine za 1100kn , radi sa unbuffered memorijom ko beba, malo je bilo oće-neće sa farbanjem L5 bridgeva , meni se fakat više nije dalo....

Onda je uskočio Black Dragon sa mikroskopom i spojio sve kako bog zapovijeda (spoiler - ide sutra po 2 athlona )

Sistem je jako živahan , uz 2 primea u pozadini kao da se ništa ne dešava , radim 6 stvari odjednom i tek sad je multitasking ono pravo! Mijenjao bi nforce + barton za ovo bilo kada...

Stvar je tiha, hladna i rock stable , preporučam
Staro 22.07.2004., 11:26   #14
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Fortron... moze, ako je 350W i JAKO tih... ili da ga modam sa papstom na 7V.

Poz.
Nažalost otišao Miatu vjerojatno. Je 350W i tih je do boli.
Staro 22.07.2004., 12:07   #15
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Ma milina , složio sam mean killing mashine za 1100kn , radi sa unbuffered memorijom ko beba, malo je bilo oće-neće sa farbanjem L5 bridgeva , meni se fakat više nije dalo....

Onda je uskočio Black Dragon sa mikroskopom i spojio sve kako bog zapovijeda (spoiler - ide sutra po 2 athlona )

Sistem je jako živahan , uz 2 primea u pozadini kao da se ništa ne dešava , radim 6 stvari odjednom i tek sad je multitasking ono pravo! Mijenjao bi nforce + barton za ovo bilo kada...

Stvar je tiha, hladna i rock stable , preporučam
I ima li ikakvih razlika u D3D-u?
Neke igre imaju optimizacije za dva proca.
Staro 22.07.2004., 13:24   #16
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Evo nF2 sa jednim duronom @ 2.0G (166 bus) dobije 10700 3D marka, a ova dva dobiju na 1.6 9000, tako da na defaultu neka razlika i nije, vjerovatno bi bila ~500 markića što je sasvim neprimjetno.
Inače Q3 engine je SMP - frendly , znači CoD & company će obožavat ovu kombinaciju.

Ovi duroni su me ugodno iznenadili, mislim za 600kn sam dobio procesorske snage u rangu 3k kn ,osim toga rade na 1.5V tako da se manje griju (ipak su sad dvojca (bez kormilara ) , nakon 3 sata primea tmperature oba proca su 43, temp u kućištu je ~30 , ipak dva thermalrighta rade svoje , u planu je undervoltanje na 1.2 ~ 1.3V , to će bit 2x 30W topline

BTW na ploču idu 2 mobilca bez ikakvih modova , 2x2.5G :burn:

Zadnje izmijenjeno od: CatKiller. 22.07.2004. u 13:39.
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2004., 13:47   #17
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Evo nF2 sa jednim duronom @ 2.0G (166 bus) dobije 10700 3D marka, a ova dva dobiju na 1.6 9000, tako da na defaultu neka razlika i nije, vjerovatno bi bila ~500 markića što je sasvim neprimjetno.
Inače Q3 engine je SMP - frendly , znači CoD & company će obožavat ovu kombinaciju.

Ovi duroni su me ugodno iznenadili, mislim za 600kn sam dobio procesorske snage u rangu 3k kn ,osim toga rade na 1.5V tako da se manje griju (ipak su sad dvojca (bez kormilara ) , nakon 3 sata primea tmperature oba proca su 43, temp u kućištu je ~30 , ipak dva thermalrighta rade svoje , u planu je undervoltanje na 1.2 ~ 1.3V , to će bit 2x 30W topline

BTW na ploču idu 2 mobilca bez ikakvih modova , 2x2.5G :burn:
Si im probal otključat cache?
No dobro-a kulike dođe čaplo?

Mislim-vas dva divljaka i budete iskoristili dvoprocesorsku platformu
Mene je zanimalo kak stoje stvari u normalnom radu i igrama...

Kaj bu BD piknul 2200+?
Staro 22.07.2004., 14:39   #18
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jelc
Si im probal otključat cache?
No dobro-a kulike dođe čaplo?

Mislim-vas dva divljaka i budete iskoristili dvoprocesorsku platformu
Mene je zanimalo kak stoje stvari u normalnom radu i igrama...

Kaj bu BD piknul 2200+?
Jesam , al nepropisno pa nije uspjelo , treba izolirati onu rupčagu između bridgeva s nečim i onda samo spojit pa vidit jel radi, mislim ako radi na jednom radi i na drugom jer su im kodovi identični samo kaj je jedan 0001 , a drugi 0002

Nek mi par dana radi komp bez modova, OCa , karamboliranja, paljenja komponenti itd. pa bumo onda probali , već sam sa ljudima iz servisa na ti

I šećer na kraju....

ploča dojde /tuš/ bum beng bang- 75€ u dojčlandu...

BD se upravo vraća sa trešnjevke ("idem ranije dok nije tako vruće" - quote )
Staro 22.07.2004., 15:28   #19
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
BD se upravo vraća sa trešnjevke ("idem ranije dok nije tako vruće" - quote )
Tip iz Dubrave mi se šeće po kvartu a ti mi to tek sad veliš???

Joj kaj bi bilo u crnjaku-razbojnik oteo prolazniku dva Athlona

Dobro-vani je tulike, a gdije ima kod nas?
Staro 22.07.2004., 15:37   #20
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Citiraj:
Tip iz Dubrave mi se šeće po kvartu a ti mi to tek sad veliš???

Joj kaj bi bilo u crnjaku-razbojnik oteo prolazniku dva Athlona

Dobro-vani je tulike, a gdije ima kod nas?
Oooo vidim zagrizli smo, budu nam morali otvorit SMP podforum , imaš u LAB2000 dotičnu pločicu , slikat ću taj svoji "Domaći uradak ) sa digitalkom pa da vidiš kak to zgleda, btw gejmovi idu čist ok, FarCry je gladak ko bebina guzica :clap:
Staro 22.07.2004., 16:06   #21
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Oooo vidim zagrizli smo, budu nam morali otvorit SMP podforum , imaš u LAB2000 dotičnu pločicu , slikat ću taj svoji "Domaći uradak ) sa digitalkom pa da vidiš kak to zgleda, btw gejmovi idu čist ok, FarCry je gladak ko bebina guzica :clap:
Aukurac...pa bil sam tam preključer
Htio mi tip uvalit vent 12cm koji je kakti tiši od onog ori-điđi kaj dolazi sa 3700 serijom kućišta... a ruži na 30db
Ono...uopće se ne čuje

Mislim-stvar dobro zvuči, nije skupo
Vrijedi razmisliti...
Staro 22.07.2004., 16:56   #22
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Ko di šta kako? Dva? Uops, možda i pričekam s 64.
Staro 22.07.2004., 20:48   #23
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Ok, mirna ruka, oštra igla, dobro svjetlo i povečalo, malo vremena, srebro i vidi Athlon XP 2000+ se transformirao u Athlon MP 2000+ ... razlika u cijeni prava sitnica 470 kn (za BOX verziju ) Athlon XP naspram 1740 kn :mad: Athlon MP, eto ubacio u Tyanicu, dobio post 2 CPU detectet i SMP radi, stabilnost će valjda biti kako treba, ako CatKilleru Duroni rade nakon svih onih mučenja do duboko u noć valjda će i ovi Athloni raditi ... mislio sam si zet 2200+ ali razlika je nekih 470 naspram 580 pa to puta dva, ne fala ... bio sam neko vrijeme i bahat pa milio ubaciti dva Mobilca 2500+ (rade u toj ploči i to bez ikakvih modanja po procovima) ali 1800 kn mi je malo skup sport ... E sada samo još napajanje koje ima barem 30A na +5V liniji i sutra bi mogao onda upogoniti još taj dual, a ASUS i celić bi mogli počet guliti dedicated za WLAN. E da članak je gotov o tome kako WLAN bum poslao nakon još malo lektoriranja ...

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2004., 21:37   #24
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Citiraj:
Aukurac...pa bil sam tam preključer
Htio mi tip uvalit vent 12cm koji je kakti tiši od onog ori-điđi kaj dolazi sa 3700 serijom kućišta... a ruži na 30db
Ono...uopće se ne čuje
To onaj prozirni ?

Ja ga imam i ako je to tipu tiho onda bi mu trebali malo pročačkati uši , ja sam ga srezao na 7V i sad imam 2 antecova klopoteca

Nema u mene no-name robe
Staro 22.07.2004., 22:09   #25
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
To onaj prozirni ?

Ja ga imam i ako je to tipu tiho onda bi mu trebali malo pročačkati uši , ja sam ga srezao na 7V i sad imam 2 antecova klopoteca

Nema u mene no-name robe
E taj prozirni
Kaj je najbolje-već sam ga imao i trampio za nekaj drugo...a on meni da se ne čuje...joj...
Mislim-nije u redu da ona gamad iz Anteca ne prodaje ventove kakve dobiješ sa kućištem.
Dobiješ tog jednog i bog
Na kraju sam uzeo Enera 120 i prek softa ga spustio na 1100, dela fino i ne čuje se.

Kad sam onog prozirnog prije par mjeseci montirao i uključio skoro mi je uši probio.
Staro 23.07.2004., 13:26   #26
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Update

Izgleda da ovi novi djubroni ne vole L2 mod (cache) , al zato za kaznu moraju raditi na 1.2V , 2x30W ~ Barton 2k5+ na defaultu , sad je na redu mjenjanje 92mm venta iz napajanja ( preporuke anyone ?! ) , vratim 120ke na 5V i n-joy the ride
Staro 23.07.2004., 16:52   #27
Jelc
Super Moderators

Re: Update

Citiraj:
Izgleda da ovi novi djubroni ne vole L2 mod (cache) , al zato za kaznu moraju raditi na 1.2V , 2x30W ~ Barton 2k5+ na defaultu , sad je na redu mjenjanje 92mm venta iz napajanja ( preporuke anyone ?! ) , vratim 120ke na 5V i n-joy the ride
Ja sam htio modat svoje napajanje iz BQE kućišta, slično je tvojem.
Ali nisam mogao u Rvata naći takav "plitki" vent.
Ono kaj su neki vani delali sa šmirglanjem lopatica mi ne pada na pamet

Eh
Danas sam opet mjenjao ploču i za eksperiment stavio ori-điđi vent naprijed a Enera iza.
Izgleda da bu to fino radilo
Staro 23.07.2004., 17:36   #28
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Ja imam običan SmartPower ,već sam stavio ADDA 80mm otraga , možda stavim Panaflo 80 pošto je još tiši, a ovaj 92 zamjenim sa enermaxom (nije skup i uglavnom su zadovoljni ab-useri dotočnih ) , i jel u planu kakav dualac ?

pazi ovo - Prime sa 2 instance u pozadini i 3dMark se vrti bez greške u loopu
Staro 23.07.2004., 21:29   #29
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Ja imam običan SmartPower ,već sam stavio ADDA 80mm otraga , možda stavim Panaflo 80 pošto je još tiši, a ovaj 92 zamjenim sa enermaxom (nije skup i uglavnom su zadovoljni ab-useri dotočnih ) , i jel u planu kakav dualac ?

pazi ovo - Prime sa 2 instance u pozadini i 3dMark se vrti bez greške u loopu
Za dualca si još gruntam
Trebao bih nabaviti staru memoriju i piknut još jednog mobilca...
Dobro-ploča ima SDRAM i FSB do 133..a kak stoje stvari sa množiteljem?
Naponima i tako to...
Staro 23.07.2004., 22:29   #30
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

SDRAM ?

Ploča ima 4 DDR DIMMa , u prva dva ide unbuffered nonECC memorija (ova obična, ja imam kingmax super ram DDR433) , a ak oćeš popikati sva 4 dimma onda ti treba registered memorija, na dualcima ne trebaš raditi nikakve modove, a množitelj ili možeš ucrtat preko mostića ili popikat žice po socketu (puno popularnija i lakša solucija), vidi na 2cpu.com pa na forumu njihovom, za mjenjanje množitelja si vidi ovo http://www.ocinside.de/go_e.html?/ht...a_bridges.html

inače neki sretnici furaju po dva mobilca na 2.5G pa i više , a i fsb se da stavit na 150 sa CpuFSB

BTW ja prodam ovaj bivši nforce + 128DDRa i durona 800 i ja sam u plusu 200kn
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno