Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.05.2008., 14:37   #1
Juzernejm
Premium
Moj komp

Juzernejm's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
samsung lcd naspram jeftinijih firmi

vjerojatno već stoput prežvakana tema, ali ne nalazim odgovore na ono što me zanima..
naime, gledam dva modela: Monitor Samsung SM 2232BW, 22" LCD, 2 ms, DVI, crni
Monitor Samsung SM 226BW, 22" LCD, 2 ms, DVI, crni

i sada me zanima da li mi se isplati dati 2200-2400 kn za ovakvog samsunga, što zar su toliko bolji od recimo ove belinee na akciji za 1300 kn? mislim, razlika od 1000 kn nije mala a kod samsunga se bojim da je cijena napuhana zbog imena? Da uštedim kojih 500 kn i kupim nekog jeftinijeg philipsa npr ili da pregrizem i dam tih 2k+ kn ?
također me zaniam razlika između DVI i DVI-D, jedan ima jedno a drugi drugo (ako sam dobro shvatio dvi-d je podrška za hdti?) u linksu npr piše da obadva imaju dvi-d, dok u ve-milu ima samo jedan, pa mi nije jasno...

P.S. čitam i kako su nahvalili ovaj lenovo L220x, međutim cijena je malo prevelika za moj džep, ali zar je TN matrica toliko lošija od te na lenovu? (za mene konkretno koji se ne bavi nikakvim obradama slika i sl, već komp služi najviše za igranje i filmove)

kupujem kroz par dana, hvala na odgovorima!!

P.P.S. i još jedna stvar, isplati li se dodat nešto para i uzeti monitor sa ugrađenim tv tunerom, scartom itd? ili da si jednostavno kupim tv tuner karticu za komp...preko čega je bolje spajati npr ps2?
Juzernejm je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2008., 12:08   #2
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
meni je to najsmješnije kad se napiše za tn monitor da je eto namjenjen za multimediju tj za igranje igara i gledanje filmova i to bi sad trebalo značit da su mu svi nedostatci zbog toga oprošteni. Tn monitor itekako podbacuje i u obe te kategorije između ostaloga
darkijas je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.05.2008., 12:40   #3
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
kupi najjeftiniji TN i ćao.
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2008., 15:46   #4
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
kupi najjeftiniji TN i ćao.
a matrica je bas sve sto cini jedan monitor?
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2008., 18:04   #5
Juzernejm
Premium
Moj komp

Juzernejm's Avatar

hvala na konstruktivnim odgovorima, riješili ste me svih dilema
...
Staro 30.05.2008., 19:00   #6
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Fleks Pregled postova
a matrica je bas sve sto cini jedan monitor?
pa zar nije glavna komponenta i odreduje sliku na monitoru? dobro je ima tu dizajn prikljuci na monitor ali najbitnije je kvaliteta slike a u ona ovisi o matrici
jurbAs je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2008., 19:13   #7
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Samsunzi su u nas nešto skuplji nego ostali monitori, pretpostavljam da je to zbog uvoznika koji ima veće marže, te samsunga koji ne kontrolira dobro uvoznike/zastupnike u HR.

Recimo model 245T, iako odličan ima suludu cijenu od ca 9000-9500kn dok usporedivi HP ili Dell koji su isto vrhunske firme imaju usporedive modele po doslovno 2 puta nižoj cijeni!

Što se tiče modela, najbolje ti je da pogledaš monitore u živo u dućanu.

Što se tiče viših cijena određenih modela Samsunga - dizajn se plaća dodatno, te ti "lakirani" modeli nisu ništa bolji od ostalih koji nisu toliko fensi-šmensi.

Istina, postoje razlike u kvaliteti određenih modela i vrlo je vjerojatno da će model od 2500kn dati bolju sliku od modela od 1500kn s istim tipom matrice, no pitanje je koliko bolju, te da li ta razlika opravdava razliku u cijeni.
Staro 31.05.2008., 19:37   #8
Juzernejm
Premium
Moj komp

Juzernejm's Avatar

Mar, hvala na odgovoru, u ponedjeljak idem vidjeti oba modela, ali mislim da ću uzimati 2232BW.. najviše naginjem samsungu jer su ga unatoč malo napuhanoj cijeni svi nahvalili, a tu je i zero pixel tolerancija
a koliko sam shvatio DVI i DVI-D je oznaka za jednu te istu stvar, dok bi DVI-I značio analogni izlaz
Staro 31.05.2008., 20:09   #9
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Juzernejm Pregled postova
Mar, hvala na odgovoru, u ponedjeljak idem vidjeti oba modela, ali mislim da ću uzimati 2232BW.. najviše naginjem samsungu jer su ga unatoč malo napuhanoj cijeni svi nahvalili, a tu je i zero pixel tolerancija
a koliko sam shvatio DVI i DVI-D je oznaka za jednu te istu stvar, dok bi DVI-I značio analogni izlaz
The DVI connector on a device is therefore given one of three names, depending on which signals it implements:

* DVI-D (digital only)
* DVI-A (analog only)
* DVI-I (integrated, digital & analog)

http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface
generic je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2008., 20:13   #10
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Juzernejm Pregled postova
Odkad zamzungi s tn matricom imaju zero pixel garanciju? Znao bi se neugodno iznenadit ako misliš da je ima...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.06.2008., 18:28   #11
Juzernejm
Premium
Moj komp

Juzernejm's Avatar

evo samo da kažem da sam kupio 2232BW i super sam zadovoljan
Staro 03.06.2008., 18:41   #12
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Odkad zamzungi s tn matricom imaju zero pixel garanciju? Znao bi se neugodno iznenadit ako misliš da je ima...
Neki modeli imaju. Monitori iz serije 9xx (96x, 97x,...) imaju zero pixel garanciju. Mene su ugodno iznenadili tim saznanjem kada sam našao mrtvaca na svojem 960BG.
Staro 03.06.2008., 19:37   #13
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
inače za istu cijenu imaš Samsung 2243BW koji ima pivot i postolje podesivo po visini, al dobro nema veze sada kada si kupio monitor

Samsung je u prosjeku nekih 200 kn skuplji od konkurencije, ali kada pogledamo da se sa Samsung monitorima dobija DVI kabel, onda razlika pada na 100kn i manje
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2008., 20:56   #14
Juzernejm
Premium
Moj komp

Juzernejm's Avatar

a rečeno mi je u vemilu da je dead pixel tolerancija za ovaj monitor 7...malo mi je to sumnjivo??
Staro 04.06.2008., 01:42   #15
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Autor jurbAs Pregled postova
pa zar nije glavna komponenta i odreduje sliku na monitoru? dobro je ima tu dizajn prikljuci na monitor ali najbitnije je kvaliteta slike a u ona ovisi o matrici
Da. Tn je najlosije matrica. Al dal je to stvarno takvo smece kakvo ti tvrdis stalno da je ? Evo jedan moj frend ima 971bf i vidio kod mene 226bw i ja mu ga kupio po njegovoj zelji. Uglavnom njegov monitor ima PVA matricu, ovaj TN. Inace decko je clan ovog foruma, no necu ga mjesat ovdje. Ne prati nazalost vise tolko PC trziste, pa nezna sto se desava na podrucuju monitora u toj mjeri.

I tako mi nakon par dana na kavici i veli on meni kolko mu 226bw ima ljepsu sliku. Ja njemu na to - pa da dost je razvoj TNa napredovao. Ovaj me skoro spljuskao kad sam mu reko TN. Nije mogao sebi doci.

Jer istina - u to doba kad je 971 bio -drago7 monitor godine (tvoja klasa) onda je stvarno razlika i bila mozda nebo i zemlja u odnosu na neznam 940n. Ali danas brat bratu, da netko sakrije okvir da nevidis o kojem se monitoru radi, pusti ti film/igru prvo na jednom pa za 5minuta na drugom, qurtza bi ti znao koji je TN, a koji nije... Isto kako bi ja znao razliku izmedju audio kabela u svom sistemu. Cuo bi razliku USPOREDNO, al dal bi znao u razlicitim slusanjima sa vremenskim odmakom od sat vremena koji je koji - bi quratz.

A meni je vise pun racku da se stalno prepirem sa tobom oko toga, pa fala bogu postoji ljek u korisnickom profilu.
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 12:12   #16
Buger
Premium
Moj komp

isto kažem, da na Lenovu ne piše PVA, nebi ga nitko ni pogledao, isto tako da na Samsungu T220 piše neka druga matrica svi bi ga kupovali, inače navedeni samsung ima, barem koliko se meni čini, vrlo dobru sliku...
Staro 04.06.2008., 16:27   #17
$čofi$
Banned
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
e juzernejm jel se tebi da taj samsung naginjat(mislim na ekran) znači da ti bude okomit na stalak...
$čofi$ je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 16:35   #18
Buger
Premium
Moj komp

ne, to može 2243BW...

Ako sam dobro shvatio na što misliš...

inače, kod 2243BW, postolje je podesivo po visini...
Staro 04.06.2008., 16:46   #19
$čofi$
Banned
Moj komp

znači mislim na naginjanje samog ekrana(vodoravno,okomito....)
si ziher da nemože
..jer meni je stol malo povišen i imam onu kao neku policu za monitor pa mi smeta kad mio je monitor okrenut prema gore(zapravo u kosinu)
Staro 04.06.2008., 18:04   #20
Buger
Premium
Moj komp

ti valjda misliš na TILT?

2243BW ima TILT, ali nekako kod svih monita koje sam vidio, premalno se mogu nagnuti prema dolje...
Staro 04.06.2008., 18:09   #21
$čofi$
Banned
Moj komp

e to(valjda)-znači 2232bw nema tilt-jbg
a ja već pomislio da se neš zaglavilo kad nejde
Staro 04.06.2008., 18:33   #22
bor1s
Premium

bor1s's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
U potpunosti se slazem sa fleksom. Mislim da ovdje neki ljudi imaju placebo efect dok usporedjuju matrice LCD monitora.
bor1s je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 19:47   #23
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Vidim u ve-mila je stigla nova serija 2253BW i stoji 2199 kn.Valja li to sto?
HAL 9001 je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 21:21   #24
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Ne mogu vjerovat što ovdje čitam. Placebo, možda, ali morate priznat da nije sve u tome. Imao sam Samsunga 226BW sa S-panelom dok ga nisam razbio. Sa slikom sam bio super zadovoljan, nije to loš monitor, dapače. Ali na Lenovu su boje jednostavno življe, fotografije izgledaju bolje, i naravno famozni kut gledanja. Na TN-u je slika iz kreveta bila toliko zamračena da je svaki film izgledao ko loš divx. Toga na ostalim matricama NEMA, kao da gledaš u televizor.
Uglavnom, svatko tko tvrdi drugačije ili monitor nije vidio ili je slijep ili je jako tolerantan Sad svaki put kad dođem na TN-a imam osjećaj kao da je slika izblijedila i da fali boja.
Vasili je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 22:11   #25
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
placebo efekt, lol, pa vidi se iz aviona koja je matrica u pitanju

doduse ako niste navikli na nesto bolje tn monitor se lako moze pokazat kao vise nego zadovoljavajuci!

al evo vam monitora klase 2232bw (njegov nesto stariji brat) kraj monitora s ne tn matricom, razlike mislim da ce biti prilicno uocljive

c/p s drugog topica:
1 slika: nista specijalno, direktni prikaz monitora (objektiv fotica je bio u razini nesto ispod centra monitora i tocno izmedu, primjetite promjene boja na samyju)

2 slika: pogled s boka - najveca boljka tn tehnologije

3 slika: pogled blago odozdo, za one koji gledaju filmove iz kreveta

4 slika: pogled odozgora - ovdje tn ima najmanjih problema, imho primjereno za urede da eventualno netko tko vam stoji iza leda i vidi nesto dok pokazujete

p.s. isprika na losijim slikama, nije mi se dalo baktat s fotoaparatom

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

antrax je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 22:37   #26
Grofaz
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Antrax koja je to rezolucija na ovom HP-u?
Grofaz je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 22:46   #27
karlito
sam svoj aka
Moj komp

karlito's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor Vasili Pregled postova
Ne mogu vjerovat što ovdje čitam. Placebo, možda, ali morate priznat da nije sve u tome. Imao sam Samsunga 226BW sa S-panelom dok ga nisam razbio. Sa slikom sam bio super zadovoljan, nije to loš monitor, dapače. Ali na Lenovu su boje jednostavno življe, fotografije izgledaju bolje, i naravno famozni kut gledanja. Na TN-u je slika iz kreveta bila toliko zamračena da je svaki film izgledao ko loš divx. Toga na ostalim matricama NEMA, kao da gledaš u televizor.
Uglavnom, svatko tko tvrdi drugačije ili monitor nije vidio ili je slijep ili je jako tolerantan Sad svaki put kad dođem na TN-a imam osjećaj kao da je slika izblijedila i da fali boja.
ne kužim kak je tolka razlika od matrice do matrice, i kak ste svi tolko osijetljivi na to....ja namjeravam kupit 206Bw, pa valjda se kao prosječan user, gamer neću zajebat....

karlito je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 23:03   #28
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

standardna... tj 1600x1200.

@karlito.. gle, nece ti pojest oci to budi bez brige - just joking -, al mene iskreno nervira slika na cimerovom monitoru (doticni samsung sa slika iznad). dok vecina ljudi je zadovoljna tn monitorima.

kad me neko pita koji monitor da kupi za 1500kn, bez imalo griznje savjesti ljudima preporucim neki 20" tn, velika rezolucija, a to sto iskrivi boje, zasivi sliku i slicno, ko da ce oni znat da to i moze bolje, a pogotovo za te pare kad i ne moze

Msi x79a GD65
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Windows 7 Enterprise

Trenutno nepostojeci

antrax je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 23:46   #29
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Kamo sreće da su proizvođači davno napustili "razvoj" tn monitora a osavili crt monitore kao jeftiniju alternativu skupim i moćnim lcd-ima sa pva i s-ips matricama. Zalosno je to da smo još prije 5 godina (dakle kad su cijene pc komponenti u prosjeku bile daleko veće nego sada) za soma kuna mogli kupit sasvim pristojan monitor, a odeš sad u neki dućan i na policama imaš za vidit groblja boja i vidljivih kutova, ali koga briga bitno je da su kućišta ušminkana i od sjajeće crne plastike. Sva sreća što sa kupcima televizora nema zafrkancije jer oni ne opraštaju poznate kvalitete tn panela pa su ih prizvođači davno prestali ugrađivat u televizore, ali se zato pisijašima da još štošta uvaljat
darkijas je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2008., 23:57   #30
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

nije bas istina, ovo je OT al mislim potreban

prije 5-6-7 godina vise se ni ne sjecam sam kupio samsung 765mb za 1400kn koji je bio neki best buy po meni u datom trenutku, pristojna slika a relativno malo para.
Sve je to bilo ljepo sjajno i bajno jedino sto to nije bio flat monitor (sto sam znao), a kao takvog ga nije ni bilo moguce savrseno podesit da mu slika daje kvadar, uvjek je negdje bilo izoblicenja. U isto vrijeme jedan sony g200 je kostao nekih malo preko 3000kn, a g400 4*00kn, a tu uracunajte sad jos i inflaciju.

I sta sad takvom jednom monitoru vrijedi sto prikazuje boje bolje nego neki tn lcd kad je na tom lcd-u slika ostrija. monitori tog cjenovnog razreda nikad nisu niti ce ikad biti namjenjeni zahtjevnijim korisnicima. S tim da se nebi dao kladit da prikazuje boje bolje, moze ih prikazat vise, ali cisto sumnjam da su preciznije.

I danas kao i nekad je vrijedilo da ako hoces bolji monitor s kvalitetnijom slikom whatsoever jednostavno moras izdvojit neku vecu svotu novca i kraj price.

Msi x79a GD65
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P