Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.05.2008., 22:28   #1
skare
Premium

skare's Avatar

Datum registracije: May 2008
Unhappy prebaciti na SATA mode

evo htio bih postaviti jedno kratko pitanje u vezi SATA diska pod xp pro. evo malo da objasnim kupio sam novi kompjuter (Laptop) hp 8510p. znači ljudi sa desktopima prije same instalacije pritisnu f6 za instaliranje onih 3party drivera...ok to mi je jasno i onda sa floppya povuču te drivere. kako se to napravi u slučaju laptopa. imao sam vistu i ponov sam formatiro disk. ali hti bih da radi na sata mode-u. skinuo sam drivere, i nešto sam čitao da bi se oni sa nlite softwareom mogli "upuhati" u postojeći bootabilni windows. ja bi htio te drajvere (ICH8 chipset) ubaciti u već postojeći sistem
kako uvaliti sata drivere u postojeći instalirani sistem?
pokrenuvši exe fajlu od drivera oni se instaliraju, ali prilikom restarta i ponovnog enableanja "sata native moda" u BIOSU sistem se ne želi dići...onaj plavi ekran i ponovno u biosu se mora disableati sata native mode, kako bi se digli u valjda ATA modu. dalje sam skinuo drajvere od Matrix Storage Managera, ali i dalje ništa. ne bih htio ponovo formatirati disk. samo bi htio da HDD radi u SATA modu.
unaprijed zahvaljujem!
skare je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2008., 22:39   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
A zašto ti to treba uopće? Inače treba sa nliteom integrirati to što dobiješ kad se arhiva raspakira na CD i onda će raditi...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.05.2008., 10:27   #3
skare
Premium

skare's Avatar

Unhappy

dobro ok treba nliteom integrirati, to znam. i kako onda? ponovo formatiranje c paricije ili repair? a može li bez toga? znam da se može integrirati sa nliteom,ali što onda? može li se to nekako naživo ubaciti?
novi je kompjuter i htio bih da radi na modeu sa scim funkcijama.
ne znam što bih odgovorio zašto mi treba, ali ima osjećaj kao da sam postavio pitanje i dobijam odgovor u stilu pa ne treba ti raditi u normalnom modeu, možeš raditi u safe modeu. htio bih to prebaciti na SATA. je li možda netko to radio? hvala na infu!
Staro 22.05.2008., 10:52   #4
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Vjerojatno se može, ali zahtijeva dosta modificiranja... Evo tema gdje je kolega Domy objasnio kako to napraviti za ICH9, postupak je vjerojatno vrlo sličan uz određene izmjene...

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98994

Inače, i ja sam to napravio jednom na jednom laptopu (ne sjećam se točno koji model ili čipset, ali isto Intel) iz slijedećeg razloga - u legacy modu je hard radio puno lošije i zastajkivao/usporavao svakih desetak sekundi. Jednostavno kao da se smrzne na 2-3 sekunde. Potražio na netu i našao da je uzrok problema što nije u native/AHCI modu. Dakle, u nekim slučajevima nije svejedno u kojem modu radi.

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2008., 10:57   #5
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Pitam te zato jer nema baš nekih razlika između IDE i native SATA moda za desktop/laptop uporabu (najčešće) niti u brzini rada niti ponašanju diskova (postoje nekad problemi ali nemam utisak da ih ti imaš ili?) i zato mi nije jasno inzistiranje na native SATA modu, zapravo većina laptopa niti nema te opcije (vista promocija) i dobar dio ljudi psuje svu rodbinu proizvođačima kad na to stavlja XPe baš radi tog pa mi je smješno da ti koji imaš opciju inzistiraš na native SATA modu...
E da i IDE mod nije nikakav safe mod to se nemre uopće uspoređivati jer jako sumnjam da puno ljudi koristi hotswap a jedino još NCQ postoji kao potencijalni feature koji bi mogao nedostajati (nisam siguran dali radi ili ne u IDE modu, neki vele da radi, drugi da ne radi, i programi za dijagnostiku su isto kontroverzni - na nvidija čipsetima) ali njega na desktopu (posebno aktualnu verziju u današnjim diskovima) nećeš baš primjetiti odnosno nebi trebao...

Ali nije bitno da teoretski može se napraviti tako da instaliraš pod IDE modom, instaliraš drivere za SATA kontrolere, makneš sve IDE kanale i kontrolere u Device Manageru i rebootaš stroj, onda promjeniš u SATA mod, rebootaš opet radi BIOSa, čekaš da nađe diskove i kontrolere, rebootaš još jednom (tražit će te nakon instalacije) i onda bi nakon toga trebalo raditi, bar je tako sa nvidia čipsetom i njihovim driverima, sad dal ICH radi isto to neznam jer nisam na njemu to radio ali princip bi trebao paliti...
Staro 22.05.2008., 11:21   #6
skare
Premium

skare's Avatar

hvala svima!
evo našao sam nešto što bi mi mogli pomoći, a i ubuduće može pomoći nekome tko to odluči raditi. Na SATA malo brže i bolje radi HDD i štedi se baterija više. to sam negdje našao. Evo kompletno objašnjenje, ali ja opet ne mogu dalje napravit! Bi li mi mogli pomoći?
Citiraj:
Enabling SATA Native Mode after XP Install

If you want to enable SATA Native Mode on your computer AFTER installing Windows XP follow this procedure.

For whatever reason, you may have installed Windows XP on your new laptop with SATA Native Mode disabled in the BIOS. Once XP is installed, enabling it in the BIOS will result in a BSOD upon loading Windows because XP doesn't have the correct drivers.

Enabling SATA native mode will give you a slight performance increase and slightly increased battery life.
  • Download the Intel Matrix Storage Manager software for your computer from the manufacturer's web site
  • Run it, by default it will save some files to C:\ before it runs setup and tells you that the software is not supported
  • Now open up a command prompt, go to the folder where the files were extracted and run the following command to extract the driver files: "setup -A -P"path of the extracted files" (without the quotes and there is no space between -P and the path)
  • Accept the license agreement, it extracts some files. The files you're interested in are now in a "Driver" subfolder of the original folder and include the following :iaahci.cat, iaahci.inf, iastor.cat, iastor.inf, iastor.sys, TXTSSETUP.OEM evo da tu malo pojasnim gdje ne mogu dalje.ja sam to napravio i on je istisnuo neke fajle i prihvatio sam agreement, ali u folderu C:\SWSetup\SP36334 nema nikakvog podfoldera "driver" sa tim fajlima. Nadalje u device manageru ja pod IDE ATA/ATAPI Controllers nemam ovaj intel 82801GBM (ICH7-M Family) Serial ATA Storage Controller nego Intel(R) ICH8M 3Port Serial ATA Storage Controller - 2828
  • Ne vidim gdje griješim? Gdje je taj driver subfolder?
  • Now go to Device Manager, under IDE ATA/ATAPI controllers you should see something like : Intel 82801GBM (ICH7-M Family) Serial ATA Storage Controller
  • Right-Click on that and select Update Driver
  • Say no to connecting to Windows Update to search, hit Next
  • Select Install from a list or specific location (Advanced), hit Next
  • Select "Don't search. I will choose the driver to install", hit Next
  • Select Have Disk
  • Browse to the Driver folder and highlight the iastor.inf file, hit Open
  • Select OK
  • Now you should have a list of controllers. **WARNING** Selecting the wrong controller for your computer will prevent it to boot, causing BSOD. Make sure you select the right controller for your particular computer ! See this thread on HP forums for the controller inside some laptops: http://forums.itrc.hp.com/service/fo...readId=1057792
  • You'll get warned that installing the device driver is not recommended, click Yes to continue installing
  • Click Finish
  • Click Yes to restart your computer
  • When your computer boots up, you need to to enter the BIOS. Change SATA Native Mode to Enabled, save changes and exit.
  • After you log into Windows, your computer will find the "new" hardware. Wait until you get the popup message to restart your computer, say Yes to restart one last time.
Staro 22.05.2008., 11:25   #7
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Pa to znači da tebi treba driver za ICH8 i to je sve, a sad zašto ti ne napravi driver folder, neznam, da ti nije hidden možda? Jesi upalio prika hidden i system folders and files?
Staro 22.05.2008., 11:32   #8
skare
Premium

skare's Avatar

Unhappy

dobro možda je glupa usporedba sa safe modom, ali eto ne znam kako da objasnim rado bi stavio taj mode. ne mogu reći da kompjuter osjetno slabije radi, jer to nije ni istina. radi savim solidno.pa sam našao ovo objašnjenje, ali to je za ICH7, a kolega domy_os je napravio za ICH9. a nisam baš siguran da ja bi mogao kombinirati nešto između ova 2. nisam siguran!

EDIT:

upalio sam "show hidden..." nije hidden. ne znam!

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 22.05.2008. u 14:11.
Staro 22.05.2008., 11:43   #9
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Staro 22.05.2008., 11:55   #10
skare
Premium

skare's Avatar

Red face

nisam probao, hvala ti sad ću to malo viditi! da ali se to odnosi na starije modele ICH7. nema postupak za ICH8, ali svejedno hvala!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Oglas

Staro 22.05.2008., 12:53   #11
skare
Premium

skare's Avatar

mogu lia ovaj u device manageru Intel(R) ICH8M 3Port Serial ATA Storage Controller - 2828 označiti i onda dalje postupak updejtat drajver...je li to preporučljivo?
Staro 22.05.2008., 12:58   #12
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Kako to misliš nije za ICH8 Pa piše u naslovu ICH8M injecttion script, nemre biti za ICH7 ako piše da je za 8...

I da možeš probati tako sa driverima kako gore piše u onom guideu ali nema garancije da će radit...
Staro 22.05.2008., 14:16   #13
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Taj exe file što skineš preimenuj u recimo setup.exe i spremi ga u root C particije pa onda odi na Start > Run > cmd > OK, upiši ovo dole i onda stisni ENTER:

C:\setup.exe -a -a -pc:\sata

Pokrenut će se instalacija, ali neće se instalirati nego će se samo driveri raspakirati u folder C:\sata i to je to.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2008., 14:53   #14
skare
Premium

skare's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Kako to misliš nije za ICH8 Pa piše u naslovu ICH8M injecttion script, nemre biti za ICH7 ako piše da je za 8...

I da možeš probati tako sa driverima kako gore piše u onom guideu ali nema garancije da će radit...
ma upravo si, ali nisam našao moj tip kompjutera (hp8510p) među testiranim modelima. evo to je vjerojatno taj link za koji sim i dao objašnjenje.
ali ne mogu se baš tu snaći:

http://juice.altiris.com/tech-tip/22...-ich8m-drivers

ali ne mogu baš ovo pojednostavniti što trebam napraviti. je li treba dodati nešto u system 32 ili?

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Taj exe file što skineš preimenuj u recimo setup.exe i spremi ga u root C particije pa onda odi na Start > Run > cmd > OK, upiši ovo dole i onda stisni ENTER:

C:\setup.exe -a -a -pc:\sata

Pokrenut će se instalacija, ali neće se instalirati nego će se samo driveri raspakirati u folder C:\sata i to je to.
oprosti nije mi jasno koji root c particije? je li system32? ma pokrenuo sam ja instalaciju od matrix managera, i on je neke stvari istisnuo u C:\SWSetup\SP36334 ali nije napravio nijedan podfolder drivers. tih 6 fajli što on spominje meni se nalaze u C:\SWSetup\SP36132 folderu gdje se nalaze SATA driveri. Ovo preimenovanje i daljnji postupak su mi jasni.
Hvala na pomoći!

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 22.05.2008. u 15:07.
Staro 22.05.2008., 15:12   #15
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Skini ovo...

http://downloadcenter.intel.com/Deta...ional&lang=eng

Datoteku preimenuj u setup.exe i smjesti na C particiju, nemoj stavljani u nijedan folder. Root je početni folder neke particije...

http://en.wikipedia.org/wiki/Root_directory

Kad napraviš to, pokreni onako kako sam ti gore rekao.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 22.05.2008., 15:29   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
@skare
Mislim da si našao / odabrao krivi driver - file. Pogledaj:
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...&swEnvOID=1093
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...tem=ob-51521-1
Ovaj drugi link je sp36132.exe - Intel SATA AHCI Controller Driver. Isti treba raspakirati (primjer imaš poviše), a daljnu proceduru si sam dao u 6. postu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2008., 20:28   #17
skare
Premium

skare's Avatar

hvala domy_os!
napravio sam kako si mi rekao. još samo mi treba sljedeći korak.znači dobio sam folder C:\sata sa 3 podfoldera. driver,driver64 i docs. znači moji driveri su u podfolderu driver.
međutim prateći onaj postupak nisam dobio u device manageru nešto kao "Intel 82801GBM (ICH7-M Family) Serial ATA Storage Controller", nego imam pod IDE ATA/ATAPI controllers
Intel(R) ICH8M 3Port Serial ATA Storage Controller - 2828 :
sad pretpostavljam da desnim kliknem na njega i update driver...onda odaberem driver
iastor.inf i onda to potvrdim. je li to tako?
hvala!
Btw:
Nikky ja sam skinuo Matrix manager sa hp-ovih stranica prema svom modelu. moguće da sam pogriješio. Hvala na infu!
Staro 22.05.2008., 21:34   #18
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Da, to bi trebalo biti to. Pazi što radiš da si ne uništiš Windowse...

Staro 22.05.2008., 21:51   #19
skare
Premium

skare's Avatar

Unhappy

da hvala na upozorenju!
ali koji controller sad da izaberem?
intel(R) 631xESB/632xESB SATA AHCI Controller
intel(R) 82801 FBM SATA AHCI Controller
intel(R) 82801 GBM SATA AHCI Contoller
intel(R) 82801 GR/GH SATA AHCI Controller
intel(R) 82801 HEM/HBM SATA AHCI Controller
intel(R) 82801 HR/HH/HO SATA AHCI Controller
intel(R) 80579 SATA AHCI Controller
intel(R) ICH9 SATA AHCI Controller
Koji trebam staviti da ne zeznem nešto? nije mi baš ovo jasno!
strah me da ne s..... nešto!

ali svejedno hvala na pomoći.
Staro 22.05.2008., 22:18   #20
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Pa ne znam koji imaš na tom laptopu. Pogledaj u tehničkim podacima ili Everestu.

Staro 22.05.2008., 23:09   #21
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ovdje piše da je unutra "Intel 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller (Mobile ICH8M-E/M)".
Staro 22.05.2008., 23:58   #22
skare
Premium

skare's Avatar

evo imam neki stariji everest i izbacio sam izvještaj, pa sad da ne postam cijeli izvještaj evo samo ovaj dio o diskovnom podsustavu.
[ Intel(R) ICH8M 3 port Serial ATA Storage Controller - 2828 ]

Opcije drivera:

Opis drivera Intel(R) ICH8M 3 port Serial ATA Storage Controller - 2828

Datum Izdavanja drivera 15.11.2006

Verzija drivera 8.2.0.1011

Proizvoðaè drivera Intel

INF datoteka oem23.inf

Resursi ureðaja:

Port 5100-510F

Port 5110-511FValjda nije problem što je everest malo stariji.
Nikky nisam baš siguran da je taj controller unutra, jer ga u device manageru ne vidim, a i everest ga nije našao.
hvala vam još jednom,puno ste mi pomogli!
EVEREST Home Edition © 2003, 2004 Lavalys, Inc.

Verzija EVEREST v1.52.201/hr

Poèetna stranica http://www.lavalys.com/

Tip izvještaja Èarobnjak za izvještaje

Raèunalo ANA-07071980

Pokretaè Ana

Operativni sustav Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)

Datum 2008-05-22

Vrijeme 23:49

Sistemski izvještaj

Raèunalo:

Operativni sustav Microsoft Windows XP Professional

Instalirani Service Pack Service Pack 2

Internet Explorer 6.0.2900.2180 (IE 6.0 SP2)

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Ime raèunala ANA-07071980

Ime korisnika Ana

Matièna ploèa:

Procesor Mobile , 2200 MHz (4 x 550)

Naziv matiène ploèe Hewlett-Packard 30C5

Chipset na matiènoj ploèi Nepoznato

Sistemska memorija 2016 MB

Tip BIOS-a Unknown (07/25/07)

Komunikacijski port Intel(R) Active Management Technology - SOL (COM3)

Komunikacijski port ECP Printer Port (LPT1)

Grafika:

Grafièka kartica ATI Mobility Radeon HD 2600 (256 MB)

Grafièka kartica ATI Mobility Radeon HD 2600 (256 MB)

Monitor Plug and Play Monitor [NoDB]

Multimedija:

Zvuèna kartica ATI HD Audio rear output

Zvuèna kartica SoundMAX HD Audio

Diskovni podsustav:

IDE kontroler Intel(R) ICH8M 3 port Serial ATA Storage Controller - 2828

IDE kontroler Standard Dual Channel PCI IDE Controller

SCSI/RAID kontroler ACICZW0X IDE Controller

Tvrdi disk Hitachi HTS541616J9SA00 (149 GB, IDE)

Optièki ureðaj MATSHITA DVD-RAM UJ-860H

Optièki ureðaj TM5845P VMI101O SCSI CdRom Device

SMART status tvrdih diskova OK

Particije:

C: (NTFS) 20481 MB (10731 MB slobodno)

D: (NTFS) 132136 MB (119172 MB slobodno)

Ukupna velièina 152617 MB (129903 MB slobodno)

Ulazni ureðaji:

Tastatura Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard

Miš HID-compliant mouse

Miš PS/2 Compatible Mouse

Mreža:

Mrežni adapter Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN (192.168.100.11)

Modem Soft Data Fax Modem with SmartCP
Staro 23.05.2008., 01:01   #23
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Taj Everest je malo star i zato nema prave nazive u svojoj bazi, mada je dobro napisao da se radi o ICH8M.
Ponovo pogledaj naslov posta iz linka šta sam ga dao u postu poviše.
Evo još jedan način da utvrdiš: Detekcija "nepoznatog" hardware - a
Staro 23.05.2008., 07:46   #24
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Iskoristi ovo, a unutra integriraj Intel 82801 HEM/HBM SATA AHCI Controller driver.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36885
Staro 23.05.2008., 13:04   #25
skare
Premium

skare's Avatar

evo pogledao sam post prije, tako je radi se o mom modelu. ovaj broj gb955ea također se slaže. ovaj kolega steve kaže da treba odabrati Intel 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller (Mobile ICH8M-E/M). ima sad u tim .txt mala gomila naziva deviceova. tu sad valjda trebam naći moj controller i vidjeti je li odgovara ovom. ja mislim da sigurno odgovara jer na onompostu što si postavio tako je rečeno. uf koliko je ovo zeznuto. ali ova .exe aplikacija unknown device identifier mi je izbacila sve o mojim uređajima na kompjuteru. dobro izbacile je ćini mi se 10-ak intel(r) 82801 PCI bridge 2448,
intel(R)ICH8 Family PCI Express Root Port 1,2 i 5, 5 komada intel(R) ICH8 Family USB Universal host controllera i 2 komada intel(R) ICH8 Family USB2 Enhanced host controllera i ovaj što meni treba intel(R) ICH8M 3 Port Seral ATA Storage Controller.
Ok znači ovaj identifikator mi služi kad ne znam o kojem uređaju je riječ, znači slično kao i everest.dobro čini mi se da je to to, i znači trebalo bi od onog retka update driver slijediti proceduru i integrirati Intel 82801 HEM/HBM SATA AHCI Controller driver.
Hvala svima na pomoći!
Nadam se da nemam što zeznuti.
Pozdrav svima

EDIT:

thx coconut to je postupak sa nlite aplikacijom, stavio sam to u bookmarkse za svaki slučaj.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 23.05.2008. u 14:10.
Staro 31.05.2008., 08:55   #26
skare
Premium

skare's Avatar

još nisam to napravio, nekako me bilo strah da nešto ne z.....!
ali mislim da ću sad to napraviti, pa što bude!

EDIT:

evo samo da kažem uspio sam, kao što reče tutorial nakon klika yes da možeš z.... stvar. restart, pa uđeš u BIOS, namjestiš SATA NATIVE MODE, save changes & exit. dignu se windowse sa obavijestima o novim hardwareima, pa ponovo restart. i to je to.
sad u device manageru imam 2 controllera pod IDE ATA/ATAPI Controllers:
Intel(R) 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller
Intel(R) ICH8 Ultra ATA Storage Controllers - 2850
Hvala svima na pomoći!
Pozdrav!

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 31.05.2008. u 11:37.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno