|
![]() |
#1 | ||||
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kako omogućiti AHCI na Intelovom ICH9 southbridgeu pod Windowsima XP
Nakon malo kopanja po dragom nam Internetu i jedne neuspješne integracije drivera, otkrio sam valjano rješenje za uključivanje AHCI moda na Intelovom ICH9 southbridgeu s pripadajućim SATA/NCQ tvrdim diskovima. Za više informacija o AHCI-ju, pozivam se na Wikipediju: Citiraj:
Popis potrebnih datoteka i drivera: MagicISO (Potreban samo ukoliko ne možete ili ne želite koristiti floppy diskete.) 32-bit Floppy Configuration Utility for Intel® Matrix Storage Manager Sadržaj: 1. Raspakiravanje drivera 1.1 Raspakiravanje .IMA datoteke pomoću Magic ISO-a 2. Priprema drivera 3. Stvaranje Windows registry datoteke 4. BIOS postavke 5. Instaliranje drivera u Windowse 6. Provjera instalacije 7. Riječ autora 1. Raspakiravanje drivera Korake 1 i 1.1 možete preskočiti, ako koristite floppy diskete. Datoteke možete uređivati i kopirati direktno s floppy diskete. Pomoću WinRAR ili sličnog programa raspakirajte .EXE datoteku iz 32-bit Floppy Configuration Utilityja. Dobili ste .EXE datoteku iz koje ponovo morate raspakirati datoteku F32.IMA. 1.1 Raspakiravanje .IMA datoteke pomoću Magic ISO-a Instalirajte MagicISO ili bilo koji sličan program koji prepoznaje .IMA datoteke, tj. nastavke. Pripadajućim programom otvorite F32.IMA i sve stavke unutar nje raspakirajte u istu mapu (folder) u kojoj se nalazi i datoteka F32.IMA file. Ako koristite MagicISO, označite sve datoteke u gornjem desnom prozoru, kliknite na njih desnom tipkom miša i raspakirajte u mapu gdje ste spremili F32.IMA datoteku. 2. Priprema drivera Datoteku IASTOR.SYS kopirajte u Windows SYSTEM32/DRIVERS mapu. Notepadom otvorite IAAHCI.INF iz one mape u koju ste raspakirali drivere. Koristeći tipkovničku kraticu CTRL+H dobit ćete replace prozor. U prvu kućicu upišite 2821, a u drugu 2923, time ćete unos 2821 zamijeniti unosom 2923, i kliknite Replace All pa Cancel. Snimite IAAHCI.INF preko postojeće originalne datoteke. Zamijenite redak: Citiraj:
Citiraj:
3. Stvaranje Windows registry datoteke Sad ćemo Notepadom napraviti registry datoteku ovog sadržaja: Citiraj:
4. BIOS postavke Resetirajte komp i uđite u BIOS (najčešće pritiskom na tipku DEL, F2,...). Primijenite ove postavke: SATA RAID/AHCI Mode [AHCI] SATA Port0-3 Native Mode [Enabled] Ponovo resetirajte komp kako biste ušli u Windows XP. Za ASUS P5K matične ploče (AKO postoji u BIOS-u; recite ako ne postoji.): Resetirajte komp i uđite u BIOS (najčešće pritiskom na tipku DEL, F2,...). Primijenite ove postavke: SATA Configuration [Enhanced] Configure SATA as [AHCI] Ponovo resetirajte komp kako biste ušli u Windows XP. 5. Instaliranje drivera u Windowse Ako ste pozorno pratili korake 1 do 4, prije logiranja nećete dobiti popularan BSOD. Windowsi će pronaći nove uređaje (optičke pogone i tvrde diskove) sve dok ne dođe do novog PCI uređaja. Označite Install manual i otvorite onu mapu u koju ste spremili datoteku IAAHCI.INF. Označite je jer je to driver koji treba biti instaliran. Pratite upute na ekranu i na kraju resetirajte komp. 6. Provjera instalacije Kada se Windowsi pokrenu, otvorite Control Panel i iz njega System Properties stavku. U Device Manageru bi pod IDE ATA/ATAPI controllers trebao biti Intel® ICH9 SATA AHCI Controller. Oprez: Ne možete instalirati Intel Matrix Storage Manager zbog toga što ICH9 southbridge ne podržava RAID. Na netu se priča o nekakvoj modificiranoj (prilagođenoj) verzija, ali ona je beskorisna ako nemate RAID. Nadam se da uživate u svom novom AHCI osposobljenom ICH9 mostiću! 7. Riječ autora U pitanju je sigurno marketing između Intela i Microsofta. Ne vidim nikakav razlog zašto ni Intel ni Microsoft ne bi napravili drivere za XP. Jedini mogući razlog je da Intel želi prodati što više ICH9R southbridgea, a Microsoft pogurati svoju Windows Vistu. Kao i uvijek, nitko od njih nema komentara... Ako imate još bilo kakav prijedlog ili informaciju, molim da je stavite tu... ![]() P.S. Trenutno sam u fazi integriranja ovako modanih drivera u Windows instalacijski CD pa javim kako je prošlo. Preuzeto sa: http://www.msfn.org
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Odlican howto! Na slican nacin mogu se i ostali driveri dodavati, u slucaju prelaska sa "ide compatibility" u "native sata" mod |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Molim vas može mala pomoč. Sve sam napravio po uputama od 1 do 4 i dva puta provjerio, ali na kraju kad u biosu piknem na AHCI neće mi ući u windowse, dobijem BSOD. Nisam siguran, ali dali ima veze što mi je southbridge ICH9R, a ne ICH9? matična je Abit IP35, a disk Seagate 250GB |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
Ovaj problem rješava novi BIOS 1226... naokon flasha na dotičnvu verziju, u BIOS-u jednostavno prebacite na AHCI i Winsi se bootaju. Nakon boot-a driveri se stave klasičnom procedurom... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
|
Koliko znam, P5B Deluxe ima i965 chipset i time malo stariji southbridge ICH8R tako da ti ova procedura onda pada u vodu. U tom slučaju ćeš drivere bez ikakvog modanja morati integrirati u instalaciju, uključiti AHCI i onda napraviti repair Windowsa jer će ti izbaciti BSOD, a dok AHCI nije aktivan, drivere nije moguće instalirati.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
jesi li osjetio neku razliku? jer tu veli da nekada moze biti rezultat i lošiji sa tim AHCI + NCQ... http://forum.lowyat.net/index.php?sh...#entry15630042
![]() |
#9 |
EMP moderator
|
Ne otvara link... Modanje + integriranje mi nije uspjelo, vjerojatno jer se radi o Windows Server 2003, a ne XP.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
EMP moderator
|
Da, stari NCQ malo usporava rad, novi bi trebao biti puno bolji. Međutim, vjerujem da većina ljudi ne koristi AHCI zbog NCQ-a nego više zbog hot swapa.
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|