|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
mbo, cpu, ram i gpu oko 3k
Pozdrav ljudi. Namjeravam kupiti novu matičnu, procesor, memoriju i grafičku. Moje prvotno pitanje je trebalo glasiti: koju mi matičnu preporučate da izvučem maksimum iz e2160 (uzeo bi e2140 da ga ima u adm-u, drugdje je skuplji nego e2160 u adm-u). Ali bolje da detaljnije prodiskutiramo cijelu konfu. Znači treba mi samo to četvero. Konfa bi bila za povremeno igranje (najviše WOW-a za koji znam da nije zahtjevan), ali ne bi se žalio da si i nešto drugo mogu odigrati, ali naglašavam, stvarno povremeno. Komp bi ustvari bio za surfanje, gledanja filmića na tv-u i eventualno samo gledanje tv-a (i snimanje) preko tv kartice. Radil bi 24/7 i redovito nekaj cuclal s interneta (na xp-u kad radi mikrotorent sve mi je duplo sporije, pretpostavljam da je do diska, ali budem to još na kraju spomenul) U planu je barem 24'' monitor (neki jeftiniji tipa BenQ) tek tolko da znate rezoluciju okvirno. Pa da kažem šta sam ja mislio: -e2160 -mbo nemam pojma, molim prijedlog. Inače tu sam relativno zahtjevan, i tu bi najmanje šparao, htio bi što opremljeniju (lan (možda x2), puno usb-a, možda FW...) -2x2gb kingmax mars (znam za ograničenja 32bitnog OS-a, ali to kaj gubim 0.5 ili 0.8gb je max 100kn bačenog novca) -7900gs znači ovak nekaj bi mogel nači za 2k, ali spreman sam dati i do 4k (naravno nebi ako nema potrebe). Ne pratim baš hardware, pa su gpu i mbo prvenstveno na vama da odlučite. Prferiram Nvidiu jer Atijevi driveri nisu open sorce pa imam problema s Berylom odnosno Compizom. Kućište imam (rebel9), optike 3 (na svu sreću dvije su sata) i ata100 disk. Disk još nebi mjenjal jer ova barica 320gb ima još 4g garancije. Jedina briga mi je da li bi ona jako usporavala komp u igricama? odnosno kolko je često pisanje i čitanje diska u igricama (nadam se da nije baš pa neću osjetitt razliku prema nekim sata300 diskovima). Evo ljudi, molim pomoć i nije mi hitna kupnja pa možete i savjetovati da pričekam dva,tri tjedna s nekim komponentama ako znate da nešto novo dolazi što bi se isplatilo uzeti ili zbog čega bi možda cijene ostalih pale (a ionako su sad ispiti, pa sretno svim studentima ![]() Zadnje izmijenjeno od: matman. 12.02.2008. u 23:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
mbo - Gigabyte P31-DS3L, s775, intel P31+ICH7, FSB 1333/1066/800MHz, 4 cpu - Procesor Intel Pentium Dual-Core E2160 , 1.8GHz, socket 775, 1Mb ram - DDR2 1024Mb ( 1Gb ) PC5300 Kingmax MARS , 667MHz, CL5 x2 vga - VGA Ati Radeon HD 3870, 512Mb GDDR4, Dual DVI, PCI Express 16x 2.619,59Kn sve iz www.adm.hr Stavil sam ti jaku grafu ak ces htjet jednog dana odigrat i zahtjevnije igre inace bi neka 3850 bila pravi izbor iako moze i jeftinija za ono kaj tebi treba (npr. 1950GT).
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
misliš da mi se ne isplati 2x2gb rama uzimat? Svakak mislim 1x2gb uzet, al sam si mislil od viška glava ne boli, pogotovo kad je malo više o 200kn. A postoji cijenovno i kvalitativno neka Nvidina alternativa Atiju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
In the ghetto
|
8800GT 512MB ak ju najdes za 1600-1700kn (svejedno koji proizvođac) onda kupi ak je iznad ne isplati se u odnosu na ati 3870.
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
A reci mi, jel proc ok ili da ipak uzima e8x00? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
In the ghetto
|
Mozes uzet i E8200 ili E8400 ali za tebe je to bacanje novaca onaj E2160 ako se klokne na 3GHz tjera sve zivo a kosta 400kn. Neznam dal ces klokat?
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Pokušat ću, to sam si i mislil. Hvala ti. Kaj se grafe tiče spomenul si x1950 baš iz tog razloga sam ja spomenul 7900, ali ima samo gs (u ve, hg, adm-u i linksu gdi sam gledal). Kaj misliš o toj grafi sa 24'' monitorom? (jer kolko ja znam gs je najslabiji model, ali opet 7900 je bila high end) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
In Rainbows
Datum registracije: Sep 2007
|
Ja sam isto uzimao neku budget konfu i na kraju sam uzeo E2140 s P31-DS3L. Mislim da ti vise od 3ghz nije potrebno, a ja na 375x8 i def naponu imam 3ghz bez problema. 2GB rama ti je dovoljno, a jos se za grafu sam odluci...X1950GT kao neku budget kupnju, ili HD38X0/8800GT...no ako igras samo WoW i zelis povremeno nesto drugo, mislim da ti je i HD3850 cisto dovoljno.
![]() |
#9 |
Premium
|
Ma znam, i menii se sviđa 3850, ali: Linux (atijevi driveri nisu open source), a imam frenda koji je faca na unixoidima i on si je osposobil wow na ubuntuu, pa bi to ja (ili on) na mom probal. Znači proc mi nebude grafu kočil na 24'' makar i loš promjerak dobim i nebu išel 100% clock? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
WINEHQ APPDB Citiraj:
|
||||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
A kaj se Linuxa tiče ja imam problema s natjeravanjem nekih stvari pisanih za Linux (npr. Mathematica koja iz nekog razloga otvori desetak prozora kod paljenja...) Ajde ovo za drivere budem ga baš pital, ali "inzistiram" na Nvidiji jer zadnje kad sam pričao s njim, velim da sam primjetio da i Ati ima drivere za Linux, a on veli: "Znam, ali kad imaš nekih problema nemožeš ih "doraditi"!" (E sad ton kojim je to on meni rekao mi je dalo zaključit da se sa Nvidijinima to može (odnosno da je net pun Nvidijinih drivera iz kučne radinosti veselih programera ![]() Ako priča ne drži vodu 3850 je i moj izbor. (Jedino mi je malo bezvete to s garancijama mada evo sad vidim da su u HgSpotu u pravili 2g i od Atija i od Nvidije pa izgleda da kartica ide iz HgSpota (ako bude Ati)). E da, jel postoji neki poseban razlog da ne uzmem 2x2gb Kingmaxa? Nešto tipa zbog proca ćeš koristit samo 300mb ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
Frend ima SAMO ![]() Kolko znam on ga je s cedegom instaliral i posle ju maknul (cedegu). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Evo pitao sam frenda. DaNiJ3L je u pravu, ni jedni ni drugi nisu open source. Postoje open source (ne atijove i nvidijine kućne izrade) ali Ati se protiv njih borio zabranama i prijetnjama, a Nvidija tako da se više potrudila oko svojih Linux drivera. Tak da frendovo mišljenje je da su Nvidijini (službeni) driveri za linux puno bolji od Atijevih (službenih). Još jedno pitanje, dosta su se ljudi žalili na tv-out na Atijevim karticama. S tim još uvijek ima problema, i imaju li uopće ove hd kartice tv-out? znači za sad: e2160 Gigabyte P31-DS3L 2x2gb kingmax i razmišljam o ovoj kartici: http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=031707 pa me zanima dal mi nije overkill, i ako je, pa uzimam neku slabiju dal bi trebao gledat da ima 512mb zbog rezolucije (jer stvarno neznam što mi je bitno, što brži gpu, brzina memorije, količina...?) |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
90% današnjih aplikacija/igara je odlično raditi i sa 2Gb rama tako da je kupnja 4Gb vrlo upitna. Što se tiče grafe, da overkill ti je, za samo povremeno igranje. Nije overkill ako uzmeš u obzir veličinu monitora kao i njenu cijenu.
![]() |
#15 | |||||
Premium
|
Citiraj:
sto se tice "sluzbenih" drivera situacija je prije (nekih 6 mj recimo) bila puno jasnija. ATI je agresivno krenuo prema osvajanju Linux usere. imaju puno bolji driver (u odnosu na svoj stari) cije su se performanse povecale i do 100%(performanse novog drivera su tu negdje s windows verzijom (nekad cak i brze/vece) u Linux native igrama (Quake 4, Doom 3, ETQW ...)), napokon imaju i podrsku za AIGLX ... Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
P.S. WoW se normalno instalira s wine-om, nemash brige. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
|
Odlično onda ovo već izgleda nekako. Ali zaboravio sam pitat dvije stvari: 1. Veliš da mi treba bolje hlađenje kartice,a ja sam baš htio pitat dal ima neka sa pasivnim. Molim onda preporuku konkretne kartice ako se nekom da tražit. Može i neka druga pošto ja niša od ovog neznam: Citiraj:
edit: Tek sad vidim coconutov post. Da 24'' minimalno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Premium
|
Citiraj:
neznam koliko je bash pametno ici s pasivcem na 3870 (ipak ona cucla 100-ak W) Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Zadnje pitanje: mi treba takva (tako dobra ili postoji 3850 alternativa)? Nije jer nemam para, nego jer nemam viška para ako mi ne treba. Povremeno igranje, doduše to je velika rezolucija, znam. edit: još jedno, se slažete da mi se disk ne isplati mjenjat (imam pata, i to dva od 320gb ako samsunga ne uspijem prodat) |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Evo stavil sam novi post tak da tema opet skoči gore pa da mi neko odgovori na pitanja u postu prije. A imam i pitanje da li su ovi kingmaxi 2gb iz ve-mila dvostrana memorija. Zbog ovog sa gigabyteovih stranica: * Because of chipset limitations, do not populate both DIMM sockets of the same channel (e.g. DDRII1 and DDRII2) with double-sided memory modules to prevent system's failure to start or incorrect detection of memory modules. Please refer to the user manual for the memory configurations table |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|