Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.02.2008., 10:29   #1
DEEMon
Premium
Moj komp

DEEMon's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Stetni utjecaji na monitor

Ekipo da li netko ima neki tekst ili da mi barem prenese svoja iskustva što je štetno za monitore.

Prvenstveno mislim na utjecaj drugih elektronskih uređaja (utjecaj televizora, zvučnika...), ali i klimatski (da li smeta otvaranje prozora i ulazak naglog hladnog zraka na upaljeni monitor?).

Moja 2 CRT monitora koja su bila u neposrednoj blizini zvučnika i televizora su počela davati iste simptome u obliku vertikalnih krivulja (tokova ili tako nesto) koji su najviše vidljivi na crnoj podlozi. Periodički (svakih 2-3 mjeseca) mi se događa da kad mi je monitor ugašen, a komp upaljen i onda upalim monitor slika se sama od sebe pali-gasi i totalno je deformirana i iskrivljena. Čim ištekam monitor iz struje i ponovo ukljucim sve je uredu.

Zanima me da li se takve stvari mogu događati i na LCD-u koji namjeravam kupiti i da li su LCD isto sjetljivi kao i ovi sa katodnom cijevi?
Staro 11.02.2008., 13:51   #2
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Slične probleme sam imao na TV-u i CRT-u jedno vrijeme. Dobivao sam razne savjete, ali poanta je da je izvor svega neko eletkomagnetsko polje... Pretpostavljam da su tvoji zvučnici oklopljeni, da ti iza monitora u zidu nije razvodna kutila ili sl. i da pored monitora nemaš neki elektromotor. Čak sam dobio i savjet da sa kompasom provjerim ima li tih polja u blizini - rezultat je bio negativan.

Jedino rješenje koje se na kraju pokazalo uspješnim je bilo isključivanje TV-a i monitora iz struje preko noći. Drugo jutro i još danima kasnije sve je bilo ok.

CRT je po mom mišljenju puno osjetljiviji na vanjske smetnje jer su tu ipak neki elektroni u pokretu u pitanju. Sve što ih malo skrene dovede do poremećaja u prikazu slike. Ako je teško podesiti geometiju na CRT, zamisli kolko je lako skrenuti elektron s putanje. To je samo moje mišljenje, nisam stručan u tome, ali mogu reći da mi LCD djeluje "robusnije" po tom pitanju.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno