|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
par pitanja za HDD
Prelistao sam ovu temu, nisam nasao konkretne odgovore na svoja pitanja, pa stoga otvaram novu temu. Sređujem hlađenje i "tišinu" u kućistu odlucio sam se pozabaviti diskovima, jer su trenutno jedan od navećih izvora buke u kućištu.Nisam bas Noise freak, ali dosta vremena za kompom provodim noću i zato mi je to bitno. Na kućištu sam okrenuo vent, znači nije mi na prednjoj strani vec na unutarnjoj stranici kaveza i ispuhuje zrak van..naravno preko diskova i time ih hladi. i sat tu gruntam, kako to najbolje sve zatvoriti spužvom i gumom, a opet de mi se diskovi ne skuhaju. I sad pitanje: 1. Koja je gornja granica za neku normalnu temperaturu diskova? Trenutno za Samsung mi je 27-33, a WD 32-37. Mislim da je to ok,ali da znam koja je gornja granica.. 2. Koliki je otprilike gubitak u performansama kada se disk utisa preko AAM-a? Znaci gubutak u normalnim uvjetima korištenja(Web, glazba, filmovi, igre, kopiranja, znaci opcenito) 3. Stišavanjem preko AAM-a, smanjuje se brzina i po nekoj logici smanjuje se zagrijavanje. Jel se to primjetan pad temperature uopce? Sad sam na poslu pa kad dodjem doma bacam se na posao. Naravno ako od vas dobijem zadovoljavajuce odgovore ![]() ![]() Hvala EDIT: Malo sam trazio po forumu i po viđenom max normalna temperatura bi bila nekih 40 c, load, a do 35 idle. To je moje mišljenje(i želja) za moje diskove.. Slobodno komentirajte. imam jos jedan problem ali ga ne mogu objasnit bez slike, pa kad stavim sliku(aprox.3 h) budete vidjeli.. Zadnje izmijenjeno od: srale7. 29.01.2008. u 15:23. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ajde ajde nije sramota priznati da si noise freak, ima nas ovdje puno takvih, početak svakog tretmana je sam sebi priznati - dakle ponovi zamnom - "Ja imam problem, ja sam noise freak..." ![]() ![]() ![]() A sad na odgovore... 1. Gornja granica (dobrog ukusa) je oko 55C preko koje diskovi IMHO nikako nebi trebali ići ali čak i veća radna temperratura je dozvoljena jer im je deklarirani enviroment temperature do +60 C dakle s obzirom da prosječnu razliku disk/zrak rekao bi da su do oko 75C unutar svoje specifikacije, ali reko IMHO ja nebi preko 55 C dozvolio... Većina će vjerojatno reći da mora biti ispod 40-45 C ali eto IMHO do 55 C možeš tolerirati, naravno što je manje to bolje jel... 2. U normalnom korištenju nikakav gubitak ti nije to što smanjiš AAM do kraja, imat ćeš u sintetici manje scorove i možda će se koja mapa u igrama dizati par sekundi duže ili će se neki veliki rar raspakiravati pol minute minutu duže (pri tom mislim na rarove tipa ISO image od 6-7GB u raru jel) ali ono ništa strašno - IMHO... 3. Paa i ne baš u biti se i ne smanjuje neznam kolko zagrijavanje jer je glavni izvor topline na HDDu motor a iza njega kontrolna elektronika koji jednako rade AAM gore ili dole namješten jel, ne vrti se motor diska na manje RPMa ako ti smanjiš AAM ali ono utiša se to je sigurno i možda nešto malo i padnee temperatura tipa stupanj-dva ali teško da će past više od toga...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
1. Do 45-50°C je OK iako većina proizvođača navodi granicu od 60°C. 2. Vrlo mali, negdje oko 5%, gotovo da se i ne primjeti. 3. Ne, nema smanjivanja temperature.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
To si ti valjda shvatio po svom primjeru ![]() Da. Priznajem! Ali nisam prebolestan, a jos mi je u sobi i HIFI i onda bas nije lijepo kad slušam glazbu da moram gasit komp. Ali to je tako sve doslo spontano. Kako slazem kučište vec skoro 2 mjeseca, a u nedostatku sredstava ne mogu ga sredit ono u 3 dana, pa mi stalno dolaze nove ideje-naravno kako da bude sto tise. Ali pokušavam ne zanemarivati performanse. Naravno koliko je moguće ![]() Znaci slobodno ga mogu max utisat AAM-omi to se prakticki golim okm nece ni vidjet. Svako smanjenje temprature je dobrodošlo, (i malo) pa tako i ovo od AAM-a. Uskoro dodjem doma pa poslikam i onda cemo vidjet kud i kako, jer problem nadilazi područje HDD-a.(ali skroz malo) ![]() EDIT:Sad vidim da su moje temperature u biti odlične i nema potreba još ih smanjivati..jer to onda buci. A ovako jos mozda malo probam fizički utišat s gumum i spuzvom ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||||
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Recimo moj Seagate je radio prošlo ljeto u spužvi i nije bilo problema, iako je znao i do 53-54 C doć kad sam ga roštiljao 24/7 torrent + defrag ili sl (kad se nisu upalili ventovi na cesu na punu brzinu) nije mu naškodilo... Inače sad imam novi (i puno bolji) case pa ćemo vidjeti kako će to ić kad dođe ljeto (nema spužve jer mi s ovim caseom netreba - za sad), ako bude trebalo stavit ću mu vent iako mislim da neće trebati... Naravno nije svaki case i svaka konfiguracija diskova pogodna za držanje bez venta ali ruku na srce jedan 120mm na 500RPM da ga nakačim napred nebi neku veliku buku dodao kanti...
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Imaš moje rješenje u sigu... ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
sad malo ot-a. Kako da smanjim ako je naravno moguće softwerski vent na Mine-u? Speedfan ne radi. program od Asusa i sto ne, i u biosu kd stavim na silent okretaji ostaju isti..help EDIT: Sad sam malo kopao po biosu i probao sam namjestiti vent od CPU, i nakon spremanja postavki, ne mogu uci u win.. Dodje mi do onog kada kao mogu odabrati kako da uđem: Safe mod i Normal. I bilo sta da odaberem i stisnem enter, zablokira i tako stoji sa tim smrznutim ekrenom.Pokušao sam uci s F8 ali nista. Iskljucivao sam ga ali nista. Sljedeci mi je korak Clear Cmos, a to mi se bas i ne da. Ali nije mi jasno kako to odjedno tako pocne srat?? Zadnje izmijenjeno od: srale7. 29.01.2008. u 23:54. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|