Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.01.2008., 19:35   #1
matman
Premium

Datum registracije: Nov 2007
Specifikacije kod prenaponske zaštite

Pozdrav svima, evo kako sam i obećao, malo sam proučio te prenaponske zaštite i slijedi kratko objašnjenje nekih tehničkih podataka.

Ako ima ikakvih grešaka, molim one koji to uoče da me isprave, takoer molim one koji znaju nešto više, da dopune.

Još jednom napominjem, nisam strujić po struci i sve ovdje navedeno je "naučeno" guglanjem i proučavanjem prenaponskih zaštita (odnosno kutija) po našim dućanima i prepisivanje istih na papir (žalosno je kolko su nemarni sa web stranicama, tu prije svega mislim na HGspot i Ve-mil koji, štoviše, ima krive podatke (barem za ona dva "skupa" Belkina (499kn i 907kn) puno su "bolji" nego piše na netu, odnosno na kutijama su drugi podaci). Iznimka je Links koji stvarno ima sve tehničke podatke na webu).
Moram priznat da mi se i sama Belkinova stranica čini neurednom, APC-eva za neke proizvode nema sve podatke, a Monsterova je baš rađena za Amere (ne želim nikoga uvrijediti), uopće nema podatak o EMI/RFI Noise Filtration (samo "bombastični naslovi tipa: Clean Power Stage 2, a kad želiš tehničke podatke, ništa osim same zaštite od prenapona. Žalosno kad se baš reklamiraju kao jedini koji brinu o elektromagnetskoj interferenciji (EMI/RFI) i tvrde da ostali veliki proizvođači to ne rade). Također posjet web stranicama Svijetu Medija i sam posjet dućanu u Avenue Mallu nije bio od velike pomoći, jer niti nigdje na kutiji ne piše taj podatak. Puno hvala prodavaču koji mi je pomogao tražiti, čak je i otvarao uređaj da bi unutra negdje provjerili, ali ništa.

Namjerno nisam prevodio nazive "bitnih stvari" da nekaj ne zeznem. Slobodno to netko napravi umjesto mene, ali pošto ni na uređajima (kutijama) to nije napravljeno, možda je tako i bolje.

Pa ovako:

Jedinica: J , Joules , Đul
Količina energije koju uređaj može apsorbirati.
Vjerojatno, što je taj broj veći, uređaj je kvalitetniji (bar se tako negdje tvrdi)

Jedinica: A , Ampere , Amper
To je ta famozna "prenaponska zaštita".
Sposobnost apsorpcije naponskih "špica".

Response Time (mislim da ne treba dodatno objašnjavati).

EMI/RFI Noise Filtration:
Jedinica je dB / MHz , Decibeli po Megahercima
Na nekim uređajima pišu samo dB (Decibeli), mislim da je konvencija po 1MHz (Megahercu) pa ako ne piše drugačije, valjda je tako.
Filtracija smetnji prouzročenih korištenjem više potrošača u isto vrijeme (ne samo na istoj utičnici, to može biti susjedov frižider, a može biti i do dalekovoda)
Uglavnom, taj podatak pokazuje koliko se uređaj "brine" o kvaliteti i čistoći struje koju isporučuje.
Meni osobno je to bio glavni podatak kojim sam se vodio pri kupnji. (Nema više smetnji na TV-u kad žaruljice na boru rade (a nisu u istoj utičnici), puno kvalitetniji zvuk na Hi-Fi-u...)

Po svemu navedenom se vodite mišlju "više je bolje". Pri tom, za ovo stvarno nisam siguran, bilo bi super kad bi netko tko zna potvrdio ili opovrgnuo, za zadnju stavku mislim da je bolje 80dB / 2MHz nego 80dB / 1MHz. Znači baš svaki "broj" bolje da je veći.
A u slučaju npr. 60dB / 2MHz ili 80dB / 1MHz pojma nemam što je "bolje".
Ali napominjem, mislim da je 1MHz konvencija i da svi izražavaju tako.

Zadnje izmijenjeno od: matman. 22.01.2008. u 20:17.
matman je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2008., 20:01   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Mali ispravak.
1. Amper je jedinica za jačinu struje. Dakle nije direktno vezano za prekostrujnu zaštitu već obratno.
2. za električne uređaje puno je opasnija prevelika struja nego preveliki napon tako da bi točniji bio naziv 'prekostrujna zaštita'. Čovjek će lakše preživjeti udar viskog napona nego visoke struje (da bi se poginulo, dovoljna je struja od 50mA tj. 0,05 A).
3. pri kontaktu/prolasku s uređajem, struja razvija energiju (toplinsku najčešće) koja se izražava u Jouleima
4. najveća struja se javlja kod paljenja uređaja i obično je nekoliko puta veća od tzv. nominalne struje (In). To je ono što piše pod 'Peak Current Value'. Sama sklopka/zaštita NE smije izbaciti strujni krug odmah kod pojave peaka već postoji određeno vremensko zatezanje (odgoda izbacivanja) jer bi inače kod svakog paljenja uređaja došlo do izbacivanja sklopke.
5. učenje s neta ima prednosti, ali i mana. Tehničke stvari baš nije jednostavno naučiti s neta, pa bi moj iskreni savjet bio da se ne petljaš previše u stvari koje ne razumiješ. Za elektrotehniku ipak treba imati nekakvu školu i iskustvo, a koje ti, kako sam priznaješ, nemaš.
6. ja nigdje ne vidim nikakav vodič pa mi nije jasno ime ovog threada
Oglas

Oglas
Staro 22.01.2008., 20:22   #3
matman
Premium

Datum registracije: Nov 2007
Promjenio naziv.

Drago mi je da si se javio, ali gdje si bio prije oko 3tjedna kad sa ja ljude molio da mi objasne šta ti brojevi znače, a svi su mi samo svoje preporuke davali. A ja htio sam izabrat.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=92472

Uglavnom, hvala ti na ispravcima, zamolio sam jednog frenda s FER-a da mi pobliže objasni materiju, ali nikako se toga dočekat.

Ako ovo ikom pomogne, drago mi je, znam da meni bi ,ali ja sam svoju već kupio (danas).

edit:
Evo, pošto neke stvari nisu baš točne u prvom postu (za ono sa naponom (V) i strujom znam (A) sam znao ali sam pisao prenaponska pošto mi službeno tako i zovemo te uređaje).

Pa da eliminiramo greške prouzrokovane mojim neznanjem o električnoj energiji i lošim poznavanjem engleskog jezika (mada imam A iz CPE-a, errare humanum est) stavit ću jedan od tekstova na engleskom na koji sam naišao poučavajući:

Imajte na umu da je slijedeći tekst kompletno preuzet sa jednog izvora (Belkin) pa dovodi u pitanje potpunost i točnost:

Maximum Energy Dissipation:
Joule is a measurement of energy a surge protector component can absorb. A higher joule rating reflects higher-quality surge protection and longer product life.

Maximum Spike Current is measured by amperage. Higher amperage rating reflects greater absorption capacity against lightning or sudden dramatic power spikes.

EMI/RFI Noise Filtration:
Electromagnetic interference/radio frequency interference causes AC line contamination that leads to audio and video interference degradation of signal. The greater the decibel reduction across a wider frequency range, the greater the clean protection.

Zadnje izmijenjeno od: matman. 23.01.2008. u 06:32.
matman je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2008., 03:00   #4
scap
Premium
Moj komp

scap's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
opa.. bravo.. vidim potrudio si se.. to se cijeni

Ima ih dosta koji nisu napisali ništa nakon kupnje/prodaje, no redom koji jesu:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

scap je offline   Reply With Quote