|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
prenaponska zaštita
Pozdrav svima, prvo želim sretan Božić svima koji ga slave. Drugo, zanima me nekoliko stvari u svezi prenaponskih zaštita. 1. Koja od ovih je bolja: http://www.links.hr/index.php?option...kl=150.900.005 http://www.links.hr/index.php?option...kl=150.900.002 odnosno ako ima koja bolja samo recite 2. Ako se nekom da nek mi objasni zašto, i što je najbitnije gledati kod tih stvari. 3. "Kolko w uređaja" mogu u to zapiknut (znam da na običnim produžnim kablovima piše max 3000w) a ja bi cijelu dnevnu sobu na to zaštekal (2 komp-a (uskoro nadam se, za sad je samo jedan), laptop, tv, telefon, pojačalo, gramofon, tuner, casette player, kućno kino, mobiteli kad se pune...) odnoso ako je to previše razvrstal bi na dvije prenaponske zaštite pošto imam dvije (ili ćak tri, nisam siguran) utićnice u sobi. 4. Da li je bolje malo više uložit u ups (nestanci struje mi nisu tolko važni, skoro uopće) važna mi je zaštita uređaja. Molio bih temeljite i pedagoški korektne (user friendly) odgovore jer stvarno nemam pojma o ovome. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Znam da se prije pričalo o tome na forumu i bilo je dosta dobrih odgovora: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=80377 Sva sreća pa Catkiller ne piše puno postova pa sam preko njegovih i našao topic ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Nije mi baš pomogao previše onaj thread. Ja bi da mi neko objasni što zna, ne da odlući umjesto mene. A pošto mi predznanje o tome nije baš na razini trebaju mi temeljiti odgovori, pa ovisim o nekoj sobroj duši koja to zna i da joj se objašnjavat, da ne izgubim min. 6 sati guglajući. Kaj da sad napravim, da skopiram cijeli prvi post u onaj thread ili ćekam u nadi da će netko tu odgovorit? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Joj što volim ovakve ko što si ti, tražiš da ti neko cca 4g elektrotehnike sažme u 10 rečenica i da onda ti sam odlučiš kaj ti treba i kaj oćeš i kako za 50kn imati apsolutni zaštitu (ja nisam elektrotehničar da nebi bilo zabune) tako nešto nema i ne vidim kaj nije jasno u onom threadu ako oćeš moju preporuku kupi si jaaako dobar UPS sa zaštitom (cca 2k kn je tako nešto) i wireless router za DSL (ako rukne ko ga hebe) i relativno si siguran, relativno...
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
Sori nisam htio nikoga naljutiti. A mislim da za takvim odgovorom nije bilo potrebe, može i u tisuću rečenica, a za novac nisam stavio granicu nego bi kasnije vidio dal imam para za to kaj mi treba ili ne. A što se apsolutne zaštite tiće, to neću ni komentirat (imam dva policajca noružana do zuba pred vratima...) znam da to ne postoji. A šta nisam skužio iz onog threada? sve sam skužio jer u njemu nema baš ništ za skužiti. Ali taj thread NE odgovara na moja pitanja. (Što su sve one veličine što se nabrajaju kod takvih uređaja (đuli, decibeli...) i što je najvažnije gledat, kolku vata uređaja mogu zapikat, da li postoji nešto od ćega ups štiti a da ovakve stvari ne štite (osim nestanka struje)...) Izgleda da ću sam morat guglat, pa kad polovim neke osnove i dođe netko sa sličnim pitanjem neće mi bit teško odgovorit. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Pošto ćeš naštekati toliko uređaja + spojne kabolove (antena, telefon, mreža), preporučio bih ti ovog monstruma (tj. monstera): http://www.svijet-medija.hr/monster_...14629,154.aspx Košta, ali uzevši u obzir cijenu uređaja koje će štititi od strujne Sodome i Gomore, mislim da vrijedi. Kolega je uzeo taj uređaj za TV/AMP/PC i zadovoljan je, nema nikakvih smetnji i interferencija što se zna javiti kod jeftini(ji)h letvi. edit: Evo ti kritike/pohvale/zapažanja korisnika: http://www.audioreview.com/cat/cable...7_1584crx.aspx
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Uh, to je ups? Ako nije, nije li onda bolje za tepare uzeti ups pošto sam ćuo da "peglaju" napon (ili to i ovaj radi)? I još nešto, zašto neki imaju raspored sa jednom glavnom utičnicom u kojoj uređaj stalno mora radit? Kod ovog nije tak? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Sad malo guglam i naišao sam na slijedeće: Tijekom velike potražnje za električnom energijom (ljeto-klima uređaji) elektre znaju na kratko ukinuti dostavu struje velikoj količini korisnika i to rade stalno (npr. malo jednom kvartu, malo drugom...) uglavom tako dosta smanjuju opterečenje sebi ali je to dosta štetno za uređaje. Kao piše da to nebi trebali osjetit ali moram priznati da tek sad mislim da znam zašto se meni znadogodit da se tv ugasi i u isom trenutku opet upali (što mi je dugo bilo čudno jer kad bi nestalo struje i on se ugasio, kad bi se struja vratila ne bi se opt sam upalio). I kao jedno od riješenja se spominje ups. Ali, velim meni nije do neprekinutok rada nego da mi uređaji ne riknu od tog za***avanja. Dal i od toga štiti ova monster i slični (možda jeftiniji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
Tehnicki, prema opisu, trebao bi ti UPS (ni prenaponske zastite ni stabilizatori, osim prekapacitiranih tu ne sluze nicemu). Treba samo vidjeti specifikacije, tolerancije i na osnovi toga cijenu.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|