Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.12.2007., 14:22   #1
A-V
Premium

A-V's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Vista 64 i 32 bitni programi

Oprostite mi ako je negdje već odgovoreno, ali malo mi je žurba pa bih volio ako mi netko može konkretno odgovoriti na moje pitanje.

Uzimam radnu stanicu za posao, vrsta posla uključuje tehničke proračune na programima koji gutaju mnoooogo rama i CPU-a, zatim za grafiku, CAD-aplikacije...

Uzeti ću HP-ovu radnu stanicu (HP xw8400) i sad sam u dilemi oko operativnog sustava. Uzeo bih Vistu ali neznam jel 32 ili 64 bit? Znam da će sad uslijediti odgovori tipa ''nemoj vistu - uzmi XP/2000/NT...''. Možda ste i u pravu ali nemogu si dopustiti prelazak na drugi sustav (format diska) u toku korištenja (nadam se da će me služiti oko 2 godine) pa mislim da je razumno uzeti OS koji dolazi a ne onaj koji odlazi.

E sad, konkretno pitanje - da li svi programi koji rade na visti 32 bit rade i na 64 bit ili moraju biti neki posebno pisani?

Imate li još koji savjet za preporuku Viste 32 vs. Viste 64? Za drajvere se nadam da neće biti problema jer uzimam konfiguraciju ''u paketu'' pa mi oni moraju isporučiti da sve komponente budu predinstalirane.

Zahvaljujem na odgovorima unaprijed.
A-V je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2007., 14:32   #2
DannyHR
Nub azz pwnzor!
Moj komp

DannyHR's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Većina 32bit programa će ti raditi na 64bit windowsima, no ne svi.
To je najbolje što ti mogu govoriti, ma da za svaki program koji ne radi na 64bit OS-u ima inačica namjenjena baš za to.

Uzmi Vistu 64 bez straha.

'Cause we hunt you down without mercy
Hunt you down all nightmare long
Feel us breathe upon your face
Feel us shift, every move we trace
DannyHR je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.12.2007., 14:40   #3
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Prednost 64bitne Viste/XP-a je što će vidjeti sav ram kojeg imaš, dok si kod 32bitnih verzija ograničen na 3,25Gb.
Staro 20.12.2007., 20:04   #4
A-V
Premium

A-V's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Da, to mi je i cilj - da iskoristim čitav RAM. Profesionalni program za statiku i dinamiku koji koristim još nije završen u 64 bitnoj verziji ali već ga neko vrijeme razvijaju i uskoro će biti dostupan. Pa da vidim onda kako će se širiti po RAM-u, a ne da imam page file od 4 GB.

Volio bih kada bi neki korisnici Viste 64 javili ako imaju bilo kakvih problema u korištenju svih ostalih programa koji su nužni za uredski i grafički rad kako bih unaprijed znao da li ću i ja imati istih problema.

Zahvaljujem.

Dakle u pitanju su programi MS Office, Autocad, Photoshop, 3D Studio, Maya, Visual Basic ali i ostali ''svakodnevni'' programi za prženje, gledanje videa u standardnim formatima, preglednici slika... (you know... the usual...)
A-V je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2007., 23:15   #5
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Evo ja koristim Vistu x64 od kad je izašla i još nisam našao program koji mi ne radi. Dobro jesam jedan za VHDL ali taj ne radi kako treba ni inače. 16 bitni programi ne rade, ali za to postoje emulatori.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2007., 23:29   #6
DannyHR
Nub azz pwnzor!
Moj komp

DannyHR's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor A-V Pregled postova
Da, to mi je i cilj - da iskoristim čitav RAM. Profesionalni program za statiku i dinamiku koji koristim još nije završen u 64 bitnoj verziji ali već ga neko vrijeme razvijaju i uskoro će biti dostupan. Pa da vidim onda kako će se širiti po RAM-u, a ne da imam page file od 4 GB.

Volio bih kada bi neki korisnici Viste 64 javili ako imaju bilo kakvih problema u korištenju svih ostalih programa koji su nužni za uredski i grafički rad kako bih unaprijed znao da li ću i ja imati istih problema.

Zahvaljujem.

Dakle u pitanju su programi MS Office, Autocad, Photoshop, 3D Studio, Maya, Visual Basic ali i ostali ''svakodnevni'' programi za prženje, gledanje videa u standardnim formatima, preglednici slika... (you know... the usual...)
Koristim AutoCAD te office paket intenzivno i nikakvih problema nema, office 2007 je zakon, a što se tiče AutoCAD-a, jedini koji radi na Visti 64 je AutoCAD 2008.
Photoshop CS3 radi odlično, kao i Nero8.

Imao sam jako malo do ništa problema sa softwareom tako da te toga ne treba biti strah.

'Cause we hunt you down without mercy
Hunt you down all nightmare long
Feel us breathe upon your face
Feel us shift, every move we trace
DannyHR je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore