|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Vista 64 i 32 bitni programi
Oprostite mi ako je negdje već odgovoreno, ali malo mi je žurba pa bih volio ako mi netko može konkretno odgovoriti na moje pitanje. Uzimam radnu stanicu za posao, vrsta posla uključuje tehničke proračune na programima koji gutaju mnoooogo rama i CPU-a, zatim za grafiku, CAD-aplikacije... Uzeti ću HP-ovu radnu stanicu (HP xw8400) i sad sam u dilemi oko operativnog sustava. Uzeo bih Vistu ali neznam jel 32 ili 64 bit? Znam da će sad uslijediti odgovori tipa ''nemoj vistu - uzmi XP/2000/NT...''. Možda ste i u pravu ali nemogu si dopustiti prelazak na drugi sustav (format diska) u toku korištenja (nadam se da će me služiti oko 2 godine) pa mislim da je razumno uzeti OS koji dolazi a ne onaj koji odlazi. E sad, konkretno pitanje - da li svi programi koji rade na visti 32 bit rade i na 64 bit ili moraju biti neki posebno pisani? Imate li još koji savjet za preporuku Viste 32 vs. Viste 64? Za drajvere se nadam da neće biti problema jer uzimam konfiguraciju ''u paketu'' pa mi oni moraju isporučiti da sve komponente budu predinstalirane. Zahvaljujem na odgovorima unaprijed. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Nub azz pwnzor!
Datum registracije: Sep 2007
|
Većina 32bit programa će ti raditi na 64bit windowsima, no ne svi. To je najbolje što ti mogu govoriti, ma da za svaki program koji ne radi na 64bit OS-u ima inačica namjenjena baš za to. Uzmi Vistu 64 bez straha. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Prednost 64bitne Viste/XP-a je što će vidjeti sav ram kojeg imaš, dok si kod 32bitnih verzija ograničen na 3,25Gb.
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Da, to mi je i cilj - da iskoristim čitav RAM. Profesionalni program za statiku i dinamiku koji koristim još nije završen u 64 bitnoj verziji ali već ga neko vrijeme razvijaju i uskoro će biti dostupan. Pa da vidim onda kako će se širiti po RAM-u, a ne da imam page file od 4 GB. Volio bih kada bi neki korisnici Viste 64 javili ako imaju bilo kakvih problema u korištenju svih ostalih programa koji su nužni za uredski i grafički rad kako bih unaprijed znao da li ću i ja imati istih problema. Zahvaljujem. Dakle u pitanju su programi MS Office, Autocad, Photoshop, 3D Studio, Maya, Visual Basic ali i ostali ''svakodnevni'' programi za prženje, gledanje videa u standardnim formatima, preglednici slika... (you know... the usual...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Evo ja koristim Vistu x64 od kad je izašla i još nisam našao program koji mi ne radi. Dobro jesam jedan za VHDL ali taj ne radi kako treba ni inače. 16 bitni programi ne rade, ali za to postoje emulatori.
![]() |
#6 | |
Nub azz pwnzor!
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Photoshop CS3 radi odlično, kao i Nero8. Imao sam jako malo do ništa problema sa softwareom tako da te toga ne treba biti strah. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|