|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Pitanje za vlasnike Samsunga F1 (1TB)
Evo, od danas sam ponosni vlasnik ovog diska (kupljen na akciji u Linksu) i disk je odlican, ali imam jednu zamjerku koja me uzasno zivcira i ne znam da li bi to trebao ici reklamirati, pa rekoh, da pitam jel i drugi imaju taj problem. Naime, disk je vrlo tih u radu, ventilatori u kucistu ga nadglasavaju tako da tu nema zamjerke, ali izgleda da proizvodi nekakav ciklicki zvuk vrlo niske frekvencije, sto zvuci otprilike kao oni sporo okrecuci veliki ventilatori (mislim na one promjera metar i vise) sto proizvodi i vibracije koje se vrlo lako osjete na kucistu a prenose se i na radni stol. Period ponavljanja je otprilike 1 sekunda. E sad, ja ne znam dal sam ja tako osjetljiv na te vibracije ili je to stvarno neka greska s mojim primjerkom (valjda nisam takav pehist), u svakom slucaju cu dat disku par dana da se "razradi", ali bojim se da se mozda nije u transportu previse stresao pa je sad u nekoj neravnotezi, da mi se ne bi dogodilo da natrpam disk s 1 TB podataka a da onda on lijepo prdne. A da ne bi bilo da sam paranoican, evo i snimka tog zvuka (mikrofon prislonjen na kuciste): http://www.filedropper.com/vibracije Sad me zanima jel i drugi vlasnici ovog diska primjecuju isto ili bih ipak trebao ici traziti zamjenu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Ja sam ga isto kupil ali ga nisam još spojil. Evo pem sad kroz 5 min pa javim dojmove o glasnoči. Prošli tjedan sam prijatelju složil jedan komp i uzel samsung f1 od 320 gb. Kompjuter je bil na stolu ,disk blizu glave/uha i objesili smo ga na gumu od gaćea i moram reći da je tiši od ovih jednu generaciju starijih samsunga. Još je k tome bil prazan pa ni glava nije išla puno sim-tam-sim-tam-tam.... Sad sam poslušal tvoj snimak. Nekaj od ovaga kaj bum nabrojil je možda istinito. 1. disk nije dobro pričvršćen za kučište i onda se prenose vibracije na kavez di ti je disk 2. disk je dobro pričvršćen za kavez ali kavez nije dovoljno dobro pričvršćen za kučište 3. kučište ti je "komad pleha" i jednostavno minimalne vibracije kučište uspijeva pojačati na razinu disko muzike ![]() 4. uglavnom, izvadi disk iz kučšta i drži ga upaljenog u ruci. ako se i dalje budu čuli takvi zvukovi onda ga vodi u servis jer tak se današnji diskovi nebi smjeli glasati. 5. ako disk ne proizvodi pod točkom 4, onda objesi disk na gumu iz gaća. imaš ju za kupiti u svakom dućanu koji prodaje tekstilni materjal od kojeg si mlade cure potajno rade minice dok im roditelji spavaju ![]() EDIT: Evo malo sam upalil svoj novi diskić i čini mi se da je ova mrga od diska može fino prodrmati kučište. Držal sam ga u ruci i malo se igral sa njim. Glavni problem ovog diska su njegove 3 ploče. E sad zakaj. Te ploče se vrte 120 okretaja u sekundi. Jedna blizu druge te ujedno svojom vrtnjom kovitlaju zrak oko sebe i stvaraju veliki propuh..... Uglavnom još je to dost tiho kak je zapravo moglo ispasti. Škužil sam da dok sam išel pokriti gornju stranu i malo ju pritisnul disk je počel lagano vibrirati i počel se slično glasati ko na tvojoj snimci. Zatim sam ga još malo stiskal i okretal svud i svagdje.... Zaključak je ovaj. Disk je najtiši dok nije pritisnut ni na jednom mjestu. Uglavnom najtiši je bio dok sam ga što laganije držal u ruci na način da je visio izmđu prstiju a ne da ga držim u dlanu. 1. rješenje: stara metoda ![]() 2. držati disk ugašenim ![]() 3. rješenje: čekati SSD-ove od 1TB nisam možda baš pomogel, ali kaj moreš..... nadat se da sljedeći disk nebude imal pokretne dijelove... laku noć/dobro jutro ljudovi ![]()
PCE 100+kg demolition squad Zadnje izmijenjeno od: NJUNJO_HR. 26.10.2008. u 04:10. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | ||
LateralusX
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
![]() uspio sam ga rijesiti s nekoliko komadica pjenaste gume - vazno je da nema dodira HDD-a s metalom, da se vibracije ne prenose na kuciste (u mom slucaju i na stol na kojem je racunalo) ![]() ![]() Citiraj:
Zvuk samog HDD se ne cuje, ali se osjete vibracije. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Prije nego su proizvodaci s kucistima poceli gurat koje kakva rjesenja za utisat diskove, korisnici su to radili sami na nacine koji su njima odgovarali. Sad je na pce postalo moderno vjesat diskove o gumu, a ja se sjecam kako sam pred 8 godina u svom starom P3 disk izvadio iz ladice i stavio na spuzvu. Vec dosta diskova sam ja utisao na razne nacine i uz par ventilatora u kucistu ni jedan disk (osim raptora) se nije cuo u radu. Tako da ako se cuje, a nije nista bilo doradjeno na njemu, postoji mogucnost da se utisa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Ajme covjece ja se ovo nikad ne bi usudio napravit... Pa to moze roknut samo tako... Radije cu nabavit neko gotovo rjesenje, npr. ovaj Sharkoon Vibe fixer u Linksu. Zajeb je samo sto imam Chieftec kuciste s "inteligentnim" montiranjem u 5,25" utorima, odnosno nemres sarafima zategnut nego ima posebne sarafe koji glume vodilice. Bedasto, al sta ces. Valjda ce funkcionirat za ovo sto mi treba. Samo, bit cu bijesan ak spalim jos 135 kn za taj vibe fixer a to ne rijesi problem. Al ovaj zvuk me zivcira beskrajno, sad nis drugo ne cujem nego stalno to hucanje, osjecam kako mi mozak pulsira u istom ritmu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Ajde ti najprije na neki "brzi" nacin utisaj HDD i tako ga drzi par dana da cujes dal je do njega. Da ne bi ispalo da se recimo krivi HDD, a vibracije radi neki vent na ispuhu ili slicno. Ako imas kuciste s cijelom prednjom 5.25" stranom onda nemas problema, protegnes gumu od stranica i izmedu HDD. I odmah znas kolko ce biti tihi, dal je "prestao" vibrirat i dal ti se isplati ulagat u neka gotova rjesenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Ma do diska je 100%, nisam vec duze vrijeme nove komponente dodavao, a cim sam danas ubacio ovaj odmah sam primjetio "novi" zvuk... A osim toga, kad mu iskljucim napajanje onda naravno i zvuk prestane... Probat cu ga na neku spuzvu stavit pa cu vidjet, mozda pomogne. Al zapravo mi je namjera originalnog posta bila da vidim dal i drugi imaju isti problem s tim Samsungom, jer ak to nije uobicajeno moglo bi znacit da bi disk mogao riknut u skorijoj buducnosti a fakat ne bi htio izgubit parsto giga podataka ak to ikako mogu sprijecit. Ak je normalno onda se mogu zafrkavat s utisavanjem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Ne samo samsunga, to ti je pojava bilo kojeg diska. Od serije do serije, od proizvodaca do proizvodaca diskovi vibriraju, neki jace, neki slabije. Ako ne radi neke cudne zvukove i ako nije spor i ne rusi sistem svako malo, sansa je da je 100% ispravan i da ce nastavit radit dugi niz godina. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
Moj samsung 250GB ima pušta takvu rezonancu. Nisam ga mogao nikako utišati nekim normalnim metodama.Na kraju sam smanjio taj zvuk na minimum tako što sam stavio neku krpu između kućišta i stola - jer se zvuk najviše čuo prenošenjem vibracija s kućišta na stol. Sad sam promjenio kućište i to ne pali - sad će taj hardić letiti iz kućišta i postati će vanjski hardić. Baš sam i ja jučer kupio isti disk i vidjet ću kako se on ponaša. Ali općenito vjerujem da je to stvar od harda do harda bez obzira na proizvođača i model - jednostavno bad luck....nadam se samo da neće i meni tako opet rezonirati, jer će mi veći gušt biti zabiti ga u zid nego neš drugo (bez obzira na lovu) ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
![]() Dr.Gonzo diskovi nemogu nikamo "roknut". Ak malo bolje pogledaš videl buš thumbscrew šarafiće. Kupi takvih 4 u Linksu. Gumu stavi nek ide ispod šarafića i zatim omotaj jednom gumu oko svakog šarafića. Meni su na ovaj način diskovi u kompu od mjeseca kolovoza te su preživjeli vožnju od Koprivnice do Zagreba autom. Nisu se ni pomaknuli. Vješanje na gumu mi se pokazalo bolje i od stavljana na spužvu, gumu, krpe..... Jednostavno je ovo najbolje rješenje. Jedino kaj je možda bolje ,ali skuplje, od ovoga su one kutije za diskove tipa ovog. E sad trebalo bi potrošiti kintu i vidjeti/čuti. Uzmi gumu debljine 1cm, jedno 5m da imaš za rezervu. Nebi trebalo biti skuplje od 10-20kn. Šarafići su oko 10kn 4 komada.
PCE 100+kg demolition squad Zadnje izmijenjeno od: NJUNJO_HR. 26.10.2008. u 20:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Evo samo da javim da sam uspio uz pomoc spuzve i malo elastike utisat disk cini se u potpunosti. Ocito rezonira kad je u direktnom kontaktu s kucistem, sad se ne cuje uopce. Rjesenje je cista improvizacija al radi. Evo slika: ![]() I zvuk istom metodom ko i jucer, al nakon utisavanja: http://www.filedropper.com/vibracije2 Vjerojatno cu na kraju ipak kupiti neko gotovo rjesenje za utisavanje, ali za sad je ovo ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
E sad još kupi thumscrew šarefi i oko njih namotaj gumu. Na ovo slici ne vidim dal si stavil obične šarafe i oko njih omotal gumu. Na taj način ti disk nebu bježal nikam i nema mogućnosti da ti ispadne iz "improvizacije". A gume napni toliko da možeš maknuti onu spužvu ispod diska da ti se lufta od ispod ![]() Ma super je ovo rješenje
![]() |
#14 |
Premium
|
Ma je, stavio sam obicne sarafe, imam i thumbscrews al ista stvar, drze i ovi. Ionak je ta guma samo da disk ne opadne dok micem kuciste, spuzva je tu glavna. Al vidis i na slici da je sistem za montiranje 5,25" uredjaja bedast, odnosno nije al cini svaku improvizaciju 100% kompliciranijom, tak da zapravo i nemam dobar nacin da te gume toliko zategnem da bi drzale disk same. Ma na kraju cu uzet ovaj vibe-fixer u Linksu, al ne zuri mi se, mozda promijenim kuciste prije toga. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|