Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD Radeon
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.06.2014., 03:38   #1
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Problem: XFX R9 290 zujanje - PROBLEM RIJESEN!

Poz... Eto imam cudan problem, grafa cudno zuji, ispusta neki glupi zvuk, vrlo visoki kontinuirani zvuk nekog zujanja. Zvuk ne varira, uvijek se cuje jednako.

Probao sam sa reinstalacijom drivera sa normalnih na betu i sve isto, ali primjetio sam da kada driveri nisu instalirani, tog zvuka nema... I kad sam instaliravao betu pa usred instalacije kad ekran onako pocrni par puta kad se driveri instaliraju i kad je doslo skoro do kraja tad je poceo taj zvuk. Prije toga se isto cuo na original driverima, a kad drivere deinstaliram, tog zvuka nema...

Grafa na sebi ima accelero hybrid vodeno.

Da bude zanimljivije imam dvije, ne odjednom u kompu, no probao sam obje i obje rade isti problem...

Pa ako netko ima slicno iskustvo ili moguce rješenje?

Zadnje izmijenjeno od: zwer54. 05.06.2014. u 06:47.
zwer54 je offline   Reply With Quote
Staro 02.06.2014., 08:04   #2
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Coil whine, čest problem tih kartica:
http://linustechtips.com/main/topic/...l-whine/page-3
http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2357492
U razvijenijim zemljama to čak i priznaju pod garanciju i mijenjaju proizvode, ali kod nas mislim da neće proći (i k tome vidim da imaš custom hlađenje, tako da vjerojatno garancije nema).
Jedino što je nekima pomoglo je da su promjenili napajanje, ali to nije 100% sigurno da će i tebi pomoći.
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.06.2014., 08:57   #3
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
Coil whine, čest problem tih kartica:
http://linustechtips.com/main/topic/...l-whine/page-3
http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2357492
U razvijenijim zemljama to čak i priznaju pod garanciju i mijenjaju proizvode, ali kod nas mislim da neće proći (i k tome vidim da imaš custom hlađenje, tako da vjerojatno garancije nema).
Jedino što je nekima pomoglo je da su promjenili napajanje, ali to nije 100% sigurno da će i tebi pomoći.
Ali zanimljivo mi je da nista ne zuji kad upalim komp i dode dio kad ucitava windowse i taman prije nego se pojavi welcome screen, zujanje pocne (odnosno kad ucita driver)... Bez drivera nista ne zuji...
Staro 02.06.2014., 10:27   #4
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

da, kad učita driver onda je upogoni kako treba tj 100%. Do tada je samo u 2D modu koji je ne opterećuje na taj način. Zbog toga se niti ne čuje cviljenje-crvčanje do tog trena.
Staro 02.06.2014., 10:59   #5
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Tipican "problem" sa hrpom vga kartica. Moze se rijesiti da se zaliju zavojnice vrucom plastikom. Nakon toga nebi smjelo vise zujati.

Samo sto time onda gubis jamstvo.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 02.06.2014., 11:05   #6
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Citiraj:
Autor cuks Pregled postova
Tipican "problem" sa hrpom vga kartica. Moze se rijesiti da se zaliju zavojnice vrucom plastikom. Nakon toga nebi smjelo vise zujati.

Samo sto time onda gubis jamstvo.
Da, to i nije baš najsretnije rješenje... A još ima dosta bolje hladjenje od originala... Citam da ekipi ide preko 95 stupnjeva u loadu, moja ne prelazi 70...
Staro 02.06.2014., 13:00   #7
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Probaj reklamirati.
Staro 02.06.2014., 15:47   #8
Sanogo
Premium
Moj komp

Sanogo's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
Ja sam svoju XFX R9 290 isto slao u Links na reklamaciju i kažu da nisu primječena nikakva zujanja ni "visokofrekventni" zvukovi. Al probat ću doma snimit to pa slat mail.
Sanogo je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2014., 13:46   #9
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Citiraj:
Autor Sanogo Pregled postova
Ja sam svoju XFX R9 290 isto slao u Links na reklamaciju i kažu da nisu primječena nikakva zujanja ni "visokofrekventni" zvukovi. Al probat ću doma snimit to pa slat mail.
Tak sam si i mislio da reklamaciju mogu zaboraviti... A pogotovo jer nemam stock hladjenje na njoj, iako je to kaj je na hladjenju radjeno samo bolje za grafu, oni ce vjerojatno uzet u obzir da je zbog toga... xd
Staro 03.06.2014., 13:49   #10
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ako mozes nabavi stock cooler, namontiraj i snimi video te posalji na reklamaciju. Mada mislim da ces dobiti novu karticu sa istim problemom jer su velike sanse da se to opet pojaviti

Meni se to desavalo sa ati HD4830 pa sam kao rjesenje stavio slusalice dok sam igrao igre
Cuky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.06.2014., 15:23   #11
virus1
Premium
Moj komp

virus1's Avatar

Ja sam bio primjetio da kada grafa u igrama roka 150/200/300 frameova nepotrebno ta zujanja dolaze do izražaja, no uspio bi to smiriti da u određenim igrama ograničim grafi framerate u smislu uključiš v-sync i zujanje bi nestalo, sad dali je to bilo samo do mog kompa/grafe ili jednistveno iskustvo to neznam ali vrijedi probati, pokušajte
virus1 je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2014., 18:22   #12
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Čak sam primjetio da kod duljeg igranja battlefielda zvuk nestane skoro u potpunosti, onako, tek tolko da se cuje, valjda kad se sve dobro zagrije... Ali naravno, cim izadem iz igre eto ga opet, s tim da dok igram ionako mi je svejedno jer koristim slusalice... Ali zivcira bas kod ovakvog koristenja kad sam po netu i forumima...

A probat cu reklamirat, sta sad...

edit: Možda najbolje da pričekam kad nestanu identicni modeli iz trgovina pa onda...

EDIT2:

Eto našao sam rješenje za zujanje... Malo je glupo al eto, u afterburneru kad postavim da mi ventilator radi na 100%, zujanja nema, čim spustim na npr 80% zujanje se čuje i onda reguliram, što više to manje zuji, a na 100% ništa ne zuji... (tako mi je i frend rekao da mu je cudno sta zuji, taj koji mi je prodao, a kod njega ništa nije zujalo, sad znam i zašto, jer je on držao na 100%)

Btw. clockao sam grafe sa 950 na 1040 mhz i na tih 100% vent u 3d marku nisu prešle 61 stupanj...

Zadnje izmijenjeno od: zwer54. 04.06.2014. u 20:39.
Staro 10.06.2014., 09:45   #13
nicky.sl
Registered User
Moj komp

nicky.sl's Avatar

Datum registracije: Jun 2014
Thumbs down

Citiraj:
Autor zwer54 Pregled postova
Čak sam primjetio da kod duljeg igranja battlefielda zvuk nestane skoro u potpunosti, onako, tek tolko da se cuje, valjda kad se sve dobro zagrije... Ali naravno, cim izadem iz igre eto ga opet, s tim da dok igram ionako mi je svejedno jer koristim slusalice... Ali zivcira bas kod ovakvog koristenja kad sam po netu i forumima...

A probat cu reklamirat, sta sad...

edit: Možda najbolje da pričekam kad nestanu identicni modeli iz trgovina pa onda...

EDIT2:

Eto našao sam rješenje za zujanje... Malo je glupo al eto, u afterburneru kad postavim da mi ventilator radi na 100%, zujanja nema, čim spustim na npr 80% zujanje se čuje i onda reguliram, što više to manje zuji, a na 100% ništa ne zuji... (tako mi je i frend rekao da mu je cudno sta zuji, taj koji mi je prodao, a kod njega ništa nije zujalo, sad znam i zašto, jer je on držao na 100%)

Btw. clockao sam grafe sa 950 na 1040 mhz i na tih 100% vent u 3d marku nisu prešle 61 stupanj...

Prijatelj te garant zeznija jer nema šanse da nije čuo to zujanje.
Staro 10.06.2014., 09:52   #14
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
ne mora biti... meni recimo zuji jedan vent na h110 i to isključivo u idle-u na nekih 750-800rpm dakle kada je hladnije vani/nutra, sve iznad toga do 100% ventova nema nikakvog zujanja.

da držim na bilo kojoj brzini fixno ne bi ni znao da imam taj feler.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2014., 10:29   #15
virus1
Premium
Moj komp

virus1's Avatar

Govorim napamet ali ne treba značiti da ga je frend zeznuo, možda počne vent zujat u određenoj poziciji, bilo bi smiješno da nije istinito ali ponekad samo malo ajmo reći našpigaš grafu gore/dolje, promrdaš ajmo reći taj dio na kojem su ventovi i zujanje se ne čuje, nekad je u igri samo milimetar, a opet s druge strane što je češći slučaj da je ležaj prozujao ili sami vent nije dovoljno izbalansiran.
virus1 je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2014., 12:48   #16
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Niste vi dobro shvatili ocito... Ne zuji i ne proizvodi zvuk ventilator... To nije zujanje nego više kao neko cviljenje... Nešto slično onome kad procesor cvili... Zajebo me nije jer mi je donio dvije kartice, obje se ponašaju identično i znam za šta su njemu služile i znam da mu buka nije bila bitna i da su se ventovi vrtili na 100% jer ih je imao i duplo više nego što treba u kučištu... Sve i da je cvililo, od svih tih ventilatora, nebi se čulo...

Ugl, cvili nešto na grafičkoj, nije ventilator, ali kada smanjim brzinu okretaja ventilatora, a kada pojacam na 100% to cviljenje nestaje... Znači na 90% cvili, na 95% cvili, na 100% ne cvili... Razlika u okretajima od 95 do 100 je jako mala, tako da nema veze sa okretajima ventilatora vec... Očito cvili komponenta na kartici koja prigušuje napon za smanjenje broja okretaja ventilatora, a kad se pusti na 100% prigušenja nema pa nema ni cviljenja...
Staro 10.06.2014., 12:59   #17
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

znači sklop (potenciometar) za regulaciju vrtnje ventilatora cvili.
Staro 10.06.2014., 13:00   #18
tOta
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2006
Postoji li mogućnost da se taj ventilator spoji negdje drugdje tipa fan header na matičnoj ili kakav kontroler ventilatora?

Čak možda bi ti i poslužio onaj adapter što dođe sa hladnjacima/ventilatorima 12V -> 7/5V.
tOta je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2014., 09:01   #19
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Citiraj:
Autor tOta Pregled postova
Postoji li mogućnost da se taj ventilator spoji negdje drugdje tipa fan header na matičnoj ili kakav kontroler ventilatora?

Čak možda bi ti i poslužio onaj adapter što dođe sa hladnjacima/ventilatorima 12V -> 7/5V.
Upravo to sam i napravio... Ja imam vodeno koje ionako nije original od te kartice, a to vodeno na sebi ima konektor koji se usteka u original mjesto na grafi, ali ima samo dvije zice umjesto 4, samo broji okretaje i regulira ih... No skužio sam da ako ti ištekam iz grafe, ventovi se automatski vrte na 100%, a grafa prestane cviliti...

I tako sam ventilator na kileru spojio na zalmanov potenciometar i smanjio okretaje, a vent na grafi je ostao na 100% ali nije nešto glasan pa mi ne smeta... A ne škodi ni grafi...
Staro 12.06.2014., 21:04   #20
xtreme96
OC addict
Moj komp

xtreme96's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
Pa jel mozes i taj vent na grafi spojiti direkt na napajanje/bilo sto drugo osim grafe? Kazes spojio si ovaj na kileru na potenciometar. Zasto nebi i vent od grafe spojio na slican nacin...

Probaj iskopcati kabel od venta iz grafe, dakle da svi konektori za ventilatore na grafickoj budu slobodni i onda pukni u softveru brzinu venta na 100% iako nema spojenog venta na grafu. Mozda ne bude cvilila, a onda mozes spojiti vent od grafe isto na neki potenciometar, da ne moras trpiti glasnocu venta od grafe...

Zasto uopce imas vent od grafe spojen ako imas vodeno na grafi? Jel vent od grafe hladi VRM mozda?
Staro 13.06.2014., 09:01   #21
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Citiraj:
Autor xtreme96 Pregled postova
Zasto uopce imas vent od grafe spojen ako imas vodeno na grafi? Jel vent od grafe hladi VRM mozda?
http://www.arctic.ac/eu_en/accelero-hybrid.html

evo link pa pogledaj na koji vent ja mislim... U konektorima od grafe nije spojeno ništa, a ovaj vent na njoj napaja se iz istog konektora iz kojeg se napaja i vodena pumpa...

mogu to izvest da precvikam zice od tog hladnjaka pa ih sam prespojim na neki drugi izvor napajnja...
Staro 13.06.2014., 14:49   #22
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Meni se ista stvar dogadjala kad sam na gtx 480 spojio accelero xtreme 2 u njen originalni konektor. Nakon odspajanja ventova s grafe i spajanja preko 7v molexa, nema vise cvljenja.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno