|
![]() |
#1 |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
Bizarno ponasanje racunala
Ovu konfu (odgovara opisu u moj komp) na istom OSu imam vec 5-6mjeseci i nikad nikakvih problema. Nisam dodavao nikakvi novi hardver niti mijenjao drivere. Problemi su poceli prije 2-3 tjedna. Prestajali su raditi uredjaji upiknuti u PCI slotove. Tek tako. Prvo mrezna, onda i DVB-S tuner. Mreznu nisam ni trebao jer imam dvije na ploci, pa sam ju izvadio i na par dana zaboravio problem. Onda je poceo stekati TV tuner. Prvo sam mislio da je krepao TV tuner pa sam ga u trgovini zamijenio za novi, no i taj se ponasao identicno. Malo radi malo ne. Tada sam poceo pregledavati drivere i event log. U eventu je bilo nekih pogresaka. tipicnih za Vistu x64, koje sam rjesio (gameport driveri i sl). Onda su poceli problemi s bootanjem. Cim bi se upalio BIOS (American Megatrends slika) memorija bi se ocitala normalno, no onda bi se sve usporilo. Prodje cca 5min da se nista ne dogadja, a ako udjem u BIOS setup, onda se setup ocitava slovo po slovo ![]() Tada sam pomislio da je problem u BIOSu. Prvo sam resetao CMOS - nije pomoglo. Iako je na ploci bio zadnji sluzbeni BIOS, odlucio sam ga prema savjetu tehnicara Asusa upgradeati na zadnju beta verziju(1405). To nista nije promjenilo. Komp se i dalje ponasa isto. U medjuvremenu sam shvatio da mi BIOS ne pamti postavke u setupu, tj. da mi uvijek sve vrijednosti nakon iskopcavanja napajanja iz struje vraca na default. Na nekom forumu mi rekose da je crkla baterija na maticnoj. Kupio sam drugu u Chipoteci, tj. 5 komada za svaki slucaj. Kad sam dosao doma shvatio sam da je svih 5 baterija korodiralo vec u pakiranju. Tada sam prvi put poceo opako psovati. Vratio sam staru bateriju. (Nije ta baterija vjerojatno problem, znam, ali ipak spominjem da ne bi bilo "nismo znali".) Prije par dana pojavio se major problem. Usred rada na racunalu. Tu-duum, cuje se zvuk identican onome kad se iskljuci USB uredjaj. I gle vraga; mis prestane raditi. Ni ne svjetli vise. Iskopcam ga, vratim nazad, ali nista. Ne prijavljuje se. Dapace; nista od USB urdjaja ne radi. Dakle; ne rade USB portovi. Nakon normalnog restarta sve opet radi. Radi cijeli dan. I onda radi drugi dan i opet usred rada crkne mis. Ili 5 puta za redom u 2h crkne mis. Probam drugi mis; ne radi. Probam miseve na drugom kompu; rade. OK, mislim si ja mozda je napjanje. Ovo Chiftecovo 400W napajanje nije lose, ali nije bas ni nista posebno, a i 2g je staro. Vec sam pomislio na kupovinu novog, ali ipak prije kupovine odlucim ja pregledati kablove. Bas je bio prestao raditi mis i TV tuner je srao isto. I tako, dok je racunalo jos radilo otvorim kuciste i drmam ja iznerviran kablove. Prodrmam malo jace a kad ono; proradi mis i TV tuner pere HD besprijekorno. Maknem ruku, smanjim pritisak, a ono ponovo prosere. !!! Tada sam poceo puno posvati. Restartam ja racunalo jos jednom i opet sporo na bootanju. Dodirnem plocu prstom, a sistem se odmah ubrza i odboota normalno. Na Asusovom forumu su naravno odmah poceli pljuvati po Visti i AMD chipsetima. Slijedio sam ipak sve njihove upute (testiranje memorije,harda,novi driveri, novi bios, event manager,temperature-sve OK), ali nista se niije popravilo naravno. Nije to Vista. Brejka se i puno prije ucitavanje Viste, a osim toga na istoj Visti je sve radilo na istom harveru/softveru/drajverima mjesecima. Sada vise ne znam sto da radim. U cemu je problem? Napajanje? Ploca? Meni sve smrdi na pokvarenu plocu (A8N32SLI-DELUXE, a i ne bi mi bila prva pokvarena ASUSica u karijeri), no moglo bi biti i napajanje? Sto vi kazete? Prije nego potrosim pare uzalud... Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 13.11.2007. u 01:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Hmm, prvo sto sam pomislio je izvadit sve iz kucista, dobro ocistit/prpuhat kompresorom i sastavit van kucista, pa ako radi unutra sa svim, ako ne, reklamacija ili kupnja.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
"Samo vodu ne!"
|
Ima li jos netko kakvu ideju prije nego probam sve izvaditi kao sto je nino rekao, ili kupiti novu maticnu kao sto je MeT predlozio!? BTW (da mogu kalkulirati)...koju S939 maticnu preporucate? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
gle, nesto ti gubi kontakt. ako si reko da kad stisnes sve radi normalno, provjeri kablove. zavisi sad jesu to kablovi od napajanja (ako jesu, moze bit stvar da ti gubi kontakt na molexima pa ti to moze bit prilicno opasno za driveove zbog nestalngo dotoka struje/napona) ili se radi o ide/s-ata kablovima. to bi ti u biti bila najjeftinija solucija, kablovi su zadnji put kad sam provjeravo bili oko 20 kn. ako ces vec uzimat nove kablove, preporucam round kablove, puno su trajniji i manje osjetljivi na guzvanje, sto ce to dobro doc ako imas guzvu u kucistu. sorry, onaj prvi post sam napiso malo "pod cokom", nisam procito sve do kraja. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
"Samo vodu ne!"
|
Upravo je postalo jos bizarnije. Prema prijedlogu kolege, razmontirao sam komp. Izvadio sve komponente. Pa cak i proc i sve ostalo sto se dalo izvaditi. Sve sam dobro ispuhao. Promijenio sam sve kablove koji su se dali promijeniti. Stavio novu bakteriju(s kojom CMOS konacno pamti postavke). Sve sam, skolski i pazljivo ugradio natrag. Cca nekih 10h radi komp. PCI kartice rade bez greske do sada. Boota se normalno, dakle nije vise usporeno na pocetku ucitavanja BIOSA. Znalo je vec ovih dana biti da je dugo sve radilo pa ne mogu sa sigurnoscu reci hoce li tako i sada. Ostao je problem misa. Djelomicni. Do sada se nije izgasio sam od sebe, ali zato Vista ne prepoznaje driver za standardni oprticki Logitech USB mis; sto je nemoguce. Za takve miseve ne postoje driveri. Zapravo bas svi OSovi ih prepozanju, pa tako i je i moja instalacija Viste x64 Ultimate prepoznavala pola godine taj isti mis dok nije pocelo ovo sranje. Mis inace radi, ali Vista nakon svakog restarta trazi driver. Ukoliko ne odaberem opcije "Search automatically for driver" ili "Ask me later", vec pritisnem "Don't ask me again for this device", e onda se mis lijepo odjavi i prestane raditi. To me sve polako podsjeca na onu staru dobri Microsoftovu: "Unable to connect to Internet. Please check for solutions online". |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
probaj si pogledat da ti nije mozda ukljucena neka opcija za standby na usb portove, neam pojma kak to sljaka na visti, znam da ima ta opcija na xp. jesi probo mozda sa nekim drugim usb misem? mozda je misonja crko? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Koristiš li možda SetPoint i koju verziju? Kod mene je najnovija 4.00 radila probleme i na XP-u i na Visti pa sam vratio 3.30.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
"Samo vodu ne!"
|
Nova fora; Nakon jos jednog restarta, Logitech USB Wheel Mouse je priznat od strane Viste. Tek tako. Samo od sebe. Sada sve radi, ali imam predosjecaj da nece tako dugo ostati. Stvari se rijetko pokvare same od sebe, a nikada se ne poprave same od sebe (narocito kad je Microsoft u pitanju). Setpoint nikada nisam imao. U svim OSovima bi svi moji moisevi bili prepoznati. Imam ih nekoliko svi rade na drugoj konfi i na laptopu, tak da nema govora o tome da su defektni. U power optionsu je sve podeseno na performance. USB Selective suspend setting disabled. Sada sam stvarno isfrustriran. Bilo bi mi lakse da je nesto crklo i gotovo. Ovak ce opet, usred guzve s poslom za par dana, sve poceti od pocetka... Postajem prestar za ova natezanja...u ovakvim situacijama mi uvijek dodje da prodam bubreg i kupim powermaca. Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 14.11.2007. u 00:42. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Heh ovako, što se drivera za miš i mišra tiče, nemoguće je reći dal je to neki problem Viste ili je problem negdje drugdje, u svakom slučaju izgleda da s tom pločom nešto nije (bilo) na čisto jerr iako si ispukao i isprespajao sve nekako mi ne sjeda baš da se sama od sebe sredila od toga, doduše može biti da je stvarno neki kontekt negdje između npr proca i ploče ili ploče i meme bio slab pa sad bude bolje ali dobro to ćeš vidjeti... Inače ako nemaš garanciju na tu ploču više ako se ponovo pojave problemi milim da ćeš morat promjenit istu, sve ono gore bi upućivalo na to, e sad naravno znam da je to tlaka i sve al jbga u tom slučaju nećeš imati izbora...
![]() |
#14 |
"Samo vodu ne!"
|
Da, u pravu ste. Malo ju je tesko iscupati sad kad sve radi, ali morat cu. Ima li tko prijedlog za drugu S939 maticnu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
"Samo vodu ne!"
|
Ma i ova moja ima nForce4, pa se bas nije pokazala. Prije toga sam imao 2 a8v deluxe asusice koje su isto crkle. Jednoj SATA, drugoj ATA slot. Sve mi se nekako cini da je losa izrada u pitanju. Ova moja a8n32sli -deluxe je kao bila najbolja s939 ploca, kad sam ju kupio. Tako su mi barem rekli tada. Hrpu novaca sam dao za nju. I sad jos vidim kosta 1250kn, a ono isti drek kao da imam Matsonica. Cak mi se cini da je generalno Matsonic bio pouzdaniji. ![]() Nista, s obzirom da sad vec 24h radi sve kako treba dobit ce sansu jos par dana, ako ne; ide druga privremeno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Oš kupit moju DFI Infinty nF4 Ultra? Nova, neotpakirana, full bundle i garancija. Stara riknula pa sam dobio ovu, ali sam u međuvremenu promijenio platformu pa mi sada leži u ormaru.
![]() |
#18 |
"Samo vodu ne!"
|
Kako se ta DFI Infinty nF4 Ultra ponasa pos vistom x64? Ima drivera? Jel stabilno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Beskorisna bitanga...
|
Heh ako ideš na Vistu IMHO izbjegavaj Viau u širokom luku dakle za s939 ostaje ti samo Nforce ali ja ipak nebi išao na DFI ako nisi siguran da će ti ram radit na njoj, bilo je ovakvih Abitica kao moja na tržnici i newsima po 300kn što se uz malo cjenjkanja skina na 200ak i to probaj, ja ti garantiram da ako je abitica ispravna neće imati s vistom problema...
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
ma skinio bi mu k na 200 ma koliko se on dobro cjenkao. evo ako hoce moju po 300, svjeze podmazana zujalica, ispuhana prasina....puklo mi nesto u glavu pa ju prodajem....konj ![]() nego, zasto sam ono stisnio reply....da, vidim da mu preporucuju "jednu, jedinu i nenad***ivu" DFI lanparty plocu no upravo ovo o cemu se ovdje prica se desilo kolegi na njoj. mislim da sam i ovdje citao o jednom primjeru nedavno. dakle, trebalo bi izbjegavati takve preporuke "uzmi ovo i neces se za***ati" jer tako nesto jednostavno ne postoji na ovome svijetu. a zadnje sto covjeku kojeg maticna izludi je razocaranje kad mu to napravi i iduca koju je uzeo po takvoj preporuci. naravno, ne tvrdim da bi mu se tako nesto sigurno desilo s bilo kojom DFI plocom nego nego da ni one nisu bez grijeha. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Beskorisna bitanga...
|
Uopće neću ulaziti u DFi ovo ili ono raspravu (izbirljivost rama je poznata stvar i to sam mu rekao) samo znam iz prve ruke da Abitica ne radi probleme sa Vistom i to mi je dosta, ja sam na njoj vrtio Xpe 32bit, XPe 64bit, Vistu 32bit, Vistu 64bit, ubuntu linux 32bit, ubuntu linux 64bit, macos x, Suse 9 32bit, suse 10 32bit pa eto nikad problema sa stabilnošu i radom... ![]() A propo cjenjkanja ima dosta raje koja prodaje radi prelaska na c2d ima na newsima jedan koji je sve osim abitice prodao traži 300 ali mislim da bi je uspio iskamčit za max 250... ![]()
![]() |
#22 |
Premium
|
a cuj ako su ljudi ocajni to ne znaci da svi moramo biti. ti kao i ja znas da ta ploca vrijedi vise od 250 ![]() nego dosta OT, ovaj nista ne javlja sta je napravio, mora da je zadovoljan sto mu trenutno ne pravi probleme. steta, to uvijek zavrsi tako da ti pocme opet raditi pizdarije bas kad je novcanik prazan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
"Samo vodu ne!"
|
Bez brige. Ovaj samo prati situaciju. ![]() I stvarno, jos uvijek sve radi dobro. Vjerojatno nece dugo. Da sam pri novcu ne bih uopce oklijevao. Slozio sam si racunala pocetkom godine za posao i planirao s njima izdrzati barem do sredine slijedece godine kad bih presao na C2Q,C2D ili barem X2 na AM2. Novac sam u lozio u druge stvari pa je sad ovo nepredvidjeni pain in the ass. Na srecu ovo mi nije jedino racunalo pa nije totalna hica. S939 bih uzeo samo ukoliko je povoljno. Bas kao sto je yedwy preporucio. E sad 250 ili 300kn tak svejedno (iako ne smije biti vise od 300). Vise me zanima kompatibilnostm kvaliteta i pouzdanost. A to sad istrazujem. Sto se tice memorije i izbirljivosti DFI ploca naspram iste; o cemu se tu zapravo radi? Ja imam najobicniju 2X1GB DDR400 neklokanu Kingmax memoriju (3CL). DFI to ne podrzava? Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 15.11.2007. u 16:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Beskorisna bitanga...
|
Iskreno ja ti nebi znao reći samo znam da je bilo svakakvih kopmlikacija s ramobvima uključujući i neke zaista bizarne ispade, nebi ti preopruučio da uzimaš DFI vez da ti neko 100% iz osobnog iskustva veli da ti ramovi rade kako treba, klokani ili ne, zapravo je često znalo bit sranja baš sa "običnim" ramovima na DFI dok su neki uber moduli raddili kako treba...
![]() |
#25 |
Premium
|
nisu li bas s kingmaxom znale imati problema? onim obicnim crvenim keksima. ja sam od kolege bio kupio (kasnije ih i prodao na ovom forumu, nadam se da jos uvijek sretno rade ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|