|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2007
|
Problem s Pioneer optičkim pogonom
Eto dobio sam novi citac i przilicu snjim jer mi se stari citac malo pokvario tj nije citao sve cd-ove... i imam problem sa ovim novim,nezeli mi ucitat cd-ove dok sam u windowsima a kad sam u biosu mi odmah pokrene npr. windows xp...zna li neko kako mogu rjesiti problem??? PLZ HITNO!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Provjeri malo kako si stavio jumpere (master - slave) i ide kabel. Naime, master uređaj bi trebao biti na kraju kabela, a slave uređaj na sredini kabela.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
JUMPER sam morao premjestiti tj prebaciti za jedno mjesto naprijed i normalno spojio sam onaj veliki kabel i citac...taj kabel mi je spojen u hard i u citac...sada neznam koji je problem da mi nece citat :'( |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Koje mjesto naprijed? Ako su ti hard i dvd na istom kabelu, hard treba biti master, a dvd slave (na Pioneeru su označena mjesta za jumper kao MA, SL i CS). CS znači Cabel Select tj. da se master/slave opcija bira na osnovu pozicije na kabelu (master na kraju kabela, a slave na sredini).
![]() |
#5 | |
Registered User
|
Citiraj:
HARD mi je ja mislim sata ili sata 2 nemam pojma ako mi ikako mozes pomoc bit cu ti zahvalan...eto jucer kad sam dobio citac ono spojim napajanje u njega i kabel i ono ukljucim komp i pise mi disk boot failure...pa su mi rekli da moram jumper premjestit za jedno mjesto naprjed premjestio sam i onda sam mogao uc u windowse...jer prije kad bi mi pisalo disk boot failure...kad bih isao stavit windows(za probu) mi je pisalo da u mom compu nije naden hard...to sam rjesio uglavnom premjestio sam jumper za jedno mjesto naprijed i sada radi...a sada je problem sta mi nece citat cd-ove dok sam i windowsu,kad sam u biosu mi cita odma :S |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
SATA hardovi nemaju master/slave kombinacija i jedini jumper koji na njima može postojati je onaj za prebacivanje iz SATA u SATA2 mod, ali je to apsolutno nebitno. Čitač je spojen na ploču širokim kabelom za puno žila tzv. IDE kabel. Jedna od tih žila je drukčije boje od ostalih. Ta žila mora biti okrenuta (kada gledaš čitač od iza) prema kabelu za napajanje čitača (obično na desnoj strani čitača). Može biti da imaš stari 40-žilni IDE kabel, a noviji čitači traže 80-žilni kabel. Prvi korak bi ti bio spajanje kabela kako treba, a ako se ni onda ništa ne poboljša, odi kupiti novi. Isto tako možda ne bi bilo loše da izvadiš bateriju koju imaš na ploči na par minuta i onda je staviš nazad. Tako si napravio Clear CMOS i stavio sve postavke ploče na default vrijednosti.
![]() |
#7 | |
Registered User
|
Citiraj:
a niti neznam kako izvaditi cmos bateriju...tako da ploca je nowa pa da jos nes i za***em :S Zadnje izmijenjeno od: drky. 04.11.2007. u 16:05. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Ajd napiši molim te točno naziv čitača/pržilice/čega već (moram priznati da nisam baš sve skužio). Zatim reci ima li na tom kabelu (onaj široki tanki, pretpostavljam da o tome govorimo a ne o SATA) jedan ili dva uređaja (hardovi, optički pogoni). Ako je optički pogon iz naslova sam na tom kabelu, podesi ga na Master (staviti jumper na pinove označene slovima MA). Nastavak kad dobijemo malo više preciznih informacija ![]()
![]() |
#9 | |
Registered User
|
Citiraj:
Moj citac je i przilica dakle ima sveskupa i citac i przilicu...s jednim kabelom(sirokim,tankim ![]() Pa sada trazim pomoc dali neko zna u cemu je problem...dali sam mozda nesto krivo spojio il nesto tako slicno |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Aha, znači radi se o jednom optičkom pogonu (mislio sam da su dva jer si spominjao i čitač i pržilicu) - ubuduće kaži samo snimač ili pržilica jer svaki snimač je ujedno i čitač ![]() Kako su oba (hard i snimač) spojeni istim kabelom, jedan uređaj treba postaviti na master položaj, a drugi na slave, i to si znači napravio. Ako ti prije podizanja Windowsa čita CD-e, a u Windowsima neće, onda se možda radi o nekom softverskom problemu. Jesi probao otvoriti CD desnim klikom pa na Open kad ga nije sam pokrenuo?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Citiraj:
meni je u my computeru iconica samo od virtualnog diska...eto pogledaj... http://imajr.com/Original.aspx?Id=untitled_425624 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Daj deinstaliraj sve virtualne programe i vidi hoće li se pojaviti snimač. Jesi li gledao u Device Mangeru i Disk Managementu, možda u njima stoji snimač?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Registered User
|
Citiraj:
a da kad instaliram daemon tools onda dobijem virtualni cd...dakle sada kad sam unistalirao daemon nemam nijedne ikonice :S sta da sada napravim...mozda treba neke drivere installirat il nesto :S |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
EMP moderator
|
Start > desni klik na My Computer > Manage ili Start > Control Panel > Administrative Tools > Computer Management ili Start > Run > compmgmt.msc > OK Tu imaš Device Manager i Disk Management. "Uslikaj" oboje, ali prije toga prozor lijepo raširi da se sve u komadu vidi. Je li BIOS normalno prepoznaje sve uređaje? Zasad nemoj instalirati nikakav software za virtualne pogone dok ne riješimo prvo ovo...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
EMP moderator
|
Što sad na kraju, prepoznaje ili ne i što točno? Nisi ništa rekao...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
EMP moderator
|
A u pm, opet smo na početku... ![]()
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|