Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.11.2007., 01:06   #1
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Question Nova konfa do 6500kn hitno,stara krama ide u smeće!!!

Planiram kompletno zamijeniti svoju trenutnu kantu za novu pilu. Konfa je ova:

MB Gigabyte P35-DQ6

Intel Core 2 Duo E6600 / Intel Core 2 Duo E6750

DDR2 2GB (2x1GB kit) PC6400 (800MHz) OCZ, Platinum XTC, DC kit

HDD Maxtor 6B300S0, 300GB, 7200 rpm

Gigabyte Radeon X1950Pro 256MB DDR (on Zalman Cooler)

Chieftec power supply 550W, EPS, ATX 2.0, 3×12V

Gigabyte Mid tower GZ-X2BPD-100, USB, Fire wire, 2×120mm fan, airduct, 1×cd cover

-Ova krama me izluđuje, igrice mogu lagano zaboravit, Crysisu mogu samo mahat iz daljine....Tak da trebam nekaj novo.
-Konfa bi služila pomalo za sve, a najviše za igranje i video/audio editiranje i manipulaciju.
-I još jedan detalj, planiram tokom slijedeće godine stavit Vistu Ultimate, ne znam koliko je to bitno za ovaj upit, eventualno za DX9/DX10 dilemu.
-Dakle, iznad 6500kn ne mogu ići.
-Cijene gledam u vemilu, čini mi se da je veći izbor, npr jedina X1950pro u hgspot je sa pasivnim hlađenjem, a to ne želim stavljat u komp.
-Preferiram ATI, imo sam dvije do sad, nikad problema, tak da ostajem pri njima.

1. Isplati li se uzeti sada DX9 karticu tipa ove Radeonke, ili je bolje uzeti nešto tipa GF8600GTS ili HD2600XT? DX10 mi ne znači nešto posebno (pogotovo sad jer gotovo da nema razlike između DX9/DX10, za sad), ali neznam hoću li moći igrati DX10 igre na ovoj X1950PRO, tj. dali će graf uopće biti kompatibilna sa novim igrama(tokom 2-3 god)? Piše da je "Vista Ready" al u igrama mi je poanta, da li će MORATI kartica biti DX10 da bi se igralo, il će se moć te igre igrat i na DX9 karticama. GF8600GTS su sada odlične, al mislim da neće dugo, kad igre počnu iskorištavati puni potencijal DX10-ke. Naime, HD2900 I GF8800 si ne mogu priuštit, pa tražim alternativu.

2. Da li se isplati uzet matičnu koja podržava DDR3 memoriju, pa onda i procu sa FSB1333 (jel ima to uopće veze jedno sa drugim???)? Tj., ima li smisla na ovu matičnu stavit Intel E6750 il bolje stavit E6600 koji je na FSB1066? Otprilike su tu negdje po cijeni, al je E6600 na 2.4GHz, zato sam htio E6750 jer je na 2.66. Dal je nužno uz npr E6750 imat DDR3 memoriju? Mislio sam uzet taj E6750 i ovu DDR2 memoriju, al neznam može li se to kombinirat. Jer DDR3 memorija ne ide na ovu matičnu kolko vidim, nit je vidim za kupit negdje.

3. Nije mi jasno kako može E6750 bit jeftiniji od E6700 a ima FSB1333? Jel to radi DDR3 memorije, il možda uz ovaj E6750 BOX ne dolazi hladnjak? Ak mi neko može objasnit, ne kužim u čemu je fora. Na približno istim taktovima su, samo što imaju različit FSB, a po nekoj logici bi FSB1333 trebo bit skuplji, il se varam? Razlika je 700kn...nije baš sitniš...

4. Jel dovoljno napajanje od 550W da bi solidno opskrbilo ovakvu konfu? Čiftek ovaj je 500kn, i ne bih puno više izdvajao za napajanje, ako nije neophodno. Sad imam 400W, neko noname smeće.

To je to otprilike, kučište mi se čini ok, ima 2 ventilatora, još Zalman na grafi, i ventilacija od napajanja, sve skupa bi trebalo napravit solidan propuh, bez kupovanja nekih dodatnih hladnjaka. Memorija ova mi se isto čini ok, za 2GB je super cijena, a i vidim da puno ekipe ima tu OCZ.

*Samo da se vratim na prvo pitanje, konkretno šta sam mislio; kao što rekoh, uopće mi DX10 nije bitan. Npr, kad instaliram Vistu za recimo godinu dana, gore će normalno bit DX10 jer ništa ispod toga ne može, da li će igre bolje radit na nekoj, makar mid rage, DX10 kartici, il će igra moć spustit razinu DX-a na 9 pa će DX9 kartica tipa X1950 moć svoj posao obavit kak treba, a neće ju "gušit" DX10? Valjda će me neko skužit.

Hvala unaprijed!
Atrax je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2007., 01:29   #2
rokoko
In Rainbows
Moj komp

rokoko's Avatar

Ova grafa postize bolje performanse od 8600gts/hd2600xt u dx9. I vista ce radit na toj grafi, a sad ovo kako ce dx9 radit ili dali ce uopce na dx10 iskreno ne mogu odgovoriti.
Maticnu mozes uzet sa DDR3 memorijom,ali nije nuzno, jer uvijek ces moc nadograditi DDR2. DDR3 je jos uvijek dosta skup, a performanse DDR3 ce se postepeno poboljsavati...tako da ce performanse DDR3 na vidjelo doc malo kasnije. Uzmi DDR2 sad jer je DDR3 preskup. Sto se tice E67XX...ovaj e6700 je prije izasao, i tada je bio najjaci c2d proc, a kasnije je u prodaju dosao i e6750 koji je i automatski bio jeftiniji,a i bolji je. Uzmi e6750 jer je jeftiniji,noviji a i bolji vjerojatno(u odnosu na e6600).Taj 550W ti je dovoljan,a kako citam po ovom forumu vidim da je i Corsair 450W/550W jos bolja kupnja. OCZ memorija je dobra isto tako.
Oglas

Oglas
Staro 07.11.2007., 01:30   #3
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
flajpan je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2007., 06:14   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Zaboravi Maxtor jer ima problema s pouzdanošću. Uzmi Samsung T166 ili WD AAKS.

1. igre sa Dx10 ćes moći igrati i na Dx9, tako da ti je rasprava o tome besmislena
2. još ne - preskupa je, a razlike u performansama se mjere u par %. Dok se DDR3 udomaći, proći će još 5 vrsta socketa.
3. Corsair 450 ti je sasvim dovoljan
Staro 07.11.2007., 08:40   #5
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Thumbs up

Citiraj:
Autor rokoko Pregled postova
Ova grafa postize bolje performanse od 8600gts/hd2600xt u dx9. I vista ce radit na toj grafi, a sad ovo kako ce dx9 radit ili dali ce uopce na dx10 iskreno ne mogu odgovoriti.
Maticnu mozes uzet sa DDR3 memorijom,ali nije nuzno, jer uvijek ces moc nadograditi DDR2. DDR3 je jos uvijek dosta skup, a performanse DDR3 ce se postepeno poboljsavati...tako da ce performanse DDR3 na vidjelo doc malo kasnije. Uzmi DDR2 sad jer je DDR3 preskup. Sto se tice E67XX...ovaj e6700 je prije izasao, i tada je bio najjaci c2d proc, a kasnije je u prodaju dosao i e6750 koji je i automatski bio jeftiniji,a i bolji je. Uzmi e6750 jer je jeftiniji,noviji a i bolji vjerojatno(u odnosu na e6600).Taj 550W ti je dovoljan,a kako citam po ovom forumu vidim da je i Corsair 450W/550W jos bolja kupnja. OCZ memorija je dobra isto tako.
E hvala puno. Ovo s procom mi nije bilo jasno, kak je to moguće, znači treba uzet E6750.
Za grafu sam si i mislio tak, jer kad se dx10 počne ozbiljnije primjenjivat, bit će i grafe jeftinije, bolji driveri....a do tad će DX9 kartica radit svoje.
Samo zamijenit hard dakle (baš sam mislio da je Maxtor dobra marka) i možda bolje Corsair napajanje.
To je to. Hvala.
Staro 07.11.2007., 11:26   #6
rokoko
In Rainbows
Moj komp

rokoko's Avatar

I kao sto coconut kaze, radje uzmi samsung ili wd.
Staro 07.11.2007., 15:37   #7
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Unhappy

Sad sam skužio tek da u vemilu nije raspoloživa gigabytova x1950pro. ima samo powercolor, 300kn je jeftinija, a čini mi se da su iste po karakteristikama. jedino što gigabytova ima zalmana gore. možda i bolje, 300kn je jeftinija ova, a nemre tolko lošija bit valjda. nisam imo powercolor nikad, samo sapphire, neznam kakvi su.
a u hgspot pak ima samo nekih LR i GT verzija i jedna sa pasivnim hladnjakom.
čak ni XT inačice ne vidim, da ima uzeo bih nju.
Staro 07.11.2007., 15:46   #8
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Ako ozbiljno mislis hititi stari komp, vrlo rado cu ga odvesti, ako hoces i za neku sitnu nadoknadu

EDIT: Imam ja doma jedno powercolorku, imao jos jednu ali prodao, zadovoljan. Mislim da je ova konkretna jedino bucnija od Sapphirea, ali ak 300kn ustedis kupivsi powercolor i kupis VF900 jos si u plusu
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2007., 17:48   #9
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Powercolorove nemaju temp. senzor i, kako je kolega gore rekao, bučnije su od Sapphirki.

Na HGSpotovom cjeniku LR označava lite retail (bundle), tak da te to ne buni.
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2007., 21:08   #10
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Talking

Citiraj:
Autor Matesonik Pregled postova
Ako ozbiljno mislis hititi stari komp, vrlo rado cu ga odvesti, ako hoces i za neku sitnu nadoknadu
nebum hitil, prodat ću frendu. lik ima pentium 3, i integriranu grafu, tak da će mu ovo doć ko suho zlato, a ja ću zaboravit tu konfu koda sam ju i hitil ne želim ju gledat više.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Oglas

Staro 07.11.2007., 21:16   #11
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Thumbs up

Citiraj:
Autor Razer Pregled postova
Powercolorove nemaju temp. senzor i, kako je kolega gore rekao, bučnije su od Sapphirki.

Na HGSpotovom cjeniku LR označava lite retail (bundle), tak da te to ne buni.
a to LR znači? ja mislio to neka sporija verzija tipa GT. dobro, u bundle mi je bitno da dobim kablove sve koji mi trebaju i to je to. neke dodatne igrice i programi mi ne znače ništa, a samo dižu cijenu tak i tak.
makar, vidim da je ovoj sapphirki jezgra za 20MHz sporija od drugih, al to je manje bitno. za 989kn, i to sapphire kojih sam imo već dvije, dakle nemože bolje šta se mene tiće. za tih 300kn šta sam uštedio stavim zalmana na nju. super da si mi reko za LR, sapphireu nekak više vjerujem, tak da će ta onda past.
hvala
Staro 08.11.2007., 09:46   #12
Viperus
Premium
Moj komp

Viperus's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Atrax Pregled postova
Planiram kompletno zamijeniti svoju trenutnu kantu za novu pilu.
Maxtor ti je bučan hard , radije uzmi neki drugi
I 6750 je bolji od 6600 , imaš jedan jako lijep test procesora u nekom broju bug-a mislim da je bio kolovoz-rujan , ali lijepo ti kaze da je 6750 skoro isti ko 6700 , i 6700 ga dobije za nekih dvadesetak bodova u 3d marku 06 , a u F.E.A.R.U. čak vodi e6750 za koja 3 fpsa XD

Zadnje izmijenjeno od: McG. 08.11.2007. u 11:15.
Viperus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno