Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.05.2025., 12:06   #1
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
[Arch] Timeshift restore problem

Molio bih cijenjene genijalce (eksperte) ovog foruma da mi pomognu riješiti ovu misteriju jer meni ne ide baš.
Također bih molio za strpljenje i razumijevanje, jer pokušavam preći na Linux, ali u tom procesu se nižu problemi s kojima se prvi put susrećem, a ima ih mnogo

History

Prije nekih 2-3 tjedna sam instalirao na poseban disk Arch i customizirao ga kako meni odgovara. To je radilo odlično u dual bootu sa Win10. Bootloader i sve je bilo na tom disku, tako da ništa nije bilo u konfliktu.

Setupirao sam Timeshift da redovito uzima shotove, i imam ih dosta spremljeno. Također sam ga dosta puta koristio jer kad si početnik sa Linuxom, neminovno je da ćeš nešto s*ebat, i Timeshift me gro puta spasio.

Tokom customiziranja Archa, dosta sam čitao i moram priznat, mnogo koristio ChatGPT jer jednostavno odgovore na neka pitanja manualno nisam mogao naći.

Šta se ChatGPT-a tiče, po mom iskustvu, to je ruski rulet. Neke probleme odlično riješi, ali s druge strane ti stvori nove probleme, dajući komande koje ili ne postoje (pa te to vodi u dodatno dopisivanje s njim, gdje se on ispričava i priznaje da ta komanda ne postoji), ili su neispravne, ili kao u mom slučaju - kompletno s*ebu cijeli sustav.

Znači naizgled bezazlena i jednostavna operacija se pretvorila u noćnu moru (i to nažalost ne Malnarovu).

Problem

Sve je radilo savršeno, htio sam samo neke nove ikone prebaciti iz dira X koji se nalazi u Downloads diru, u pripadajući dir - u ovom slučaju u /usr/share/icons/ tako da budu dostupne system-wide.

U diru X su se nalazila 3 druga direktorija: IkoneX, IkoneY, IkoneZ.
Ta 3 direktorija je samo trebalo move-at u /usr/share/icons/ i to bi bilo to.

S obzirom da za to treba sudo, i nisam znao kako move-at sva 3 direktorija (i njihove poddirektorije) odjednom u /usr/share/icons/, obratio sam se, naravno, ChatGPT-u umjesto da sam jednostavno proučio kako funkcionira mv komanda.

Gospodin GPT mi je jednostavno objasnio. Samo pokreni ovu komandu unutar direktorija X, šta sam i napravio. U terminalu sam bio u /home/neo/downloads/dirX i pokrenuo...

Code:
sudo mv * .[^.]* ..?* /usr/share/icons/
...nakon čega je nastao totalni raspad svega. Puknuo terminal, bash, nestale sve aplikacije, iskočili razni errori, reboot ne radi, shutdown ne radi, itd.

Komp sam morao hardverski isključiti. Nisam ga ni pokušavao upaliti jer mi je odmah bilo jasno da se nešto kardinalno sjebalo.

No sjetih se da imam Timeshift i s obzirom da sam već više puta do sada restore uspješno koristio, pomislih da će to biti tako i ovaj puta, međutim...svemir je rekao NEĆEŠ. Morat ćeš se obratiti Eldersima of PCEkspert, pa to sada i radim.

Pokušat ću skratit problematiku sa Timeshiftom koliko mogu.
Ukratko - nisam uspio restorat sustav, bez obzira koliko pokušavao, a isprobavao sam puno toga (uz pomoć čitanja i opet ChatGPT-a).

Svaki put nakon restora je neki error i neće da boota u stari sustav.

Sve te razne errore neću ovdje stavljat jer su neki bili i mojom greškom, pa ću samo staviti šta se događa u scenariju kada bi, teoretski, Timeshift morao vratiti stari OS, ali ne vrati.

Uglavnom, bootao sam preko sticka Mint live i išao vidit šta se događa sa nvme diskom (gdje je Arch bio instaliran) te u pokušaju da tu revertam promjene sam dodatno sve s*ebo do te mjere da mi je sve skupa diglo živce i deletao sam sve particije na nvme disku i krenuo iznova sa Archinstall.

S obzirom da sam čitao kako struktura particija i subvolume-a na odredišnom disku mora biti ista kakva je bila u snapshotu, pokrenuo sam Archinstall na nvme disk i odabrao default postavke kakve su bile i prije.

Screenshoti Timeshift failanja

(klik na thumbnail)

1. Ovo su bile postavke particija. Kod nove instalacije sam odabrao iste:

2. Nakon bootanja u novu instalaciju i GUI, instalirao sam Timeshift tako da mogu restorat snapshote. Kod restora, ovo su bile opcije koje sam odabrao:

3. Nakon toga, restore je krenuo i počeo je kopirat sve fajlove i ostalo. Sve se činilo u redu:

(Ovdje na drugoj slici primjećujem grešku "grub-install: error: cannot find EFI directory.", ne znam jel to ključno za dalje.)

4. Nakon reboota, očekivao sam vidit svoj customizirani SDDM login, međutim...

5. Ne znajući šta napraviti ni gdje sam trenutno, odlučio sam pokrenit ovu "journalctl -xb" komandu i slikao neke problematične outpute:

------------------------------------

E sad, prvo šta sam pomislio sigurno nije bilo "idi odmah na PCEkspert tražiti pomoć".

Googlao sam i ChatGPT-ao sve te outpute i errore. Solucije su bile razne, najčešća da bootam u neki live distro i od tamo popravim fstab, chrootam u sustav, mountam sve te nedostajuće particije, itd... međutim, naravno da nijedna od tih solucija nije funkcionirala jer bi na kraju opet došao do nekog errora nakon kojeg nema dalje, i jučer sam cijeli dan izgubio pokušavajući vratiti svoj stari Arch, ali ne ide.

Čak sam platio i jebeni ChatGPT $20 da bi mi skinuli restrikcije i da bi dobio pristup deep researchu, koji je na kraju ispao deep shit, a ne research.

Ovako je krenuo deep shit:

I uvijek bi ušao u slijepu ulicu, nakon čega ni GPT više ne bi znao šta napraviti, pa bi se počeli vrtit u krug sa solucijama.

Ovo su samo dvije od mnogih slijepih ulica:

Da bi mi na kraju dao ovu rm -rf komandu koju sam utipkao dok sam bio u live Mintu, i koja je, ne znam ni kako, uspila s*ebat live Mint:

Nakon toga sam odustao i išao prošetati.

Inače to dopisivanje sa GPT-om je kilometarsko i proteže se kroz više diskusija, ali suma summarum je da solucije i dalje nema, a ja sam digao ruke od pokušavanja restoranja snapshota jer više ni ja ni GPT ne znamo kako ovo riješiti, a situacija nadilazi moje poznavanje materije, pa eto ako ima netko ovdje tko zna ovo riješiti, platim za piće ako treba, prvenstveno jer sada i mene zanima kako riješiti ovo da mogu tu soluciju primijeniti u budućnosti ako se ponovi.

Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 18.05.2025. u 12:48.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2025., 12:42   #2
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
A drugi puta instaliraj mc (commander ala total commander) pa seli fajlove ako ti se ne da kuckati komande i za koje nisi siguran da znaš što rade.
Oglas

Oglas
Staro 18.05.2025., 12:45   #3
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
A drugi puta instaliraj mc (commander ala total commander) pa seli fajlove ako ti se ne da kuckati komande i za koje nisi siguran da znaš što rade.
U pravu si, totalno zaboravio na mc.
Staro 18.05.2025., 17:21   #4
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Neo čini mi se da si možda preveliki zalogaj uzeo. Jesi probao Mint? Kreni od lakših distri. Mani se GPT pizdarija ako ne shvaćaš što pucaš u CLI kao što si i sam primjetio završi loše. Inače za sve komande ako se prvi put susrećeš pogledaj manual page (u cli upišeš man <komanda>). Ako tu ne nađeš traženi odgovor googlaj što želiš dobiti (npr how to move folder linux example) i dobit ćeš najčešće smislenije rezultate + proučit ćeš ih, naletit ćeš na primjere koji ti možda u tom trenutku ne pomažu ali će ti možda pomoći kod nekog drugog zadatka. Drži se zlatnog pravila: ne pucaj u CLI komande koje sam ne razumiješ što rade !!!

Moja ti je preporuka kod guglanja gledaj tutoriale na :

https://www.cyberciti.biz/faq/move-a-directory-linux-command/
https://www.server-world.info/en/

I kao što ti već rekoh - Arch Wiki je zlata vrijedan:

https://man.archlinux.org/man/mv.1.en

P.S.- čekiraj rsync i rsnapshot također.

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 18.05.2025. u 17:48.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2025., 00:27   #5
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Neo čini mi se da si možda preveliki zalogaj uzeo. Jesi probao Mint? Kreni od lakših distri. Mani se GPT pizdarija ako ne shvaćaš što pucaš u CLI kao što si i sam primjetio završi loše.
Kužim ja šta kucam u CLI... kad se to desilo, čak sam poslao prijatelju koji radi u Linuxu onu komandu koju sam ukucao i opisao mu šta sam htio postići, i sam je rekao da mu je čudno zašto se to desilo, da se s tom komandom stvarno rekurzivno miču svi folderi unutar aktivnog foldera u odredišni. E, ALI... di je zajeb bio je u nastavku...

Rješenje problema, za sve kojima se slična situacija desi

Daklem, dok sam se tuširao, sjetih se svojih avantura sa RPI (opisanih ovdje), i konkretno sjetih se slučaja gdje sam par puta trebao manualno editirati fstab jer drugačije nije htio bootat.

Sjetih se da su vidljive greške sa UUID-ovima na slikama koje sam postao, i onda mi je sinulo.... pa samo treba editirati fstab i uskladiti UUID-ove.

Da li je to bilo rješenje? Da.
Timeshift je dobro restorao OS i podatke, ali skupa s njima je restorao i stare UUID-ove root i boot particije, no kako sam ja brisao particije na NVME-u, tako su se i UUID-ovi promijenili, pa je sustav u fstabu tražio nepostojeće stare particije sa starim UUID-ovima, a sada su bile aktivne nove sa novim UUID-ovima.

Sve šta je trebalo napraviti (nakon Timeshift restora):

1. Bootat live Arch (ili bilo koju drugu distru) sa sticka, GUI nepotreban
2. lsblk -f i zapisati UUID-ove boot i root particije od odredišnog diska (u mom slučaju je to nvme0n1)
3. Mountat root u /mnt sa sudo mount /dev/nvme0n1p2 /mnt (ovdje je meni nvme0n1p2 root particija)

3.a Ako ste na btrfs-u kao i ja, onda mountanje izgleda ovako, jer btrfs koristi subvolumes, pa mu je "@" root: sudo mount -o subvol=@ /dev/nvme0n1p2 /mnt

4. Editirati fstab sa sudo nano /mnt/etc/fstab ili sudo nano /mnt/@/etc/fstab

5. Unutra će biti stari UUID-ovi, koje sada zamijenite novima. Save, reboot, to je to.

E ALI, zašto je uopće došlo do toga

Kako to da je jedna obična komanda movanja foldera uspjela s*ebati kompletan sustav?
Iskreno, ne znam.
Sad sam digao Debian u VM-u i simulirao istu situaciju. Komanda je movala foldere u drugi (doduše sa nekim greškicama) bez problema.
Onda sam čak movao kompletan home u documents, i iako mu nije bilo drago, Debian se nije srušio, terminal je nastavio raditi, moglo se jednostavno sve vratiti iz Documents u Home i to bi bilo to.
Zašto se Arch onako srušio, ne znam. Kladio bih se da nisam bio u rootu, ali više ni u to nisam siguran. Sve u svemu, evo odgovora zašto Arch - naučiš puno toga mučeći se
Staro 19.05.2025., 05:09   #6
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ok onda nam objasni što ova komanda sa uključenim regex codom radi :

Code:
sudo mv * .[^.]* ..?* /usr/share/icons/
drukčije nego ova dolje:

Code:
sudo mv * /usr/share/icons/
I sad mi još objasni čemo tolike litanije oko nečeg tako jednostavnog?

P.S. ako koristiš btrfs moraš imat /boot na dodatnoj EXT2/3/4 particiji najčešće osim ako BTRFS modul nije u initramfs inkomponiran. Ako koristiš UEFI boot treba ti zasebna /boot/efi particija. Po gornjim screenshotima ti prikazuje da ti je /boot na fat32 particiji a i ova greška kod boota da ti OS traži particiju pod određenom UUID-em i ne nalazi ju znači da si izbrisao neku particiju koja je prije na tom mjestu bila ili su ju formatirao. Ako je to nakon reinstalacije i pucao si timeshift restore moraš na to misliti da te stavke moraš prilagoditi u fstabu i initrd-u.

Po ovome svemu ti je pametnije da pitaš na forumu ako te nekaj kopka nego da se guraš sve dublje u GPT idiotarije. GPT je ok ako poznaješ tematiku pa ga pitaš da te podsjeti na ono što znaš ali ovo je ko da sljepac sljepca vodi preko mosta širine 1m a ispod provalija.

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 19.05.2025. u 07:51.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno