|
![]() |
#1 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
[Arch] Timeshift restore problem
Molio bih cijenjene genijalce (eksperte) ovog foruma da mi pomognu riješiti ovu misteriju jer meni ne ide baš. Također bih molio za strpljenje i razumijevanje, jer pokušavam preći na Linux, ali u tom procesu se nižu problemi s kojima se prvi put susrećem, a ima ih mnogo ![]() History Prije nekih 2-3 tjedna sam instalirao na poseban disk Arch i customizirao ga kako meni odgovara. To je radilo odlično u dual bootu sa Win10. Bootloader i sve je bilo na tom disku, tako da ništa nije bilo u konfliktu. Setupirao sam Timeshift da redovito uzima shotove, i imam ih dosta spremljeno. Također sam ga dosta puta koristio jer kad si početnik sa Linuxom, neminovno je da ćeš nešto s*ebat, i Timeshift me gro puta spasio. Tokom customiziranja Archa, dosta sam čitao i moram priznat, mnogo koristio ChatGPT jer jednostavno odgovore na neka pitanja manualno nisam mogao naći. Šta se ChatGPT-a tiče, po mom iskustvu, to je ruski rulet. Neke probleme odlično riješi, ali s druge strane ti stvori nove probleme, dajući komande koje ili ne postoje (pa te to vodi u dodatno dopisivanje s njim, gdje se on ispričava i priznaje da ta komanda ne postoji), ili su neispravne, ili kao u mom slučaju - kompletno s*ebu cijeli sustav. ![]() Znači naizgled bezazlena i jednostavna operacija se pretvorila u noćnu moru (i to nažalost ne Malnarovu). Problem Sve je radilo savršeno, htio sam samo neke nove ikone prebaciti iz dira X koji se nalazi u Downloads diru, u pripadajući dir - u ovom slučaju u /usr/share/icons/ tako da budu dostupne system-wide. U diru X su se nalazila 3 druga direktorija: IkoneX, IkoneY, IkoneZ. Ta 3 direktorija je samo trebalo move-at u /usr/share/icons/ i to bi bilo to. S obzirom da za to treba sudo, i nisam znao kako move-at sva 3 direktorija (i njihove poddirektorije) odjednom u /usr/share/icons/, obratio sam se, naravno, ChatGPT-u umjesto da sam jednostavno proučio kako funkcionira mv komanda. Gospodin GPT mi je jednostavno objasnio. Samo pokreni ovu komandu unutar direktorija X, šta sam i napravio. U terminalu sam bio u /home/neo/downloads/dirX i pokrenuo... Code:
sudo mv * .[^.]* ..?* /usr/share/icons/ Komp sam morao hardverski isključiti. Nisam ga ni pokušavao upaliti jer mi je odmah bilo jasno da se nešto kardinalno sjebalo. No sjetih se da imam Timeshift i s obzirom da sam već više puta do sada restore uspješno koristio, pomislih da će to biti tako i ovaj puta, međutim...svemir je rekao NEĆEŠ. Morat ćeš se obratiti Eldersima of PCEkspert, pa to sada i radim. Pokušat ću skratit problematiku sa Timeshiftom koliko mogu. Ukratko - nisam uspio restorat sustav, bez obzira koliko pokušavao, a isprobavao sam puno toga (uz pomoć čitanja i opet ChatGPT-a). Svaki put nakon restora je neki error i neće da boota u stari sustav. Sve te razne errore neću ovdje stavljat jer su neki bili i mojom greškom, pa ću samo staviti šta se događa u scenariju kada bi, teoretski, Timeshift morao vratiti stari OS, ali ne vrati. Uglavnom, bootao sam preko sticka Mint live i išao vidit šta se događa sa nvme diskom (gdje je Arch bio instaliran) te u pokušaju da tu revertam promjene sam dodatno sve s*ebo do te mjere da mi je sve skupa diglo živce i deletao sam sve particije na nvme disku i krenuo iznova sa Archinstall. S obzirom da sam čitao kako struktura particija i subvolume-a na odredišnom disku mora biti ista kakva je bila u snapshotu, pokrenuo sam Archinstall na nvme disk i odabrao default postavke kakve su bile i prije. Screenshoti Timeshift failanja (klik na thumbnail) 1. Ovo su bile postavke particija. Kod nove instalacije sam odabrao iste: ![]() 2. Nakon bootanja u novu instalaciju i GUI, instalirao sam Timeshift tako da mogu restorat snapshote. Kod restora, ovo su bile opcije koje sam odabrao: ![]() ![]() 3. Nakon toga, restore je krenuo i počeo je kopirat sve fajlove i ostalo. Sve se činilo u redu: ![]() ![]() (Ovdje na drugoj slici primjećujem grešku "grub-install: error: cannot find EFI directory.", ne znam jel to ključno za dalje.) 4. Nakon reboota, očekivao sam vidit svoj customizirani SDDM login, međutim... ![]() ![]() ![]() 5. Ne znajući šta napraviti ni gdje sam trenutno, odlučio sam pokrenit ovu "journalctl -xb" komandu i slikao neke problematične outpute: ![]() ![]() ![]() ![]() ------------------------------------ E sad, prvo šta sam pomislio sigurno nije bilo "idi odmah na PCEkspert tražiti pomoć". Googlao sam i ChatGPT-ao sve te outpute i errore. Solucije su bile razne, najčešća da bootam u neki live distro i od tamo popravim fstab, chrootam u sustav, mountam sve te nedostajuće particije, itd... međutim, naravno da nijedna od tih solucija nije funkcionirala jer bi na kraju opet došao do nekog errora nakon kojeg nema dalje, i jučer sam cijeli dan izgubio pokušavajući vratiti svoj stari Arch, ali ne ide. Čak sam platio i jebeni ChatGPT $20 da bi mi skinuli restrikcije i da bi dobio pristup deep researchu, koji je na kraju ispao deep shit, a ne research. Ovako je krenuo deep shit: ![]() I uvijek bi ušao u slijepu ulicu, nakon čega ni GPT više ne bi znao šta napraviti, pa bi se počeli vrtit u krug sa solucijama. Ovo su samo dvije od mnogih slijepih ulica: ![]() ![]() Da bi mi na kraju dao ovu rm -rf komandu koju sam utipkao dok sam bio u live Mintu, i koja je, ne znam ni kako, uspila s*ebat live Mint: ![]() Nakon toga sam odustao i išao prošetati. Inače to dopisivanje sa GPT-om je kilometarsko i proteže se kroz više diskusija, ali suma summarum je da solucije i dalje nema, a ja sam digao ruke od pokušavanja restoranja snapshota jer više ni ja ni GPT ne znamo kako ovo riješiti, a situacija nadilazi moje poznavanje materije, pa eto ako ima netko ovdje tko zna ovo riješiti, platim za piće ako treba, prvenstveno jer sada i mene zanima kako riješiti ovo da mogu tu soluciju primijeniti u budućnosti ako se ponovi. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 18.05.2025. u 12:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
A drugi puta instaliraj mc (commander ala total commander) pa seli fajlove ako ti se ne da kuckati komande i za koje nisi siguran da znaš što rade.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Buying Bitcoin
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Neo čini mi se da si možda preveliki zalogaj uzeo. Jesi probao Mint? Kreni od lakših distri. Mani se GPT pizdarija ako ne shvaćaš što pucaš u CLI kao što si i sam primjetio završi loše. Inače za sve komande ako se prvi put susrećeš pogledaj manual page (u cli upišeš man <komanda>). Ako tu ne nađeš traženi odgovor googlaj što želiš dobiti (npr how to move folder linux example) i dobit ćeš najčešće smislenije rezultate + proučit ćeš ih, naletit ćeš na primjere koji ti možda u tom trenutku ne pomažu ali će ti možda pomoći kod nekog drugog zadatka. Drži se zlatnog pravila: ne pucaj u CLI komande koje sam ne razumiješ što rade !!! Moja ti je preporuka kod guglanja gledaj tutoriale na : https://www.cyberciti.biz/faq/move-a-directory-linux-command/ https://www.server-world.info/en/ I kao što ti već rekoh - Arch Wiki je zlata vrijedan: https://man.archlinux.org/man/mv.1.en P.S.- čekiraj rsync i rsnapshot također.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 18.05.2025. u 17:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
Rješenje problema, za sve kojima se slična situacija desi Daklem, dok sam se tuširao, sjetih se svojih avantura sa RPI (opisanih ovdje), i konkretno sjetih se slučaja gdje sam par puta trebao manualno editirati fstab jer drugačije nije htio bootat. Sjetih se da su vidljive greške sa UUID-ovima na slikama koje sam postao, i onda mi je sinulo.... pa samo treba editirati fstab i uskladiti UUID-ove. Da li je to bilo rješenje? Da. Timeshift je dobro restorao OS i podatke, ali skupa s njima je restorao i stare UUID-ove root i boot particije, no kako sam ja brisao particije na NVME-u, tako su se i UUID-ovi promijenili, pa je sustav u fstabu tražio nepostojeće stare particije sa starim UUID-ovima, a sada su bile aktivne nove sa novim UUID-ovima. Sve šta je trebalo napraviti (nakon Timeshift restora): 1. Bootat live Arch (ili bilo koju drugu distru) sa sticka, GUI nepotreban 2. lsblk -f i zapisati UUID-ove boot i root particije od odredišnog diska (u mom slučaju je to nvme0n1) 3. Mountat root u /mnt sa sudo mount /dev/nvme0n1p2 /mnt (ovdje je meni nvme0n1p2 root particija) 3.a Ako ste na btrfs-u kao i ja, onda mountanje izgleda ovako, jer btrfs koristi subvolumes, pa mu je "@" root: sudo mount -o subvol=@ /dev/nvme0n1p2 /mnt 4. Editirati fstab sa sudo nano /mnt/etc/fstab ili sudo nano /mnt/@/etc/fstab 5. Unutra će biti stari UUID-ovi, koje sada zamijenite novima. Save, reboot, to je to. ![]() E ALI, zašto je uopće došlo do toga Kako to da je jedna obična komanda movanja foldera uspjela s*ebati kompletan sustav? Iskreno, ne znam. Sad sam digao Debian u VM-u i simulirao istu situaciju. Komanda je movala foldere u drugi (doduše sa nekim greškicama) bez problema. Onda sam čak movao kompletan home u documents, i iako mu nije bilo drago, Debian se nije srušio, terminal je nastavio raditi, moglo se jednostavno sve vratiti iz Documents u Home i to bi bilo to. Zašto se Arch onako srušio, ne znam. Kladio bih se da nisam bio u rootu, ali više ni u to nisam siguran. Sve u svemu, evo odgovora zašto Arch - naučiš puno toga mučeći se ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ok onda nam objasni što ova komanda sa uključenim regex codom radi : Code:
sudo mv * .[^.]* ..?* /usr/share/icons/ Code:
sudo mv * /usr/share/icons/ P.S. ako koristiš btrfs moraš imat /boot na dodatnoj EXT2/3/4 particiji najčešće osim ako BTRFS modul nije u initramfs inkomponiran. Ako koristiš UEFI boot treba ti zasebna /boot/efi particija. Po gornjim screenshotima ti prikazuje da ti je /boot na fat32 particiji a i ova greška kod boota da ti OS traži particiju pod određenom UUID-em i ne nalazi ju znači da si izbrisao neku particiju koja je prije na tom mjestu bila ili su ju formatirao. Ako je to nakon reinstalacije i pucao si timeshift restore moraš na to misliti da te stavke moraš prilagoditi u fstabu i initrd-u. Po ovome svemu ti je pametnije da pitaš na forumu ako te nekaj kopka nego da se guraš sve dublje u GPT idiotarije. GPT je ok ako poznaješ tematiku pa ga pitaš da te podsjeti na ono što znaš ali ovo je ko da sljepac sljepca vodi preko mosta širine 1m a ispod provalija.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 19.05.2025. u 07:51. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|