|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2006
|
Koji (windows) OS predlažete za ovo...
Dakle, slaže se nova konfiguracija... quad core Q6600 na gigabyte p35-ds3p ploči, 4 GB rama, dx10 grafička. Računalo će vrtiti foto/web/dizajn/multimedia aplikacije, npr. Illustrator, Photoshop, Lightroom, Indesign, Flash, Dreamweaver (+ mysql, php i ostali serverski servisi), zatim CAD, 3D i GIS aplikacije (3DS Max, AutoCAD, AutoCAD Map, ArcView, Sketchup itd) koje će dakle povremeno i renderirati neke umjereno zahtjevne scene. Igre zadnje po važnosti. Dilema koja me muči je koji OS instalirati gore. Odlučio sam se za 64 bitni, no nisam siguran je li mi bolja opcija Vista 64bit ili XP 64bit? Molio bih sve koji imaju slične potrebe da mi prenesu svoja iskustva, kao i naravno sve ostale komentare koji bi mogli biti korisni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Moja preporuka je XP pro 32bit,mislim da nema boljeg sustava danas naravno od Micrsofta!!
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Vječni Student
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Naravno, obavezno provjeri trenutnu kompatibilnost svih programa, ali mislim da ne bi trebalo biti problema. I sam je koristim otkad je izašla (istina, uglavnom kao dopunu Linuxu), ali situacija uopće nije grozna kao što se trabunja posvuda i normalno se može s njom raditi. Bugova ima i više su iritantni, nego nešto posebno "opasni".... S obzirom na navedene komponente nemaš se šta brinuti oko performansi, tak da si tu miran. Moram također napomenuti da je moja 32bitna verzija, pa se nadam da će se još netko (ko ima upravo 64bitnu) javiti sa pokojim korisnim savjetom iz prve ruke. Definitivno moja preporuka.
![]() |
![]() |
#4 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
sa 4GB rama i sa tim programima, mislim da ce do punog izrazaja doci 64bitna podrska. preporuka je winxp 64bit, a po mogucnosti dualboot sa vistom 64bitnom, iako nije uopce potrebno
![]() |
#5 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
..ispravite me ako griješim, ali za ozbiljniji rad bi ti bio bolji Mac. ..no kad su već uzete komponente..i zelis misliti na buducnost..onda neka od 64 bitnih kopija OS-X-a popularno zvanih Windows Vista.
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Mislim da nema razloga danas govoriti o Macu kao "superiornom" i "ozbiljnom" naspram PCa koji to "nije" nego je za "Office ili igranje" pa nismo u 89 ljudi... IMHO Mac odavno više nije ništa više nego jedan od brand PCa sa par specifičnosti zbog arhitekture, a sada je i većina toga otpala od kad je na Intelu, sad je stvarno samo OS i probiranje komponenti ono kaj Mac čini Macom, a probirati komponente se može i na Pcu i za bitno manje love se dobije ista stvar... Inače ja mislim da ako je komp stvarno za ovo nabrojano onda je samo jedno pitanje - dal već ima 64bit verzije programa ili nema... Ako ih ima onda XP x64 ili Vista x64, svejedno je ionako su isti ako nr pambrčiš po multimediji (driveri za zvučne i ostalo) a driveri su problematični za oba podjednako (još uvjek) pogorovo za stariji hardware a posebno neki egzoričniji... Ako nema nego se samo odlučio za x64 - eto tako radi trenda, onda slobodno može preskočit x64 i instalirati 32bit XPe posebno ako ima neki egzotičniji hardware (osim ako isti nema izdane drivere za one gore, a to treba temeljito provjerit) jer to samo može probleme izrodit... Naravno u slučaju da se ipak ide na 32bit OS nema smisla više od 3GB rama stavljati...
![]() |
#7 | |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
ovdje si se grdo prevario.... prednost maca nije u hardveru, nego u onome gdje je najveći problem kod PC-a.. Operativnom sustavu ![]() Ja da danas kupujem drugi komp, kupio bih probrane komponente, i na njih instalirao Leopard. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2007
|
evo malo iskustvo progovara, za tako širok izbor aplikacija jedino sto ti ostaje jest windows XP koji je apsolutno vladar kao workstation os, veci dio tih aplikacija ni ne radi na linuxu recimo WS ubuntu koji je po meni jako uspjesna alternativa ukoliko zelis dati sansu jako dobrim zamjenskim aplikacijama, i nemojte da se jos jedan post pretvori u prepucavanje mac i pc usera, koja glupa prepucavanja kao sto je bolje mercedes ili bmw, gibson ili fender stari ako znas radit produkciju tog sto ces vec radit na toj radnoj stanici, znat ces to napravit i na bicikli od 3000 kn na free dosu - aj skoro |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Beskorisna bitanga...
|
Heh Gabre istina je da OS X ima prednosti pred windowsima, ali tolko veliku prednost ipak nema da to opravda 40k kn za komp koji na wintel platformi ne košta niti pola toga, dakle os za 20k kn... Barem meni ne, a sudeći po resprostranjenosti maca izgleda da većina ipak misli kao i ja... Što se tiče leoparda, da to je ok ideja samo en zaboravi - nema načina da legalno imaš OS X na PCu, nažalost doduše bila je neka diskusija, pa smo laprdali o tome dal bi bilo tehnički legalno npr zamjeniti matičnu i sl ali činjenica je da i dalje jedino crackani OS možeš na PC ploču stavit...
![]() |
#10 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2004
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
pa recimo to ovako, ne predstavlja problem instalirati Windows XP LEGALNO na Mac računalo ![]() baš sam s frendom raspravljao neki dan, ja tvrdim da će Apple izbaciti OS koji će se moći legalno instalirati na "normalne" složene komponente po izboru... ili će barem napraviti popis komponenti s kojima radi, konkretno, Leopard radi na dual core, gigabyte ploči, 8800GTS grafi... ovdje govorim o PC računalu na koji je instaliran Leopard. i što je najbolje, sve je proradilo iz prve i bez ikakvih problema, sve je prepoznato i radi. edit: instalirat ću i sebi samo da nabavim još jedan disk. ![]() P.S. Ima tko za prodati kakav stari hard? 20gb mi je u vrh glave |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
jedno glupo pitanje, ali čemu odabrati kad možeš sve voziti? onak... da, uzmi 64-bit vistu jer ti je posao specijaliziran točno na određene alate koji rade samo s vistom. dual boot s ubuntuom, tako da eventualno naučiš raditi i u nečemu drugom ako zatreba. po pitanju kompatibilnosti treba paziti. može se dogoditi da ti neka od super-kul aplikacija ne radi pod vistom. ili pod 64-bitnim xp-ima, pa ćeš možda trebati i 32-bit win xp. mala je vjerojatnost, ali ne bi bilo ni najmanje lijepo to skužiti nakon kupnje OS-a. tak da ono... čitati o kompatibilnosti. OS X ? hmmm... ajd vi mac loveri konačno probajte nešto drugo. nedavno sam imao priliku razgovarati s jedni super-dizajnerom koji već godinama radi samo na macu i stavlja maca nebu pod oblake i šta ti ja znam šta. nakon kakvih pol sata razgovora se stvar svela na "ja ne znam raditi ni u čemu drugom jer radim samo na macu, pa mi je to najbolje". tak da ono... argumente please. uostalom, koliko je uopće leopard kompatibilan s mainstream hardware-om? uglavnom, xp i leopard su po meni opcionalni i uvelike ovise o količini novaca kojom raspolažeš. prijedlog: multiboot - Vista 64-bit - Ubuntu 7.10 - XP 32-bit - OS X Leopard
![]() |
#13 |
Lika u mom srcu
|
Osx je tako ugodan software, uglađen, tako bih ga nazvao.. ![]() nema konstantnog grebanja po disku, instant podizanje aplikacija, stabilan rad, ... ja nisam Mac lover, no razmislio bih o njemu svakako. i svakako bih predložio dual, triple, ili # boot... no mislim da XP 32bit za navedene aplikacije predstavlja logičan izbor, ali koristiti backup što češće... XP64bit, tu uopće ne vidim svrhe, pošto je onda pametniji izbor definitivno 64bit Vista.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Poznavam nekolicinu osoba koja se bave obradom slika i općenito završnom obradom na samom tisku, i koliko sam čuo koriste se Mac-om.. Ok, ja sam prosječan korisnik koji ni ne iskorištava 10% ovog računala..ali kad mi ekipa koja radi brutalno veliki biznis kaže da je Mac svake hvale vrijedan..onda phuck it.. ..osobno znam da jedna zena od njih ima PC-a kod kuce..a i da i u samoj tvrtci ima pc-eva.. Neznam, od profesjonalaca sam čuo da je dobar, i držat ću se sigurnog..jest da je cijena velika..al tko treba sigurnost..kupit će Volva a ne fiću.
![]() |
#15 |
Lika u mom srcu
|
e sigurnost je ono gdje mac briljira. stabilnost... nems smrzavanja softvera, nema random errora, (koliko puta mi word s***ao file, ili sev ok, snimim, zatvorim, otvorim file, i onda miizbaci corrupted file, i nikako ne mogu više do njega. !! |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
ali ono... ja ne vidim ni jednu tehničku karakteristiku koja čini mac-a boljim od pc-a s istim hardware-om i istim OS-om. zato ne vidim kako jedan ili drugi mogu biti bolji. 99,99999% grešaka koje čine PC kao lošijim od maca proizlaze iz činjenice da si korisnici sami održavaju PC. kao što rekoh, apple to radi za svoje korisnike i IMHO je to super jer korisnici koliko god mislili da znaju, u 99,9999% slučajeva ne znaju.
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Izbacuju Macove, uvode piceke, TCO je Macova rak rana.
![]() |
![]() |
#18 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
kojipo meni iskreno radi bolje ne go windoze i stabilniji je sustav. nema meni što moje održavanje računala imati utjecaja na rad nekog komada software-a.. kako da napišem. normalna puna instalacija windowsa XP SP", instalacija paketa Office, i onda mi word radi neke gluposti. po meni - nekvalitetan software na kojeg se ne možeš pouzdati. dok radi-dobro, kad s***e, s***e pošteno. rad sa fotografijama, grebanje po disku nenormalno uvijek.. dobro je rekao jedan frend.. na macos-u kad friško instaliraš OS, search radi instant.. na windozama, friška instalacija, staviš search i on grebe, i grebe, i grebe... pa pobogu, valjda bi OS trebao znati gdje mu je što kad se nanovo friško instalirao... na čistu particiju... samo jedan od primjera.. ja osobno bi se teško privikao na macOS, no svakako vidim nejgove prednosti... no na normalnim komponentama, jer ipak imac košta malo previše. komponente koje možeš kupiti u slobodnoj prodaji te koštaju max5-6k kn, dok da kupiš 20" mac moraš plnjunut 30% više... no kad pogledaš da u tu cijenu dobiješ i legalni paket software-a... razmisli se o TCO.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
![]() |
#20 |
Lika u mom srcu
|
da. šteta... no Apple-ova politika je da naplate svoj proizvod više od konkurencije.. istina i bog, i nude više u većini slučajeva.. e sad, jel ta prednsot u dizajnu, kvaliteti, iskoristivosti... |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Expert from the shadow
Datum registracije: Dec 2006
|
Mozda ce nekima biti glup prijedlog, ali sta je sa win2003 server? Meni se pokazao kao stabilnij i brzi od xp-a, i nema bubice koje donosi vista +sto mozes koristiti drivere od xp-a... Cisto da se ne bi sve vrtilo oko xp-vista-linux-mac... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Beskorisna bitanga...
|
Citiraj:
OS X ima neke stvari bolje ali reko ne vrijedi baš te love i ne neće bit nikakve PC edicije Mac OSa bar ne skoro, zašto? Pitaj u redmondu...
![]() |
![]() |
#23 |
Lika u mom srcu
|
a čuj, pošto je i sam Apple dozvolio i omogućio instalaciju Windows Xp/Viste na svoja mac računala... ne bi me iznenadilo... iMac-ovi su jednostavno kompletan proizvod, usporedio bi ih sa konzolama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Beskorisna bitanga...
|
Heh mislim da Redmond neće to dozvolit, ipak je tranzicija windowsa na Mac njima u interesu a obrnuto i nije jel... ![]() A redmond suvereno vlada PC svjetom, što se iMaca tiče da oni su konzole za internet sa dodatnim mogućnostima... Inače nisam rekao ali slažem se s tobom oko onog izraza uglađeniji mislim da si dobar izraz upotri***io...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|