Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.10.2007., 01:08   #1
Ciclajbek
Premium

Datum registracije: Oct 2007
SPDIF out pitanje

Dakle imam matičnu ASrock ALiveNF7G-HDready koja ima HD audio codec,te imam receiver Yamaha RX-V459.Koristim Windows Vistu.Spojio sam matičnu na receiver na multichanel input preko 3x3.5mm jacka,dakle 5.1.Medjutim, kako vista ima odvratno simuliranje virtualnog surrounda,koje je u XP puno bolje napravljeno prisiljen sam to nekako drugacije spojiti.U Realtek HD Audio manageru mi na slici jackova pored analognih stoji i jedan sivi, digitalni.Medjutim ja nemam otraga na maticnoj taj dodatni sivi konektor.Matična ima mogućnost plejanja HD auda ako se spoji na receiver ili TV preko DVI->HDMI kabela odnosno adaptera te onda sav zvuk ide kroz to.Ne kuzim kak bi i otkud izvukao onda taj jack,te kako bi bilo najbolje to spojiti (kupiti drugu zvucnu koja ima sve moguce ulaze i izlaze te dobro obavlja posao slusanja muzike i gledanja DVD-ova te u budućnosti bluraya i HD videa??

Ciclajbek je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2007., 03:44   #2
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Spoji digitalno i rjesio si problem. 5.1 ce ti propustati do recivera, a stereo ti moze reciver prosiriti na surround
Treba ti najobicniji koaksijalni kabel sa 2 RCA konektora, par kuna u chipoteci i kompaniji
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.10.2007., 07:04   #3
Ciclajbek
Premium

Pa dobro al kak digitalno?ovo da spajam sa 3 kabla 3.5mm->2RCA je analogno,i nikakve druge ja konektore nemam osim jos za Side rear zvucnike,mikrofon i sluške.Piše digital al ja nemogu nikak shvatit sto je to.Na maticnoj ima konektor HDMI_spdif_header koji se kopča na negu VGA graficku koja ima HDMI izlaz da preko nje pusti i audio,a inace zvuk ide preko DVI-ja integrirano.Medjutim ostaje mi ta treca stvar za odabrat u postavkama a nemrem skuzit kak da ukopčam to,jer na maticnoj odozada nemam zasebno jedan RCA digitalni izlaz
Staro 19.10.2007., 07:37   #4
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
U tome i je caka, jednostavno nemaju sve matične digitalni RCA ili optički izlaz. Ako baš TO želiš, ne gine ti zasebna zvučna.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2007., 08:35   #5
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

sorry, vidio sam na slici konektor pa sam kontao da ga imas na maticnoj...
Staro 19.10.2007., 09:08   #6
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
meni pod vistom neće da radi digital out, no možda je problem u driverima z a Creative Live!...

ako nemaš spdif out na ploči, onda ti ne gine ili držati spojeno analogno, ili kupiti neku zvučnu (koju) koja ima digital out na sebi...
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2007., 10:43   #7
Ciclajbek
Premium

Ma tak sam i mislio,samo neznam,za sto mi onda sluzi to sto stoji u programu a nemam u harveru.A i Zao mi sto onda necu moc iskoristit HD-audio na HDMI-u.Koju preporučate? neku M-audio u seriji 700kn?
Staro 19.10.2007., 18:00   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
A da prije kupovine malo zaviriš na ploču i manual?
Po manualu sa neta na str. 12 je dan raspored priključaka na ploči, pod Br. 29 (do konektora za floppy - ja) se nalazi priključak za HDMI_SPDIF Header (HDMI_SPDIF1).
Nažalost, u manualu stoji: HDMI_SPDIF Cable (Optional). Ako pogledaš str. 28, tu je dan raspored kontakata za spominjani konektor:
1 = +5V
2 = prazno
3 = SPDIFOUT
4 = GND
Ono šta tebi treba su zadnja dva kontakta. Na njih treba spojiti mikrofonski kabel i to tako da "živi" kraj spojiš na pin 3, a masu na pin 4. Drugi kraj tog kabela (a treba ga nekako "izvuči van pc - a) spajaš na digital koaksijalni ulaz risivera.
Dakle, malo "snalaženja sa žicama" i desetak krznenih i stvar mora šljakati ako na tom priključku postoji digital audio out signal.
UPOZORENJE: Ako nisi siguran i opisano ti nije jasno, nađi nekog iskusnijeg da ti pomogne da nebi posli bilo . . .
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2007., 18:15   #9
Panzer
Premium
Moj komp

Panzer's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Imam jedno pitanje vezano uz taj SPIDF.
Naime, nikako da povuce 5.1 prek njega. Niti kod mene doma, niti kod frenda nece. Samo stereo.
Reciveri: Yamaha RX-v459 (frendov) i Sony STR-DE697 (moj)
Kod mene realtek zvucna sa izlazom za digitalni koaksijalni, kod frenda onboard Audigy SE sa koaksijalnim i optickim.
Namjesteno 5.1 u control panelu i driverima od zvucne, ukljucen digital output only i nista.
OS je XP Pro kod obojice.
Jel netko zna zast zeza? Vrlo rado bi to rijesio.

UPGRADED...
MBO: Gigabyte M59SLI-S4 cooled by HR-05 SLI & Zalman ZM-NBF47
CPU: AMD Athlon64 X2 3600+ cooled by Scythe Infinity @ 2.7GHz / 1.25V
RAM:2x 1GB Kingmax DDR2 800
VGA: Sapphire HD3850, 256MB Accelero S1 & 120mm AC @750/1900MHz
HDD:Western Digital 160GB (S-ATA, 8MB)
HDD 2: Western Digital 640GB AAKS
CD/DVD : DVD RW Pioneer DVR-112D Silver (Color match with case)
Powered by OCZ GameXtream 600W
Everything in Chieftec LCX-04SL-SL-A (HDD cooling – 3x92mm Sharkoon, ispuh 1x120mm CoolerMaster)
Coolers controled by Zalman ZM-MFC1
Visual expirience by Samsung 940BW

Notebook: Fujitsu Siemens Amilo Pro V3205 (12", CoreDuo 1.6, 1536MB RAM, 80GB) & Ubuntu 8.04

Audio sistem: Monitor Audio Silver RS1, Monitor Audio PureFlow Speaker Cable, Marantz PM310 pojacalo, Pioneer PD-S501 player, van den Hul M.C. THE BAY C5 Hybrid interkonekt.

Panzer je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2007., 18:47   #10
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Citiraj:
Autor Panzer Pregled postova
Imam jedno pitanje vezano uz taj SPIDF.
Naime, nikako da povuce 5.1 prek njega. Niti kod mene doma, niti kod frenda nece. Samo stereo.
Reciveri: Yamaha RX-v459 (frendov) i Sony STR-DE697 (moj)
Kod mene realtek zvucna sa izlazom za digitalni koaksijalni, kod frenda onboard Audigy SE sa koaksijalnim i optickim.
Namjesteno 5.1 u control panelu i driverima od zvucne, ukljucen digital output only i nista.
OS je XP Pro kod obojice.
Jel netko zna zast zeza? Vrlo rado bi to rijesio.
Naravno, radi se o stereo signalu, tj glazbi?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.10.2007., 19:07   #11
Ciclajbek
Premium

Mozda moras u postavkama receivera ponovo namjestiti 6 zvučnika ako već niste.Al sta nebi receiver trebao sam rasprostrti zvuk na sve zvučnike nekom opcijom ako spajam samo prek SPDIF-a?Naravno govorim o slušanju mp3-ca koje su kodirane na stereo.Praktički bi trebalo samo ono sto se pusta na prednje zvučnike pustit i na zadnje,a centar da mixa lijevi i desni.
Staro 19.10.2007., 20:47   #12
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Citiraj:
Autor Ciclajbek Pregled postova
Al sta nebi receiver trebao sam rasprostrti zvuk na sve zvučnike nekom opcijom ako spajam samo prek SPDIF-a?Naravno govorim o slušanju mp3-ca koje su kodirane na stereo.
Tako nekako, samo sto reciveri imaju pro logic koji simulira (manje vise uspjesno) surround. Meni osobno se to nimalo ne svidja. Jos kad bi se panzer udostojio reci o kakvom se signalu radi, mozda bi mu i mogli dati odgovor
Staro 20.10.2007., 00:58   #13
Ciclajbek
Premium

Daj mi samo jos reci kako mislis mikrofonski kabel??
Staro 20.10.2007., 09:53   #14
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Što se tiče širenja stereo zvuka > 6ch - to ovisi o o softveru ponajprije. Neki playeri to rade po defaultu čim ga ukljućiš, nekima je to potrebno namjestiti u opcijama. No, meni je potpuno besmisleno slušati mp3-ce u 6ch zvuku Naravno, ako je riječ o mp3-cama ili nekom drugom stereo signalu. Jedino ako su u pitanju filmovi, no i onda 6ch gubi smisao.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2007., 12:14   #15
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Ciclajbek Pregled postova
Daj mi samo jos reci kako mislis mikrofonski kabel??
Mislio sam na normalni oklopljeni audio kabel (Chipoteka - 3570018501 CAB. 1x0,08 OKLOPLJENI , AUDIO *!).
Možeš upotrebiti i one kabeliće s kojima se nekad u pc - ju spajao audio sa cd/dvd - a na zvučnu karticu:

Na jednoj strani tog kabelića će biti konektor koji odgovara razmaku kontakata na ploči samo moraš premjestiti pinove (a to se lako napravi laganim podizanjem plastičnog zupca) tako da je:
1 - prazno
2 - prazno
3 - bijela ili crvena ("živi" kraj - vidi sliku), drugi "živi" kraj ili izoliraj il odcvikaj
4 - crna
Na drugi kraj zalemi ženski cinch (obrati pažnju da na srednji kontakt zalemiš isti "živi" koji si stavio na 3. kontakt poviše, a na vanjski kontakt ide crna).
Nadam se da je dovoljno jasno. Poslje ovoga i spajanja sa reciver - om treba u postavkama zvučne uključiti digital out.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2007., 12:22   #16
Panzer
Premium
Moj komp

Panzer's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
Naravno, radi se o stereo signalu, tj glazbi?
Nop, za glazbu mi je jasno da radi u stereo modu. Pustali smo DVD filmove, igre, a i onaj test od zvucne za provjeru setupa zvucnika ne sljaka u 5.1.

UPGRADED...
MBO: Gigabyte M59SLI-S4 cooled by HR-05 SLI & Zalman ZM-NBF47
CPU: AMD Athlon64 X2 3600+ cooled by Scythe Infinity @ 2.7GHz / 1.25V
RAM:2x 1GB Kingmax DDR2 800
VGA: Sapphire HD3850, 256MB Accelero S1 & 120mm AC @750/1900MHz
HDD:Western Digital 160GB (S-ATA, 8MB)
HDD 2: Western Digital 640GB AAKS
CD/DVD : DVD RW Pioneer DVR-112D Silver (Color match with case)