Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.09.2007., 16:48   #1
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Exclamation Pomoć-Moji stari dijelovi na novu matičnu?

(PRVI POST!!! )
Ako sam dobro složio profil, možete vidit koja mi je konfa. Za svaki slučaj:
-Intel Pentium 4 Northwood 1.8GHz(clock na 2.44)
-Asus P4P800-E Deluxe
-Sapphire Radeon 9600XT 256MB
-Memorija: 2x256MB PC2100 DDR (različiti proizvođači:Xerox i Infineon)
-HDD Seagate ST340810A 40GB, Ultra-ATA/100

Kao što vidite, poprilično mizerno i zastarjelo, osim eventualno matične i graf., al svejedno, vapi za obnovom.

Planiram za početak uzeti:
-Matičnu ABIT, s. 775, Fatality FP-IN9 SLi, nVIDIA nForce 650i SLI, BUS 1066 MHz, serial ATA II, RAID, 7.1 zvuk, 1Gbps, DDR 2, ATX 2
-Grafičku Gainward GeForce 8600GTS 512MB

Zanima me:
1.mogu li ove stare dijelove privremeno imati na novoj matičnoj, dok ne zamijenim sve za novo

2.Oduvijek koristim ATI, imao sam 9000PRO, i sada 9600XT. Nikad s njima problema, i dan danas prožvače novije igrice, može se pristojno clockat...Tražim od grafičke nešto u rangu GF8600GTS i Radeon HD2600XT. U svakoj recenziji i usporedbi dvaju modela, GeForce se pokazala puno bržom i stabilnijom, pogotovo Gainwardova verzija sa 512MB. Činjenica je da je nešto skuplja(1700kn), ali uvijek nailazim na komentar i zaključak da se HD2600XT jednostavno ne isplati, i da se više isplati dat još kojih 100-200 kn za puno bolju grafičku. Isto tako, da su nVidia driveri stabilniji i bolji od Catalysta, al o tome neznam niš, prvi glas mi je to. Skeptičan sam jer nisam nikad imao GeForce i nemam iskustva s njima, al činjenice su tu i pokazuju da 8600GTS "dere" HD2600XT u sve i jednom testu osim u 3D Marku, koji je ionako vrlo diskutabilan i upitan. Ne kupujem grafičku da bih imao ogroman score u 3D Marku, nego da mogu igrat nove igre(DX10).

3.Između AMD-a i Intela se ne dvoumim, Intel ide gore definitivno, samo nisam siguran dal sam dobru matičnu odabrao, dal podržava Intel il AMD.

4.Jel valja općenito šta ova matična? Nije skupa(nešto manje od 1000kn), pa neznam jel vrijedi šta.

5. Mogu li uz ovu postojeću memoriju stavit još 1GB memorije ali bržeg takta, ili moram tražit istog tipa, PC2100?

To je to otprilike, nisam baš neki stručnjak, pa neko ko mi može pomoć, nek malo prouči ovo i kaže što misli i hoće li to moći funkcionirati, da li se isplati uopće.

Ostatak konfe(HDD,proca,memorija...) će ić tek kasnije. Zasad mi je najbitnije graf. i matična. Trebam podršku za DX10 i za DualCore proce, a to moja matična ne podržava kolko znam.

Hvala!
Atrax je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2007., 21:51   #2
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Exclamation

Tražio sam malo po forumima o ovomo pitanju još, i čak što više, masa ljudi uopće ne preporučaju DX10 grafičke(ako pričamo o GF8600 i HD2600 seriji) jer će tak i tak bit preslabe za igranje u full detaljima na nekim pristojnim razinama fps-a. ako se ide na dx10, mora se više love izdvojit. tak sam bar ja shvatio.
preporučaju X1950PRO. jest DX9, al gazi ove grafičke, neusporedivo. Zašto ne bih uzeo X1950XTX verziju? ona je najjača, zar ne? bar bi me poštedila clockanja, dost mi je toga, ova sad grafička mi je stoput skoro u plamenu završila.
neznam zbog napajanja, imam od 400W, ne znam jel to dosta, čuo sam da su "žedne".

zbunjen sam sad, nema mi smisla sada kupovat nešto što je u principu stara tehnologija, tolko slušam o DX10, stream procesorima, HD podršci(koja mi neće ni trebat vjerojatno), pa imam dojam da ću kupnjom x1950 kupit nešto zastarjelo. vidio sam i te dx10 igrice, i nisam baš siguran da se dx9 može mjerit s time....
možda je bolje pričekat da se ta prašina oko dx10 slegne, dotad će izać nove kartice, ove će pojeftinit, dovest će drivere i igrice u red, pa je možda najpametnije pričekat. do tad ću maltretirat ovu grafičku dok ne krepa

svejedno, ak imate kakav pametan savjet, pišite. kao što rekoh, nisam stručnjak, tak da sam možda i zabrijo malo.
hvala.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Oglas

Staro 27.09.2007., 01:20   #3
bozzomfeeder
Premium
Moj komp

bozzomfeeder's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Atrax Pregled postova
preporučaju X1950PRO. jest DX9, al gazi ove grafičke, neusporedivo. Zašto ne bih uzeo X1950XTX verziju?
nemoj kupovat XTX jer joj je previsoka nabavna cijena,em što joj je potrošnja struje velika.Za 1000 kn koliko košta Pro je i više nego isplativa kartica.JEDINA druga opcija je 8800GTS.
Citiraj:
neznam zbog napajanja, imam od 400W, ne znam jel to dosta, čuo sam da su "žedne".
U svakom slučaju ti treba neko brand name napajanje tipa Seasonic,Hipper,Fortron.... to napajanje od 400W koje imaš je vjerojatno MS/Codgen a ni blizu ne može isporučit toliku snagu.
Citiraj:
zastarjelo. vidio sam i te dx10 igrice, i nisam baš siguran da se dx9 može mjerit s time....
pogledaj ovo http://www.gamespot.com/features/6179006/p-3.html i ako pronađeš uočljivo poboljšanje svakako mi javi,jer ja nisam vidio,a to što si gledao je žestoki marketing M$-a

E,da naravno da ne možeš kombinirati stari proc rame i graf na novoj matičnoj, dakle morat ćeš kupiti još 1GB ili 2 DDRII ,procesor C2D E21xx~E6xxx(ovisno o financijama) te PCE grafičku karticu
Staro 27.09.2007., 08:10   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
1. da, ali samo ako ubodeš ovu ploču jer ploče danas koriste PCI-E i DDR2
http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=3705

2. igre koje će ići na Dx10 će sigurno raditi i pod Dx9. Caka je u tome što su testovi pokazali da Dx10 usporava igre do bola i da su neke bile skoro pa neigrive. A za relativno malo love možeš kupiti vrlo dobru Dx9 grafu (npr. 1950Pro).

3. s775 su ploče za Intela. AMD ploče imaju sAM2.

4. ploča nije loša, ali SLI ti je apsolutno nepotreban i možda bi bilo bolje da si izabereš neku ploču baziranu na P35 čipsetu koji se pokazao dosta boljim od nF650. Imaš na Intel podforumu puno recenzija takvih ploča pogotovo Gigabyte verzija istih koje se mogu nabaviti za 800kn.

5. možeš staviti i bržu memu tj. DDR400 (PC3200), ali će raditi po brzini sporije.
http://www.asus.com.tw/products4.asp...=12&l3=31&l4=0

Ako je misliš i dalje koristiti svoju konfu, najbolja nadogradnja bi ti bila da si nabaviš još rama te jaču AGP grafu (X1950, X1650, 7800, 7900). Takva investicija je dosta upitna, ali bi ti konfa i dalje mogla služiti za rad i igranje.
Staro 27.09.2007., 13:08   #5
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Question

Ovako, da rezimiram:
1. vidio sam ovu world in conflict usporedbu. iskreno, stvari koje sam ja viđao o dx10 su daleko od ovoga, što bi značilo da sam gledao ono što su neki htjeli da vidimo, dok je ova mala usporedba očito ono što je u praksi. oću reć, i dx9 i dx10 varijante izgledaju fenomenalno, samo što je kod dx10 renderiranje oblaka i svjetla nekak drukčije, ali samo drukčije, a po ničemu bolje. jedino što se vide zrake svjetlosti, a kod dx9 više do izražaja doalzi HDR, i izgleda fenomenalno. tako da, što se toga tiće, dx10 mi više nije presudan u odabiru grafičke.

2.odabir onda definitivno pada na X1950PRO, nikako XTX. Samo me zanima sad koji proizvođači imaju najbolje? Jedino sam za powercolor čuo da su nešto slabije clockane i nema baš popratnih dodataka, a sapphire sad koristim i zadovoljan sam, tako da nisam baš upućen u to. a razlike u cijeni su minimalne.

3.napajanje je MS(kak si znao? ) znači novo ide gore obavezno. 500W bih uzeo u hgspotu od chieftec, to mi zvuči pristojno.

4.ova matična znači otpada. pogledo sam te sa P35 čipsetom, i našo u hgspot MBO ABIT, s. 775, IP35, iP35X, BUS 1333 MHz, serial ATA II, RAID, 7.1 zvuk, 1Gbps, FireWire, DDR 2, ATX 2 .1000kn, to se čini solidnim.

5.ovo sa memorijom i starim dijelovima mislim nisam skonto do kraja. znači, konkretno, kupim li sada ovu matičnu, na nju ne mogu prebaciti ni staru grafičku ni memoriju ni procu ni hard ni niš???malo mi je blesavo to, nema smisla.bar procu da prebacim i hdd, lako za memoriju. grafička ide nova tak i tak. čudno mi je da nove matične nisu unatrag kompatibilne sa starijim procesorima i to.

ako ne mogu na novu matičnu preselit stare komponente, onda je vjerojatno najpametnije da zasad uzmem grafičku tu, napajanje novo i nešto rama.pa onda kad skupim para za ozbiljniju obnovu, uzmem novu matičnu, procu, memoriju i hdd.
još nešto, coconut, znači uz ovu memoriju (PC2100) mogu bez problema stavit npr 1GB memorije na bržem taktu, samo što neće radit na tom bržem taktu nego će se "prilagodit" ovoj sporijoj memoriji? ak sam dobro skužio...
Staro 27.09.2007., 13:26   #6
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Question

http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=4643 evo, našo sam od sapphire inačicu sa 512MB X1950PRO. 200kn je skuplja od ove sa 256, al ionako sam bio spreman izdvojit oko 1500kn za novu graf. a dodatna memorija nemože škodit(?)

neznam šta je bolje uzet, agp ili pci ? ne mislim uparivat više grafičkih zajedno, tako da neznam koliko mi je to bitno. jel ima kakvih bitnih razlika u performansama? na ovoj matičnoj koju imam ne vidim da negdje piše podrška za PCI, a pretpostavljam da na takvu matičnu ni ne mogu stavit PCI, već samo AGP grafičku. kolko je to bitno, jel ima smisla uopće uzimat agp grafičku? ponavljam, ne mislim kombinirat dvije grafičke odjednom.

u hgspotu nema neki izbor x1950pro, sve su neke LR ili sa pasivnim hlađenjem, a ove LR su "usporene" verzije koliko znam.
u vemilu ima x1950pro xtreme 256mb, malo je brža od ostalih, ali je PCI, jedino mi je to upitno, zbog matične, ne znam dal može PCI na nju.
Staro 27.09.2007., 13:39   #7
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ako kupiš onu Asrock 4CoreDual ploču iz linka, moći ćeš upotri***iti SVE staro osim procesora. Ako želiš ubrzati cijelu konfu onda možeš na nju staviti noviju, bržu i jeftiniju DDR2 memoriju (<300kn/1Gb) i noviju PCI-E grafu umjesto DDR memorije i AGP grafe koju sada imaš.

Ako kupiš Abit s.775 ploču, možeš iskoristiti samo hard i pržu od stare konfe.

Na staru ploču ti idu grafe sa AGP-om, a na novu ploču PCI-E verzije.

Što se tiče brzine memorije, dobro si shvatio.

Nadam se da ti je sada dosta toga jasnije. Ako nije, pitaj.
Staro 27.09.2007., 14:10   #8
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Thumbs up

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Ako kupiš onu Asrock 4CoreDual ploču iz linka, moći ćeš upotri***iti SVE staro osim procesora. Ako želiš ubrzati cijelu konfu onda možeš na nju staviti noviju, bržu i jeftiniju DDR2 memoriju (<300kn/1Gb) i noviju PCI-E grafu umjesto DDR memorije i AGP grafe koju sada imaš.

Ako kupiš Abit s.775 ploču, možeš iskoristiti samo hard i pržu od stare konfe.

Na staru ploču ti idu grafe sa AGP-om, a na novu ploču PCI-E verzije.

Što se tiče brzine memorije, dobro si shvatio.

Nadam se da ti je sada dosta toga jasnije. Ako nije, pitaj.
puno jasnije, hvala.
mislim da mi je CPU u biti najveći problem tu, jer je star, slab, usko grlo. a nove matične ga ne podržavaju jer je iz kamenog doba.

1.najisplativije bi bilo sad uzet tu AsRock ploču, novu graf i novu procu(moram jer stara ne paše na ovu ploču) i preporučljivo memorije, nisu nikad jeftinije bile čini mi se. jel tako? i kad ću jednom uzet neki novi HDD, on će bez problema ić na tu ploču?

2.čini mi se da mi je specifičan problem, jer trebam matičnu koja će moć neko vrijeme radit sa ovim starim komponentama, a koja će moć u skoroj budućnosti radit sa novim komponentama. ova AsRock matična je valjda riješenje. Nekak mi se čini jeftinom, jel ima nešto takvog tipa od ABIT-a il ASUS-a? za AsRock nisam čuo...Neznam dal cijena u ovom slučaju odražava i kvalitetu, jer vidim da sve matične danas su uredno oko soma kn.

3.pitao sam dolje za AGP ili PCI. Pošto ova AsRock ploča podržava PCI, onda moram uzet PCI, jel tako?

4.Šta sa proizvođačem i memorijom grafičke, oće mi značit šta u životu tih dodatnih 256MB?

puno pitanja, al bolje da pitam, nego da se zeznem.
Staro 27.09.2007., 15:12   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

1. Ne čitaš pažljvo ono što sam napisao - lijepo sam ti rekao da ti na Asrock paše SVE što imaš OSIM procesora - dakle i grafa i mema koje već imaš.

2. Asrock je inače, Asusova budget firma i uvijek ima neka nespecifična rješenja poput ovog.

3. Asrock podržava i AGP (koju imaš) i PCI-E. Sam izaberi hoćeš li staviti novu ili postojeću.

4. S tom konfom ti nije potrebna grafa od 512Mb. 9600XT nije loša grafa, ali novije rade bolje i brže.

Ako kupiš Asrock ploču, DDR2 memu i PCI-E grafu, imaš praktički novu konfu i jedino poboljšanje koje možeš jednog dana izvesti je kupnja bolje ploče. A opet, ako kupuješ novi proc, memu i grafu, dodaj još 200-300kn i kupi poštenu P35 ploču umjesto ove Asrockice. Ako želiš koristiš sve staro, drugog izbora nemaš.
Staro 27.09.2007., 15:19   #10
Atrax
Premium
Moj komp

Atrax's Avatar

Thumbs up

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
A opet, ako kupuješ novi proc, memu i grafu, dodaj još 200-300kn i kupi poštenu P35 ploču umjesto ove Asrockice. Ako želiš koristiš sve staro, drugog izbora nemaš.
e, to me najviše zanimalo, al tak je kak sam i mislio.
sve mi jasno sad.
hvala na pomoći!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Oglas

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge