|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2007
|
Vista x64 Tweak (not overclocking)
Vista x64 Tweak (not overclocking) Mnogi od vas koji ste kupili novi kompjuter ne pada na pamet čačkati po BIOS-u ili opcijama Viste x64 da nebi slučajno nešto zeznuli dok sve radi. Međutim neki od vas neće se zadovoljiti default postavkama jer i sami znaju da se default postavke koriste kako bi na svakom operativnom sustavu neki program ili driver ili matična ploča radili. Evo nekih opcija koje savjetujem da uključite kako bi vaša VISTA x64 radila punom snagom te iskoristila, vjerojatno novi, hardware koji imate u svojem kućištu. Moja matična ploča je Gigabyte P35-DQ6, tako da uz ovakve postavke mogu garantirati poboljšanje kod igranja na Visti, (pogotovo ako imate konstantni lag koji nastaje kad HD učitava teksture - Testirano na igri S.T.A.L.K.E.R ) a pogotovo kod izvršavanja x64 programa. Hard Disk koji koristim je 320GB, 16MB cache, SATA2, NCQ3 i dva harda od po 250GB, 16MB cache, SATA2, NCQ3 Obavezno skinite sve UPDATEs sa Microsoftovih stranica i instalirajte sljedeće KB ako ih ne dobijete sa automatskim updateom. Windows6.0-KB938194-x64 Windows6.0-KB938979-x64 Prva opcija je "HPET" koja se nalazi u POWER MANAGEMENT SETUP-u. Default je 32 bit, a vi stavite na 64. HPET (High Precision Event Timer) Članci: http://www.intel.com/hardwaredesign/hpetspec_1.pdf Druga opcija je "SATA Port0-3 Native Mode" koja se nalazi u INTEGRATED PERIPHERALS. Default je Disabled što znači da je uključen Legacy mode, ali NATIVE mode je puno fleksibilniji prilikom dodjele resursa. Preporuča se da se koristi NATIVE mode. Zato stavite na ENABLED. Treća opcija je "SATA RAID/AHCI Mode" koji se također nalazi u INTEGRATED PERIPHERALS. Ovo je najznačajnija postavka za vaš hard disk budući da ćete ovim uključiti NCQ (Native Command Queuing) što ubrzava dodatno vaš Hard Disk kod izvršavanja/traženja podataka. Pročitajte malo po internetu što znači NCQ i Hot plug itd... Nažalost ova opcija zahtjeva REINSTALACIJU Viste x64 (ukoliko ju uključite bez reinstalacije dobivati ćete BSOD i nećete moći ući u Vistu). Članci: http://www.seagate.com/content/pdf/w...x_sata_ncq.pdf http://www.intel.com/technology/seri...pdf/rev1_0.pdf Četvrta opcija je još jedno dodatno ubrzanje vašeg HD-a. Ta opcija se nalazi u Device menageru. Kliknite na opciju DISK DRIVES, zatim označite jedan Hard Disk i kliknite properties. Zatim na vrhu imate opciju POLICIES, i unutar nje imate opciju "ENABLE ADVANCED PERFORMANCE". Uključite opciju i uživajte. Naravno, preporuča se imati UPS. Ja ga osobno nemam. Sa ovim postavkama dobio sam nešto bolji Frame Rate u igrama (i nema mi više lagga kad mi učitava HD teksture), Brži prijenos podataka hard diska, ljepši rad sa programima, brže učitavanje i isključivanje Viste, itd. Još nisam siguran ali mislim da nećete više morati niti koristiti defragmenter jer AHCI zapisuje podatke slično kao na CD, kad popuni prvu traku ide na sljedeću, a file koji se često koristi stavlja ga na najbolju poziciju za čitanje. Sve je ljepo objašnjeno u gornjim PDF-ovima. Uvjerite se. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
|
|