|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
Mali obrt, server da ili ne?
Vlasnik sam malog proizvodnog obrta koji u svome svakodnevnom poslovanju koristi 4 racunala. Dva nepomicna u uredu (jedno vise knjigovodstveno i komunikacijsko e-mailom, drugo projektno-nacrtno, fotografsko i web pretrazivacko, ali se i preklapaju), jos jedno u CNC obradnom centru i jedan prijenosnik (za sve navedeno). To je sve umrezeno i funkcionira zahvaljujuci dobrim savjetima sa ovog foruma. Kako bih u skoroj buducnosti trebao zamijeniti barem jedno uredsko racunalo novim (sada su to P2 450 Mhz i P3 1.6 Ghz), razmisljam o malo naprednijoj varijanti. Trenutacno imam da velika problema: vlastitu paranoju i nefleksibilnost doticne kombinacije. Prvo uzrokuje manijakalnu uporabu Second copy programa i sinhronizacije podataka izmedju oba uredska, jedne HDD ladice i prijenosnikovog hdd-a, ukljucujuci i backup CNC-a na sva cetiri prije spomenuta diska. Ne moram spominjati koliko to oduzima vremena, pazenja da se stvarno prebrise samo starija verzija fajla i slicno. Nefleksibilnost se pak ocituje u neprakticnom radu na jednom dokumentu iz vise racunala te na dijeljenju ADSL veze za internet odnosno nikad ne znas u kojem racunalu je koji vazan mail. Adresari, favoriti i sve ostalo, tu ima, tamo nema, kopiraj, trazi... Da skratim pricu: da li je bolje da u postojecu mrezu dokupim nekakvi NAS uredjaj koji bi bio centralno i sigurno mjesto pohrane podataka te da se sve datoteke otvaraju i pohranjuju (samo) na njemu (te da se tako sprijece dvostruke verzije dokumenata, a u obje su nove), ili da kupim pravo serversko racunalo koje bi bilo centrala za sve, a kompovi na radnim stolovima samo radne stanice. Kako o serverima ne znam previse,a o softveru za njih jos manje, molim pomoc. Sto mi predlazete? Ne zamjerite ako je slicnih pitanja vec bilo. Naravno, nemam nista niti protiv ict tvrtki koje bi ponudile kvalitetno i cjenovno razumno rjesenje. Hvala puno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
između ostaloga, mi (moja firma) se takvim stvarima bavimo, javite se na pm ili na 091/4646222. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
sto se tice maila meni nije jasan bas problem, da li imate vlastiti mail server ili koristite neki tipa gmail? u oba slucaja bi mailovi trebali ostati na serveru ali ako imate vlastiti server rjesavate probleme sa prostorom, tj ne morate birsati mailove sto se tice backupa i pristupa podataka mali servercic sa raidom 5 bi bio ok rjesenje. raid 5 ima N istih diskova, a kapacitet je (N-1)*velicina diska postoje posebni OSevi (mislim da su neki i besplatni, ako ne svi) koji sluze samo za tu svrhu, OS za file server jel ![]() sve to mozete i sami slozit uz malo muke, googlanja i ispitivanja po forumima ali ako vam je vrijeme problem uvijek ce se nac netko tko ima iskustva sa takvim stvarima, vidi post gore nadam se da sam bio od kolke tolke pomoci i da sam dobro shvatio sto je problem pozz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
mislim da je NAS preskupo/nepotpuno/nedovoljno fleksibilno rješenje za ovaj slučaj. mislim da bi najpametnije bilo sklopiti serversku mašinu. ne nužno najmoćniji hardware, ali minimalno nekih 1GB RAM-a i SATA diskovi u mirroru (ili sa kvalitetnim backupom). i onda na tome vmware, pa fino jedno po jedno - file server (ili možda document management?), zeroshell (ili nešto drugo), mail server (ili samo lokalna kopija mail servera? ... uglfnom, ako idete na serverče s vmware-om, ne možete fulat ![]()
![]() |
#5 | |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|