Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.09.2007., 13:14   #1
armus
Premium

armus's Avatar

Datum registracije: Jul 2003
Lightbulb CPU silikonom za COOLER

Evo da i vama prenesem jednu zanimljivost s kojom sam se susreo..

Servisirao sam kolegi racunalo (preciznije, cijeloga ga cistio iz nutra od prasine). Kad sam isao skinuti pasivni hladnjak s CPU-a, jednostavno nije islo! Skinuo sam prvo akrivni i ocistio ga, pa tek onda ponovo pokusao pasivni i uspio ga skinuti, ALI skupa s njim, skinuo se i CPU! Nije mi bilo potpuno jasno na koji nacin.. Vidio sam nesto sivo oko njega na cooleru, bio je slijepljen.. Prepostavio sam kao sto bi i bilo tko drugi da se krema zasusila i slijepila ga s coolerom, pa ga nisam htio odljepljivati posto nisam imao drugu da ju nanesem umjesto ove. Pokusao sam vise puta bezuspjesno vratiti CPU u socket s tim da cooler ostane na njemu. Na kraju sam se ipak odlucio odlijepiti CPU sa coolera. Jako sam se iznenadio kad sam vidjeo da to nije krema za koju sam mislio, nego je to bio zivi silikon! (kao onaj sto se na rubove prozora daje..)
Na kraju sam zavrsio struganjem silikona s CPU-a. Pitam lika sto je to radio s tim? Kaze nije on, a kaze i da PC do sad nije servisiran, nego da su to tako orginalno u trgovini slozili...

Necu spominjati ime trgovine, to je jedna vec malo starija u mojem gradu, ali ipak, za ovako nesto jos nisam cuo..

Ovo vam i slike sa moba na kojoj se vidi priljepljen CPU na cooler..

armus je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 13:35   #2
Enter Sandman
dark paradise
Moj komp

Enter Sandman's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ha ha, ja vjerujem jer sam to doživio na svojem kompu prije 2 dana kad sam sve iščupao zajedno, još sam čak na paru stavljao ne bi li odvojio na kraju cpu sa pasivca!!!!!

Na svu sreću sve radi, i da najbolje od svega što sam stavljao nove komponente prije nepunih mjesec dana tak da bojim se pomisliti šta bi bilo da nisam mjenjao hladnjak pa da je serijski bio malo duže, najvjerojatnije bi se stopio sa pasivcem...

Mislim da je caka u tome što su oni kao i ja stavljali tvorničku pastu (dolazi sa cpu-om) jedino to mi ima smisla tak da treba kriviti proizvođača a ne prodavača!

Tko god da kupuje cpu dobivenu pastu nek hiti odmah i uzme neku za 40 kunića i može biti onda miran i god.

Enter Sandman je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.09.2007., 13:38   #3
bego2
Banned
Moj komp

bego2's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
lol. baš me zanima kako je to radilo
bego2 je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 14:47   #4
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
heh kada se skida cooler s cpua za kojeg se zna da nije duze skidan proc se treba zagrijati i onda laaagano skidati

doduse ja sa svoje x800gto nisam mogao skinuti silencera pa sam je furao masnom..on je poseban pa mi je karticu digao na 80C° i tada silencer skliznuo dolje bio je i daddy prisutan i zahebavao me da ce kartica ispariti
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 15:28   #5
armus
Premium

armus's Avatar

Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
heh kada se skida cooler s cpua za kojeg se zna da nije duze skidan proc se treba zagrijati i onda laaagano skidati
Hvala na savjetu, mada sam ga ja uspio laaagano strugnuti odvijacem dolje
Staro 14.09.2007., 15:55   #6
Momir
Premium
Moj komp

Momir's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Meni se ista stvar dogodila. Proc je bio celeron 1700, a ploca nesjecam se. Ali najtuznije di mi se to dogodilo. Dogodilo se u yugu na suvozacevom mjestu. Ja stavio plocu sa procom i hladnjakom u krilo dok smo isli iz NA u OS. I reko da vidim sta je pod hladnjakom, kad ono hop, izaslo sve. To je mozda zastitni znak 478 BOX hladnjaka i pasti (ako se to moze nazvati pastom). Kad smo dosli u OS sve sam sastrugao i namazao sa keramike pastom i taj komp radi vec 4 ili 5 mjeseci bez gasenja, na tavanu pod crijepom i nebuni se.
Momir je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 15:57   #7
žile
Banned

žile's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor armus Pregled postova
Pokusao sam vise puta bezuspjesno vratiti CPU u socket s tim da cooler ostane na njemu. Na kraju sam se ipak odlucio odlijepiti CPU sa coolera.
Po slici i veličini coolera vidim da nema teorije da si mogao otključat socket i sa dignutom polugicom vratiti ga zajedno unutra,što je pak najbolji način za odlomiti koji pin i trajno s***ati proc.Govorim iz iskustva,moj glupi brat je isto pokušavao,ovako ide priča.Početkom kolovoza sam ja otišao radit,glupson je bio na moru.Kada se on vratio,ja sam još uvijek radio,a pošto ja imam nešto bolje komponente on je moje odsustvo iskoristio i sve komponente osim matične,proca(kako sam ja mislio) i napajanja izvadio i pospajao kod sebe.Ja sam u međuvremenu stigao,a tagan iz siga mi je bio izgorio te sam nabavio novo napajanje.Dođem doma,pospajam sve,upalim,komp stoji-ni do boot screena nije došao.Tako dva,tri puta,vadim priručnik od matične da vidim jer DFi NF4 UT-D ima četiri diagnostic lep lampice.Sve četiri su radile,znači nije ni proc očitao.Raskopaj sve,uhvatim za cooler-tada već proc nije radio cca. 40 dana,kad izleti CPU zaljepljen na njega.Pasta je bila AS5.WTF,mislim,pogledam dolje kad pinovi kao klavijature,isavijano prema slobodnoj procjeni 10-15 komada.Sad pouzdano znam da se pinovi nemogu saviti prema unutra od izvlačenja,naravno brat kaže nije on.Tri i po sata sam ja pinove ravnao nježno čačkalicom da uopće mogu staviti u socket CPU,jer naravno onakav ne ide.Bila je skoro ponoć kad sam uspio,tri četiri puta tako zaključao socket da ih on ispravi i sada radi kao singerica.Inače je to jako osjetljiv posao da ih ti kada su već savinuti ne s***eš izravnavajući,tako da izvučeš pouku iz ovoga i niti ne pokušavaš više sve skupa vratiti...
Kao zaključak priče,idući dan sam ja to zajapuren ispričao staroj,ona je bila zadužila za potrebe svog doktorata komp na faksu,na kojem se brat iživljavao kada je ona završila,raskopavao,cirkuso i sranja radio,bez da se ikada prethodno susreo s manualom od matične ili nekim recimo how-to vodičem o sastavljanju računala,pa makar bio iz pcplaya.Da potvrdi moje sumnje,jer nije bio nitko drugi,osim da su se usred izgaranja PSUa pinovi savinuli,ili da je pokojni član obitelji ustao iz groba i to učinio,stara je rekla kako je i serviser na fakultetu na celeru s478 isto ravnao pinove poslje njegove torture..Tako da je krivac pronađen,a bočna stranica odsad zaključana dok su ključevi na terenu kod mene

Inače,ja sam pastu fenom topio dok nježno pokretima u smjeru kazaljke nisam uspio odvojiti proc od coolera.Jesi probao uopće topiti prije struganja,da se nije radilo o nekoj vrsti žvake koju proizvođači vole isporučiti?
žile je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 16:06   #8
armus
Premium

armus's Avatar

Ja sam samo 4 pina savinuo.. Srecom nisam vise (kad sam vo probao na "vulgaris" naci ugurati nazad u pripadajuci socket)!

Nije nikakva zvaka, nego bas pravi onaj silikon sivi! Ima isti takav miris bas kao i taj silikon, a nisam pokusavao topiti jer sam bio na terenu i izbor alata mi nije bas bio velik.. Par vrsta odvijaca, mini kombinirke i sjekaca, skalper i par gluposti sto je lik donjeo.. To je bilo nesto tipa partizanskog posla..
Staro 14.09.2007., 16:08   #9
bobe
teta Mraz

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova

doduse ja sa svoje x800gto nisam mogao skinuti silencera pa sam je furao masnom..on je poseban pa mi je karticu digao na 80C° i tada silencer skliznuo dolje bio je i daddy prisutan i zahebavao me da ce kartica ispariti
a ja se mislim ko zadnji glupan zasto nece da ide doli kad sam ga skido sa iste te kartice neki dan, ono ni makac, na kraju sam poi*zdio, povukao najjace sto sam mogao i jedva, cudi me sto nisam pocupao sve memmorijske cipove

bobe je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 16:10   #10
armus
Premium

armus's Avatar

Ali zilavi su stvarno ti pinovi! Ne daju se samo tako strgati
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.09.2007., 16:11   #11
žile
Banned

žile's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor bobe Pregled postova
na kraju sam poi*zdio, povukao najjace sto sam mogao i jedva, cudi me sto nisam pocupao sve memmorijske cipove
LOL.Članstvom na ovom forumu valjda potpisuješ kako znaš da sa sitnom elektronikom ništa na silu
žile je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 16:32   #12
armus
Premium

armus's Avatar

ali nekad bez sile jednostavno nemozes.. na masi maticnih ploca, pasivni hladnjaci cu pricvrsceni "kopcama" za plastiku na socketu. A te kopce se mogu skinuti samo velikom mukom! Ja sam bio prisiljen odvijacem "gnjeciti" tu kopcu da ju odkvacim.. Normalno sto se dogodilo nego da je on skliznuo i presao 5 cm preko maticne ploce.. Mislio da da je to to s njom, ali eto ipak normalno radi

ipak na kraju istom tehnikom sam kopcu uspio skinuti. prstima je bilo doslovne nemoguce, nisam ju uspio ni 1 mm pomaknuti!
Staro 14.09.2007., 17:06   #13
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
za skidanje mbo pasivnjaka se koristi pinceta i prsti

nije problem skinuti samo treba malo volje i isprobavanja

@bobe..da da tako ti je to kada se žvake zapeku
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 17:22   #14
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Vidim da si 100% siguran da je bio silikon, ali mi fakat nije jasno kako to nije izgorilo u prvih 5 minuta. Mislim, toplinska provodnost silikona je nikakva, koliko ja znam.
Ne dovodim tvoju sposobnost prepoznavanja silikona u pitanje, al ja isto mislim da je to ona popularna "zvaka" koja je dobro spekla.
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 17:53   #15
bobe
teta Mraz

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor žile1942 Pregled postova
LOL.Članstvom na ovom forumu valjda potpisuješ kako znaš da sa sitnom elektronikom ništa na silu
stvar je u tome sta sam kupio grafu sa tim coolerom, a kako nisam igrac niti sam ikad posebno obracao pozornost na grafke i hladjenja na njima, s cime ide da nemam pojma kako se doticni cooler montira i dali ima kakve zvake na sebi, mislio sam da su zapeli sarafici koji drze cooler, pa sam jednostavno povukao malo jace jel...posli sam tek vidio kakvo sam njesra mogao napravit, kad sam cuo onaj zvuk odlipljivanja i vidio di je zekan bio

bobe je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2007., 17:58   #16
armus
Premium

armus's Avatar

da, to dobro kazes... sada vise bome ni nisam 100 % siguran zbog toplinske provodljivosti. ali miris je isti, elasticnost i cvrstoca podjednaka..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno